Αγκαλιά και αποτροπή επίθεσης

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Εγώ ξέρω ένα πράγμα:

Όταν δύο σκύλοι συναντηθούν, συνήθως ή θα παίξουν, ή θα τσακωθούν.
Και εγώ δεν είμαι υποχρεωμένη να ανεχτώ κανένα από τα δύο, έτσι επειδή το θέλει ο άλλος ιδιοκτήτης.

Είναι απαράδεχτο να λύνεις τον σκύλο σου και να του επιτρέπεις να τρέχει να μυρίσει όποιον σκύλο του καπνίσει. Ακόμη κι αν είναι ΑΓΓΕΛΟΣ ο σκύλος σου. Πρέπει να του φωνάξεις να έρθει κοντά σου (ή να μείνει εκεί που είναι) και να μην πλησιάσει τον άγνωστο σκύλο, εκτός αν έχεις συννενοηθεί με τον ιδιοκτήτη εκ των προτέρων.

Όχι μόνο είναι ενοχλητικό, αλλά μπορεί να αποβεί και πάρα πολύ επικίνδυνο (στην περίπτωση που ο άλλος σκύλος, δεμένος με το λουρί και ΚΥΡΙΟΣ φαινομενικά, δεν είναι καθόλου άγγελος). Νομικά αυτός με τον λυτό σκύλο θα μπλέξει, ακόμη και αν τραυματιστεί ο σκύλος του σοβαρά, γιατί ο άλλος ιδιοκτήτης τον είχε υπό έλεγχο και δεν ενοχλούσε κανέναν.

Όπως ακριβώς ΡΩΤΑΜΕ πριν χαϊδεύουμε άγνωστους σκύλους, έτσι ακριβώς ΡΩΤΑΜΕ αν μπορούμε ν' αμολύσουμε το γλυκύτατο σκύλο μας να παίζει με του αλλουνού. Και σιγά το πράγμα. Τόσο δύσκολο είναι πια;

Last edited:

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Συμφωνώ απόλυτα με Dr!!!!
Επειδή εγώ ήμουν αυτός με τον δεμένο, αλλά όχι άγγελο σκύλο, πρέπει να πω ότι πάντα όμως είχα το άγχος μην καταστρέψει η δικιά μου κανένα σκυλάκι που ήρθε μες στην καλή χαρά κι ας μην ήταν δική μου ευθύνη...:(

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Και εγώ το ίδιο.
Ο σκύλος μου είναι ΠΑΡΑ πολύ φιλικός (αρχικά) με τους άλλους σκύλους, αλλά δεν ανέχεται από σκύλους άνω των 30 κιλών:
α) να του τσαμπουκαλεύονται με στάση σώματος
β) να του γρυλίζουν
γ) να τον σπρώχνουν για εντυπωσιασμό και να βάζουν το κεφάλι τους στον ώμο του
δ) να τον καβαλάνε

Είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ πόσοι σκύλοι που κάνουν τα παραπάνω συνεχώς, κυκλοφορούν λυτοί μεσ' στη Αθήνα (και όχι μόνο) και το αφεντικό τους "πέρα βρέχει".

ΟΛΑ τα παραπάνω είναι ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ συμπεριφορές (προσπάθειες του άλλου σκύλου να επιβληθεί) και δεν ΟΦΕΙΛΕΙ να το ανεχτεί κανένας σκύλος!
Και ΝΑΙ ακόμη και το καβάλημα.
Αν δεν ήταν "επιθετική" συμπεριφορά, τότε γιατί εκνευρίζει τόσο πολύ όλους τους σκύλους που σέβονται τον εαυτό τους; που δεν έχουν σκοπό να υποτάσονται;

Συχνά θα δεις δύο σκύλους να παίζουν τρομερά όμορφα κι αγαπημένα, μέχρι να καβαλήσει ο ένας τον άλλον. Μετά θα δεις τον "καβαλημένο" να θέλει ξαφνικά να τον σκοτώσει τον άλλον.
Γιατί άραγε;;;;

Αναγκάζομαι λοιπόν να μαλώνω εγώ τους λυτούς σκύλους των άλλων, για να μην αναγκαστεί ο δικός μου να τους "μαλώσει" πολύ πιο σκληρά. Και κανείς δεν με καταλαβαίνει όταν τους εξηγώ πως ο σκύλος τους έχει κακή συμπεριφορά και δεν πρέπει να είναι λυτός...:mad: ή όταν τους εξηγώ πως αν δεν ανακατευόμουν εγώ, ο σκύλος μου θα τους έδινε ένα μάθημα αξέχαστο....

