Ας πω κι εγώ το μακρύ και το κοντά μου, με τις εξής προϋποθέσεις, που θάθελα να τονίσω... όπως ίσως θα έχουν προσέξει τα παλιότερα μέλη:
- Δεν κάνω ποτέ προτάσεις για το "πως" θα αντιμετωπιστεί μιά κατάσταση, εφόσον δεν είμαι επαγγελματίας εκπαιδευτής... και, κυρίως, εφόσον δεν ξέρω το συγκεκριμένο σκύλο...
- Περισσότερο απευθύνομαι στις αιτίες και στις συμπεριφορές (σκύλου και ανθρώπου) και, αν πω κάτι, θα έχει περισσότερο να κάνει με το τι να αποφύγει κάποιος... δηλαδή, "αν σε μιά κατάσταση που σκάβεις, διαπιστώσεις ότι πας σε λάθος κατεύθυνση... αρχικά, σταμάτα να σκάβεις"!
- Τις περισσότερες φορές αναφέρομαι σε παραδείγματα των δικών μου σκυλιών (που τα ξέρω καλά - και κάποιοι από εσάς, τα "ξέρουν", επίσης)...
Έτσι:
- Η (μακαρίτισσα, πλέον) Νίνα μου... ακόμα και να την κρατούσες ανάποδα από τα πίσω πόδια... ακόμα και αν την είχες κρεμασμένη... θα έτρωγε οτιδήποτε (ειδικά, οτιδήποτε νόστιμο!) με χαρακτηριστική άνεση και χωρίς να την ενδιαφέρει σε ποιά στάση τρώει, ποιός την ακουμπάει και αν έχεις το χέρι σου μέσα στο φαΐ της...
Είχε εμπιστοσύνη σε όλους και θεωρούσε ότι ο κάθε άνθρωπος (και σκύλος) είναι "καλός"...
Κοινώς, ήταν ένα
ισορροπημένο σκυλί... με
γερά νεύρα, χωρίς ανασφάλειες...
Και, γι' αυτό, όταν κάτι (ιδιαίτερα σπάνια) την δυσαρεστούσε - φόβιζε - προβλημάτιζε, εγώ όφειλα να προσέξω άμεσα... μιάς και αυτό σήμαινε "κίνδυνος"...
- Η Μόκα μου... αν πλησίαζες το χέρι σου γύρω από το φαΐ της... αν την ακουμπούσες οπουδήποτε εκείνη την ώρα... απλά, θα έφευγε από το φαΐ της...
Και, μετά από 6 χρόνια, θα έλεγα ότι έχει χαλαρώσει αρκετά, ώστε, μετά από ένα στιγμιαίο δισταγμό (και αφού έχει σιγουρευτεί ότι ο κούταβος άρχισε να τρώει) να έρχεται να φάει κι αυτή... ακόμα και τώρα, όμως, όταν βάλω το χέρι μου μέσα στο σκεύος της, θα σταματήσει να τρώει...
Κοινώς, είναι ένα
submissive (και "
ντροπαλό") σκυλί... που χρειάζεται παραίνεση και όχι "παιχνιδάκια"...
- Ο κούταβος, τώρα... άλλου παπά ευαγγέλιο...
Εκεί, έπρεπε από την αρχή (2,5 μηνών) να καταλάβει ότι το αστικό περιβάλλον είναι "λιγάκι" διαφορετικό από τη Σαβάνα της Νότιας Αφρικής... έπρεπε να κατανοήσει ότι δεν χρειάζεται να υπερασπίζεται το φαγητό του από τα πιο κυριαρχικά ζώα της αγέλης...
