Γιατί με μισεί ο σκύλος μου;

Han

New Member
31 Μαρτίου 2013
1
0
Είναι η πρώτη φορά που γράφω στο forum και δεν θα έλεγα πως αυτό το post είναι η ιδανική αρχή.. Πρώτα από όλα θα ήθελα να παραθέσω την κατάσταση με τον σκύλο μου Han.
O σκύλος είναι ημίαιμος και υιοθετημένος από κουτάβι 3 μηνών, τώρα είναι 2 ετών. Η σχέση μου με τον σκύλο μου είναι άθλια, σε σημείο να θεωρώ πως με μισεί...!! Όλοι σίγουρα θα πείτε πως εγώ φταίω και πως το ζωάκι έχει κακοποιηθεί από εμένα αλλά μα την αλήθεια δεν είναι έτσι... αλλιώς δεν θα έγραφα εδώ για να μάθω την αιτία του μίσους του προς εμένα γιατί πολύ απλά θα την ήξερα ήδη (κακοποίηση). Τον Han τον έχω εκπαιδεύσει με την μέθοδο του κλίκ και της λιχουδιάς ποτέ δεν έχω χρησιμοποιήσει βία ούτε με εφημερίδες ούτε με πνίχτες και λουριά. Τα προβλήματα λοιπόν που αντιμετωπίζω είναι τα ακόλουθα.

1. Το σκυλί όταν το φωνάζω κοντά μου οσφραίνεται τα χέρια μου και μόλις συνειδητοποιήσει ότι δεν έχω τροφή με παρατά και φεύγει. Αν έχω τροφή τότε, αφού την καταπιεί γλύφει για λίγο τα χέρια μου μέχρις ότου να εξαλειφθεί η μυρωδιά και η γεύση της τροφής και μετά πάλι με παρατά.

2. Το σκυλί δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την παρουσία μου, ακόμα και αν έχει όρεξη για παιγνίδια δεν είμαι εγώ αυτός που θέλει αλλά τα ρούχα και τα παπούτσια μου. Όταν "παίζουμε" αρχίζει και δαγκώνει για παράδειγμα τα κορδόνια μου, εγώ πάω να του δώσω ένα χάδι και αυτός μου γρυλίζει και με δαγκώνει στο χέρι. Αν φύγω εκείνη τη στιγμή τότε κλαψουρίζει αλλά όχι για την δική μου φυγή αλλά για του παπουτσιού μου διότι αν του αφήσω το παπούτσι, παντόφλα ή ο,τι φορώ τέλος πάντων και φύγω τότε δεν κλαψουρίζει καθόλου...

3. Ο Han δεν δέχεται τα χάδια μου, αν πάω να του προσφέρω χάδι γυρνά αμέσως και με δαγκώνει, σε σημείο να πονώ.

4. Είναι παράξενο το πώς αλλάζει όταν είμαστε με παρέα στο σπίτι. Με τους επισκέπτες τα πάει περίφημα τον χαΪδεύουν και αυτός τους κάνει χαρές και παίζει μαζί τους, μέχρι και σε εμένα επιτρέπει να τον χαΪδέψω αν υπάρχουν επισκέπτες στο σπίτι, αλλά αν πάλι τον φωνάξω μυρίζει τα χέρια μου και αν δεν έχω τροφή πάει να κάνει χαρούλες και να παίξει με το εκάστοτε επισκέπτη. Ώρες ώρες πιστεύω πως το συμπεριφέρεται έτσι μπροστά σε τρίτους σαν να θέλει να πει "κοιτάξτε πόσο καλός και παιγνιδιάρης είμαι.. σας παρακαλώ πάρτε με από αυτόν.."

5. Στις βόλτες είναι μια χαρά όσο είμαστε έξω αλλά όταν γυρνάμε και του βγάζω το λουρί γυρνά πάλι και με δαγκώνει.

6. Το πιο οδυνηρό από όλα ήταν όταν αναγκάστηκα να φύγω για δουλεία 4 με 4,5 μήνες. Όταν επέστρεψα αντέδρασε σαν να μην είχα λείψει καθόλου (ούτε καν σηκώθηκε από το κρεβάτι του... ) και με κοίταξε με ένα βλέμμα " α ήρθες.. βάλε μου να φάω τώρα.." πήγα να τον ακουμπήσω και με δάγκωσε πάλι, ηρέμησε λίγο όταν του έβαλα τροφή.

Αυτό που με πικραίνει περισσότερο είναι ότι ακούω από άλλους που έχουν μεγαλώσει τα σκυλιά τους με εφημερίδες και τρίψιμο μουσούδας στις ακαθαρσίες να κάνουν σαν τρέλα όταν βλέπουν τα αφεντικά τους, σαν να μην τα είχε πειράξει η κακοποίηση που δέχθηκαν όταν ήταν μικρά και ο δικός μου που τον μεγάλωσα χωρίς βία ούτε καν τον ενδιαφέρει να με δει.. Δεν λέω να κάνει σαν τρελό, αλλά δεν χάλασε και κόσμος να μου κουνήσει λίγο την ουρά όταν επιστρέφω μετά από 4 μήνες... τι του έχω κάνει και μου συμπεριφέρεται έτσι? Δεν κρύβω πως πολλές φορές μου έρχεται να βάλω τα κλάματα, γιατί με απεχθάνεται τόσο????? Μια δυο φορές του είχα φωνάξει για να κατέβει από το κρεβάτι όταν ήταν κουτάβι δεν νομίζω να ήταν αυτό η αιτία. Η αλήθεια είναι πως όταν τον είχα υιοθετήσει τα οικονομικά μου δεν ήταν τόσα καλά και δεν του είχα πάρει πολλά παιγνίδια αλλά ήμουν ευρηματικός και κατασκεύαζα μόνος μου από διάφορα υλικά όπως πετσέτες και σχοινιά και περνούσα πολλές ώρες μαζί του πόσο πια να τον πείραξε αυτό??
Σας παρακαλώ βοηθήστε με, τουλάχιστον να καταλάβω γιατί με έχει τόσο γραμμένο. Με άλλα σκυλιά δεν είχα ποτέ πρόβλημα, αλλά με τον Han τι να πω..?? τόσο δυστυχισμένο τον κάνει η παρουσία μου?

Ευχαριστώ

vas

Well-Known Member
16 Μαϊου 2009
2.731
1.070
Kαλησπέρα.

Νομίζω ότι το έχεις πάρει πολύ βαρά το ζήτημα. Το σκυλί σου δε σε μισεί όπως λες, απλά δεν έχετε ακριβώς αυτό που λέμε "ιδανική σχέση" και αυτό συμβαίνει, αν κρίνω απο όσα γράφεις, διότι δεν προκαλείς τον σκύλο να ασοχληθεί μαζί σου(πχ να του πετάς μπαλάκια, φρισμπι, να τρέξετε μαζί), το γεγονός οτι σου δαγκώνει ακόμα τα παπούτσια 2 χρονών σκυλί δε μπορώ να καταλάβω γιατί το επιτρέπεις.
Απο τα γραφόμενά σου καταλαβαίνω οτι πιστεύεις πως αν μαλώσεις μια και δυο το σκυλί θα γίνει κάτι. Αυτό δεν ισχύει.Φυσικά δεν εννοώ να το πλακώσεις στο ξύλο αλλά κάποια πράγματα(πχ ΔΕ δαγκώνουμε παντελόνια) πρέπει να τα επιβάλεις, είσαι το αφεντικό. Αυτό που λες με τους φίλους σου που έχουν χρησιμοποιήσει παραδοσιακή εκπαίδευση και τα σκυλιά τους τους κοιτάνε στα μάτια δεν είναι γιατί κακοποιήθηκαν αλλά γιατί ξέρουν ποιος είναι το αφεντικό και τον σέβονται, πράγμα που δεν οφείλεται βέβαια στη βία που άσκησε πάνω τους αλλά σε άλλα πράγματα όπως το γεγονός ότι τους έχει επιβληθεί . Το πως θα επιλέξει κάποιος να επιβληθεί στον σκύλο του ο καθένας είναι δικό του θέμα, αλλά πιστεύω είναι σαφές πως δε θέλουμε ο σκύλος μας να μας σέβεται γιατί μας φοβάται αλλά να μας "φοβάται" γιατί μας σέβεται.

Ύψωσε τη φωνή σου και διόρθωσέ τον όταν κάνει βλακείες, δεν κρίνεται η αγάπη του σκύλου προς εσένα απο αυτό. Αρχίστε να κάνετε πράγματα οι δυο σας, καμιά βόλτα στο βουνό, κάποιο κυνάθλημα.. κάτι τετοιο πιστεύω θα βοηθήσει.

Όσο για τα παιχνίδια που δε τα αγόρασες αλλά τα έφτιαξες... ο ίδιος καταλαβαίνεις οτι δεν τίθεται καν τέτοιο θέμα, έτσι; :Ρ

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.793
20.103
Han καλώς ήρθες στο φόρουμ!

Συγγνώμη που με έπιασαν τα γέλια με τον πόνο σου, αλλά...πραγματικά το έχεις πάρει πολύ λάθος το πρόβλημα. Η ζωή με τα σκυλιά, δεν πρέπει να είναι των άκρων. Λιχουδιά ή κακοποίηση. Υπάρχει και ο ενδιάμεσος [σωστός] τρόπος. Επιβολή ορίων και κανόνων επιθυμητής και ανεπιθύμητης συμπεριφοράς. Σ'αυτό είναι που έχεις αποτύχει. Και ο σκύλος σου το εκμεταλλεύεται και σε κάνει ότι θέλει.

Το ιδανικό θα ήταν, να μιλήσεις με έναν καλό εκπαιδευτή. Εχεις αυτή την δυνατότητα; Είναι σημαντικό, να σας δει από κοντά, να βγάλει τα συμπεράσματά του και να σε βάλει σε μια άλλη πορεία. Ολα φτιάχνονται. Αρκεί να διδαχθείς, τον σωστό τρόπο :)

• Like
Reactions: Brave and elverg

jac

Well-Known Member
13 Σεπτεμβρίου 2011
800
2
Italia
Άρχισε σιγά σιγά να διορθώνεις τις κακές συμπεριφορές του και να επιβραβεύεις οτι κάνει καλά.

Εμένα δεν μου φαίνεται οτι σε μισεί, απλά δεν σε βλέπει ως τον αρχηγό της αγέλης.

Οσο για τους επισκέπτες και ο σκύλος μου μπροστά σε κόσμο κάνει την αγία! εκτελεί όλες τις εντολές χωρίς λιχουδιά κτλ. Μόνες μας υπάρχουν πολλές μέρες που με γράφει δεν πά να της τάξω και μπριζόλα!

Μίλησε με εκπαιδευτή, απο όσα γράφεις το μόνο σου ''λαθος'' είναι οτι δεν ξέρεις πως να τον διορθώσεις. Οσο για το έαν του πρόσφερες πράγματα πιστεψέ με το σκυλί για να μεγαλώσει θέλει φαγητό και συντροφιά τα υπόλοιπα τα αγοράζουμε για την πάρτη μας!

Blacksatin

Well-Known Member
28 Μαρτίου 2013
317
57
Neo Irakleio, Athens, Greece
Σε νιώθω όσο δε φαντάζεσαι... Πέρα από τα αδέσποτα που κατά καιρούς μάζευα και έδινα, στη ζωή μου, είχα μόνο ενα δικό μου σκύλο. Έζησε 15 χρόνια και την έχασα πρόσφατα. Επειδή την είχα πάρει όταν ήμουν πολύ μικρή, και δεν ασχολιόταν κανείς άλλος με το σκύλο, τα πρώτα χρόνια έκανα πολλά λάθη, γιατί δεν ήξερα, και υπήρχαν κάποιες φορές που πραγματικά ένιωθα πως με γράφει εντελώς! Όταν όμως μεγάλωσα λίγο, και έφτιαξα τη σχέση μου μαζί της... Αξεπέραστη. Ήμασταν αχώριστες. Μη το βάζεις κάτω. Δυο- τρεις σωστες κινήσεις και θα σε δει με άλλο μάτι! Και θα μάθεις κι εσυ 5 πράγματα τα οποία θα εφαρμόσεις και αργότερα, όπως εγω με τη Sheeva μου τωρα :) Υπομονή κι επιμονή!

lenaki124

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2010
1.436
9
Ελα μωρέ δεν σε μισεί, απλά σου έχει πάρει τον αέρα που λενε.
Πρεπει να διορθώσεις τις ασχημες συμπεριφορές του κανονικα ενα σκυλι δεν επιτρεπεται να δαγκωνει το αφεντικο του, που πρεπει να ειναι πιο πανω στην ιεραρχεια απο αυτο.
Και στην τελικη δεν ειναι ολα τα σκυλια αγαπες, λουλουδια, και χαρουλες...

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Είναι η πρώτη φορά που γράφω στο forum και δεν θα έλεγα πως αυτό το post είναι η ιδανική αρχή.. Πρώτα από όλα θα ήθελα να παραθέσω την κατάσταση με τον σκύλο μου Han.
O σκύλος είναι ημίαιμος και υιοθετημένος από κουτάβι 3 μηνών, τώρα είναι 2 ετών. Η σχέση μου με τον σκύλο μου είναι άθλια, σε σημείο να θεωρώ πως με μισεί...!! Όλοι σίγουρα θα πείτε πως εγώ φταίω και πως το ζωάκι έχει κακοποιηθεί από εμένα αλλά μα την αλήθεια δεν είναι έτσι... αλλιώς δεν θα έγραφα εδώ για να μάθω την αιτία του μίσους του προς εμένα γιατί πολύ απλά θα την ήξερα ήδη (κακοποίηση). Τον Han τον έχω εκπαιδεύσει με την μέθοδο του κλίκ και της λιχουδιάς ποτέ δεν έχω χρησιμοποιήσει βία ούτε με εφημερίδες ούτε με πνίχτες και λουριά. Τα προβλήματα λοιπόν που αντιμετωπίζω είναι τα ακόλουθα.

1. Το σκυλί όταν το φωνάζω κοντά μου οσφραίνεται τα χέρια μου και μόλις συνειδητοποιήσει ότι δεν έχω τροφή με παρατά και φεύγει. Αν έχω τροφή τότε, αφού την καταπιεί γλύφει για λίγο τα χέρια μου μέχρις ότου να εξαλειφθεί η μυρωδιά και η γεύση της τροφής και μετά πάλι με παρατά.

2. Το σκυλί δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την παρουσία μου, ακόμα και αν έχει όρεξη για παιγνίδια δεν είμαι εγώ αυτός που θέλει αλλά τα ρούχα και τα παπούτσια μου. Όταν "παίζουμε" αρχίζει και δαγκώνει για παράδειγμα τα κορδόνια μου, εγώ πάω να του δώσω ένα χάδι και αυτός μου γρυλίζει και με δαγκώνει στο χέρι. Αν φύγω εκείνη τη στιγμή τότε κλαψουρίζει αλλά όχι για την δική μου φυγή αλλά για του παπουτσιού μου διότι αν του αφήσω το παπούτσι, παντόφλα ή ο,τι φορώ τέλος πάντων και φύγω τότε δεν κλαψουρίζει καθόλου...

