Φίλε bruno25 επειδή πέσαμε όλοι να σε φάμε... Τα πράγματα είναι απλά. Το pedigree είναι για να σου μειώσει τα κληρονομικά στο μέγιστο βαθμό, εξού και η εγγύηση που δίνουν ορισμένοι εκτροφείς. Εγγύηση ότι το σκυλί έχει κληρονομική προδιάθεση να είναι υγιές. Κανείς και τίποτα όμως δεν μπορεί να σου αποκλείσει παντελώς. Δεν είναι μόνο η δυσπλασία. Γενετική προδιάθεση μπορεί να είναι για πολλά πράγματα, από άσθμα, μέχρι καρκίνο αλλά και πολλά άλλα. Πολλές από αυτές τις παθήσεις όμως μπορεί να τις εκδηλώσει ένας οργανισμός ακόμα και χωρίς να έχει γενετική προδιάθεση.
Τα ημίαιμα (και εννοώ ξεκάθαρα τα αδιευκρίνηστης ράτσας), τα του δρόμου βρε παιδί μου, υποτίθεται ότι είναι πιο υγειή γιατί έχουν μεγάλη γονιδιακή δεξαμενή και τίνουν να επικρατουν τα υγειή γονίδια. Αυτό τι σημαίνει, ότι τα μπασταρδάκια δεν αρρωσταίνουν? Τότε γιατί ο δικός μου έχει ευαίσθητο πεπτικό, που πιθανότατα είναι και κληρονομικό του???
Πάμε τώρα και στα ράτσας. Εδω η γονιδιακή δεξαμενή μικραίνει. Για να διατηρηθούνα τα χαρακτηριατικά της ράτσας, ζευγαρώνουν σκυλιά με όμοια χαρακτηριστικά, είτε γίνεται υπεύθυνα, με ιατρικές εξετάσεις και με ευνοϊκές συνθήκες που αφορούν τόσο τους γενήτορες όσο και τα κουτάβια είτε γίνεται τυχαία. Και στην μια περίπτωση και στην άλλη το κουτάβι θα είναι ράτσας x (π.χ. Dalmatian) Η διαφορά ανάμεσα στους δυο αυτούς τρόπους αναπαραγωγής(υπεύθυνο-τυχαίο) είναι ότι στον πρώτο οι πρόγονοι δεν έχουν αυτά τα γενετικά ελλατώματα άρα μειώνεται (αλλά προσοχή: δεν αποκελείεται) η πιθανότητα να εκδηλωθει κάποια από αυτές τις ασθένειες στα κουτάβια, ενώ με τον δεύτερο τρόπο είναι καθαρά θέμα επικρατούντων ή μη γονιδίων. Άρα και από τυχαία γέννα μπορεί να βγεί σκύλος υπόδειγμα της ράτσας του και να αλλά παρ'όλ'αυτά να μην είναι κατάλληλος για ζευγάρωμα γιατί έχει υπολειπόμενο γονίδιο που να προκαλεί γενετική ανωμαλία όχι στον ίδιο αλλά στους απογόνους του.
Φαντάσου το pedigree σαν πιστοποιητικό καθαροαιμίας από γενετικές ασθένειες και όχι σαν πιστοποιητικό καθαροαιμίας ράτσας.
Όμως το άσθμα, η δυσπλασία, ο καρκίνος κ.ά. (μακρυά από όλους μας) να είναι και επίκτητα, και εκεί δεν σώζει τον τετράποδό μας σύντροφο καμία γονιδιακή προδιάθεση, όσο θετική και να είναι... Οπότε στην περίπτωση που κάποιος μικρός μας φίλος χτυπηθεί από κάτι τέτοιο τότε θα πονέσουμε όλοι το ίδιο και δεν έχει σημασία αν είναι με pedigree ή χωρίς, αν τον χρυσοπληρώσαμε ή όχι, αν τον αγοράσαμε ή απλά τον υιοθετήσαμε...