Ωραία λοιπόν, αν θέλουμε να κάνουμε σώνει και καλά τη αναγωγή του άψυχου στο έμψυχο γιατί "αφού το κάνουμε στο άψυχο γιατί να μην το ακολουθήσουμε και στο πιο σημαντικό έμψυχο", ας εξετάσουμε την αγοραστική συμπεριφορά.
Η σημερινή κοινωνία προάγει και θεωρεί ως πιο σώφρων την ισορροπία στη σχέση τιμής-απόδοσης, άντε επειδή έχω κέφια ας εξισώσω την απόδοση με την ποιότητα.
Οπότε, κάποιος που π.χ. πάει να αγοράσει ένα λάπτοπ, τον θεωρεί η κοινωνία σωστό αν επιλέξει το λάπτοπ που είναι φθηνότερο ανάλογα με τις ανάγκες του.
Οπότε, κάποιος που δεν ασχολείται θα πει, πολύ λογικά, γιατί να μην πάρω turbo-x που είναι 400+ ευρώ φτηνότερος με τον ίδιο intell επεξεργαστή, την ίδια μάρκα- τα ίδια GB μνήμης, την ίδια NVIDIA κάρτα γραφικών, κτλ κτλ, έχει και σέρβις εδώ αντί να το στέλνεις έξω. Αλλά δεν έχει ιδέα ότι το κουτί, το ανεμιστηράκι, η μπαταρία και το motherboard θα του ρίξουν την απόδοση στα τάρταρα και θα μειώσουν τη ζωή του μηχανήματος σημαντικότατα.
Από την άλλη, είναι αυτοί οι πάρα πολύ λίγοι που θα πάρουν macbook γιατί έχουν κάποια πολύ συγκεκριμένη ανάγκη, ξέρουν ακριβώς τι είναι αυτό που θα τους προσφέρει το μηχάνημα, και μόνο αυτό μπορεί να τους την καλύψει, με τη μικρή περιουσία που θα δώσουν ΑΛΛΑ κυρίως είναι οι περισσότεροι που δεν πολυξέρουν την τύφλα τους και θα το πάρουν επειδή "είναι τόσο όμορφα, έχουν τόσο ωραίο design και όλος ο κόσμος πλέον το γυρνάει στο mac, εγώ θα μαι ο βλάχος με το toshiba?"
Τέλος, είναι αυτοί που θα πάνε για κανα dell κανα toshiba κανα hp, κυρίως γιατί "τρελά ακριβά τα mac και ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ κάτι από τα τεχνικά τους οφέλη, για το design χέστηκα, αλλά δε θέλω να πάρω ούτε κάτι σκατά επειδή είναι φτηνό, οπότε θα βρω τη μέση λύση, κάτι οικονομικό και decent". Γιατί you know, στην τελική, ούτε οι προγραμματιστές που κάνουν βαριές δουλειές, εκτός αρχιτεκτονικο-design τομέα, δεν χρησιμοποιούν mac. Κάποιοι από αυτή την κατηγορία, που όμως ξέρουν καλά και έχουν περάσει από τα πάντα, μπορούν να πετύχουν και βέλτιστη σχέση τιμής-απόδοσης και ξέρουν και τερτίπια της κάθε μάρκας. Και πάλι, σίγουροι δεν είναι, ρίχνουν το χρήμα και το σταυρώνουν.
Λοιπόν, έτσι δουλεύει η αγορά. Λίγη γνώση, πολλή έμφαση στην τιμή, λίγο ψώνιο, ΠΟΛΥ επιρροή από τις τάσεις της εποχής και τους οικείους (στας βόρειας Ευρώπας και στο Μιούρικα ΄τα mac π.χ. πάνε κι έρχονται περισσότερο, καθαρά λόγω επιρροής, αποκλείεται όλοι αυτοί που στην πλειοψηφία τους η χρήση του λάπτοπ είναι για να γράφουν κείμενα, παρουσιάσεις και να μπαίνουν στο νετ να χρειάζονται το macbook με 2 χιλιάρικα και να μην κάνουν ΜΙΑ ΧΑΡΑ τη δουλειά τους με κάτι πιο του λαού με windows (όσο χάλια και να ναι) ή linux - μόνο το χαμηλό βάρος σέβομαι).
Λογικός πάντως στη σημερινή κοινωνία δε θεωρείται αυτός που παίρνει το mac. Αλλά αυτό το λίγο τα εκατό που πραγματικά πετυχαίνει την καλύτερη σχέση τιμής-απόδοσης για το σκοπό για τον οποίο θέλει το λάπτοπ.
Τώρα λοιπόν που αναλύσαμε την αγορά του λάπτοπ, ας το ανάγει ο καθένας στο σκύλο.
Αντικαθιστώντας τα παραπάνω σκεπτικά με τα επιχειρήματα "μα εγώ δεν το θέλω για εκθέσεις", "εγώ απλά ένα σκυλί θέλω που να είναι χαριτωμένο σα λαμπραντόρ" κοκ. Με αυτή ΑΚΡΙΒΩΣ τη λογική της ΑΓΟΡΑΣ, και δεδομένης της άγνοιας περί πάπυ μιλλ - αλλά και έστω υποθέτοντας ότι γνωρίζουν και για τα πάππυ μιλλς, αν λάβουμε υπόψη και τη σχετική γνώση που έχουμε πλέον για τη ζωή των παραγωγικών ζώων και επιλέγουμε να μην τη σκεφτόμαστε γιατί θέλουμε να τρώμε κάθε μέρα σουβλάκια, μπέργκερ, μπριζολάρες και κοψιδάρες ΦΤΗΝΑ. Για μένα τότε, αυτή ακριβώς η λογική της αγοράς είναι που προκαλει ΟΛΟ το κακό.
Και βέβαια, κανένα λάπτοπ-κινητό-γκάτζετ δεν υπέφερε κατά τη δημιουργία του σε καμιά από τις παραπάνω περιπτώσεις και κυρίως, κανένας δεν περπατάει και ανοίγει δρόμο μέσα από λάπτοπ που υποφέρουν στους δρόμους, οπότε κάθε αναγωγή από άψυχο σε έμψυχο είναι παντελώς άκυρη. Το θέμα δεν είναι η ενδεδειγμένη αγοραστική συμπεριφορά ως προς την ποιότητα, αλλά η ανθρωπιστική συμπεριφορά - γιατί ανθρωπιά δεν είναι μόνο το σέβας προς τον άθρωπο.