Γρυλισμα στο φαγητο

PanteS

Active Member
22 Μαϊου 2015
36
5
Καλησπερα στην παρεα! Ο σκυλακος μου ειναι 9μιση μηνων.Σε γενικες γραμμες ειναι ενα κλασσικο χαρουμενο μποξερακι.Στις βολτες ειναι κυριος μιας και ανθρωπο δεν εχει πειραξει ποτε (για την ακριβεια καθε φορα που με ρωτανε "μπορω να τον χαιδεψω;", παντα δεχομαι και παντα με το που τον πλησιαζουν πεφτει ανασκελα για χαδια στην κοιλιτσα).Η περιοχη που μενω ειναι...γκετο αδεσποτων αλλα και παλι ποτε δε κανει βλαχομαγκιες.Βεβαια ειναι και οι στιγμες που θα μαζευτουν 2-3 σκυλια μαζι να τον γαβγιζουν και αυτος θα τους τριξει λιγο τα δοντια.Κατι που πιστευω πως ειναι λογικο και φυσιολογικο.Το προβλημα που εχει στη συμπεριφορα του ξεκιναει με τα παιχνιδια/μπαλες η οτιδηποτε βρει για να παιξει (ελαχιστες φορες "σκεπαζει" το παιχνιδι του οταν παει καποιος κοντα και γρυλιζει η "ψευτοδαγκωνει" αν παει να το παρει).Αυτο προσπαθω να το αντιμετωπισω με τον εξης τροπο.Παιρνω ενα οποιοδηποτε παιχνιδι και ερχεται αμεσως κοντα μου για να το παρει.Του λεω "κατσε", "μεινε", το πεταω μακρια και μενει καθισμενος μεχρι να του πω "παρτο".Μετα μου το φερνει και ξανα απο την αρχη, πολλες φορες μεχρι να καταλαβει οτι με το να βαζω το χερι να πιασω/παρω το παιχνιδι του δεν κανω κατι κακο γιατι θα το ξαναπαρει πισω.Δουλευει αλλα προσωρινα.Καθε φορα που το κανει ακολουθω την ιδια διαδικασια.Το μεγαλυτερο προβλημα ειναι στο φαγητο.Πρωτου καν αρχισει να τρωει πιανω το μπολ στο χερι και του λεω "κατσε" και μετα αν κατσει "μεινε".Τον κραταω ετσι για λιγα δευτερολεπτα και μετα του λεω "παρτο" για να φαει.Αν δε το πω δεν το ακουμπαει το μπολ.Απο εκει και περα δυο ειναι τα ενδεχομενα.Αν τον αφησω μονο και επιστρεψω μετα απο 2-3 λεπτα δεν θα ειναι καθολου απιθανο να γρυλισει και να μου δειξει τα δοντια του.Αν παω να πιασω το μπολ μπορει και να με ψευτοδαγκωσει.Λιγοτερες φορες απλα γρυλιζει χωρις να κανει κατι παραπανω, κι ας του παρω και το μπολ.Αλλιως θα κραταω το μπολ με το ενα χερι και με το αλλο θα τον χαιδευω.Δε ξερω γιατι αλλα ετσι γρυλιζει λιγοτερο χωρις να σημαινει οτι δεν θα το κανει καθολου.Για την ακριβεια ειναι απιθανο να μην το κανει.Ποτε ομως (με αυτη τη μεθοδο) δεν εχει κανει κατι περισσοτερο.Σημερα τον ειχα αφησει λιγο μονο αφοτου του εδωσα το μπολ και με το που τον πλησιασα πηγε να ορμηξει.Δε μπουρουσα καν να φτασω το μπολ του.Το ειχε γυρισει και αναποδα ο χαζος και παλευε να το ξαναγυρισει για να φαει.Το παραδοξο ειναι οτι αφοτου μπορεσα να παρω το μπολ πηγα να του το δωσω και συνεχισε να τρωει σα να μην ειχε γινει τιποτα.Απο εκει που θα με ξεσκιζε (κυριολεκτικα) αν ακουμπουσα αυτον η το μπολ 5-10 δευτερα αργοτερα ετρωγε και τριβοτανε πανω μου.Σε καθε περιπτωση παντως, οταν αγριευει (ειτε λιγο ειτε πολυ) του παιρνω το μπολ, "κατσε", "μεινε" και μετα με σταθερα και σοβαρα χωρις να ουρλιαζω του λεω "οχι" και "μη το ξανακανεις".Το επαναλαμβανω τις περισσοτερες φορες που το κανει.Μπορειτε να μου πειτε τι κανω λαθος; τι μπορω να κανω για του κοψω αυτα τα κουσουρια πρωτου γινει θεμα; (εχω μικρα αδερφια που τους εχει παρει τον αερα και φοβαμαι μη γινει τιποτα ασχημο)

