Βασικη Υπακοη.

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
:(ναι, ολα μπορουν να γινουν ετσι που σκεφτομαστε για τους σκυλους τελικα.

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
Να ρωτησω κατι κι εγω?

Εάν εκει που εχουμε τον σκυλο κατω-μεινε, παμε κοντα του, του μιλησουμε γλυκά, τον χαϊδεψουμε (επιβραβευση που θα διωξει μερος της πιεσης και εντασης που λετε), του δωσουμε και κανενα μεζεδακι, ο χρονος παραμονης στο μεινε δεν μηδενιζεται και ξεκιναει παλι από την αρχη?

Εγω θεωρω καθαρο μεινε το μεινε χωρις καμια επαφη ή κουβεντα, αντε το πολυ - πολυ κανενα θετικο βλέμμα.
ο σκυλος δεν μπορει να το σκεφτει τοσο συνθετα παιδια και εδω ειναι το λαθος μας...ολων...

ο σκυλος παιρνει-δεχεται απο εμας την εντολη "μεινε" και την εκτελει διχως πολλες σκεψεις...για την ακριβεια σκεφτεται το απλο: ο Αρχηγος Α δινει την εντολη,εγω εκτελω...απο εκει και περα -για το νου- του σκυλου ειναι το χαος...

το αν του αρεσει ή οχι ειναι αλλη κουβεντα μεγαλη...εμπεριεχει πως εκπαιδευτηκε,πως και ποτε επιβραβευεται,ποση ωρα μπορει να μεινει στην ταδε εντολη και ποσο εκπαιδευμενος ειναι και πολλα ακομη.

υπαρχει μια λεπτη γραμμη...ο σκυλος ΔΕΝ ειναι ρομποτ (ασχετα αν ετσι θελουμε να σμπεριφερεται πολλες φορες),αλλα συχγρονως ΔΕΝ ειναι και ανθρωπος για να σκεφτεται και να αναλυει τοσο συνθετα γεγονοτα,εντολες και τις οποιες καταστασεις.

πολλες φορες εμεις υπερβαινουμε το μετρο και κουραζουμε-ψυχαναγκαζουμε το ζωο μας και αλλες φορες γινομαστε τοσο υπερβολικοι για μια κατασταση που στο μυαλο του σκυλου μας μπορει να ειναι καπως σαν "...μια ωραιααα πεταλουδααα"...

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Βρε Θοδωρη, μην μου απαντας γενικα και σαν συγγραφεας βιβλιου της δεκαετιας του 80 :p

Ρωταω κατι συγκεκριμενο που προερχεται από δικη μου παρατηρηση.
Το επαναδιατυπωνω με παραδειγμα.

Εχω προσεξει (πώς να μην το προσεξω άλλωστε) ότι στο κατω –μεινε αν ειμαι κοντα της ή ακομα και σχετικα μακρυα, και καπου καπου λεω γλυκολογα, μπραβο και επαναλαμβανω το μεινε σε περιπτωση που δω καποια κινηση – αρχη σπασίματος εντολης, ή παω κοντα και την χαϊδεψω, μπορει να μεινει για πολλη ωρα και χωρις σημαδια αγχους.

Μπορω να πιω καφε στην εξοχη ή ένα κουτακι μπυρας στο παγκακι και είναι σαν να μου κανει παρεα και όχι σαν να εκτελει εντολη «μεινε». Μισάωρο χαλαρα. Δεν το εχω συστημα βεβαια γιατι εκει παμε για να τρεξει και να παιξει.
Απλά ηταν εξασκηση για καφετερια και ταβερνα οπου καθομαστε φυσικα αρκετα.

Αν της πω μεινε και ειμαι απομακρος τα συναισθηματα της αλλαζουν, καποια στιγμη αρχιζει η ανησυχια και φυσικα καποια στιγμη θα σηκωθει. Το μεγιστο που δοκίμασα ηταν δεκαλεπτο αλλά το θεωτησα μέγα καψόνι.

Τωρα τι Α και Β και θεωρια του χάους?

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
νιωθω ωραια που ειμαι και συγγραφεας...:D:p:D

δεν βλεπω τον λογο που δεν σε καλυψε η απαντηση μου αλλα θα κανω το καλυτερο δυνατο αυτη την φορα.

δεν ανανεωνεται ο χρονος του σκυλου στο "μεινε" με ενα χαδι,ενα μπραβο...