ή όταν τους εξηγώ πως είναι παράνομο να είναι ο σκύλος λυτός στη βόλτα...
ή όταν τους εξηγώ πως εκφράζεται η επιθετική συμπεριφορά των σκύλων (δεν είναι ΜΟΝΟ το δάγκωμα "επιθετική συμπεριφορά"!).

Ένας φίλος μου που εκπαιδεύει αυτές τις μέρες τον σκύλο του (από μόνος του σε πάρκο) αναγκάζεται να διαλαλεί στα ΨΕΜΑΤΑ, πως ο σκύλος είναι υπερβολικά άγριος, για να μην αμολάνε μέσα στο μάθημά του όλοι οι βλάκες τους σκύλους τους, για να παίξουνε/τσακωθούν, με τον δικό του ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ!

Τους το ζήταγε ευγενικά αρχικά, σε άλλο πάρκο ("σας παρακαλώ, όχι σήμερα, κάνουμε μάθημα υπακοής, δεν ήρθαμε να παίζει") αλλά ΣΗΜΑΣΙΑ δεν έδιναν οι άλλοι ιδιοκτήτες ("Εεεελά μωρέ, άστα να παίξουν λίγο τα καημένα!!") και αναγκάστηκε να φύγει!

Α Π Α Ρ Α Δ Ε Κ Τ Ο.

Last edited:

BLUE

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2008
278
0
Dr Zhivago τώρα που έγραψες αυτά πρέπει να πω κι εγώ για τον Dante ότι αυτά τα α),β),γ),δ) δεν ανέχεται κι εκείνος και ξεκινάει να γρυλλίζει...
Αυτό που δεν έπιανα τελείως ήταν η στάση του σώματος σε τσαμπουκά του άλλου, αλλά η αλήθεια είναι ότι το Dogo Argentino που περιέγραψα εδώ παραπάνω το παρατηρούσα και θυμάμαι να τον κοίταζε πολύ ώρα καρφωμένος και κουνούσε νευρικά την ουρά του...Εκεί έγινε ο Dante ταύρος εν υαλοπωλείο...
Επίσης το καβάλημα το δέχεται μέσα στο παιχνίδι, του το κάνουν και το κάνει, και πέφτουν ανάποδα κάτω, αλλά όταν ένας σκύλος με το καλημέρα του το κάνει νευριάζει πολύ...
Άρα μήπως τα άλλα τον προκαλούν και αυτός απλά αμύνεται?
Ο Dante ποτέ δεν πάει να καβαλήσει έναν σκύλο με το καλημέρα. Το μόνο που κάνει αν δει από μακρυά μεγάλο σκύλο που δεν τον ξέρει είναι να στηθεί ακίνητος...

marcia

Well-Known Member
18 Δεκεμβρίου 2008
642
124
Επί του θέματος πάντως, από όσα διάβασα εδώ μέσα κατέληξα στο συμπέρασμα, οτι στην πραγματική επίθεση δεν σε σώζει τίποτα, τι και αν τον πάρεις αγκαλιά, τι και αν δεν το πάρεις. Απλώς στην πρώτη περίπτωση της αγκαλιάς κινδυνεύεις και εσύ να τραυματιστείς, να πέσεις κάτω και να παραμείνεις και αμέτοχος, γιατί και με τα δύο χέρια δεμένα, πως θα εμποδίσεις την επίθεση; Και ακόμα κατάλαβα οτι οι επιθέσεις που εγώ προσωπικά έχω δεχτεί (μία με τo lambrador και αγέλη) και μία με το μαλτέζ αγκαλιά ήταν αναγνωριστικές και δεν είχαν την πρόθεση της αληθινής επίθεσης. Άμα ήταν δεν μας γλύτωνε κανείς. Συνοψίζοντας και καταλήγωντας στην τεχνική που κρατάς τον σκύλο ανάμεσα στα πόδια σου θα ήθελα να ρωτήσω αν το σκυλί επιτεθεί, ποιά είναι η πρώτη κίνηση που κάνεις; Του χτυπάς τη μουσούδα; Επειδή έχουν ειπωθεί πολλά και διαφορετικά post, ποια είναι η πιο άμεση αντιμετώπιση, στην επίθεση;

LUNA07

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2007
1.657
3
46
thessaloniki
πεφτεις κατω μπρουμυτα και κανεις και εσυ και ο σκυλος σου τον πεθαμενο αχαχαχαχαχ...............:D:D:Dεγω παντως αυτο θα εκανα ή θα επαιρνα το κακομαθημενο σαλονατο πατσαβουρι μου και θα ετρεχα οσο πιο γρηγορα μπορουσα...............

μην αρχισετε παλι με τις μεθοδους κλωτσιας ελεος:rolleyes:

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Εγώ θα έδινα λιχουδιά στον σκύλο που επιτίθεται.:p
Να τον καλοπιάσω.

Blue, δεν ξέρω ΠΩΣ κάνει όταν "παρεξηγείται" ο σκύλος σου και ούτε πόσο εύκολα θυμώνει, για να μπορώ να έχω άποψη.

Δεν είναι δικαιολογία πάντως, το ότι τον προκάλεσαν, να μην σε ακούει ή να χάνει τον αυτοέλεγχό του και να τσακώνεται εύκολα.

Ο κάθε σκύλος οφείλει να μάθει να ΑΓΝΟΕΙ σκύλους που τον "προκαλούν" (ΟΤΙ και να κάνουν) μέχρι εκείνοι να έρθουν πιο κοντά από 1,5 -2 μέτρα απόσταση. Σε επιθεση από άλλον σκύλο σε τόση κοντινή απόσταση, δεν μπορούμε να ζητάμε υπακοή από τον σκύλο μας (αφού πρέπει να αμηνθεί).

Το θεμα είναι ο καθένας να αναγνωρίζει πότε ο ΔΙΚΟΣ του σκύλος αρχίσει να ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ "κακά πράγματα" για άλλον σκύλο (χωρίς να έχει προηγηθεί κάτι) και να τον διωρθώνει, ΠΡΙΝ κάνει κάτι στη ουσία. Το ότι ο Dante "ετοιμάζεται" για καβγά, κάθε φορά που προτοβλέπει σκύλο (αν κατάλαβα καλά; ) ΔΕΝ είναι καλό πράγμα.
Με υπακοή/ασκήσεις μαζί με άλλους σκύλους (που ΔΕΝ γνωρίζει και ούτε θα αφήσεις να γνωρίσει ποτέ) θα δεις μεγάλη βελτίωση.

Last edited:

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
εγω παντως αυτο θα εκανα ή θα επαιρνα το κακομαθημενο σαλονατο πατσαβουρι μου και θα ετρεχα οσο πιο γρηγορα μπορουσα...............
Είσαι εκτός θέματος. Το θέμα μας είναι τα άπειρα κακομαθημένα ΜΕΓΑΛΑ σκυλιά!

