Ακόμη κι αν δεν το "φάει" το γατί η Ήρα (με την πρώτη ευκαιρία, όσο χρόνο και να πάρει) και να γίνουν καλοί φίλοι, αυτό δεν θα αλλάξει την γνώμη της Ήρας για τις ξένες γάτες (άλλο η δική μας).
Εγώ το βλέπω και λίγο πιο γενικά το θέμα. Δηλαδή στους δικούς μου σκύλους, μ' ενοχλεί γενικώς όταν επιμένουν για κάτι ενώ εγώ θέλω άλλα.
Δεν είναι δηλαδή το θέμα η γάτα. Η Ήρα πρέπει να μάθει να βάζει την γνώμη του Άρη πάνω από την δική της, και φυσικά πάνω από το ένστικτά της.
Όμως αυτό απαιτεί μια πολύ δυνατή σχέση εμπιστοσύνης, που ο Άρης δεν την έχει κερδίσει ακόμη. Η Ήρα δεν τον εμπιστεύεται απόλυτα. Κι ο λόγος είναι γιατί έχει δόσει όλη του την ενέργεια και σκέψη στο πως να διορθώνει την Ήρα, ενώ ελάχιστη στο πως να την επιβραβεύει.
Η επιβράβευση είναι πολύπλευρο θέμα κι απείρως πιο δύσκολο από το θέμα της διόρθωσης, ΙΔΙΩΣ με μία τόσο σκληρή σκύλα που ανέχεται (κι εννίωτε χρειάζεται) ΠΟΛΥ δυνατές διορθώσεις. Ο Άρης κάνει το σύνηθες λάθος όλων των αρχάριων (κολλάει με την διόρθωση).
Μέχρι να αρχίζει να πειραματίζεται (για να μάθει) και να σκέφτεται (στο μπάνιο, στο κρεβάτι, παντού) τρόπους να βάλει επιβράβευση στη ζωή της Ήρας, θα τα βρίσκει αρκετά σκούρα.
Η επιβράβευση είναι και ΠΟΛΥ πιο δύσκολη να την μάθεις από απόσταση (συμβουλές σε φόρουμ). Ο ΚΑΘΕ σκύλος θέλει διαφορετική μέθοδος (με άλλη "ένταση" στην επιβράβευση). ΟΛΟΙ οι σκύλοι χρειάζονται διαφορετική επιβράβευση σε διαφορετικές καταστάσεις. Το "timing" είναι το πιο συμαντικό, αναμφισβήτητα όπως και η διάρκεια της επιβράβευσης. "Δουλεύω" ένα βελγάκι κουτάβι τώρα που χρειάζεται να πέφτω κάτω και να κυλιέμαι μαζί της στο χώμα σαν χαζή, αυτή είναι η επιβράβευσή της. Ο δικός μου σκύλος δεν θα το δει ποτέ αυτό (μια τόσο έντονη επιβράβευση θα τον έκανε να ξεχάσει το όνομά του και που βρήσκεται, θα έκανε 30 λεπτά να "σοβαρευτεί").
Εϊναι ένα θέμα που αξίζει να σκεφτεί ο Άρης. Πιστεύω πως έχει ένα θέμα επικοινωνίας με την Ήρα. Υπάρχει λόγος που εκείνη δεν τον υπολογίζει όσο θα έπρεπε (και αν το κάνει για γάτα, τότε το έχει μέσα τις να το κάνει και αλλού αργότερα, αν "διαφωνεί" με τον Άρη).
Αν η ζωή με τον Άρη είναι: "Διόρθωση ή Τίποτα", η Ήρα δεν έχει λόγο να αλλάξει. Δεν έχει "τίποτα" να χάσει.
Άρη, δοκίμασε να βγάλεις κάτι (που αρέσει ΠΟΛΥ, ΠΟΛΥ) στην Ήρα, ξαφνικά από την τσέπη σου, όταν κάτσει η Ήρα ενώ βλέπει γάτα. Διόρθωσε όπως πάντα, ΚΑΝΕ ΤΗΝ να κάτσει (ας είναι η γάτα πιο μακριά της πρώτες φορές) και βγάλε "δώρο". Πχ. συκώτι ξεραμένο στα μικροκύμματα. Πρόσεξε μην την δωροδοκείς. Να μην κάτσει για την επιβράβευση, να μην ξέρει πως θα έχει δωράκι, να τις έρθει ΜΕΤΑ. Απρόσμενα!
Σιγά, σιγά να πλησιάζεις (σε μερικές ημέρες) τις γάτες περισσότερο. Όχι καμμιά "φονική", νορμάλ γατούλες!
Διόρθωνε όπως τώρα, αλλά βάλε και λίγο επιβράβευση. Κάθε μέρα να έχεις άλλο "δώρο" και ΠΟΤΕ να μην τις δίνεις πριν την κατάληλη στιγμή.
Επίσης, μην την "ταίζεις". Λιγάκι θα τις δίνεις (όσο το νύχι του αντίχειρα) κάθε φορά που κάθεται ήσυχα.
Αυτό είναι η ΠΛΕΟΝ κλασσική μέθοδος επιβράβευσης (Bravo+Surprise!). Θέλει γρηγοράδα (και ετοιμότητα να ξαναδιωθώσεις αμέσως αν σηκωθεί για το surprise και ΜΕΤΑ να της το δώσεις), αλλά συνήθως πιάνει σε ΠΟΛΥ σκληρούς σκύλους. Εγώ θα της το έχωνα τόσο γρήγορα στο στόμα (ταυτόχρονα μ' ενα "Μπράβο Κορίτσι Μου.) που δεν θα προλάβαινε να το δει ή να σηκωθεί πριν το φάει.
Δεν νομίζω πως θα σου βγεί δα και το όνομα... ("θετιός εκπαιδευτής" ... αμάν, Αμάν! )