Στην περίπτωση αυτή, επένδυσα πολύ χρόνο, ώστε α) να μπορεί να φάει όταν κάθομαι (σταυροπόδι) δίπλα του... β) να δέχεται να βάζω το χέρι μου και να ανακατεύω την τροφή του (και, ξαφνικά, συνειδητοποιούσε ότι την ώρα που έβαζα το χέρι μου μέσα, ένα υπέροχο κομμάτι λουκάνικο "έσκαγε μύτη" στο μπολ του... γ) να μπορεί (επιτέλους) να τρώει όταν ένα άλλο σκυλί τρώει ακριβώς δίπλα του... για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθόμουν ανάμεσά τους μέχρι να τελειώσουν το φαγητό...
Κοινώς, είναι ένα
κυριαρχικό σκυλί... με κάποιες
ανασφάλειες περί της κοσμοθεωρίας του... και με νεύρα στην
τσίτα...
Βέβαια, οφείλω να πω κάτι: Ποτέ...
Ποτέ...
ΠΟΤΕ... δεν προσπάθησα να του δώσω να καταλάβει, ποιός είναι το "αφεντικό"...
όφειλΑ να το καταλαβαίνει ΜΟΝΟΣ του!!!
Τα περιγράφω αυτά, για να δείξω ότι 3 διαφορετικά σκυλιά, χρειάζονται 3 διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης...
1) Απάντηση: Γιατί (σύμφωνα με τα γονίδια - το DNA του) ΚΑΝΕΙΣ δεν το χάϊδευε την ώρα που έτρωγε... μόνο η ανθρώπινη ματαιοδοξία και ανασφάλεια τα επιβάλλει αυτά...
ΣΕΒΕΣΑΙ το σκύλο σου... παρότι δεν (πρέπει να) τον φοβάσαι...
2) Θα το συνεχίσω από εκεί που το άφησα:
ΣΕΒΕΣΑΙ το σκύλο σου... παρότι δεν (πρέπει να) τον φοβάσαι...
Ποτέ δεν έχει ξανακουστεί ότι κάποιος (έστω και ανώτερος ιεραρχικά, στην αγέλη) μπορεί να "ενοχλεί" το σκύλο την ώρα που τρώει (βλέπε: η πιο ιερή ώρα στη ζωή του - για κάθε ζώο), ώστε να "κάνουν κι οι δυό τη δουλειά τους"...
Φαντάσου εσένα, την ώρα που έτρωγες (το αγαπημένο σου φαγητό), να προσπαθούσε η μητέρα σου να σου "χώσει" το Epiotic στο αυτί... ή να προσπαθούσε να σου κόψει τα νύχια...
1) Ο σκύλος, δεν έχει να πάρει ΚΑΝΕΝΑ μήνυμα... ο σκύλος ΤΟ ΞΕΡΕΙ ότι εσύ του το παρέχεις... του χρειάστηκαν 140.000 χρόνια για να το μάθει!!!
Και μέσα σε αυτά που έμαθε είναι ότι: Αν του δώσεις το φαΐ, ΔΕΝ θα του το πάρεις πίσω...
Ο σκύλος δυσαρεστείται με αυτά, είτε μας αρέσει, είτε όχι... και ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΚΥΛΟΙ (που νιώθουν "ανώτεροι" από εμάς), θα μας δαγκώσουν, αν συνεχίσουμε να συμβουλεύουμε τους εαυτούς μας να το παίζουμε "αφεντικά" (ενώ δεν μπορούμε να είμαστε)...
2) Αυτό, σε παρακαλώ θερμά... για ξανασκέψου το για 2-3-4-5-6-7 φορές ακόμα... ώστε να μην σε κουράζω, γράφοντας ένα ολόκληρο βιβλίο...
3) Κατά συνέπεια των παραπάνω, λοιπόν,
ΕΣΥ οφείλεις να σε σέβεται και να σε υπακούει... Όχι ο σκύλος!!!
4) Συμφωνώ με το Στέλιο...
5) Συμφωνώ και μαζί σου, τελικά!
Αυτό είναι πάρα πολύ σωστό!
Σε
ξένα, αδέσποτα σκυλιά... ο αρχικός τρόπος προσέγγισης είναι αυτός...