ΥΓ.: Συγγνωμη για το κατεβατο, απλα προσπαθησα να ειμαι οσο πιο λεπτομερης γινεται για να εχετε οσο καλυτερη εικονα γινεται

ΥΓ.2: Το εχω ψαξει για εκπαιδευτη, βρηκα εναν πολυ καλο αλλα για τωρα οσο κι αν το θελω δε μπορω να τον παω (οικονομικο)

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
Γράφεις σε ένα σημείο ότι με το ένα χέρι κρατάς το μπωλ, με το άλλο τον χαϊδεύεις και έτσι γρυλλίζει λιγότερο?
Αν το περιγράφεις σωστά.... χαιδεύεις ενώ γρυλλίζει, τον επιβραβεύεις ενώ σου γρυλλίζει στην ουσία.

PanteS

Active Member
22 Μαϊου 2015
36
5
Συγγνωμη ghelly, λαθος μου.Οταν λεω γρυλιζει λιγοτερο εννοω λιγοτερες φορες! Οχι οτι το κανει και τον χαιδευω :)

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
Έχεις επιχειρήσει, αυτές τις φορές που λες ότι γρυλλίζει λιγότερο και δεν θα κάνει κίνηση προς εσένα, με το που ακούς το γρύλλισμα να του αφαιρεσεις εντελώς το μπωλ ως το επόμενο γεύμα?

Σκέψου ότι το φαΐ το παρέχεις εσύ, πρέπει να το κερδίζει. Είναι το "υψιστο" προνομιο του. Μπορεί να κάνει το μείνε και να περιμένει να τον ελευθερώσεις αλλά εκδηλώνει κτητικότητα εναντίον σου. Μήπως λοιπόν απομακρύνοντας το προνόμιο, ως το επόμενο γεύμα του, μπορεσεις να δουλέψεις το ζήτημα?

manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632
Είναι σε ηλικία που δοκιμάζει πόσο τον παίρνει.
Δείξε του ότι είσαι το αφεντικό. Δεν εννοώ ξύλο και παρόμοιες συμπεριφορές.
Όταν το κάνει απλά του παίρνεις το φαγητό. Να καταλάβει ότι με τέτοια συμπεριφορά δεν θα έχει αυτό που θέλει.
Αν δεν μπορείς μην τυχόν και σε δαγκωσει, έχε του το λουρι όταν τρώει, απομακρυνε τον τραβωντας το, και παρτο. Αργά ή γρήγορα θα καταλάβει και θα το πιάσει το νόημα.

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.864
5.114
patra
grdane.blogspot.com
Σημερα τον ειχα αφησει λιγο μονο αφοτου του εδωσα το μπολ και με το που τον πλησιασα πηγε να ορμηξει.Δε μπουρουσα καν να φτασω το μπολ του.Το ειχε γυρισει και αναποδα ο χαζος και παλευε να το ξαναγυρισει για να φαει.

με αυτα φιλε μου και δεκα μηνων μποξερ εχεις ηδη θεμα σοβαρο ....

PanteS

Active Member
22 Μαϊου 2015
36
5
Το εχω ξανακουσει πολλες φορες και ηθελα να το δοκιμασω αλλα φοβαμαι γιατι του δινω ωμο κρεας.Θα το εβαζα στο ψυγειο αλλα ακομα κι εκει τα μικροβια δεν εχουν προβλημα να αναπτυχθουν.Ισως βεβαια να ειμαι υπερβολικος.Λες να το δοκιμασω;
manolo εννοειται οτι το ξυλο δε βγαζει πουθενα.Ισα ισα μπορει να γυρισει μπουμερανγκ.Ποια θα ηταν η λυση κατα τη γνωμη σου GRDANE; η αληθεια ειναι οτι με τρομαξες λιγο αλλα για να το λες κατι παραπανω θα ξερεις!

