Όταν η ηθική εκτροφή πάει μπουζούκια...

Dimi_21

Well-Known Member
5 Μαρτίου 2013
1.614
1.947
Στο εξωτερικο, ναι. Εδω, αρχιδια θα παρεις και οχι βοηθεια. Γι'αυτο το συγκεκριμενο φαινομενο γραφτηκαν τουλαχιστον οι 15 απο τις 54 σελιδες του παροντος συναρπαστικου μιτου.
Kαι στο εξωτερικο @@ θα παρεις.Αν ο αλλος ειναι εκτροφεας θα παρεις εξωτερικο ή εσωτερικο,τωρα αν εχουμε εδω?Αλλο θεμα.

@sstelios Ευχομαι να ειναι "λαθος" η διαγνωση!!!Επισης και να ετρεχε και να πηδουσε η δυσπλασια δεν ειναι επικτητη οποτε...

@Haris Drazen αυτη η εξεταση γινεται για να δεις αν εχουν χαλαροτητα οι αρθρωσεις.Για αυτο και πολλες φορες λεμε οτι ακομα και το Α/Α δεν σημαινει παντα οτι ειναι απαλαγμενο.
Και η χαλαρωτητα στις αρθρωσεις ειναι δυσπλασια,ενα σκυλι μπορει να βγει Α και με την παροδο του χρονου να πεσει.
Ενα σκυλι που δεν εχει δυσπλασια δεν μπορει κανεις να διμιουργησει δυσπλασια (αλλο τα χτυπηματα κτλπ).

gsd364546

Well-Known Member
2 Αυγούστου 2016
382
288
30
συζητήσατε με τον ιατρό το ενδεχόμενο να προχωρήσετε σε pubic symphysiodesi ;
Προλαβαινει δε προλαβαινει. Για κατι τετοιο πρεπει να παρει συντομες αποφασεις.

• Like
Reactions: TARA

sstelios

Active Member
28 Αυγούστου 2017
29
11
Καλησπέρα σε όλους σας και ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις στο πρόβλημα μου.

Απαντώ συνοπτικά σε όλους και όχι σε καθέναν ξεχωριστά,

Καταρχήν δε θα ήθελα να αναφέρω το εκτροφείο το οποίο είναι εκτός Αθήνας.
Ο λόγος που δε το αναφέρω εδώ είναι για να μη φανεί σε καμία περίπτωση δυσφήμιση.
Ίσως να ήμουν εγώ ο άτυχος δε ξέρω, και τελικά αν έμεινα ευχαριστημένος ή όχι είναι υποκειμενική άποψη.

Το γεγονός ότι μου έκατσε το λαχείο με το κουτάβι και είχε πρόβλημα δε σημαίνει ότι πρέπει και να πω άσχημα λόγια ή να αποτρέψω κάποιον να συνεργαστεί μαζί του.

Εγώ θα πω ότι ο εκτροφέας κατά τη γνώμη μου και κάθε εκτροφέας που αγαπάει το "επάγγελμα" του και σέβεται τη δουλειά του, το κάθε ζωάκι αλλά και τον πελάτη, θα πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του στο 100% όταν φυσικά πρόκειται τουλάχιστον για γενετικά προβλήματα, τα οποία μάλιστα χτυπούν σε τόση μικρή ηλικία.

Πως ξεκίνησε λοιπόν η ιστορία....

Όταν έφτασε η μέρα που παρέλαβα το κουτάβι έναντι πληρωμής το εκτροφείο μου παρέδωσε και ένα χαρτί με το pedigree αλλά και τις εξετάσεις της μάνας και του πατέρα του κούταβου.

Ο πατέρας είχε ένα βαθμό προβλήματος που τότε δεν ήξερα καν αν είναι σημαντικό ή όχι,( πλέον έμαθα.....)
Στο συμβόλαιο υιοθεσίας υπήρχε ο όρος να γίνει η εξέταση για τυχόν δυσπλασία του κούταβου μέχρι την ηλικία των 4 μηνών. (αλλά και να μην υπήρχε είχα τη ζουζουνιά και το είχα ψάξει μόνος μου και θα την έκανα την εξέταση)

*εδώ να πω ότι υπάρχουν κτηνίατροι που λένε ότι είναι πάρα πολύ νωρίς να γίνει με τέτοια εξέταση και άλλοι που λένε ότι πρέπει να γίνει.
Χωρίς να είμαι ειδικός θα πω ότι η εξέταση πρέπει να γίνεται καθώς δείχνει αν το κουτάβι σου επρόκειτο να εμφανίσει δυσπλασία.
Όταν λοιπόν στην ηλικία αυτή δείξει τέτοια σημάδια πρέπει κάτι να κάνεις να το σώσεις διαφορετικά στην ηλικία ενός έτους η όποια θεραπεία θα είναι δυσκολότερη και φυσικά το πρόβλημα θα διαιωνίζεται.

