Οι ανάγκες ενός γατιού... Φοβερές και τρομερές. Τι να σου λέω... Βάσανο. Γι'αυτό οποίος ζήσει με γάτα την πατάει σαν τα γνωστά πατατάκια. Κανείς δεν μπορεί να μείνει μόνο στη μία.
Μια αμμολεκάνη με άμμο (εγώ προτιμώ κλειστού τύπου και άμμο που σβολιάζει-clumping). Μπαρφ ή ξηρά με περισσότερη ζωική πρωτεΐνη σε σχέση με το σκύλο (αν είναι μπαρφ, αφαιρείς λαχανικά από το σκύλο και προσθέτεις εντοσθια και συκωτάκια για έξτρα ταυρίνη - θέλει παραπάνω ταυρίνη από το σκύλο γιατί δεν συνθέτει και τη λαμβάνει αποκλειστικά από την τροφή. Επίσης είναι πιο σαρκοβόρο από το σκύλο. Δηλαδή αν ο σκύλος είναι κυρίως σαρκοβόρο με τάσεις προς το παμφάγο, η γάτα είναι σχεδόν αποκλειστικά σαρκοβόρο).
Εκπαίδευση: αργούν πολύ να πάρουν μπρος θετικά. Η διόρθωση, από την άλλη γίνεται άμεσα αντιληπτή και χρειάζεται ελάχιστες επαναλήψεις. Το είδος της διόρθωσης εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία σου. Από σωματική (σφαλιαρίτσα, αλλά αρκετά δυνατή, να καταλάβει ότι δεν παίζεις, αλλά διορθώνεις, αλλά μην του σπάσεις και κανένα κόκκαλο, μισοριξιά ζωάκι είναι) έως... υλική (σε ένα βαποριζατέρ-αλλιώς γνωστό κι ως φσιτ φσιτ- το έχω γυρισμένο στη δέσμη κι όχι στη νέφωση και ψεκάζω στην ανεπιθύμητη συμπεριφορά). Hint: είναι πανέξυπνα, οι σατανάδες! Υπάρχει μεγάλη, πολύ μεγάλη, περίπτωση, να καταλάβει ότι παίζει διόρθωση μόνο όταν είσαι παρών.
Καλο θα είναι να πάρεις ένα ονυχοδρόμιο, υπάρχουν και φτηνά, τύπου δέκα - δεκαπέντε ευρώ, ώστε να ξύνει, αν είσαι τυχερός, εκεί τα νύχια του (τα οποία, παρόλα αυτά θέλουν κόψιμο κάθε δέκα - δεκαπέντε μέρες). Αν είσαι άτυχος, κλαιγε χαλί ή έπιπλο..
Εξτρα ανάγκες: από χάδια όταν είσαι απασχολημενος, από την ησυχία του όταν θέλεις εσύ να το χαϊδέψεις, από υπηρέτες, από παιχνίδια, από την ποδιά σου όταν δεν είναι διαθέσιμη, από χώρο στα πόδια σου στο κρεββάτι τις κρύες νύχτες του χειμώνα (αν και το δικό σου το κόβω να καβατζάρει αγκαλιά Ερμή).
Α! Και να ξέρεις, η γάτα αποφασίζει πάντα μόνη της στην ιεραρχία του σπιτιού, δεν πα να κοπανιέσαι. Είναι υπέρ κι όλοι οι υπόλοιποι υπό. Βοήθειά σας κι εσάς!
Θα σου ευχηθώ κι εγώ να σας ζήσει ο νέος συγκάτοικος και ένα ακόμα μυστικό: αυτός σας έχει υιοθετήσει ήδη. Πάρε το χαμπάρι.