Aslan

Well-Known Member
12 Μαϊου 2014
1.024
1.882
Αθήνα, Φλύα
Δεν έχω γνώσεις και σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να σε συμβουλέψω αλλά μήπως όλο αυτό το έχεις δημιουργήσει εσύ με το να του παίρνεις και δίνεις το μπολ κλπ;; Δήλαδη δεν βρίσκω το λόγο που αφού του βάλεις φαγητό πρέπει να επιστρέψεις και να τον αναστατώσεις και ειδίκα αφού γνωρίζεις το πρόβλημα. Μην το επιδεινώνεις με αυτόν το τρόπο τουλάχιστον μέχρι να σας δεί ένας εκπαιδευτής.

υ.γ. Δεν ξέρω κατα πόσο είναι σωστό αλλά αν ο σκύλος μου μου γρύλιζε όταν ακουμπούσα το μπόλ θα τον άφηνα νηστικό μέχρι το επόμενο τάισμα! :whistle:

Last edited:

PanteS

Active Member
22 Μαϊου 2015
36
5
Aslan στην αρχη παντα του εδινα το φαγητο χωρις να τον ενοχλω.Ετσι ξεκινησε το γρυλισμα και με αυτο θελω να το αποτρεψω.Η κατασταση αν και δεν εχει γινει χειροτερη δεν εχει γινει και καλυτερη

manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632
Δεν χρειάζεται να το απομακρυνεις για πολύ ώρα. 3 με 5 λεπτά είναι αρκετά. Αν το ξανακανει, ξανά.

• Like
Reactions: Vermillion

Μαρια&Ηρα

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2013
2.513
3.753
39
Καταρχας πως εφτασε στα χερια σου το σκυλι κ ποσο μηνων?
Κατα δευτερον δεν θα ανεχεσαι τετοια χουια σε καμια περιπτωση!
Ξεκινα να ταιζεις με το χέρι, κ υστερα σιγα σιγα ξαναπερνα στο μπωλ σταδιακα.
Αλλα να εμπεδωσει οτι οτιδηποτε καλο ξεκιναει κ τελειωνει με/απο σενα!
Εαν σου γρυλιζει ή που θα αδιαφορείς ή που θα "μαλώνεις", ειναι στην κριση σου αυτο, αλλα καποια "επίπτωση" πρεπει να υπάρξει...ειτε αυτο σημαινει χάνει το μπωλ αρα κ το φαι, ειτε τιμωρια, ειτε κ τα δυο μαζι, ειτε οτιδηποτε τεσπα θεωρεις οτι θα του περασεις το μνμ οτι τετοιες αντιδρασεις είναι ανεπιτρεπτες!
Κ οχι μονο σε σενα αλλα γενικα, ανέφερες οτι εχεις μικρα αδελφια, σκεψου λοιπον να ξεχαστει κανενα κ να το πλησιασει ενω τρωει...
Το σκυλι ειναι κουταβι ακόμη, μπορεις να του δειξεις τι περιμένεις απο αυτο!
Μην πελαγωνεις κ μην το φοβάσαι!

• Like
Reactions: Chaioth

manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632
Aslan στην αρχη παντα του εδινα το φαγητο χωρις να τον ενοχλω.Ετσι ξεκινησε το γρυλισμα και με αυτο θελω να το αποτρεψω.Η κατασταση αν και δεν εχει γινει χειροτερη δεν εχει γινει και καλυτερη
Βασικά τα σκυλιά δεν τα ενοχλουμε όταν τρώνε. Τα αφήνουμε στην ησυχία τους. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι αν κάποια στιγμή πρέπει να τους το πάρουμε για οποιονδήποτε λόγο αυτά θα μας "φανε".
Πρέπει να έχουμε αυτή την δυνατότητα για πολλούς και διάφορους λόγους.