LUNA07

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2007
1.657
3
46
thessaloniki
ειμαι πολυ εντος θεματος..........:)

απαντησα στην marcia και σε αυτο που ρωτησε :
Επί του θέματος πάντως, από όσα διάβασα εδώ μέσα κατέληξα στο συμπέρασμα, οτι στην πραγματική επίθεση δεν σε σώζει τίποτα, τι και αν τον πάρεις αγκαλιά, τι και αν δεν το πάρεις. Απλώς στην πρώτη περίπτωση της αγκαλιάς κινδυνεύεις και εσύ να τραυματιστείς, να πέσεις κάτω και να παραμείνεις και αμέτοχος, γιατί και με τα δύο χέρια δεμένα, πως θα εμποδίσεις την επίθεση; Και ακόμα κατάλαβα οτι οι επιθέσεις που εγώ προσωπικά έχω δεχτεί (μία με τo lambrador και αγέλη) και μία με το μαλτέζ αγκαλιά ήταν αναγνωριστικές και δεν είχαν την πρόθεση της αληθινής επίθεσης. Άμα ήταν δεν μας γλύτωνε κανείς. Συνοψίζοντας και καταλήγωντας στην τεχνική που κρατάς τον σκύλο ανάμεσα στα πόδια σου θα ήθελα να ρωτήσω αν το σκυλί επιτεθεί, ποιά είναι η πρώτη κίνηση που κάνεις; Του χτυπάς τη μουσούδα; Επειδή έχουν ειπωθεί πολλά και διαφορετικά post, ποια είναι η πιο άμεση αντιμετώπιση, στην επίθεση;
το ολο θεμα επισης αναφερεται στην αγκαλια και αποτροπη επιθεσης μαλλον αλλοι ειναι εκτος θεματος ;)

Afroditi

Well-Known Member
29 Δεκεμβρίου 2008
509
0
Θεσσαλονίκη,Αθήνα
εγω παντως αυτο θα εκανα ή θα επαιρνα το κακομαθημενο σαλονατο πατσαβουρι μου και θα ετρεχα οσο πιο γρηγορα μπορουσα...............
Αν δε σου κάνει κόπο μπορείς να μου εξηγήσεις τον ορισμο 'κακομαθημένο σαλονάτο πατσαβούρι'?Κ πάνω από όλα τι σχέση έχει με το θέμα μας ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός.
Τα μεγάλα πως χαρακτηρίζονται δλδ?Καλομαθημένα σαλονάτα γλυκουλίνια..?

LUNA07

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2007
1.657
3
46
thessaloniki
γιατι ρε παιδια δεν διαβαζετε ολοι σας το θεμα απο την αρχη για να καταλαβετε?μετα οτι αποριες εχετε τα συζηταμε:)

Afroditi

Well-Known Member
29 Δεκεμβρίου 2008
509
0
Θεσσαλονίκη,Αθήνα
Μα το θέμα μας είναι τι κάνεις σε περίπτωση που έχεις μικρόσωμο κ βλέπεις να έρχεται καταπάνω σου εξαγριωμένος σκύλος με σαφέστατες διαθέσεις.Τουλάχιστον αυτό συζητάμε στα τελευταία ποστ!
Κ πάλι δε μπορώ να βρω τον συσχετισμό :confused:

mildecoy

Well-Known Member
14 Φεβρουαρίου 2009
294
3
Βγεθι, Κερατεα
αυτο ειναι ενα τις αστυνομιας με 50000-100000 βολτ

YouTube - Bull taser

υπαρχουν και αλλα μεχρι και 1.000.000 βολτ

μιλαω παντα σαν την εσχατη λυση σε περιπτοση επιθεσης σαν και αυτη του κοτσιδα η και της ροτι

για να μην περιμενουμε απο προσευχες και τυχη να σωθουμε!!
Ξεκαρφωτο λιγο αλλα καλο για την πληροφορηση σας καθως και απαντηση του χρηστη Simeonaras.Φιλτατε αυτο που εδειξες στο video ειναι το taser και χρησιμοποιονταν για μεγαλα ζωα.Δεν υφισταται πλεον. Στην Αμερικη οπως και στην Ευρωπη το taser που κουβαλανε μαζι τους οι Αστυνομικοι ειναι για ανθρωπους και μικρα ζωα. Τυγχανει να εχω εκπαιδευτει στο tazer και εχω δει(και νοιωσει) τι μπορει να κανει. Δεν δυναται ομως ο καθενας μας να διαθεσει καποιο σημαντικο ποσο για να κουβαλα κατι μαζι του που ειναι εντελως παρανομο και μπορεις να σηλληφθει για οπλοκατοχη και οπλοχρησια.:):)