δεν χρειαζεται κατι τετοιο την ωρα που εκτελει την εντολη.Η επιβραβευση ερχεται και ειναι σωστη μετα το περας την εκτελεσεως...τοτε μονο εχει ισχυ και για εσενα και για τον σκυλο.

μια ερωτηση...μηπως κατι τετοιο ειναι ανασφαλεια δικιας μας τελικα και ετσι νομιζουμε οτι θα επιτυχουμε τον μη ψυχαναγκασμο του ζωου?ή θα του ελαφρυνουμε την επιβαρυμενη θεση του,λογο εκτελεσης μιας εντολης?

δεν ειναι γενικο το ερωτημα μου,ειναι συγκεκριμενο.

ισως δεν ειναι ακομα ολοκληρωμενη η Ηρα οσον αφορα την εκπαιδευση της...τι εννοω...ενα σκυλι σωστα εκπαιδευμενο και εχοντας ολοκληρωση την εκπαιδευση του αυτη (παντα συνεχιζουμε και δουλευουμε εννοειται το σκυλι μας...)οσο και απομακροι να ειμαστε ή να μην του μιλαμε εκεινο πρεπει να εκτελει χωρις σημαδια αγχους,στρες κλπ...αν συμβαινει κατι τετοιο σημαινει οτι αντιδρα σε εξωγενεις παραγοντες και δεν ειναι σωστα εκπαιδευμενο.

ειπες οτι νιωθει σαν να ειστε βολτα και εχετε απλα "κατσει" μαζι...δεν το νιωθει σαν μεινε...αυτο ειναι λαθος...σαν "μεινε" πρεπει να το νιωθει και οχι σαν βολτα που αγναντευουμε μαζι το ηλιοβασιλεμα.(καταλαβαινεις τι εννοω).

οταν εκτελουνται οι εντολες ο σκυλος τοτε δουλευει...δεν παιζει,δεν πρεπει να παιζει...

Last edited:

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Να χαρώ τον φιλο μου! Τωρα μάλιστα, απαντάς! :)

Καταλαβα πληρως οσα λες και συμφωνω με όλα και ολες τις συγκεκριμενες παρατηρησεις σου που είναι άψογες, κατά την κριση μου παντα.

Μονο δυο μικρες παρατηρησούλες. Εγω δεν εκπαιδευω IPO dog, δεν με πειραζει και ουτε είναι κόπος (για την ακριβεια χαρά μου είναι) να την χαϊδευω και την επιβραβευω ΚΑΙ κατά τη διαρκεια της ασκησης/εντολης «μεινε».

Με ενδιαφερει το αποτελεσμα, γιατι δεν κινουμαστε στον στίβο αλλά στην πραγματικη ζωη (παραδειγμα ταβέρνας, γραφειου κλπ).

Το άλλο που ειπα για παρέα ηταν παραδειγμα. Δηλαδη αισθανεται τοσο ανετα με την εντολη «μεινε» σαν να καθεται δίπλα μου και να κανουμε παρέα. Κι όλα αυτά με ένα χάδι και έναν καλο λογο. Και παλι δεν θα μου κοψει κανενας κριτης βαθμους.

Φυσικα, όπως εξαλλου σχεδον ειπες, θα ερθει η ωρα που δεν θα μπορω να της «ελαφρυνω» τη θεση και δεν θα μπορω να ασχοληθω μαζι της. Πχ μιλαω με καποιον και ξεχνιεμαι.

Εκει είναι θεμα εκπαιδευσης να μεινει κατω και φυσικα θελει ακομα δουλεια όπως και παλι παρατηρησες.

Ευγε νέε μου :):D:p:cool:

edit. Τρελλαθηκε το ρολόι του φορουμ ή εμενα μου φαινεται??

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
Αρη κοκκινιζω...!!(γυναικειο μου ακουστηκε αυτο...:D)

υπαρχουν πραγματικα πολλοι καλυτεροι στα κυνολογικα και περισσοτερο γνωστες απο εμενα τοσο στο φορουμ,οσο και εξω απο αυτο.

εγω απλα προσπαθω...ειμαι πολυ νεος ακομα για να πω οτι εφτασα καπου...ιεροσυλια!:)

επειδη εθιξες κατι που με απασχολει και μενα σχετικα με "την εκπαιδευση τυπου IPO και την απλη εκπαιδευση"...

