Αγορά γερμανικού ποιμενικού απο εκτροφέα

sofokles5

Well-Known Member
19 Αυγούστου 2010
91
0
Η κρυψορχία πάντως είναι κληρονομική και θα έπρεπε να αποσύρονται από την αναπαραγωγή όλα τα αδέρφια, αρσενικά και θηλυκά
αυτο πιστευω και εγω.

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Η κρυψορχία πάντως είναι κληρονομική και θα έπρεπε να αποσύρονται από την αναπαραγωγή όλα τα αδέρφια, αρσενικά και θηλυκά
Αλεξία, αυτό συμβαίνει κατά γενική ομολογία;
Εννοώ οι σωστοί εκτροφείς το κάνουν;
Δεν το γνώριζα ούτε εγώ να πω την αλήθεια και γι αυτό η απορία.

:)

sofokles5

Well-Known Member
19 Αυγούστου 2010
91
0
Αυτή είναι η θεωρία, τώρα τι κάνει ο κάθε εκτροφέας δεν γνωρίζω
κι ομως εδω μεσα καποιοι με ακαριαια ευκολια ειπαν οτι αυτό που λες δεν ισχυει.

ChilliJRT

Well-Known Member
21 Αυγούστου 2011
1.970
139
Πάτρα
Πέρα από την γνώμη της Αλεξίας που τν σέβομαι, γτ η κοπέλα ξέρει τι κάνει, το άρθρο που σου έδειξα είναι υπογεγραμμένο από 2 κτηνιατρους... Δν είδα τι έγινε μετά, τώρα τα διαβάζω...

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
2, 3 σχόλια κι από μένα....

Η κρυψορχία μπορεί να είναι είτε επίκτητη, είτε κληρονομική!Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί κάποιος να καταλήξει σε ποια από τις δύο περιπτώσεις ανήκει, αλλά όχι πάντα!
Ξέρω σίγουρα ότι κρυψόρχης σκύλος πρέπει να αποσύρεται από την εκτροφή, νομίζω ότι ισχύει το ίδιο και για υπόλοιπα αδέλφια της ίδιας τοκετοομάδας!

Όμως, σκύλος με ελάττωμα αποκλεισμού δεν παυεί να ανήκει στην φυλή που ανήκει και να φέρει το pedigree που φέρει, πως αλλιώς άλλωστε, τους ίδιους προγόνους έχει....Αλλά αποκλείεται από την αναπαραγωγή και τις εκθέσεις!

Τέλος παραβλέποντας την περίπτωση της κρυψορχίας που αφορά στο συγκεκριμένο θέμα, ένας εκτροφέας μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιήσει στο εκτροφικό του πρόγραμμα, χωρίς σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί αλήτης ή λωποδύτης, απογόνους των σκυλιών του που θεωρεί ότι αξίζουν ή έχουν να προσφέρουν κάτι!

cathy93

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
1.924
57
Μαρούσι
Εγώ μίλησα βάσει αυτών που ήξερα!!
Εδώ δυο πολύ έμπειρα μέλη (που προσωπικά σέβομαι απίστευτα!)έχουν αντίθετες απόψεις..!
Η Τάρα λέει πως υπάρχει πάντα αυτό το γονίδιο και πως αναπαράγονται κανονικά αλλιώς θα μέναμε χωρίς σκυλιά και η Αλεξία λέει το αντίθετο..
Δεν είμαι καθόλου ισχυρογνώμον ακούω δέχομαι και μαθαίνω απο το κάθε τι!!!
Γι αυτό άλλωστε βρίσκομαι εδώ για να μάθω!

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.175
3.011
ΑΤΤΙΚΗ
....το να βγάλεις απο την αναπαραγωγή υγιής σκύλους που έχουν αδερφό με κρυψορχία σημαίνει ότι περιορίζεις την γεννετική δεξαμενή και στερείς απο την φυλή δείγματα που πιθανά να έχουν να προσφέρουν πολλά στην βελτίωσή της....

εξάλλου η κρυψορχία του αδερφού μπορεί να προέρχεται απο την γραμμή του πατέρα ή της μάνας οι οποίοι μπορεί να μην είναι ίδιοι σε όλα τα αδέρφια....