Last edited:

Afroditi

Well-Known Member
29 Δεκεμβρίου 2008
509
0
Θεσσαλονίκη,Αθήνα
Εγώ κουβαλάω μαζί μου red pepper spray για κάθε ενδεχόμενο(όχι πάντα).
Κ να τονίσω εδώ ότι δεν υπάρχει καμιά διάθεση από μέρους μου να το χρησιμοποιήσω εκτός κ αν βρίσκομαι προ τετελεσμένων γεγονότων,να το έχει ήδη αρπάξει με τα δόντια του δλδ αν κ ξέρω ότι μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό.

LUNA07

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2007
1.657
3
46
thessaloniki
Μα το θέμα μας είναι τι κάνεις σε περίπτωση που έχεις μικρόσωμο κ βλέπεις να έρχεται καταπάνω σου εξαγριωμένος σκύλος με σαφέστατες διαθέσεις.Τουλάχιστον αυτό συζητάμε στα τελευταία ποστ!
Κ πάλι δε μπορώ να βρω τον συσχετισμό :confused:
κοπελα μου καλη???

ειπα κατι διαφορετικο?βρες το ποστ και διαβασε το.................

συνελθετε:eek:

admin

Administrator
Staff member
21 Ιουλίου 2005
2.181
930
Να σας παρακαλέσω να πέσουν οι τόνοι και να επικεντρωθείτε στο θέμα και όχι σε προσωπικές κόντρες με δημοσιεύσεις chat ή να το κλειδώσω τώρα;

mildecoy

Well-Known Member
14 Φεβρουαρίου 2009
294
3
Βγεθι, Κερατεα
Πρώτον για να δω πόσο εφικτό θα ήταν να το πάρεις αγκαλιά...και δεύτερον για να δω πόσο τυχερός ήταν ο "λύκος" και ο ιδιοκτήτης του.

Και τα 2 μικρή αξία έχουν για το θέμα. :)

Στην ουσία τώρα...Δείτε τα παρακάτω videos και επικεντρώστε στα Decoys ή "Ερεθιστές".
Τους ανθρώπους που κάνουν τον "κακό".

YouTube - Kienaï

YouTube - defense of the handler

Αυτό που πρέπει να δούμε είναι πως ο "Ερεθιστής" κάνει κινήσεις "σπασμωδικές" , απότομες , κουνάει χέρια και πόδια , αντικείμενα τα οποία πιθανόν εκτοξεύει προς το σκύλο , κλπ. και όλα αυτά για να τον ιντριγκάρει να συνεχίσει την επίθεση , να του τονώσει το πείσμα και ΟΧΙ για να αποφύγει την επίθεση!

Σαν συμπέρασμα λοιπόν , όλες οι παρόμοιες κινήσεις και αντιδράσεις που εμείς θα κάνουμε από φόβο , τρόμο και άγνοια ΔΕΝ θα βοηθήσουν την κατάσταση , ίσα-ίσα θα κάνουν τα πράγματα χειρότερα.

Αυτό που χρειάζετε είναι να επιστρατεύουμε την ψυχραιμία μας , να δίνουμε την ευκαιρία στα σκυλιά "να τα βρούν" , να αξιολογούμε την κατάσταση και να επικοινωνούμε (χωρίς υστερίες) με τον άλλο ιδιοκτήτη.

Μου έχει τύχει να είμαι και στις δύο πλευρές , του "θύτη" και του "θύματος".

Δεν ντρέπομαι να πώ πως αφήνω και άφηνα τα σκυλιά μου ελεύθερα , όταν είχα την ευκαιρία.Ποτέ τα σκυλιά μου δεν ήταν "επιθετικά" , αλλά είχαν αντιδράσεις που εύκολα τις μπέρδευες με "επιθετικές" και μπορούσαν να φτάσουν και στο σημείο να εμπλακούν σε τσακωμό , αν οι συνθήκες το ευνοούσαν.