εχω καταληξει στο εξης...ο Τορο θελω να φτασει σε ενα advanced επιπεδο βασικης υπακοης,δεν θελω και δεν νομιζω οτι θα ανταποκριθει σε επιπεδο IPO (οχι οτι δεν υπαρχουν bullmastiff ΙPO...)...Κoινως ο στοχος μου ειναι ενα καλα και σωστα εκπαιδευμενο σκυλι.

offtopic...το ρολοι τα επαιξε οντως!:paja1:

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Ιδεατά, στο παρατεταμένο platz ο σκύλος δεν πρέπει ούτε να μυρίζει το έδαφος μπροστά στη μύτη του, ούτε να κοιτάει δεξιά και αριστερά, αλλά να είναι προσηλωμένος στον ιδιοκτήτη του.

Teo, ποιό είναι το Bullmastiff με IPO; Και καλά τα δαγκώματα, αλλά τα εμπόδια πώς στο δι@ολο τα πέραγε;;;;;;; :confused: :D:D:D

Πολύ θα ήθελα να δω βιντεάκι...

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Κατι πολύ σημαντικο που δεν αναφερεται ιδιαιτερα ή ξεκαθαρα σε αναλογα θεματα είναι η εντολη release.

Τι γινεται όταν θελουμε εμεις να τελειωσει πχ το κατω-μεινε ?
Αν παρουμε τον σκυλο και φυγουμε, στην ουσια ακολουθει άμεσα άλλη εντολη (παμε, δίπλα), οποτε δεν χρειαζεται release.

Διαφορετικα χρειάζεται ακυρωση.
Μπορει ο σκυλος να συνεχισει να εκτελει άσκοπα γιατι δεν καταλαβε ξεκαθαρα ότι η εντολη δεν ισχυει πλεον ή να την ακυρωσει από μονος του και στην ουσια να παρακούσει.

Πολυ ευκολο ειναι να ξεσασουμε τον σκυλο σε μια εντολη (πχ κατσε) και ο σκυλος θα κουραστει και θα ξαπλωσει = ανυπακοη που μπορει να περασει απο εμας απαρατηρητη.

Εμεις δεν το βλεπουμε σαν ανυπακοη εφοσον για μας δεν ισχυει η εντολη αλλα ο σκυλος παρακουει εν γνωση του.
Το παρατηρησα καποια στιγμη όταν προσεξα ότι πχ σηκωνοταν διστακτικά ή στα μουλωχτά. Ηταν φανερη καποια αβεβαιοτητα του στυλ «πρεπει να σηκωθω ή όχι ?» ή «θα με διορθωσει τωρα ή όχι ?»

Εγω την χρησιμοποιω με δυο μορφές και τελειως ξεκαθαρα.
Το ΟΚ που λειτουργει σαν «ακυρο» για μια εντολη (πχ στο μεινε που συζηταμε μπορει να σηκωθει και να τριγυρισει λιγο ελεγμένα και το free που είναι στην ουσια «τους ζυγούς λύσατε» οπου ο σκυλος είναι πλεον ελευθερος να παει οπου θελει και να κανει ο,τι θελει (κυριως χωρις λουρι στην εξοχη).

Εντολες ιδιαιτερα ευκολο να μαθευτουν γιατι απλα είναι ιδιαίτερα ευχάριστες και εκ φυσεως δεν μπορουν να περιεχουν διορθωση.

Last edited:

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
Τι γινεται όταν θελουμε εμεις να τελειωσει πχ το κατω-μεινε ?
.
παω κοντα του,του λεω "κατσε" ,σηκωνεται απο ξαπλωτος και καθεται ζβιινγκ:p, του λεω μπραβο αγορακλα μου παιδι μου ατελειωτο αντε παρε δρομο τωρα -και φευγει (εαν ειναι ελευθερος).
η " κατσε", τον παιρνω απο το λουρι (η του το φοραω) και "διπλα μαζι" και συνεχιζουμε.
μετα το κατω παντως, εγω λεω κατσε και μετα γινεται οτι αλλο ειναι να γινει.
το κατσε , εκτος της λεξης, το ξερει και κανοντας καπως τα δαχτυλα μου:)

(αυτο δεν ρωτησες?η απαντησα ασχετα?:confused:)

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Φυσικα και απαντησες!:) Και μαλιστα κατατοπιστικότατα!

Στην ουσια μου ειπες ότι λες μια εντολη release με τον δικο σου τροπο: «μπραβο αγορακλα μου παιδι μου ατελειωτο αντε παρε δρομο τωρα».