@ sofokles5, για αυτό μιλάμε για σωστούς εκτροφείς....
γι΄αυτούς που επιλέγουν γεννήτορες με στόχο την βελτίωση της φυλής, που κάνουν εξετάσεις...κλπ.
στην φυλή σου εξάλλου υπάρχει και το KOERUNG για να εξασφαλίζεται η υψηλή ποιότητα στην αναπαραγωγή.....οπότε τι σκάς;

ChilliJRT

Well-Known Member
21 Αυγούστου 2011
1.970
139
Πάτρα
Μήπως ρε παιδιά ο κυριούλης με το σκυλί με το πρόβλημα δν έχει ενημερώσει τον εκτροφέα του? Αν δεν έχει επαφή μαζί του, δν μπορεί να μυρίσει τα νύχια του ο άνθρωπος κ ζήτησε για αναπαραγωγή ένα από τα κουτάβια του που βλέπει. Δν είναι κακό, ίσα-ίσα δείχνει ότι έχει κ εμπιστοσύνη στν προσπάθεια που κάνει. Τώρα τι να πω... Υποθέσεις κάνουμε για αγνώστους...

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.175
3.011
ΑΤΤΙΚΗ
Κάπου...Κάποιος....Κάποτε....είπε, ότι ...ένας εκτροφέας του ζήτησε να ζευγαρώσει σκύλο ( ο οποίος τυγχάνει να είναι και ...άσχημος (!)....) και ο οποίος ο σκύλος έχει έναν αδερφό που Κάποιος ...Κάπου ...Κάποτε....είδε και έμαθε ότι έχει κρυψορχία.....(αυτός παρεμπιπτόντως δεν ξέρουμε αν είναι άσχημος.....!):rolleyes:

Λυπάμαι αλλά δεν γίνεται έτσι σοβαρή συζήτηση...και πολύ περισσότερο όταν το παραπάνω χρησιμοποιείται ως επιχείρημα υποστήριξης ανεύθυνων και εμπορικών γεννών.....(η έκδοση του pedigree απο μόνη της δεν δηλώνει και πάρα πολλά πράγματα....)

ΜάρκοςΓΔ

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2011
389
2
Σαντορίνη - Κερατσίνι
Είμαι άσχετος από με το θέμα εκτροφή αλλά θα αφήσω το σχόλιό μου..
Σε όλες τις δουλειές υπάρχουν λαμόγια, γιατί να μην είναι ένας εκτροφέας;
Δεν λέω φυσικά πως εκείνος είναι λαμόγιο, αλλά παίζει...
Επίσης υπάρχουν ιδιώτες που πράττουν σαν έμπειροι εκτροφείς και εκτροφείς που εκτρέφουν όχι τόσο υπεύθυνα...
Ξέρω θα μου πείτε, ''οι ιδιώτες που λες λέγονται εκτροφείς πλέον'' ...χρησιμοποιώ τους όρους όμως για να μπορείτε να ξεχωρίσετε τα άτομα και να καταλάβετε τι θέλω να πω... δείτε πως θα φαινόταν αλλιώς "¨¨υπάρχουν εκτροφείς που πράττουν σαν έμπειροι εκτροφείς και εκτροφείς που εκτρέφουν όχι τόσο υπεύθυνα...¨¨"

JacksonGSP

Well-Known Member
6 Απριλίου 2011
251
0
Ο δικός μου κρυπτόρχης είναι, από εκτροφείο είναι, αλλά δε μου καίγεται καρφάκι, ειλικρινά. Δεν είχα σκοπό να τον ζευγαρώσω έτσι κι αλλιώς, ούτε να τον πάω σε εκθέσεις. Το ένα το μπαλάκι του είχε "σφηνώσει" και δεν κατέβηκε ποτέ, αλλά και τι να κάνουμε? Αυτά συμβαίνουν. Τον πατέρα του σκύλου τον έχω δει κι έχει και τα δύο, δεν είμαι και ειδικός στα περι κληρονομικότητας απλά το αναφέρω.