Ο ορθοπεδικός λοιπόν που επισκέφτηκα και έβγαλε το πόρισμα και για τον οποίο έχω να πω τα καλύτερα λόγια!!! (ασχέτου αν με στεναχώρησε με το πόρισμα του, δουλειά του είναι)
Πρώτεινε μία φόρμουλα για να γίνει καλά το κουτάβι.

Εδώ όμως έρχομαι και λέω ότι ο εκτροφέας εφόσον είναι σοβαρό εκτροφείο έπρεπε να αναλάβει όλα τα έξοδα θεραπείας ή να πρωτείνει να πάρει πίσω το κουτάβι (όσο και αν είναι δύσκολο για τον κάθε ιδιοκτήτη αυτό).
Από εκεί και πέρα εφόσον υπήρχαν αυτές οι 2 προτάσεις ο ιδιοκτήτης επιλέγει πως να προχωρήσει.

εν κατακλείδι!!!

1.Για μένα θεωρώ μέγα λάθος (άποψη μου) ότι ένα εκροφείο προχωράει σε αναπαραγωγή όταν ένας εκ των 2 γονένων έχει πρόβλημα ( έστω και μικρό)
όταν από τη στιγμή και τους καλύτερους γεννήτορες να βάλεις για ζευγάρωμα και υπάρχει μία περίπτωση το αποτέλσμα να βγάλει κουτάβι με δυσπλασία τότε γιατί να αυξήσεις τις πιθανότητες με ΜΗ τέλειους γενήτορες.
2.Το εκτροφείο πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του χωρίς σουξου μουξου....
3.Η εξέταση των κούταβων θα πρέπει να γίνεται κατά με σε νεαρή ηλικία έως 4 μηνών

Ο λόγος που απευθύνθηκα σε εκτροφείο ήταν γιατί ήθελα ένα κουτάβι χωρίς προβλήματα...
Το αν θα μου παρουσιάσει καρδιά ή δερματικά ή εντερικά προβλήματα είναι άλλο θέμα και εκεί δε θα ζητήσω τα ρέστα, αλλά το να παρουσιάζει γεννετικά προβλήματα, ναι εκεί θα τα ζητήσω!

Last edited by a moderator:

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
-επειδή βαριέμαι να γκουγκλίζω εντός του φόρουμ, ποιος εκτροφέας γράφει στο συμβόλαιο ότι πρέπει να γίνεται εξέταση δυσπλασίας μέχρι την ηλικία των 4 μηνών?Δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό να το πεις, γι αυτό υπάρχουν το φόρουμ, για το ξεστράβωμα.
-από που προέρχεται η άποψή σου ότι πρέπει η εξέταση να γίνεται σε ηλικία εως 4 μηνών?
-γιατί την καρδιά, τα δερματικά και τα εντερικά τα θεωρείς μη-γεννετικά?
-πώς ακριβώς θα ζητήσεις τα ρέστα?

betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.756
48
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
Δεν μας ειπες ποια ηταν η αντιδραση του εκτροφεα οταν του ειπες το αποτελεσμα της εξετασης.

Επισης δεν καταλαβαινω γιατι ειναι δυσφημιση αφου ειναι αληθινη η μαρτυρια σου. Δεν καταλαβα ποτε γιατι δεν μιλαμε ανοιχτα για αυτα τα πραγματα.

Να σου πω, αν προτεινε να αντικαταστησει το κουταβι που πηρα εστω κι αν το ειχα μονο για 1-1,5 μηνα, θα μου κακοφαινοταν. Να ηταν διπλα μου ακομα και να βοηθησει οικονομικα αν το κοστος ηταν δυσβασταχτο αν το καταλαβω.

