Κοίτα, γνώστης του αντικειμένου ΔΕΝ είμαι, αλλά από την άλλη ρωτώντας μαθαίνεις και πηγαίνεις στην πόλη όπως λέει και η ρήση. Σίγουρα στην αρχή υπάρχει ο μεγάλος φόβος του ότι κάτι λάθος θα κάνεις και αν μη τι άλλο ισχύει το "αν δεν πάθεις, δεν θα μάθεις". Οπότε από πλευράς μου τουλάχιστον κοιταξα να ελαχιστοποιήσω την πιθανότητα να κάνω κάποιο λάθος, ή αν μη τι άλλο αν κάνω κάτι "στραβό" να είναι κάτι που να αντιμετωπίζεται και όχι ολοκληρωτική καταστροφή (βλεπε αγορά "προιόντος" ανεξέλεγκτης γέννας).
Τώρα για τα ερωτήματα σου. Ναι ρωτήσαμε και σε εκτροφεία της Ελλάδας. Στο ένα ο άνθρωπος μας είπε ότι δεν είχε στα κοντά κάτι προγραμματισμένο (δεν είναι φάμπρικα κιόλας να ξέρεις τι θα βγει και πότε!), ενώ στον άλλο που μιλήσαμε ο άνθρωπος μου είπε ότι είχε μόνο κάτι θηλυκά και όχι αρσενικό που ήθελα εγώ. Βέβαια για να είμαι και απολύτως ειλικρινής το κασέ που χρεώνεται από τα Ελληνικά εκτροφεία είναι κομματάκι πάνω από τον προυπολογισμό μου. Και για να το θέσω και πιο ωμά, σέβομαι απολύτως το γεγονός του ότι ο καθένας κοστολογεί όπως ΑΥΤΟΣ κρίνει τα σκυλιά του, αλλά αντικειμενικά μιλώντας τα δεδομένα της Ελληνικής αγοράς δεν θεωρώ ότι είναι τα ίδια με αυτά που ήταν πριν από 2-3 χρόνια. Φυσικά δεν γνωρίζω αν οι τιμές ήταν πιο πάνω και τώρα έπεσαν. Όπως και να έχει 1200+ (ανάλογα με το κομμάτι φυσικά) εγώ δεν είχα στην παρούσα φάση να διαθέσω, αλλά και γενικά μετατρέποντας το νούμερο σε 3 βασικούς μισθούς και μόνο σαν αίσθηση... εεε μου κάνει κάπως!
Για το θέμα του διαδικαστικού και της επιλογής. Σίγουρα υπάρχουν αρκετά σοβαρά εκτροφεία σε πολλές χώρες, αλλά όπως προανέφερα είμαι "άσχετος" και επομένως το ρίσκο να κάνω πατάτα θα ήταν πολύ αυξημένο οπότε προτίμησα να επικεντρωθώ και να δω τις επιλογές μου από εκτροφεία του εξωτερικού τα οποία έχουν "έμμεσα πατήσει πόδι" στην Ελληνική αγορά. Από τα όσα είδα αυτοί είναι 2, ο Hasaki και ο Dida (τονίζω τον όρο "από όσα είδα" καθώς μπορεί να έχω χάσει και επεισόδια). Και στις δύο των περιπτώσεων υπάρχουν Έλληνες πρωην πελάτες τους που βοηθάνε στην επικοινωνία με τον εκτροφέα καθώς είναι λίγο επιφοβο ή εύκολα παρεξηγήσιμο το να κάνεις απευθείας την επικοινωνία αποκλειστικά με τον εκτροφέα καθότι πρωταρχικά θα μιλάς "γραπτά" (λόγος εύκολα παρεξηγησιμος), θα μιλάς σε ξένη γλώσσα (το ποσο καλά την κατανοεί ο καθένας ΑΓΝΩΣΤΟ), και φυσικά μπορεί λόγω έλλειψης προσωπικής γνώσης να λες άλλα εσύ και να καταλαβαίνει άλλα ο απέναντι σου! Όλα τα παραπάνω δυστυχώς τα αποφεύγεις μονο αν κινηθείς μέσω της εγχώριας αγοράς. Από την άλλη στηρίχτηκα στο ότι αρκετοι Ελληνες έχουν ήδη αγοράσει και εκεί πλεον ψάχνεις να δεις αν θα ειπωθούν παράπονα και κάνεις το σταυρό σου αν υπάρχουν θέματα να τα αναφέρουν οι ιδιοκτήτες στις κοινότητες (γιατί δεν πρέπει να παραβλέπουμε το ψώνιο και το κόμπλεξ του έλληνα να μην παραδέχεται τα λάθη του καθαρα και μόνο απο εγωισμό)
Στην περίπτωση μου, είδαμε διαθεσιμότητες, μου έστειλαν φωτό από τα διαθέσιμα κουτάβια και βρέθηκα με τα παιδιά που βοηθησαν στην συνεννόηση (και έιδα και το δικό τους σκυλί - χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει και κάτι για το δικό μου αλλά λέμε τώρα) και ήπιαμε έναν καφέ όπου και μας έκαναν μια παρουσίαση για τον εκτροφέα, το διαδικαστικό, το τι συμπεριλαμβάνεται στην τιμή κτλ κτλ κτλ (τα τυπικά δλδ). Αφότου είδα τις φωτό και προτού αναφέρω ποιό προτιμάω, μου είπαν τις τιμές και μετά προχώρησα με το κλείσιμο του σκυλιού.
Οσον αφορά τη γέννα από όπου πήρα το δικό μου, είχαμε μια μικρή μεταβολή στη τιμή μονο σε αυτόν λόγω "μορφολογίας" υπό την έννοια ότι τον "ξεχώρισε" ο εκτροφέας. Από πλευράς μου πολύ απλα μου άρεσε περισσότερο γιατί έχει πιο "σκούρο/έντονο" χρωματισμό και θεωρώ (μπορεί εσφαλμένα) ότι θα γίνει πιο έντονο το κόκκινο του όταν με το καλό μεγαλώσει.
Στο διαδικαστικό, έβαλα μια προκαταβολή απευθείας στον εκτροφέα - το καπάρο πρακτικά αλλά και τα κόστη του να έρθει και να είναι καλυμένος αν εγώ του κάνω καμία γυρισιά στο τέλος (ΟΧΙ σε κάποιον μεσάζοντα τα λεφτά φυσικά!!), ξεκίνησε ο άνθρωπος να βγάλει τα χαρτιά/διαβατήρια/pedigree κτλ και όταν είμαστε έτοιμοι θα συνεννοηθούμε να μου τον φέρει.
ΔΕΝ ζήτησα καν τιμή για να πάω να τον πάρω εγώ (δεν το είχα καν σαν σενάριο στο μυαλό μου να ταξιδέψω ως το Nis και άρα δεν γνωρίζω
Και στα 2 εκτροφεία που προανέφερα οι τιμές που δίνουν είναι με παράδοση. Στην περίπτωση μου λόγω μικρότερης απόστασης (βλέπε Θεσσαλονίκη) θεωρώ ότι τους είναι και πιο εύκολο. ΔΕΝ γνωρίζω όμως τι ισχύει και με τα λοιπά εκτροφεία.
Καθοριστικός παράγοντας στην τελική μου επιλογή ότι τα παιδιά με τα οποία μιλήσαμε και μας βοήθησαν είμαστε σχεδόν γείτονες... οπότε μου έβγαλε μια παραπάνω ασφάλεια έστω και για το ψυχολογικό.
Μέσες άκρες αυτά στην δική μου περίπτωση.