9 στις 10 φορές όταν άφηνα τον οδηγό (λουράκι) από τα χέρια μου , αυτό που έμοιαζε "επίθεση" γινόταν "αναγνώριση" και αργότερα αδιαφορία ή και παιχνίδι.

1 στις 10 που είχαμε συμπλοκή επενέβαινα ψύχραιμα , ακινητοποιώντας τα ζώα (αν μπορούσα) , περιμένωντας τον άλλο ιδιοκτήτη και χωρίζοντας τα ζώα με την δική του βοήθεια.

Οι τσακωμοί σκύλων δεν είναι κάτι "αφύσικο" ή παράλογο.Είναι στα πλαίσια του "έχω σκύλο" , οπότε πρέπει να φροντίζουμε και για την πρόληψη αλλά και για την επέμβαση.

Τώρα αν ο σκύλος που έχουμε είναι μικρόσωμος και ευάλωτος , πρέπει να παίζουμε τον ρόλο του "σκοπού" στην βόλτα.

Ναι!Είναι λάθος του ανεύθυνου ιδιοκτήτη που έχει το ζώο ελεύθερο , αλλά καλό είναι να μη ψάχνουμε το δίκιο μας στα δικαστήρια , με νεκρό ή βαριά τραυματισμένο ζώο.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο "κόσμος είναι πολύ σκληρός" για ένα σκυλάκι 4-5 κιλών και στην φύση θα ήταν περισσότερο "θήραμα" παρά "κυνηγός".
Άρα πρέπει να το προφυλάσουμε από κινδύνους που δεν είναι ανάγκη να έρθουν από "επίθεση" , αλλά ακόμα και από άγαρμπο παιχνίδι με σκύλο κατά 15 κιλά βαρύτερο.

Αν λοιπόν έχουμε τέτοιο σκύλο , προσέχουμε που τον βγάζουμε βόλτα , ελέγχουμε την περίμετρο και μπορούμε να τον πάρουμε αγκαλιά αν δούμε από μακρυά να πλησιάζει απειλητικά άλλο σκυλί , αλλά χωρίς υστερίες.

Αγκαλιά και ήρεμα προς την αντίθετη κατεύθυνση...Δυστυχώς καλό είναι να κάνουμε παρέα με όμοιους στη σωματοδομή και σε ελεγχόμενους χώρους που δεν επιφυλάσουν "εκπλήξεις".
Και παλι για την πληροφορηση σας και ισως off topic το πρωτο video σαν σκοπο δεν εχει να "τριγγαρει" τον σκυλο αλλα να δημιουργησει ενα φραγμα(Barrier) για να δοκιμαστει το δυναμικο του. Tο δευτερο video ειναι καθαρο condition μετα απο συγκεκριμενη διαδικασια και επιθυμητα αποτελεσματα. Το σηκωμα των σκυλων και η γλωσσα του σωματος μας-του σκυλου μας ενθαρρυνει τον"επιτιθεμενο" να σηκωθει ψηλα και να "πιασει" αυτο που προστατευουμε. Σε καμια περιπτωση δεν ειναι ευχαριστη στιγμη αλλα θα πρεπει(οσο ειναι δυνατο) να κρατησουμε την ψυχραιμια μας προσπαθοντας να διωξουμε τον "επιτιθεμενο". Μπορει ενα jacket προς τον "επιτιθεμενο" ή ενα flexxi να αποθαρρυνει περαιτερω δραση.Συνηθως μη εκπαιδευμενοι σκυλοι σταματουν σε κατι ξαφνικο που ερχεται προς το μερος τους(δηλαδη μια απροσμενη αντεπιθεση με φωνη Βεμπο).Και παλι δυστηχως ή ευτυχως (οπως το δει κανεις):) ο γυναικειος πληθυσμος στερειται μπασας φωνης και το τσιριγμα απο μονο του ενθαρρυνει την επιθεση.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.223
Μέλη
19.995
Νεότερο μέλος
lindaTheDog