Η απάντηση είναι "ΟΧΙ"Sara μου, δεν μιλάω για επιμέλεια, αλλά για πρωτότυπο κείμενο επίσης δεν μιλάω περιοριστικά για επιστημονικό σύγγραμμα, αλλά για οποιοδήποτε πρωτότυπο κείμενο... μυθιστορία ας πούμε!
Νομίζω πως είμαι σαφής!
Μπορείς να πάρεις το μυθιστόρημα μου, που έχω δημοσιεύσει σε ένα δημόσιο forum και το υπογράφω - με ψευδόνυμο έστω - και να το κάνεις βιβλίο εμφανίζοντας τον εαυτό σου σαν συγγραφέα?
Δεν χρειάζεται δεκαπέντε παραγράφους για να το πεις!
Αν μπορείς να αποδείξεις πως:
α. το αρχικό πρωτότυπο κείμενο το ανάρτησες εσύ στο forum και πως
β. το κείμενο που ανάρτησες εσύ προηγείται χρονικά του κειμένου που δημοσίευσε ο καρπωτής,
Η επικαρπία του πνευματικού δικαιώματος από οποιονδήποτε παραμένει αυτοδίκαια και στον δημιουργό (συγγραφέα στην περίπτωση ενός φόρουμ) ο τελευταίος εκχωρεί μέσω συμβολαίου τα δικαιώματα εκμετάλευσης, αλλά ποτέ την δημιουργία! Η δημιουργία παραμένει ονομαστικά πάντα στον δημιουργό!
Στην Ελλάδα όπως και παγκσομίως, το πνευματικό δικαίωμα από τον δημιουργό αποκτάται αυτοδίκαια και χωρίς να απαιτείται προηγουμένως αίτηση του δημιουργού ή καταχώριση του έργου σε κάποια υπηρεσία.
Εν ολίγοις: Μπορείς να εκμεταλλευτείς μέσω εκχώρησης το δικό μου έργο (περιουσιακό δικαίωμα) δεν μπορείς όμως να αφαιρέσεις ή να απομονώσεις από αυτό τον δημιουργό που το εξωτερίκευσε - ακόμα κι αν το εκμεταλλεύεσαι.
Η βάση για το πνευματικό δικαίωμα είναι απλή: Να προστατέψει το έργο! Πως ορίζεται αυτό; Από την έννοια της εξωτερίκευσης: όσο το έργο υπάρχει σαν ιδέα δεν μπορεί και δεν χρειάζεται να προστατευτεί. Όταν εξωτερικευτεί αυτομάτως και αυτοδίκαια προστατευεται! Ακόμα κι αν το απαγγείλεις σε κάποιο κοινό... διότι κάποιος από το κοινό μπορεί να το καταγράψει και να το πλασάρει σαν δικό του.
Η επιμέλεια δεν έχει καμία άμεση σχέση με το πνευματικό δικαίωμα! Ο δημιουργός μπορεί να επιβάλλει ακόμα και την απουσία επιμέλειας, αν θεωρεί πως αυτό απαιτείται από το ίδιο το έργο!
Last edited: