Γεια σας!!

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Πολύ μικρό το πήρατε...γιατί δεν το αφησατε περισσότερο με την μάνα του;
Θα του έκανε, αλλά και θα σας έκανε πολύ καλό...

Sandy

Active Member
14 Απριλίου 2010
26
0
Αυτο ελεγα και εγω αλλα δεν μπορουσαν αυτοι να το κρατησουν αλλο

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Αυτο ειναι που μου τη δινει περισσοτερο στις ερασιτεχνικες γεννες. Να τα ζευγαρωσουνε ξερανε. Και μετα δεν μπορουν να τα κρατησουν πανω απο ελαχιστες εβδομαδες ή και μερες μερικες φορες και ψαχνουν να τα ξεφορτωθουν.
Εδω ειδικα στην επαρχια το λενε συχνα και με καμαρι. "Ειναι γκαστρωμενη η σκυλα μου!!". Λες και ειναι εγκυος η κορη τους ενα πραμα, κορδωνονται. Και μετα τα δινουν τα μωρα (αν δεν τα πεταξουν), ολιγων ημερων.

Sandy

Active Member
14 Απριλίου 2010
26
0
Μα αφου το εδινε να μην το παρω??και νομιζω καλυτερα που το πηρα.
Το καθυστερησα οσο πιο πολυ μπορουσα για να μεινει με την μανα

Sandy

Active Member
14 Απριλίου 2010
26
0
δεν ξερω αν ειναι αυτη η αιωνια απαντηση παντως εγω ετσι πιστευω.
Αλλά συμφωνω πως ηταν πολυ μικρο ακομα για να μας το δωσουν

Sotos

Active Member
11 Μαρτίου 2010
37
0
Θεσσαλονικη
Sandy, σε καταλαβαίνω όσο δεν φαντάζεσαι.Ήθελες πάρα πολύ ένα σκυλάκι και μόλις βρήκες τη ευκαιρία δεν θέλησες να την χάσεις..Όμως να σου πω ότι κανονικά δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό..σκύλος να 'ναι και ότι να 'ναι....όχι δεν είναι έτσι!
τώρα όμως το σκυλάκι είναι δικό σου..Να σου ζήσει και να περνάτε καλά μαζί.!Κάνε υπομονή και με τα τσισάκια του και με το γάβγισμα του, όπως κάθε πράγμα στη ζωή έτσι και ένα σκυλί θέλει θυσίες.

aggeliki222

Well-Known Member
5 Φεβρουαρίου 2010
2.161
0
Εγώ θα σου πρότεινα να μην το έχεις έξω τώρα που είναι τόσο μωρο. Περίμενε να μεγαλώσει λιγο και να ανοίξει λίγο περισσότερο και ο καρός και μετα, σταδιακα, μάθε του να μένει έξω. Στην αρχη θα βοηθήσει να μένεις και συ μαζι του έξω προκειμένου να συνειδητοποιήσει ότι δεν πρόκειται για κάτι κακο. Να σου ζήσει! Είναι σκέτη γλύκα!

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Από τη μερια μου να σου πω κατι ακομα, ένα συχνο λαθος που κανουμε ασυναισθητα ολοι οι νεοι ιδιοκτητες σκυλων, με πρωτο στα λαθη όπως παντα εμενα.

Συνεχως εστιαζουμε και επικεντρωνομαστε στην λαθος και ανεπιθυμητη συμπεριφορα και αυτό κανει την «ασχημη» συμπεριφορα ακομα χειροτερη. Τι εννοω.

Ο σκυλος και ειδικα το κουταβι τραβαει την προσοχη μας και κερδιζει μια αντιδραση και ένα ενδιαφερον (εστω και αρνητικο) από εμας, μονο όταν γαυγιζει, πηδαει πανω μας, μασαει το χαλι, ή καταστρεφει οτιδηποτε βρει, κλεβει τις καλτσες μας και τις παντόφλες, πηδαει στο κρεβατι μας, μας ενοχλει όταν τρωμε, τα κανει οπου βρει.