Εγω απλά λεω free. Στην αρχη εκανα και ενθουσιωδεις κινησεις με τα χερια τυπου γιούρια σαν να πεταω διαφημιστικα φυλλάδια ωστε να της ειναι ξεκαθαρο. Τωρα αρκει η λεξη.

scooby doo

Well-Known Member
25 Φεβρουαρίου 2009
612
3
Ναύπλιο-Αθήνα
Εμείς έχουμε το "εντάξει" μαζί με χτύπημα στα πλευρά(απαλό εννοείται:p)..
Π.χ. είμαστε στο δίπλα και του λέω εντάξει και είναι ελεύθερος να πάει να μυρίσει κάπου δίπλα, να κατουρήσει κλπ(ενώ είναι στο λουρί όλα αυτά).
Όταν είναι στο κάτσε ή κάτω ή μείνε το εντάξει λειτουργεί επίσης για να σταματήσει να εκτελεί την εντολή.
Εννοείται πως το εντάξει το έμαθε εν ριπή οφθαλμού...:p:D

Το οκ Άρη δεν πολυκατάλαβα πως το χρησιμοποιείς είναι η αλήθεια..:confused:

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Για την Ηρα υπαρχει ενας διαχωρισμος μεταξυ του ΟΚ και του free.
Το free όπως ειπα σημαινει ότι μπορει να φυγει και να κανει ο,τι θελει, συνηθως χωρις λουρι.

Το ΟΚ σημαινει ακυρωση εντολης, δόσιμο σχετικης ελευθεριας ή εναρξη μιας νεας καταστασης και όχι φευγω και παω οπου θελω.
Παραδειγματα:

«Κατσε» πριν το φαγητο. «ΟΚ» και μπορει να ξεκινήσει να τρωει (ετσι μαθαμε το ΟΚ παρεμπιπτόντως).

Στην εκπαιδευση με μακρυ λουρι οπου ξαφνικα εκει που μυριζε της ελεγα «κατσε» ή «ξαπλα». Το ΟΚ λειτουργουσε σαν ακυρωση να συνεχισει την βολτα της και το μυρισμα, με οση βεβαια ελευθερια της επέτρεπε το μακρυ λουρι. Το free εδώ θα ηταν λαθος.

Καθιστη μπροστα στην ανοιχτη πορτα του αυτοκινητου. Με ΟΚ μπαινει μεσα. Τωρα χρησιμοποιω πλεον το «μεσα».

Με ανοιχτη πορτα του αυτοκινητου με ένα ΟΚ βγαινει αλλά δεν παει οπου θελει (παλι ο διαχωρισμος με το free).

Πολλα παραδειγματα υπαρχουν. Σου λεω μερικα χτυπητά.

Το χτυπημα (πάτ) στο πλευρο το κακω κι εγω καμια φορα και είναι ενισχυτικο του free, σαν να λεω «τωρα ελευθερη κοριτσάρα μου!».

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
Kωστα δεν εχω βρει ακομα βιντεο...

δεν ειπα οτι εχω επισημη πηγη με IPO Bullmastiff...ειπα οτι θα υπαρχει.

γιατι πιστευεις οτι δεν μπορει να περασει τα εμποδια?

το bullmastiff ειναι ενα πολυ γρηγορο και αλτικο σκυλι για το μεγεθος του και με αξιοσημειωτες εκρηξεις!

δεν ειναι Mastino π.χ

ειναι το πιο αθλητικο σκυλι,απ'ολα τα σκυλια τυπου Μαστιφ...(δεν βαζω το Ντογκο μεσα στα Μαστιφ σκυλια,θεωρω ΔΕΝ ειναι τυπου μαστιφ.).

scooby doo

Well-Known Member
25 Φεβρουαρίου 2009
612
3
Ναύπλιο-Αθήνα
Ok Αρη.. Καταλαβα καλά τις διαφορές. Και μου φαίνεται είναι πολύ χρήσιμος ο διαχωρισμός..
Βέβαια εγώ δεν τον αφήνω ελεύθεο έξω παρα μόνο αν βρούμε άδειο ένα γήπεδο που είναι περιφραγμένο. Για τρέξιμο και μπαλάκι κλπ ευτυχώς έχουμε την αυλή..
Αλλά θα σκεφτώ αν μπορώ να χρησιμοποιήσω το οκ για να βελτιώσω κάτι..Ευχαριστώ!:)

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
...

γιατι πιστευεις οτι δεν μπορει να περασει τα εμποδια?