3. Ο Han δεν δέχεται τα χάδια μου, αν πάω να του προσφέρω χάδι γυρνά αμέσως και με δαγκώνει, σε σημείο να πονώ.

4. Είναι παράξενο το πώς αλλάζει όταν είμαστε με παρέα στο σπίτι. Με τους επισκέπτες τα πάει περίφημα τον χαΪδεύουν και αυτός τους κάνει χαρές και παίζει μαζί τους, μέχρι και σε εμένα επιτρέπει να τον χαΪδέψω αν υπάρχουν επισκέπτες στο σπίτι, αλλά αν πάλι τον φωνάξω μυρίζει τα χέρια μου και αν δεν έχω τροφή πάει να κάνει χαρούλες και να παίξει με το εκάστοτε επισκέπτη. Ώρες ώρες πιστεύω πως το συμπεριφέρεται έτσι μπροστά σε τρίτους σαν να θέλει να πει "κοιτάξτε πόσο καλός και παιγνιδιάρης είμαι.. σας παρακαλώ πάρτε με από αυτόν.."

5. Στις βόλτες είναι μια χαρά όσο είμαστε έξω αλλά όταν γυρνάμε και του βγάζω το λουρί γυρνά πάλι και με δαγκώνει.

6. Το πιο οδυνηρό από όλα ήταν όταν αναγκάστηκα να φύγω για δουλεία 4 με 4,5 μήνες. Όταν επέστρεψα αντέδρασε σαν να μην είχα λείψει καθόλου (ούτε καν σηκώθηκε από το κρεβάτι του... ) και με κοίταξε με ένα βλέμμα " α ήρθες.. βάλε μου να φάω τώρα.." πήγα να τον ακουμπήσω και με δάγκωσε πάλι, ηρέμησε λίγο όταν του έβαλα τροφή.

Αυτό που με πικραίνει περισσότερο είναι ότι ακούω από άλλους που έχουν μεγαλώσει τα σκυλιά τους με εφημερίδες και τρίψιμο μουσούδας στις ακαθαρσίες να κάνουν σαν τρέλα όταν βλέπουν τα αφεντικά τους, σαν να μην τα είχε πειράξει η κακοποίηση που δέχθηκαν όταν ήταν μικρά και ο δικός μου που τον μεγάλωσα χωρίς βία ούτε καν τον ενδιαφέρει να με δει.. Δεν λέω να κάνει σαν τρελό, αλλά δεν χάλασε και κόσμος να μου κουνήσει λίγο την ουρά όταν επιστρέφω μετά από 4 μήνες... τι του έχω κάνει και μου συμπεριφέρεται έτσι? Δεν κρύβω πως πολλές φορές μου έρχεται να βάλω τα κλάματα, γιατί με απεχθάνεται τόσο????? Μια δυο φορές του είχα φωνάξει για να κατέβει από το κρεβάτι όταν ήταν κουτάβι δεν νομίζω να ήταν αυτό η αιτία. Η αλήθεια είναι πως όταν τον είχα υιοθετήσει τα οικονομικά μου δεν ήταν τόσα καλά και δεν του είχα πάρει πολλά παιγνίδια αλλά ήμουν ευρηματικός και κατασκεύαζα μόνος μου από διάφορα υλικά όπως πετσέτες και σχοινιά και περνούσα πολλές ώρες μαζί του πόσο πια να τον πείραξε αυτό??
Σας παρακαλώ βοηθήστε με, τουλάχιστον να καταλάβω γιατί με έχει τόσο γραμμένο. Με άλλα σκυλιά δεν είχα ποτέ πρόβλημα, αλλά με τον Han τι να πω..?? τόσο δυστυχισμένο τον κάνει η παρουσία μου?

Ευχαριστώ
1.Κλασική κοιλιόδουλη στάση σκύλου που έμαθε μόνο με τροφή και δεν πήγε ένα βήμα πιο κάτω με την αφαίρεση της τροφής και την εισαγωγή την επιβράβευση μέσω παιχνιδιού/λέξης κτλ κτλ.
Η τροφή είναι κίνητρο, δεν είναι πανάκεια!Καθοδηγούμε τον σκύλο μόνο για να του δείξουμε τι πρέπει να κάνεις!Μετά με τον καιρό και εφόσον κρίνουμε ότι κλείδωσε την συμπεριφορά που θέλουμε να έχει τότε εισάγουμε λεκτική επιβράβευση ή επιβράβευση με παιχνίδι ή ό,τι άλλο θες, θετικό πάντα!

2.Κλασική συμπεριφορά κυρίως κουταβίστικη όταν ο σκύλος δεν έχει όρια για τι επιτρέπεται να κάνει και το τι όχι!Όταν κάνει ο σκύλος κάτι άνεπιθύμητο θα πρέπει να υποστεί και τις συνέπειες!Η συνέπεια σου είναι το χάδι?Εμένα είναι η λεκτική αποτροπή, το σταμάτημα του παιχνιδού, το σπρώξιμο αν παίζουμε με το σώμα και η στάση σώματος γενικά!Κρίνε πια ενέργεια θα βάλει τον σκύλο να σκεφτεί τι έκανε λάθος και ποια ενέργεια θα του δημιουργήσει παραπάνω ευχαρίστηση στο να συνεχίσει την ανεπυθίμητη συμπεριφορά.