PanteS

Active Member
22 Μαϊου 2015
36
5
Οποτε θα δοκιμασω να του το παρω για λιγα λεπτα οταν το κανει και βλεπουμε!
Μαρια&Ηρα δεν ειναι απο εκτροφεα και τον πηρα 8 εβδομαδων σε κακη κατασταση.Ειχε σκουλικια, ηταν πετσι και κοκκαλο και αλλα ωραια.Του εδινα πρωτογαλα και αλλα φυσικα συμπληρωματα για να στρωσει.Απο το χερι μου δε βγαζει κιχ αλλα δε θελω να το κανω γιατι μετα δε θα τρωει απο το μπολ

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.864
5.114
patra
grdane.blogspot.com
φιλε μου δεν σε τρομαξαν τα δικα μου λογια..
εγω δικα σου λογια αντεγραψα...
ο σκυλος ειναι κουταβι ακομα και ηδη εχεις χασει τον ελεγχο στο φαγητο...
δεν εισαι σε θεση πιστευω τωρα και ουτε μπορεις να κοιταξεις το θεμα μονο στο φαι....
ο εκπαιδευτης ειναι μονοδρομος οσο και να κοστιζει...

Μαρια&Ηρα

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2013
2.513
3.753
39
Ναι...οποτε μηπως ακριβώς επειδη εφτασε ναναι πετσί κ κοκκαλο απεκτησε αυτη την "κτητικοτητα"...εκει ηθελα να καταληξω...οχι οτι αμα ηταν καλοζωισμενος δε θα το κανε, εμενα η Ηρα δεν πεινασε ποτε στην ζωη της κ ομως μου το κανε κ μενα αυτο οταν ηταν κουταβι.
Μια χαρα θα τρώει μετα απτο μπωλ, το φαι ειναι φαι, κ μονο νεκρα θα πουν οχι στο φαι, μην σε προβληματιζει αυτο.
Κοιτα να του το κοψεις οσο ειναι ακομη νωρίς...για πολλους λογους...φαντασου να άρπαξει κατι που δεν πρέπει, πως θα του το πάρεις?

manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632
ο εκπαιδευτης ειναι μονοδρομος οσο και να κοστιζει...
Συμφωνώ και συμπληρώνω, γιατί αν δεν ξέρεις η δεν είσαι σίγουρος πως να την διορθώσεις την κατάσταση, το πιθανότερο είναι πως θα την κάνεις χειρότερη.

PanteS

Active Member
22 Μαϊου 2015
36
5
Εχεις δικιο! Οπως και να'χει παντως, οτι κι αν γινει ο μουργος μαζι μου θα τα περναει ολα :D

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Όταν δεν ξέρουμε δεν κάνουμε τίποτα!
Να σου γίνει χρυσός κανόνας αυτός!
Τεστάρισες κάτι που δεν ξέρεις να διαχειριστείς!

Πέραν του ότι χρειάζεται κατεύθυνση εκπαιδευτή από εδώ και πέρα καλό είναι να είσαι ουδέτερος!
Τουτέστιν βάζεις μπολ και φεύγεις!

ΔΕΝ ΘΑ ΑΓΓΙΞΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΜΠΟΛ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ! ΤΙΜΩΡΙΕΣ ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ!

Κάνω κακώς που το αναφέρω αλλά αν είναι να χειριστείς ουδέτερα την κατάσταση αυτό θα είναι να προσθέσεις επιπλέον φαγητό την ώρα που τρώει!
Θα κάτσεις στο πάτωμα οκλαδόν, θα βάλεις το μπολ ανάμεσα από τα πόδια σου, θα τον καλέσεις να φάει και θα συμπληρώνεις λίγο λίγο! Αργότερα θα τοποθετήσεις το μπολ στο πάτωμα και θα συμπληρώνεις στο μπολ ενώ είσαι δίπλα του!

Ελπίζω να έχεις μαλακό σκύλο για να αποφύγεις επιδείνωση της κατάστασης...

manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632
@st3li0s Μπορείς να το εξηγήσεις πιο αναλυτικά;
Κυρίως τι κερδίζει με αυτό, πιο είναι το επόμενο βήμα, πόσο άμεσα θα δει αποτέλεσμα, κτλ.

Ας λάβουμε υπόψιν ότι δίνει μπαρφ και όχι κροκετα για να του δίνει λίγο λίγο ανάμεσα στα πόδια η να τον ταιζει με το χέρι όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο μήνυμα.

• Like
Reactions: Vermillion