1.Για μένα θεωρώ μέγα λάθος (άποψη μου) ότι ένα εκροφείο προχωράει σε αναπαραγωγή όταν ένας εκ των 2 γονένων έχει πρόβλημα ( έστω και μικρό)
όταν από τη στιγμή και τους καλύτερους γεννήτορες να βάλεις για ζευγάρωμα και υπάρχει μία περίπτωση το αποτέλσμα να βγάλει κουτάβι με δυσπλασία τότε γιατί να αυξήσεις τις πιθανότητες με ΜΗ τέλειους γενήτορες.
Σε αυτο εχεις δικιο, γι αυτο πιστευω οτι αξιζει τον κοπο για να μαθαινουμε, αν εχεις διαθεση, να πεις αναλυτικοτερα για τις εξετασεις των γονεων.

Ακομα και για τη φορμουλα που προτεινε ο κτηνιατρος και για το αποτελεσμα που θα εχει.

• Like
Reactions: Haris Drazen

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.175
3.011
ΑΤΤΙΚΗ
sea-mol
Προφανώς εννοεί την ακτινογραφία που γίνεται 4 μηνών για να ελεγχθεί το κουτάβι στο αν υπάρχει χαλαρότητα στις αρθρώσεις και όχι την επίσημη εξέταση δυσπλασίας που γίνεται σε μεγαλύτερη ηλικία.
Πολύ σημαντικό ...(και καθόλου ανήθικο για να βρίσκεται σε αυτό το θέμα) είναι εκ μέρους του εκτροφέα το οτι συμπεριέλαβε στο συμβόλαιο τον όρο να γίνει εξέταση στο κουτάβι σε αυτή την ηλικία. Μπράβο του!
Εξίσου σημαντικό είναι το οτι έδειξε στον υποψήφιο ανάδοχο τις εξετάσεις των γεννητόρων μη κρύβοντας την αλήθεια.
Δυσπλασία δυστυχώς μπορεί να παρουσιάσει και ζευγάρωμα με Α/Α.
Ποιά είναι η κατάσταση του κουταβιού και τι πρότεινε ο ντόκτορ;

saras

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2011
224
447
Athens
Δεν μας ειπες ποια ηταν η αντιδραση του εκτροφεα οταν του ειπες το αποτελεσμα της εξετασης.

Επισης δεν καταλαβαινω γιατι ειναι δυσφημιση αφου ειναι αληθινη η μαρτυρια σου. Δεν καταλαβα ποτε γιατι δεν μιλαμε ανοιχτα για αυτα τα πραγματα.
.
Τι δεν καταλαβαίνεις; Εγώ μίλησα, με ακτινογραφίες και διαγνώσεις ορθοπεδικών-κτηνιάτρων, τις πόσταρα κι όλας!

https://www.dogforum.gr/community/threads/daiji-yasashii-shidousha-διάγνωση-ορθοπεδικού.35006/page-7

Την αντίδραση της εκτροφέα, επίσης την διάβασες, ειλικρινά συνεχίζεις να μην καταλαβαίνεις;o_O

sstelios

Active Member
28 Αυγούστου 2017
29
11
άμα ψάξεις το επίσημο site περί δυσπλασίας (ofa) θα δεις πολλές μελέτες πάνω σε αυτό το θέμα επιπλέον μπορείς να διαβάσεις ένα κάρο ιατρικά άρθρα περί hip οπότε θα καταλάβεις ποια είνα η κατάλληλη ηλικία.

Από εκεί και πέρα ο καθένας πράττει ανάλογα τη κρίση του και τι πιστεύει καλύτερο για το κουτάβι του-σκύλο του.
Τα πράγματα είναι αντίστοιχα όπως όταν έχει ένα μωρό παιδί.

Το να ζητήσεις τα ρέστα υπάρχουν πολλοί τρόποι ας μην αναφερθούμε σε αυτό γιατί είναι off topic.
Το θέμα είναι να μη φτάνουμε σε ακρότητες.
Το να απευθύνομαι σε εκτροφέα και να έχω τέτοιου είδος αποτελέσματα είναι σαν να απευθύνομαι σε έναν έναν φιλαράκι μου που γέννησε η σκυλίτσα του.
Απλά αυτά τα πράγματα μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν κατά κύριο λόγο που δεν υπάρχουν κανόνες και σεβασμός.