Ναι, είναι μια παραπάνω ταλαιπωρία όταν πρέπει να φάει μαχαίρι για να βγει το άλλο από μεσα στην περίπτωση της κρυπτορχίας, αλλά η γνώμη μου είναι οτι κατα τ'άλλα, τα 2 μπαλάκια δεν κάνουν τον σκύλο να είναι αυτό που είναι ούτε τον αποκλείουν από τη φυλή, από μια έκθεση ίσως, αλλά όχι από τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της φυλής. Ποτέ δε θα κατηγορούσα τον εκτροφέα ως ανεύθυνο για κάτι τέτοιο, στην τελική και στους ανθρώπους γίνεται αυτό, λογικό να συμβαίνει και στα σκυλιά σε κάποιες περιπτώσεις, αυτά συμβαίνουν και αυτά ας είναι τα προβλήματα μας.

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Να διευκρινίσω ότι δεν έχω διαβάσει όλο το θέμα και ότι εκφράζω μόνο την άποψη μου σε ότι αφορά την γενετική πλευρά της κρυψορχίας.
Σε γενικές γραμμές δεν πιστεύω ότι υπάρχει λόγος να βάλεις ζώα από τοκετομαδα με κρυψορχία στην εκτροφή.

Canine cryptorchidism is a congenital defect that results from sex-limited autosomal recessive gene(s). Incidence is higher in some breeds, especially in smaller and inbred ones. Parents of affected puppies are carriers. Unilateral cryptorchid dogs can be fertile, and affected individuals and their siblings should be eliminated from a breeding program to decrease incidence of the defect
πηγή

Twelve cases of cryptorchidism were found in a colony of Miniature Schnauzer purebred and crossbred dogs. At least nine affected dogs were derived from the same sire directly or indirectly. Of 12 affected dogs, five cases were unilateral and seven were bilateral. Eight of the 12 cases were subjected to anatomic study. Fixation of affected organs was by vascular perfusion or immersion. Testes were separated from epididymides and both were weighed. All unilateral retained testicles were on the right side, and right sided bilaterally retained testes were always smaller than their left sided counterparts. With only one exception, ectopic testes were in the abdominal position. Developmentally, the morphologic appearance of the epididymis of abdominal testes was very primitive in bilateral cases but nearly normal in the unilateral cases. Degree of inbreeding was greater for bilateral cases than unilateral cases. High incidence of cryptorchidism in this colony provided good evidence for hereditary nature of the condition in the Miniature Schnauzer dog. Morphologic observations were suggestive of a multiple gene defect.
πηγή

balaso

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
234
24
Συμφωνώ με την Αlexia και πιστεύω ότι είναι μια πολλή καλή εκτροφέας με σεβασμό στη φυλή που εκτρεφη.Επισης όποιος ασχολείται με εκτροφή θα πρέπει να βάζει στην αναπαραγωγή μόνο τα καλύτερα μορφολογικά και σε υγεία σκυλιά για να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα και γενικά να λειτουργούν βάση τον κανόνων εκτροφής.
Με αυτά που ακούμε σε λίγο δεν θα είμαστε σίγουροι για τιποτα,και θα καθόμαστε να ψάχνουμε όλο το γεν\κο δέντρο .

vagelis_ras

Well-Known Member
5 Αυγούστου 2011
2.405
458
53
Εγώ πάντως ένα μπορώ να καταλάβω , ότι ο κάθε ένας επαγγελματίας κρίνεται τόσο εκ του αποτελέσματος και από την ιστορία που τον ακλουθεί , τις διακρίσεις , τα σκυλιά που έχει προσφέρει και όλα όσα μαρτυρούν τι δουλειά του .
Όσο για τα ΓΠ αν δε κάνω λάθος υπάρχει κάτι που λέγετε ελεύθερο αναπαραγωγής το οποίο δεν το αποκτά τυχαία ένας σκύλος .
(όταν βέβαια κάποιοι φωνάζουν εδώ μέσα και μας λένε το πόσο σημαντικό είναι να ψάξουμε τον σωστό εκτροφέα και με ποιον τρόπο να τον διακρίνουμε μας περνά και λίγο από το μυαλό πως κρύβετε και κάποια μορφή σκοπιμότητας αλλά τελικά όσοι τους άκουσαν δεν έχασαν ) δυστυχώς ζούμε σε μια χώρα του <<περίπου>> του <<κάπως έτσι γίνεται>> και του αφού το κάνουν οι άλλοι <<γιατί α μη το κάνω κι εγώ >> και έτσι φτάσαμε με ένα ζευγάρι σκύλων και μια αίτηση εκτροφέα να λέμε ότι κάνουμε εκτροφή.
Δυστυχώς όμως όλες οι ιστορίες γράφτηκαν αφού πρώτα διαδραματιστήκαν .