Μετα συνεχιζει να το κανει επειδη βλεπει ότι ετσι τραβηξε την προσοχη μας. Κι αυτό επειδη εχει παρατηρησει και διαπιστωσει πως όταν είναι καλο, φρονιμο και υπακουο σκυλακι, το μονο που κερδιζει είναι η αδιαφορια μας.

Δοθεισης της ευκαιριας, ας μοιραστω κατι που μου ειπε η Ζιβαγκο.
Ειχε καταλαβει, χωρις να της πω τιποτα σχετικο, ότι δεν επιβραβευω αρκετα, λες και φοβαμαι την επιβραβευση.
Μου ειπε λοιπον να επιβραβευω ακομα και ο σκυλος κανει κατι καλο ή κατι που μου αρεσει από μονος του, εστω κι αν εγω δεν το εχω ζητησει την δεδομενη στιγμη.

aggeliki222

Well-Known Member
5 Φεβρουαρίου 2010
2.161
0
Δοθεισης της ευκαιριας, ας μοιραστω κατι που μου ειπε η Ζιβαγκο.
Ειχε καταλαβει, χωρις να της πω τιποτα σχετικο, ότι δεν επιβραβευω αρκετα, λες και φοβαμαι την επιβραβευση.
Μου ειπε λοιπον να επιβραβευω ακομα και ο σκυλος κανει κατι καλο ή κατι που μου αρεσει από μονος του, εστω κι αν εγω δεν το εχω ζητησει την δεδομενη στιγμη.
Και πιο συγκεκριμένα, αν θέλεις έναν ήσυχο σκύλο που να μη γαυγίζει συνέχεια τον επιβραβεύεις όταν κάθετε ήσυχος και δεν γαυγίζει.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Αυτό είναι λιγο δυσκολο, γιατι πώς θα το καταλαβει ο σκυλος ότι επιβραβευεται επειδη καθεται ησυχος? Μπορει απλά να νομισει ότι ξαφνικα σε πιασανε οι αγαπες και πήγες και τον χάιδεψες ή του ειπες μπραβο.

Προσπαθω να πω οτι αν το σκυλι απλά ξεκουραζεται και την αράζει, αν πας και το επιβραβευσεις δεν θα το συνδεσει με το μη-γαυγισμα.

Ο σωστος τροπος μαλλον είναι να το μαλωσεις κοφτά λεκτικα και μολις ησυχασει να το επιβραβευσεις μεσα σε 2-3 δευτερολεπτα. Οπότε συνδεει την ενεργεια διακοπης του γαυγισματος με την επιβραβευση.

Αν ξαναρχισει, τοτε παλι ΜΗ ή σους! ή οτιδηποτε και παλι επιβραβευση ή έναν μεζε όταν ησυχασει. Σιγα σιγα θα κανει την συνδεση. Οι δικες μου τουλαχιστον την κανουν. Δηλαδη γαυγισμα=μαλωμα, ησυχια=μεζες και χάδια.
Καποιος πιο εμπειρος θα μπορουσε να το αναλυσει καλυτερα.

Με τον τροπο αυτό, ή μαλλον το αντιστροφο, μπορεις να μαθεις τον σκυλο να γαυγιζει με εντολη.

Θελει μεγαλη εμπειρια το καλο timing. Είναι πολύ σύνηθες να μπερδευουμε τον σκυλο, επιβραβευοντας λαθος συμπεριφορα ή διορθωνοντας λαθος στιγμη για λαθος πραγμα.

Παραδειγμα. Το κουταβι τα κανει επιτελους στο σωστο μερος και η ιδιοκτητρια σκυβει σε κάποια αποσταση μεσα στη χαρα να το επιβραβευσει.
Το σκυλακι, βλεποντας την κινηση, παει στο μερος της να χαϊδευτει. Ακολουθει επιβραβευση αλλά το κουταβι νομιζει ότι επιβραβευτηκε επειδη πηγε στην ιδιοκτητρια και όχι επειδη τα εκανε στο επιλεγμενο μερος.

Εδώ βοηθαει πολύ η παρακινηση. Τη στιγμη που το σκυλακι παει στο σημειο και είναι φανερο ότι ετοιμαζεται για την αναγκη του, ένα μπραβο την ωρα που παει θα το ενισχυσει και θα το απαλλαξει από την αμφιβολια αν παει ή όχι στο σωστο μερος.
Η παρακινηση κατά την πορεια δουλεψε πολύ στην Ζηνα μου που ηταν πολύ δυσκολη στο θεμα της τουαλετας.

Το ιδιο και στο καλεσμα, τον καιρο που είναι ακομα ανωριμη σαν εντολη. Με το που κανει την κινηση να παει στην ιδιοκτήτρια, ενισχυεται με μπραβο και χαρές η κινηση και η προθεση να παει.

Σορρυ για την φλυαρια. Με επιασε σημερα.

aggeliki222

Well-Known Member
5 Φεβρουαρίου 2010
2.161
0
Η επιβράβευση για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να γίνεται το κατάλληλο δευτερολεπτο, ούτε κλασμα του δευτερολέπτου πριν ή μετα. Για παράδειγμα : Σκύλος ανήσυχος, τον "μαλώνεις" επειδη εκείνη της στιγμή χρειάζεται να μείνει ήσυχος. Στην αρχη τα κουτάβια είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουν τι παει να πει "ήσυχος" (ή όποια άλλη λέξη έχεις εσύ επιλέξει για αυτή την κατάστααση). Το λες μια και δεν το κάνει, το λες και πάλι τίποτα. Καποια στιγμή, θα το κάνει. Εκεινο ακριβως το δευτερόλεπτο που το κάνει τον επιβραβεύεις. Επειδη επόμενο είναι να τρελλαθει απο τη χαρά του για την επιβραβευση του λες -ΜΗ- και "ήσυχος" και παλι μπράβο μολις το κανει. Πιστεύω ότι η επιβράβευση θα πρέπει να είναι διαφορετική για κάθε σωστό πράγμα που κάνει. Πολλά χαδάκια και χαρές όταν έρχετε που το φωνάζουμε, έως ένα απλο μπράβο όταν κάθετε ήσυχος εκεί που πρέπει. Αυτό βέβαι προυποθέτει ότι αρχικα το "μπραβο" είναι συνδεδεμένο με τις χαρούλες, οποτε ακούγοντας το εισπράττει το συναίσθημα που χρειάζεται και που για μας λέγεται επιβράβευση!

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Ενταξει, κι αν περασει μισο δευτερολεπτο, δεν διαγραφονται τα παντα για τον σκυλο.
Πολλοι εκπαιδευτες υποστηριζουν τον κανονα του 1,5 δευτερολεπτου για ανταμοιβη ή διορθωση και αλλοι θετουν σαν μαξιμουμ χρονο τα τρια δευτερόλεπτα.

aggeliki222

Well-Known Member
5 Φεβρουαρίου 2010
2.161
0
Ε.. εντάξει ήμουν λίγο υπερβολική.. Ηθελα να τονίσω το άμεσο της υποθέσεως.. :p

Sandy

Active Member
14 Απριλίου 2010
26
0
σε σχεση με χθες εχει ηρεμησει αρκετα και δεν κλαιει πολυ .....Δεν ηταν οτι βρηκα ευκαιρια και το πηρα.Μπορουσα να εχω και νωριτερα αλλα δεν ηταν το καταλληλο σκυλι για διαμερισμα ,για οικογενεια κτλ......Για την συγκεκριμενη ρατσα ρωτησα αρκετους και διαβασα πολλα και κατεληξα οτι ειναι το καταλληλο(οποτε δεν γινοταν να μην το παρω).Επισης ξερω και τους γονεις της Sandy και ειναι υγιες και οι δυο .Το σκυλι θα πηγαινε σιγουρα σε καποιο σπιτι και ετσι δεν με ενοχλησε η σκεψη αν ειναι απο εκτροφειο η οχι....(απο πετ σοπ δεν προκειται να επαιρνα ποτε)