Τώρα σχετικά με τα καρδιακά εντερικά δερματικά όχι δεν έχουν να κάνουν τόσο με dna.(τουλάχιστον όχι στον ίδιο βαθμό σύγκρισης)
Και μιλάω για μη αυτοάνοσα

betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.756
48
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
Τι δεν καταλαβαίνεις; Εγώ μίλησα, με ακτινογραφίες και διαγνώσεις ορθοπεδικών-κτηνιάτρων, τις πόσταρα κι όλας!

https://www.dogforum.gr/community/threads/daiji-yasashii-shidousha-διάγνωση-ορθοπεδικού.35006/page-7

Την αντίδραση της εκτροφέα, επίσης την διάβασες, ειλικρινά συνεχίζεις να μην καταλαβαίνεις;o_O
Και καλα εκανες. Νομιζω οτι εχει καταγραφει ολο το ιστορικο (και απ τις δυο πλευρες με μεγαλη επιτυχια!!) και αν καποιος θελει ακιτα και σκεφτεται να παρει απο την εκτροφεα σου, μπορει να διαβασει και να ξερεις τι τον περιμενει.

Αυτη ακριβως δεν ειναι η βασικη λειτουργια του φορουμ;

• Like
Reactions: myEnzo and saras

sstelios

Active Member
28 Αυγούστου 2017
29
11
@Tarra

Να πω ότι εφόσον είναι εκτροφέας και πληρώνεις παίρνεις ένα σκυλί με pedigree και είναι υποχρεωμένος να δώσει τις εξετάσεις των γονέων. Εξάλου δεν είναι κρυφές βάση του ΚΟΕ.

Και ναι εννοείται η επίσημη εξέταση για ΚΟΕ γίνεται στο έτος.
Αλλά αν φτάσει σε αυτό το στάδιο και το σκυλί έχει προβλήματα και δεν έχει εξεταστεί τότε απλά χειροτερεύει η κατάσταση.

ΜΙΛΑΜΕ ΠΑΝΤΑ για την περίπτωση εμφάνισης θετικών αποτελεσμάτων σε δυσπλασία και τάση δυσπλασίας από νεαρή ηλικία γιατί ένας σκύλος μπορεί να μην έχει κανένα πρόβλημα ούτε στο έτος και να βγάλει στα 2 έτη.

Αλλά αυτό είναι μία άλλη περίπτωση η δικιά μου ήταν καθαρά dna καθώς το κουτάβι μέχρι και την ημέρα της εξέταση ούτε γλίστρησε,ούτε σκάλες είχε ανέβα-κατέβα και πάντα έπαιζε περπαταγε κουνιόταν και τα σχετικά σε χαλιά!!!!

Δυσπλασία δυστυχώς μπορεί να παρουσιάσει και ζευγάρωμα με Α/Α όπως λες αλλά όταν βάζεις για αναπαραγωγή σκυλία με μη Α/Α αυξάνεις τις πιθανότητες στο να παρουσιάσει προβλήματα.
Οπότε γιατί να το κάνεις;ΔΕΝ ΑΓΑΠΑΣ ΤΑ ΖΩΑ και το κάνεις;
Σκοπός σου είναι πως θα γεμίσεις τη τσέπη σου;
αν είναι έτσι τράβα κάνε άλλη δουλειά.

• Like
Reactions: saras

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.363
10.510
Athens
Τι πρόβλημα είχε ο πατέρας?
Αν δεν ήταν το κατά δύναμη "καθαρός" τότε φάουλ του εκτροφέα. Επίσης - όσο κι αν πονάει - φάουλ δικό σου αν το ήξερες από την αρχή για τον πατέρα και απλά ήλπιζες ότι δεν θα σου τύχει η κακή, και 2 φορές φάουλ αν δεν του την είπες για τη χρήση του εν δυνάμει προβληματικού γεννήτορα σε αναπαραγωγή.

Συνοπτικά πάντως, τον τελευταίο καιρό με αφορμή περιστατικά (που δεν έχουν γραφτεί εδώ) έχω φρίξει διαβάζοντας για διάφορα γενετικά κουσούρια με τρομαχτικά ποσοστά σε τρομαχτικά μεγάλο αριθμό φυλών - κουσούρια που μπροστά τους η δυσπλασία είναι απλές οδοντόκρεμες. Εξ ιδίας εμπειρίας δε τον τελευταίο μήνα ανακάλυψα και καινούργια κουσούρια της δικής μου αλλά και άλλων φυλών που επίσης δεν τα χουμε θίξει, αλλά κάποια κτηνιατρεία ζουν από αυτά. Το καθένα από αυτά χρήζει από μόνο του δικό του νήμα και δεν έχει νόημα να αναπτυχθεί εδώ. Συμπερασματικά και με τα δεδομένα αυτά, ο όρος ηθική εκτροφή είναι απλά οξύμωρος και στην ουσία δεν υφίσταται - όλα καμμένα είναι.