3.Δεν υπάρχει επαφή μεταξύ σας!Καθόλου!Ο σκύλος από τα λάθη που έγιναν έχει γίνει αδιάφορος και ανεξάρτητος!

4."Κοιτάξτε με πόσο καλός αρχηγός είμαι, σας παρακαλώ χαιδέψτε με και 'σεις για να μπορέσω να σας ανέβω στο κεφάλι πιο μετά" λέει.
Κοντά έπεσες!

5.Ανυπακοή και καθόλου σχέση!

6.Δεν είχατε που δεν είχατε σχέση, είναι που είναι αδιάφορος και ανεξάρτητος, έφυγες κιόλας και μεγάλωσε ακόμα η διαφορά μεταξύ σας!

Μπροστά στην "απελπισία" νομίζεις ότι αν χρησιμοποιούσες ξύλο θα ήταν καλύτερα!
Αν χρησιμοποιούσες ξύλο αγαπητέ Han να είσαι σίγουρος ότι αυτήν την στιγμή με τα δεδομένα που έχεις θα είχες δαγκωθεί και θα είχες διορθωθεί άσχημα από τον σκύλο σου!
Φθηνή λύση να τρέχουμε στις εύκολες λύσεις, το ξύλο ή την επιβράβευση με μορφή προστασίας/κακομάθειας!Υπάρχουν και ενδιάμεσες καταστάσεις σωστές που θα σου δώσουν το σωστό αποτέλεσμα!

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Μία παρένθεση..οι σκύλοι δεν μισούν..μην δίνουμε ανθρώπινες ερμηνείες στις αντιδράσεις του σκύλου, οι σκύλοι δεν είναι πολύπλοκα όντα...οι σκύλοι αντιδρούν αντανακλαστικά όπως τα περισσότερα στην φύση, ο κάθε σκύλος είναι σχεδόν η αντανάκλαση των εαυτών μας, και κάτι άλλο..δεν υπάρχει "κακό" σκυλί αλλά ακατάλληλος ιδιοκτήτης.

• Like
Reactions: l.Kyveli

io maria

Well-Known Member
16 Φεβρουαρίου 2010
1.322
28
Γέρακας
Συμφωνω απολυτα με τον Στελιο.
Εχεις απολυτο δικιο οταν λες οτι η σχεση σου με τον σκυλο σου ειναι αθλια (οκ βαρια λεξη) αλλα δεν πιστευω οτι ο σκυλος σου σε μισει.
Εχει παρει αυτος τον ρολο του αρχηγου αναμεσα σας και ειναι λογικο να αδιαφορει για σενα και να σε διορθωνει. Ετσι και αλλιως μπορει να ειναι στον χαρακτηρα του να ειναι πιο ανεξαρτητος και οχι τοσο αγκαλιτσας αλλα η μεταξυ σας σχεση το μεγενθυνει.
Διαβαζα αυτα που εγραψες και αυτο που σκεφτομουν ειναι ''οκ και που ειναι οι διορθωσεις?" Ωραιο ειναι να εκπαιδευουμε τα σκυλια μας με λιχουδιες και με κλικερ αλλα χρειαζονται και οι διορθωσεις. Υπαρχει μεγαλη αποσταση απο το εκπαιδευω θετικα τον σκυλο μου μεχρι το τον πλακωνω στο ξυλο για να μαθει. Πρεπει να μαθεις πως να διορθωνεις τον σκυλο σου.

Υπαρχουν πολλα θεματα εκπαιδευσης που μπορεις να διαβασεις για να βελτιωσετε την μεταξυ σας σχεση. Ουσιαστικα ομως ΕΣΥ πρεπει να αλλαξεις και οχι ο σκυλος. Μολις καταλαβεις τι κανεις λαθος και το διορθωσεις ο σκυλος θα ακολουθησει.

Οσο ελειπες προφανως καποιος αλλος ειχε αναλαβει τον σκυλο. Γενικα σχεση του με αυτο το ατομο πως ειναι? Οπως ειναι και με εσενα? Αν οχι τι κανει διαφορετικα αυτο το ατομο?

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Η τροφή βοηθά πολύ να χτιστεί η εμπιστοσύνη σκύλου ιδιοκτήτη καθώς και να στρέφεται η προσοχή σε αυτόν..αργότερα όμως σταθερά την αφαιρούμε..τα πάντα βέβαια έχουν να κάνουν με το πως γίνεται..

Κουταβίσια συμπεριφορά που δεν έγινε κατανοητό του τι επιτρέπεται και τι όχι από κουτάβι.

Το κάθε σκυλί θέλει το δικό του τρόπο προσέγγισης..ίσως μεγαλώνεις τον όγκο σου..ίσως το καλείς με φωνή που το έχεις μαλώσει..το βλέμμα η κίνηση η γλώσσα του σώματος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο να μάθεις ή να μπερδέψεις το σκυλί..και αυτά ξεκινάνε από νωρίς..
Μπορεί να σε δαγκώνει από άμυνα ή από κυριαρχία ...εδώ μέσα..υποθέσεις κάνουμε..