Sandy

Active Member
14 Απριλίου 2010
26
0
απο πετ σοπ αγορασε μια γνωστη και ηταν αρρωστο.Το πηγε πισω και της εδωσαν ενα αλλο στην θεση του(σαν να ηταν τιποτα ρουχα ή παπουτσια που δεν σου κανουν και τα αλλαζεις)Της ειπαν οτι καμια φορα ειναι αρρωστα και πως δεν υπαρχει προβλημα γιατι θα της δωσουν αλλο

Hopsi

Well-Known Member
9 Φεβρουαρίου 2010
1.182
1
εξωτική Αθήνα
καλως ηρθες κατ αρχας κι απο εμενα.
Ως φρεσκια κουταβομαμα κι εγω, μπορω να σου πω καποια πραγματακια και εαν θελεις τα λαμβανεις υποψην σου.
καταρχας τη Sandy σου, να την εχεις μεσα στο σπιτι κι οχι μακρια σου. Εχει αναγκη να νιωθει τη μαμα του, μωρακι ειναι...Κ τωρα εισαι εσυ η μανουλα του...Εχει αναγκη απο ζεστασια, ψυχολογικη μα και κυριολεκτικη. Ακομα κι αν πεις οτι αρχιζουν οι ζεστες, να σκεφτεις πως το μικρακι ειναι μωρο και εχει αλλες αναγκες θερμοκρασιων. Επισης, εγω εξω δεν θα το ειχα. Να μου λειπει. Μυγες κουνουπια σκνιπες,αρχανες χιλια δυο. Φχαριστω δεν θα παρω.

ΠΟλυ θα σε βοηθησει για το θεμα τουαλετας να εχεις ενα παρκο για σκυλακι που θα του εχει ςμεσα κρεβατακι νερακι κ εφημερηδες για να κανει εκει το πιπι του. Φυσιολογικα κ μιας κι εσενα η σαντυ ειναι νιανιαρακι, θα θελει πολυυυυυυυυυυυ συχνα πιπι. σκεψου εμενα που την πηρα 2 μηνων, κρατουσα (κ ακομα κρατω για να πω την αληθεια) ημερολογιο:ποτε κανει πιπι, κακα κλπ. Ε λοιπον, 2 μηνων εκανε περιπου καθε μιση ωρα! Ευτυχως κοιμοταν κ μεσα στη μερα οποτε τοτε ειχαμε ηρεμια απο πιπι κατασταση.
Κλασικα οταν ξυπνα, πρωι βραδυ, ενδιαμεσα υπνακια, αφου παιξει αφου φαει. να προσεξεις πολυ τον χωρο που θα κινειται η μικρη σου, προσοχη στις πριζες καλωδια, οτιδηποτε υπαρχει πιθανοτητα να φαει. ΔΕΝ μπορεις να φανταστεις ΤΙ μπορουν να βρουν τα διαολια να φανε κ μετα τρεχα γυρευε...

Κλεινοντας απλα να σου πω , καλο σφουγγαρισμα αν την αφηνεις εκτος παρκου(δεν σου λεω για crate γιατι μου φαινεται πολυ βαρβαρο για τοσο μικρακι, μπορει να ειμαι κ λαθος βεβαια, αλλα απλα την αποψη μου σου λεω).

ΥΓ: ζησε ΚΑΘΕ ΜΑ ΚΑΘΕ στιγμη με τη μικρη σου..θα ερθει η ωρα που ολες σου οι στιγμες θα ειναι ο θησαυρος σου...