Dimi_21

Well-Known Member
5 Μαρτίου 2013
1.614
1.947
Νομιζω την χαλαροτητα την κοιτας στριβοντας τα ποδια οταν ειναι σε θεση για να βγει η ακτινογραφια και οχι στην ακτινογραφια,αλλα μπορει να κανω και λαθος.
@sstelios αν ο σκυλος δεν εχει κανενα προβλημα θα συνεχισει να μην εχει κανενα προβλημα,επισης ολες οι δυσπλασιες ειναι θεμα dna και αν το σκυλι σου ηταν απαλαγμενο θα συνεχιζε να ηταν και σε πλακακια να μεγαλωνε.
Να ξερεις παντως οτι παρολο που ειμαι υπερ του εξωτερικου,δεν συμβαινουν μονο στην Ελλαδα αυτα,αλλα παντου και χειροτερα μαλιστα.
Επισης δυσπλασια οπως σωστα λες μπορει να βγαλει και με Α/Α οποτε το θεμα ειναι η συμπεριφορα του εκτροφεα μετα,το να βγαλει ενα σκυλι δυσπλασια συμβαινει και στα "καλυτερα" σπιτια.
Αν ο πατερας ειχε D και κατω ειναι τραγικο.Με Α-Β-C μπορει να βαλει.

• Like
Reactions: saras

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.175
3.011
ΑΤΤΙΚΗ
Πριν αρχισουν τα αναθεμα καλό θα ήταν να ειπωθούν τα εξής..
Τι βαθμό ειχε πατέρας;
Τι διάγνωση έκανε και τι πρότεινε ιατρός;
Αγαπητε sstelios και με Α/Α θα μπορούσες να τραβήξεις το "λαχείο". Η γενετική δεξαμενή παιζει πολλά παιχνίδια. Υπάρχουν σκυλιά με Β που δώσανε Α.
Προσωπικά θα ήμουν σίγουρη ότι το σκυλί μου δεν νοσεί (όχι ότι δεν είναι φορεας) μονο με ακτινογραφίες σε ηλικία 3-4 ετών και όχι 12 μηνών που βγάζουν συνήθως.
Και για να μεγαλώσω την πιθανότητα ότι δεν είναι φορέας, απαραίτητα καθαρες ακτινογραφίες των προγονων της ίδιας ηλικίας.
Πραγμα εξαιρετικά δύσκολο...

saras

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2011
224
447
Athens
Συμπερασματικά και με τα δεδομένα αυτά, ο όρος ηθική εκτροφή είναι απλά οξύμωρος και στην ουσία δεν υφίσταται - όλα καμμένα είναι.
Ok, άρα τι; "Ψάξιμο" μέχρι τελικής πτώσης για τους εκτροφείς (εντός ή εκτός εισαγωγικών), έρευνα εκτροφείων εντός (πλέον για μένα εκτός) Ελλάδας αλλά και αυτό ΔΕΝ αρκεί...

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.363
10.510
Athens
Ok, άρα τι; "Ψάξιμο" μέχρι τελικής πτώσης για τους εκτροφείς (εντός ή εκτός εισαγωγικών), έρευνα εκτροφείων εντός (πλέον για μένα εκτός) Ελλάδας αλλά και αυτό ΔΕΝ αρκεί...
Όχι, αυτό που λέω είναι ότι όλες οι (εμπορικές τουλάχιστον) φυλές είναι αποδεδειγμένα καμμένες. Όταν λοιπόν εκτρέφεις, κάτι που εκ προοιμίου ξέρεις ότι δεν πάει καλά, με συνέπειες για την ίδια του την ποιότητα ζωής, η εκτροφή - δεν συνάδει πια με την ηθική έτσι κι αλλιώς. Δεν σώζεται η κατάσταση ούτε με ψάξιμο, ούτε με προχώ εκτροφείς από τον πλανήτη Άρη.

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Κοβω βολτες στο forum και δεν μπορω να βρω που εχεις αναφερει τον εκτροφεα. Ειλικρινα θελω να μαθω ποιος εκτροφεας κανει συμβολαιο με ορο εξετασεις δυσπλασιας ΠΡΙΝ το 4μηνο. Σαν imaginery friend μου κανει.

• Like
Reactions: GRDANE