Πρώτον για να δω πόσο εφικτό θα ήταν να το πάρεις αγκαλιά...και δεύτερον για να δω πόσο τυχερός ήταν ο "λύκος" και ο ιδιοκτήτης του.
Και τα 2 μικρή αξία έχουν για το θέμα.
Στην ουσία τώρα...Δείτε τα παρακάτω videos και επικεντρώστε στα Decoys ή "Ερεθιστές".
Τους ανθρώπους που κάνουν τον "κακό".
[ame="http://www.youtube.com/watch?v=ZPjNGDIA9oQ"]YouTube - Kienaï[/ame]
[ame="http://www.youtube.com/watch?v=3Idg_VAviAY"]YouTube - defense of the handler[/ame]
Αυτό που πρέπει να δούμε είναι πως ο "Ερεθιστής" κάνει κινήσεις "σπασμωδικές" , απότομες , κουνάει χέρια και πόδια , αντικείμενα τα οποία πιθανόν εκτοξεύει προς το σκύλο , κλπ.
και όλα αυτά για να τον ιντριγκάρει να συνεχίσει την επίθεση , να του τονώσει το πείσμα και ΟΧΙ για να αποφύγει την επίθεση!
Σαν συμπέρασμα λοιπόν , όλες οι παρόμοιες κινήσεις και αντιδράσεις που εμείς θα κάνουμε από φόβο , τρόμο και άγνοια
ΔΕΝ θα βοηθήσουν την κατάσταση , ίσα-ίσα θα κάνουν τα πράγματα χειρότερα.
Αυτό που χρειάζετε είναι να επιστρατεύουμε την ψυχραιμία μας , να δίνουμε την ευκαιρία στα σκυλιά "να τα βρούν" , να αξιολογούμε την κατάσταση και να επικοινωνούμε (χωρίς υστερίες) με τον άλλο ιδιοκτήτη.
Μου έχει τύχει να είμαι και στις δύο πλευρές , του "θύτη" και του "θύματος".
Δεν ντρέπομαι να πώ πως αφήνω και άφηνα τα σκυλιά μου ελεύθερα , όταν είχα την ευκαιρία.Ποτέ τα σκυλιά μου δεν ήταν "επιθετικά" , αλλά είχαν αντιδράσεις που εύκολα τις μπέρδευες με "επιθετικές" και μπορούσαν να φτάσουν και στο σημείο να εμπλακούν σε τσακωμό , αν οι συνθήκες το ευνοούσαν.
9 στις 10 φορές όταν άφηνα τον οδηγό (λουράκι) από τα χέρια μου , αυτό που έμοιαζε "επίθεση" γινόταν "αναγνώριση" και αργότερα αδιαφορία ή και παιχνίδι.
1 στις 10 που είχαμε συμπλοκή επενέβαινα ψύχραιμα , ακινητοποιώντας τα ζώα (αν μπορούσα) , περιμένωντας τον άλλο ιδιοκτήτη και χωρίζοντας τα ζώα με την δική του βοήθεια.
Οι τσακωμοί σκύλων δεν είναι κάτι "αφύσικο" ή παράλογο.Είναι στα πλαίσια του "έχω σκύλο" , οπότε πρέπει να φροντίζουμε και για την πρόληψη αλλά και για την επέμβαση.
Τώρα αν ο σκύλος που έχουμε είναι μικρόσωμος και ευάλωτος , πρέπει να παίζουμε τον ρόλο του "σκοπού" στην βόλτα.
Ναι!Είναι λάθος του ανεύθυνου ιδιοκτήτη που έχει το ζώο ελεύθερο , αλλά καλό είναι να μη ψάχνουμε το δίκιο μας στα δικαστήρια , με νεκρό ή βαριά τραυματισμένο ζώο.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο "κόσμος είναι πολύ σκληρός" για ένα σκυλάκι 4-5 κιλών και στην φύση θα ήταν περισσότερο "θήραμα" παρά "κυνηγός".
Άρα πρέπει να το προφυλάσουμε από κινδύνους που δεν είναι ανάγκη να έρθουν από "επίθεση" , αλλά ακόμα και από άγαρμπο παιχνίδι με σκύλο κατά 15 κιλά βαρύτερο.
Αν λοιπόν έχουμε τέτοιο σκύλο , προσέχουμε που τον βγάζουμε βόλτα , ελέγχουμε την περίμετρο και μπορούμε να τον πάρουμε αγκαλιά αν δούμε από μακρυά να πλησιάζει απειλητικά άλλο σκυλί , αλλά χωρίς υστερίες.
Αγκαλιά και ήρεμα προς την αντίθετη κατεύθυνση...Δυστυχώς καλό είναι να κάνουμε παρέα με όμοιους στη σωματοδομή και σε ελεγχόμενους χώρους που δεν επιφυλάσουν "εκπλήξεις".