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.175
3.011
ΑΤΤΙΚΗ
.Επισης όποιος ασχολείται με εκτροφή θα πρέπει να βάζει στην αναπαραγωγή μόνο τα καλύτερα μορφολογικά και σε υγεία σκυλιά για να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα και γενικά να λειτουργούν βάση τον κανόνων εκτροφής.
μα κανείς δεν υποστηρίζει κάτι διαφορετικό απο αυτό ...

και γι΄αυτό τον λόγο υπάρχουν οι εκθέσεις μορφολογίας, οι ειδικές εκθέσεις, τα KOERUNG, οι προτεινόμενοι γεννήτορες, οι εξετάσεις εργασίας, ο ''ηθικός κώδικας του εκτροφέα'', και βέβαια η επωνυμία του εκτροφείου, με την οποία κάποιος δηλώνει και παίρνει ευθύνη για την εκτροφή του........ (η έκδοση ενός pedigree είναι το ελάχιστο που οφείλει να κάνει ένας εκτροφέας....)

προσωπικά δεν γνωρίζω αν οι γεννήτορες του σκύλου του sofokles5 εκτός απο το pedigree που διαθέτουν, έχουν κριθεί έστω σε μια απο τις εκθέσεις /κρίσεις και έχουν βρεθεί κατάλληλοι για αναπαραγωγή...

εκτός αν ο φίλος μας sofokles5 ...εξέτασε μόνος του τους όρχεις του πατέρα του σκύλου του και είναι βέβαιος ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ούτε σε αυτόν και κατ΄επέκταση ούτε και στην γέννα....

Last edited:

mariosn

Well-Known Member
17 Αυγούστου 2010
249
2
Επειδή τυχαίνει να γνωρίζω μια τέτοια περίπτωση ο εκτροφέας δε θα δώσει το πεντιγκρί στον ιδιοκτήτη για να μη μπορεί ο ιδιοκτήτης να δηλώσει γέννα μελλοντικά,γιατί κρίνει οτι το κουτάβι έχει κάποιο πρόβλημα και θα έπρεπε να είναι εκτός αναπαραγωγής αλλά για πέτ είναι μια χαρά!Αυτό θα το έκανε ο ιδιώτης? Δε νομίζω...
Ανεξάρτητα αν έχεις δίκιο στα υπόλοιπα που γράφεις, η παραπάνω άρνηση του εκτροφέα να δώσει το pedigree είναι παράνομη και λάθος (αν ο εκτροφέας θέλει να αποφασίζει για την τύχη του σκύλου, να μην τον πουλήσει. Όχι παίρνουμε τα λεφτά και το παίζουμε και θεοί).

mariosn

Well-Known Member
17 Αυγούστου 2010
249
2
....το να βγάλεις απο την αναπαραγωγή υγιής σκύλους που έχουν αδερφό με κρυψορχία σημαίνει ότι περιορίζεις την γεννετική δεξαμενή και στερείς απο την φυλή δείγματα που πιθανά να έχουν να προσφέρουν πολλά στην βελτίωσή της....

εξάλλου η κρυψορχία του αδερφού μπορεί να προέρχεται απο την γραμμή του πατέρα ή της μάνας οι οποίοι μπορεί να μην είναι ίδιοι σε όλα τα αδέρφια....
Ή στερείς από την φυλή δείγματα που μπορεί να δώσουν προβληματικούς απογόνους...

Με το να μην το βγάλεις από την αναπαραγωγή τζογάρεις, κάτι το οποίο είναι αυτό που κριτικάρουμε πάντα στις γέννες ιδιωτών.