Αυτές είναι δικές σου υποθέσεις.., τα σκυλιά δεν σκέφτονται τόσο πολύπλοκα.. Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά από όσο νομίζεις.., το κακό είναι πως τις αμφιβολίες σου..την έλλειψη αυτοπεποίθησης σου.., τις αντανακλάς στο σκυλί..και αυτό το εισπράττει.. Δεν είσαι κατανοητός..και δεν ξέρει τι θέλεις από αυτόν. Η συνέπεια είναι πως παίρνει αυτός τα ηνία γιατί στα μάτια του δεν είσαι άξιος αρχηγός.
Οι λιχουδιές είναι η αρχή του μέσω επικοινωνίας..το βοήθημα.., αλλά όχι η ουσία.

Πρέπει να καταλάβεις πως δεν σε δαγκώνει..ίσως παίζει..ίσως σε διορθώνει..από εδώ δεν μπορούμε να έχουμε σαφή εικόνα..και μάλλον παίζει..
Πρέπει να μάθεις το σκυλί σου..την γλώσσα του σώματος του..αυτό σε ξέρει ήδη καλύτερα από όσο εσύ αυτόν.
.....

• Like
Reactions: Kotzak and Brave

KICKASS

Well-Known Member
16 Απριλίου 2012
1.396
2
ΠΑΤΡΑ
δεν σε μισεί απλά δεν βρίσκει κάποιο ενδιαφέρον και εδώ φταίς εσύ,ακόμα φαίνεται πώς την έχει δεί πάνω απο εσένα και πρέπει να τα ξεκινήσετε όλα απο την αρχή.πρώτα ότι δεν σου αρέσει απο συμπεριφορά να αρχίσεις να του το κόβεις με θετική εκπαίδευση και άσε τους γνωστούς σου να κάνουν του κεφαλιού τους και δεύτερον κάντε πράγματα μαζί που ίσως να μην κάνατε μέχρι τώρα.αλήθεια μέσα στο σπίτι μένει η τον έχεις έξω?

Last edited:

doberman

Member
29 Μαρτίου 2013
12
0
50
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Χρειάζεσαι εκπαίδευση από ειδικό.

πρώτα εσυ πρέπει να αλλάξεις και στη συνέχεια ο σκύλος πρέπει να καταλάβει ποιος ειναι ο αρχηγός της "αγέλης".

το να διαβάζεις αυτα που σου ειπαν σωστα ,σε ενα φορουμ, απέχει πολυ απο την απ'ευθειας επικοινωνία με εναν εκπαιδευτή.

Αν θες μαθε εδω>> smileydogs- positive training | Facebook

Smiley Dogs, POSITIVE TRAINING, ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΡΙΑ ΖΩΩΝ & ΒΟΗΘΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥ, POSITIVE TRAINER & ASSISTANT OF VETERINARIAN

ειναι η νονά της δικής μου σκυλίτσας , και εκπαιδευτρια.

φιλικα
Ιωσηφ.

υγ> Αν θεωρειθει διαφημιστικό και μη προβλεπόμενο το ποστ,παρακαλώ να διαγραφει απο τους mods

doberman

Member
29 Μαρτίου 2013
12
0
50
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
παρακαλώ να διαγραφει το προηγουμενο ποστ γιατι ειναι διαφημιστικό,και δεν επιτρεπεται απο τους κανονισμους.

σορρυ γκαϊς

:)

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.793
20.103
Δεν υπάρχει πρόβλημα διαφήμισης, από τους κανονισμούς.

Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Καλωσόρισες. Όσα διάβασα στο ποστ σου σε ένα συμπέρασμα με οδηγούν: για το σκύλο σου είσαι ένα αδύναμο μέλος της αγέλης, δε σε σέβεται κ ιεραρχικά φαίνεται ότι είσαι κατώτερός του.
Θα πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα στην καθημερινότητά σας (κ εντός κ εκτος σπιτιού), να έχεις συνέπεια κ να ακολουθήσεις κατά γράμμα όσα σου πει ο εκπαιδευτής που θα επιλέξεις να εμπιστευτείς (έχω κ εγώ να σου προτείνω 2,3 αν θες), ώστε να μπορέσεις σε μικρό χρονικά διάστημα να αλλάξεις ό,τι θεωρεί δεδομένο ως τώρα κ εσύ το θεωρείς απαράδεκτο, όμως θα πρέπει να συνεχίζεις να τηρείς αυτό το ''πρόγραμμα'' για όλη την υπόλοιπη ζωή του σκύλου σου, το οποίο θα έχει ως βάση την αγάπη για το σκύλο, την κατανόησή του κ το πώς θα περνάς σωστά τα μνμ που θέλεις σε εκείνον, ώστε να ενδυναμώσετε τη σχέση σας κ να έχετε μία όμορφη συμβίωση. :)

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Καλωσόρισες. Όσα διάβασα στο ποστ σου σε ένα συμπέρασμα με οδηγούν: για το σκύλο σου είσαι ένα αδύναμο μέλος της αγέλης, δε σε σέβεται κ ιεραρχικά φαίνεται ότι είσαι κατώτερός του.
Θα πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα στην καθημερινότητά σας (κ εντός κ εκτος σπιτιού), να έχεις συνέπεια κ να ακολουθήσεις κατά γράμμα όσα σου πει ο εκπαιδευτής που θα επιλέξεις να εμπιστευτείς (έχω κ εγώ να σου προτείνω 2,3 αν θες), ώστε να μπορέσεις σε μικρό χρονικά διάστημα να αλλάξεις ό,τι θεωρεί δεδομένο ως τώρα κ εσύ το θεωρείς απαράδεκτο, όμως θα πρέπει να συνεχίζεις να τηρείς αυτό το ''πρόγραμμα'' για όλη την υπόλοιπη ζωή του σκύλου σου, το οποίο θα έχει ως βάση την αγάπη για το σκύλο, την κατανόησή του κ το πώς θα περνάς σωστά τα μνμ που θέλεις σε εκείνον, ώστε να ενδυναμώσετε τη σχέση σας κ να έχετε μία όμορφη συμβίωση. :)
Ξεκίνα...:p

Georgios_Lupo

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2012
272
1
Thessaloniki
greece.pvybe.com
Ο σκύλος σου εκτελεί για την επιβράβευση σαν καρότο, και όχι για την πιθανότητα επιβράβευσης.Το πιο πιθανό όπως τα περιγράφεις είναι ότι χρησιμοποίησες την επιβράβευση ως δόλωμα για να εκτελέσει ο σκύλος. "κοίτα τι έχω - κάτσε - κλικ - φαΐ". Ίσως να μην εκτέλεσε και να του έδειξες το φαΐ ή να δουλεύεις με το φαί στο χέρι ή το χέρι στο σακουλάκι με το φάι ή να του δίνεις κάθε φορά αμέσως με το που έρχεται σε σένα. Εν πάσει περιπτώσει ο σκύλος έχει μπει σε φάση διαπραγμάτευσης. "Τι έχεις; Ααα δεν έχεις! κάλα φώναξε με όταν θα έχεις"
Το κλικερ χρησιμοποιείται απλά ως μέσο επικοινωνίας. Στη συνέχεια αφού ο σκύλος εκτελεί αξιόπιστα μπαίνουμε σε διαδικασία τυχαίας επιβράβευσης ώστε να μην γνωρίζει πότε, αν και πόσο θα επιβραβευτεί. Αυτή τη στιγμή λόγω πιθανόν του τρόπου που εκπαιδεύτηκε και επιβραβεύτηκε δουλεύει σε στυλ "jank food". ΄Ήρθα έφαγα την έκανα.
Θα σου πρότεινα να μπεις σε πρόγραμμα τυχαίας επιβράβευσης όσον αφορά τις εντολές σε συνδυασμό με ένα καλό "dismiss".
Το "dismiss" είναι εργαλείο και στην δική σου περίπτωση θα χρησιμοποιηθεί ώστε να αλλάξεις τις ισορροπίες στη σχέση σου με το σκύλο.
Δουλεύεις λίγο (2-3 λεπτά) και καλά με πολύ φαϊ ή παιχνίδι και όταν είναι ανεβασμένος "τέλος" ή "κάνε διάλειμμα"(Εμείς λέμε "Go do dog stuff" αλλά είναι λίγο δύσκολο και μακρόσυρτο αν δεν το έχεις με τα αγγλικά). Mία φορά θα το πεις, θα το πιάσει, αν οχι με την πρώτη θα καταλάβει γρήγορα και παράτησε τον. Όχι στα τιμωρία αλλά μπράβο! είσαι φοβερός! κάνε διάλειμμα! Η πιο λογική αντίδραση του σκύλου θα είναι: "Εεεεεεεεε αφού περνούσαμε τέλεια! Που πας;;;" Αστόν λίγο να καίγεται και ξανά πιάστον. Δούλεψε λίγο και καλά αρχικά στο σπίτι και..... "κάνε διάλλειμα".
Γενικά για να αλλάξεις τη σχέση με το σκύλο σου πρέπει να σκεφτείς λίγο σαν σκύλος. Δεν είναι θέμα ιεραρχίας. Πρέπει αν αποκτήσεις αξία στα μάτια του σκύλου μέσα από αυτά που θεωρεί σημαντικά. Χάδι, παιχνίδι, φαϊ; Αυτό δεν σημαίνει εξαγοράζουμε το σκύλο. Όλα αυτά περνάνε μέσα από εσένα. Απλά θέλει τρόπο και είναι εύκολο.
Το πιο απλό παράδειγμα:
Με ποιον τρως κόλλημα περισσότερο; Αυτόν που σε παρακαλάει να τα φτιάξετε ή αυτόν που σε γράφει και σε παίζει; Το πρώτο τον έχεις σίγουρο, τον δεύτερο που μία σου δίνει τον κόσμο και την άλλη σε γράφει; Ο δεύτερος παίζει με το μυαλό σου και νομίζεις ότι το να τον αποκτήσεις είναι το σημαντικοτέρο πράγμα στον κόσμο. Αν δεν τα καταφέρεις δεν το ξεχνάς ποτέ και αν τα καταφέρεις δε θέλεις να τον χάσεις. Πάντα θυμάσαι την ευκαιρία που έχασες. Ο πρώτος σου κάνει υποσχέσεις, παρακαλάει, γίνεται κολιτσίδα και ο δεύτερος...απλά παίρνει τηλέφωνο μία φορά την εβδομάδα και τον σκέφτεσαι συνέχεια, και αν σου πει να πάτε για καφέ παρατάς τα πάντα και είσαι εκεί μία ώρα νωρίτερα.
Αυτή τη στιγμή είσαι το πρώτο για το σκύλο και πρέπει να γίνεις το δεύτερο. Παίξε με το μυάλο του, μην είσαι το σίγουρο, δίνε και παίρνε όταν το θέλει. Μην χαϊδεύεις, μην ταϊζεις τζάμπα, κανε τον να το κερδίσει και μετά πάρτο και δώστο όταν δεν το περιμένει και ξανά πάρτο. Κάνε τον να παρακαλάει για σένα με αυτή τη στρατηγική και θα δεις τις ισορροπίες να αλλάζουν γρήγορα.
Επίσης μπορείς να διαβάσεις και αυτό το άρθρο το οποίο πηγαίνει τη λογική του "dismiss" πέρα από το κάνε τη δουλειά σου- είμαι off limits και θα σου φανεί χρήσιμο σαν μέθοδο εκπαιδευτική ειδικά για την περίπτωση σου.
DOC Protocol for Positive Dog Training Management | Pawsitive Vybe
Παράδειγμα:
Δουλεύεις το πάνε στο κρεββάτι σου. Ο σκύλος πάει στο κρεββάτι και ξαπλώνει. Δώσε 30 λιχουδιές σερί όσο είναι ξαπλωμένος πες του οκ, δώστου μια λιχουδιά εκτός κρεββατιου όταν έρθει σε σενα και ξανα στείλτον στο κρεββάτι. Δώσε άλλες 30 όσο είναι ξαπλωμένος πες του οκ δώσε μία ξανά σε σένα και μετά dismiss, πάνε κάτσε στο καναπέ και γράψτον. Τι θα κάνει; Θα ψαχτεί λίγο, θα έρθει σε σένα δε θα δει ανταπόκριση, θα κάνει μάλλον καμιά γύρα και θα καταλήξει στο κρεββάτι και θα περιμένει μήπως φάει. Αστόν κανά δεκάλεπτο να καίγεται και να περιμένει μήπως και φάει και μόλις κρίνεις ότι είναι έτοιμος να τα παρατήσεις σήκω, δώσε μία λιχουδια όσο είναι ξαπλωμένος και φύγε.
1. Δίνεις αξία στη συμπεριφορά γιατί πρέπει να δουλέψει για να πάρει αυτό που θέλει
2. Τον γράφεις και πρέπει να σε κάνει να ασχολήθείς.
3. Ο σκύλος πρέπει να προσφέρει εργασία για να πάρει αυτό που θέλει από έσενα, πχ φαί επειδή είναι ξαπλωμέμνος στο κρεββάτι και στο κρεββάτι βρέχει λιχουδιές.
4. Εξαρτάται από έσενα αλλά δεν ξέρει τι θα γίνει γιατί έχεις κάνει dismis και είσαι off. Οπότε αν θέλεις δίνεις, αν θέλεις όχι. Δεν έχεις δώσει εντολή, ας κάνει ότι νομίζει.
5. Τρώει κόλλημα και αρχίζει να δουλεύει για μία λιχουδιά, ίσως, λες, μήπως και μου δώσει;
6. Και το καλύτερο, εσύ απλά βλέπεις τηλεόραση και ο σκύλος δουλεύει μήπως και ασχοληθείς μαζί του.
Αυτά τα πολλά, ελπίζω γραπτά να βγάζουν νόημα και να σε βοηθήσουν