το bullmastiff ειναι ενα πολυ γρηγορο και αλτικο σκυλι για το μεγεθος του και με αξιοσημειωτες εκρηξεις!

...
Δεν εννούσα ότι δε μπορεί να περάσει εμπόδια. Πιστεύω όμως ότι η καταπόνηση θα είναι πραγματικά τεράστια, λόγω κιλών και μόνο. ΟΚ, δεν είναι τα εμπόδια του ΙΡΟ όπως αυτά του ring, αλλά και πάλι νομίζω ότι σκελετικά μπορεί να προκαλέσει ευκολότερα πρόβλημα σε ένα bullmastiff, παρά σε ένα Γ/Π ή ακόμα λιγότερο σε ένα Malinois μια έντονη προπόνηση για εξετάσεις.

Ferb

Well-Known Member
22 Αυγούστου 2009
417
2
ΡΙΟ
www.rottweilers.gr
που ειμαι και

δεν ανανεωνεται ο χρονος του σκυλου στο "μεινε" με ενα χαδι,ενα μπραβο...
Λαθος οταν ο σκυλος μαθαινει επιβεβαιωνεις συνεχως τη θεση.θα το δεις στα επομενα μαθηματα

Στο μεινε ο σκυλος κοιταει οπου θελει οταν φωναξω το ονομα του σημαινει κοιτα με και περιμενε εντολη τοτε κοιταει εμενα και τιποτα αλλο

Last edited:

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
Ανδρεα αυτο το ειδα απο πιο προχωρημενους σκυλους και το εχω συζητησει με τον εκπαιδευτη μου.Την εννοια την επιβραβευσης...

σε αυτο το σημειο ισως δουλευουν διαφορετικα οι εκπαιδευτες μας...

προσωπικα,συμφωνω με το να μην επιβραβευεται συνεχως ο σκυλος.

Ferb

Well-Known Member
22 Αυγούστου 2009
417
2
ΡΙΟ
www.rottweilers.gr
Φιλε δεν επιβραβευεις.επιβεβαιωνεις τη θεση με μια αλλη λεξη πχ εκει. οταν κραταει τη θεση του επιβραβευεις και σιγα σιγα το κοβεις.ετσι δουλευουμε εμεις τοθλαχιστον και πιανει

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
Δεν εννούσα ότι δε μπορεί να περάσει εμπόδια. Πιστεύω όμως ότι η καταπόνηση θα είναι πραγματικά τεράστια, λόγω κιλών και μόνο. ΟΚ, δεν είναι τα εμπόδια του ΙΡΟ όπως αυτά του ring, αλλά και πάλι νομίζω ότι σκελετικά μπορεί να προκαλέσει ευκολότερα πρόβλημα σε ένα bullmastiff, παρά σε ένα Γ/Π ή ακόμα λιγότερο σε ένα Malinois μια έντονη προπόνηση για εξετάσεις.
Κωστα συμφωνουμε...ξερεις ειμαι απο τους ιδιοκτητες που λατρευουν το σκυλο τους,ομως εχουν τα μυαλα μεσα στο κεφαλι τους.Τι εννοω...δεν θα με δεις ποτε να λεω οτι το bullmastiff και συγκεκριμενα ο Τορο κανει για ολες τις χρησιμοτητες απο ολες τις ομαδες...φερμαρει,περναει IPO3,φερνει το θηραμα πισω,κανει φυλαξη,ειναι συντροφιας...κλπ κλπ...ο τελειος σκυλος δεν υπαρχει...ο σκυλος μου εχει δυνατοτητες αλλα δεν κανει για τα παντα,ουτε κανει τα παντα!

εννοειται οτι ενα Malinois ή ενας Γ.Ποιμενικος υπερτερει σε ring,IPO κλπ.

και οντως η καταπονηση θα ειναι μεγαλυτερη...γιατι δεν ειναι δημιουργημενο για τετοιες καταστασεις το σκυλι μου.

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Φιλε δεν επιβραβευεις.επιβεβαιωνεις τη θεση με μια αλλη λεξη πχ εκει...
Από περιέργεια και μόνο:

Γιατί να χρησιμοποιείς δεύτερη λέξη για να επιβάλεις τη θέση;

Αν πάει να φύγει, λες ένα "μη", "όχι" τη λέξη που είναι το μάλωμα δηλαδή, για να του δείξεις ότι αυτό που πάει να κάνει είναι λάθος...

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97