Georgios_Lupo

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2012
272
1
Thessaloniki
greece.pvybe.com
Δεν είναι θέμα κυριαρχίας και αφεντικού, είναι θέμα αλλαγής ισορροπιών στη σχέσης σας. Όσο αφορά τα παπούτσια και γενικά το κακό κουταβίσιο παιχνίδι. Σήκω και φύγε και δείξτου τι θέλεις να κάνει και πως θέλετε να παίζετε, όχι απλά τι δεν πρέπει να κάνει. Δεν χρειάζεται διόρθωση, απλά σταματάς το παιχνίδι αυτό είναι αρκετό και στη συνέχεια του δείχνεις ποιο είναι το σωστό, πως θέλεις να παίζεται κτλ. Αν θέλει το παιχνίδι μαζί σου, θα σταματήσει να τρωει παπούτσια για να παίξει. Αν απλά θέλει το παπούτσι όπως λες, δώστου ένα άλλο παιχνίδι να ασχολείται όσο παίζεται μαζί και θα ξεκολλήσει. Δώστου την ενναλακτική, μην το αφήνεις να επιβραβεύεται για το κακό παιχνίδι και θα σταματήσει

Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Ο σκύλος είναι 2 ετων τώρα, οπότε δε μιλάμε πια για απλό κακό κουταβίσιο παιχνίδι, αλλά για μη αποδεκτή συμπεριφορά που'χει διατηρηθεί 2 χρόνια τώρα κ η οποία πρέπει να αλλάξει.
Πολύ σωστά τα όσα σε συμβούλεψε ο Georgios_Lupo :)