Όταν η ηθική εκτροφή πάει μπουζούκια...

saras

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2011
224
447
Athens
Πριν αρχισουν τα αναθεμα καλό θα ήταν να ειπωθούν τα εξής..
Τι βαθμό ειχε πατέρας;
Τι διάγνωση έκανε και τι πρότεινε ιατρός;
Αγαπητε sstelios και με Α/Α θα μπορούσες να τραβήξεις το "λαχείο". Η γενετική δεξαμενή παιζει πολλά παιχνίδια. Υπάρχουν σκυλιά με Β που δώσανε Α.
Προσωπικά θα ήμουν σίγουρη ότι το σκυλί μου δεν νοσεί (όχι ότι δεν είναι φορεας) μονο με ακτινογραφίες σε ηλικία 3-4 ετών και όχι 12 μηνών που βγάζουν συνήθως.
Και για να μεγαλώσω την πιθανότητα ότι δεν είναι φορέας, απαραίτητα καθαρες ακτινογραφίες των προγονων της ίδιας ηλικίας.
Πραγμα εξαιρετικά δύσκολο...
Κανένα "ανάθεμα", τουλάχιστον από εμένα, "στραβές" μπορεί να τύχουν. όσο και να ελαχιστοποιούμε τις πιθανότητες...ας κάνουμε όμως ότι μπορούμε για να τις ελαχιστοποιήσουμε, είτε σαν εκτροφείς (εσείς), είτε σαν αγοραστές (εμείς). Και το πιο σημαντικό, αν συμβεί η "στραβή", ο σκύλος να έχει ¨προτεραιότητα¨!

betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.756
48
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
Aν πω οχι θα με πειτε κακο ε?
Μου μιλατε στον πληθυντικο @Dimi_21;
:))

Μπορουμε να ανοιξουμε ενα αλλο θεμα να μιλησουμε για τις κρυφες ατζεντες του φορουμ και τους πρακτορες του :p:LOL:

• Like
Reactions: mareco and Dimi_21

saras

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2011
224
447
Athens
Όχι, αυτό που λέω είναι ότι όλες οι (εμπορικές τουλάχιστον) φυλές είναι αποδεδειγμένα καμμένες. Όταν λοιπόν εκτρέφεις, κάτι που εκ προοιμίου ξέρεις ότι δεν πάει καλά, με συνέπειες για την ίδια του την ποιότητα ζωής, η εκτροφή - δεν συνάδει πια με την ηθική έτσι κι αλλιώς. Δεν σώζεται η κατάσταση ούτε με ψάξιμο, ούτε με προχώ εκτροφείς από τον πλανήτη Άρη.
"Ανακάλυψαν¨ τα Ακίτα; Συζητούσα με φίλο, αρνούμαι να πιστέψω ότι όλες οι εκθεσιακές φυλές είναι κατεστραμένες, για να μην ανοίξουμε συζήτηση για τη φυλή Ακίτα που ήταν είναι κατεξοχήν ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ! (μη μου πείτε μόνο στην Ιαπωνία...)

• Like
Reactions: TARA

sporos

Member
23 Ιανουαρίου 2018
19
4
36
Καλησπέρα σε όλους σας και ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις στο πρόβλημα μου.

Απαντώ συνοπτικά σε όλους και όχι σε καθέναν ξεχωριστά,

Καταρχήν δε θα ήθελα να αναφέρω το εκτροφείο το οποίο είναι εκτός Αθήνας, αλλά αν κάποιος ενδιαφέρεται να μάθει θα βρει post μου σε άλλο θέμα.
Ο λόγος που δε το αναφέρω εδώ είναι για να μη φανεί σε καμία περίπτωση δυσφήμιση.
Ίσως να ήμουν εγώ ο άτυχος δε ξέρω, και τελικά αν έμεινα ευχαριστημένος ή όχι είναι υποκειμενική άποψη.

Το γεγονός ότι μου έκατσε το λαχείο με το κουτάβι και είχε πρόβλημα δε σημαίνει ότι πρέπει και να πω άσχημα λόγια ή να αποτρέψω κάποιον να συνεργαστεί μαζί του.

Εγώ θα πω ότι ο εκτροφέας κατά τη γνώμη μου και κάθε εκτροφέας που αγαπάει το "επάγγελμα" του και σέβεται τη δουλειά του, το κάθε ζωάκι αλλά και τον πελάτη, θα πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του στο 100% όταν φυσικά πρόκειται τουλάχιστον για γενετικά προβλήματα, τα οποία μάλιστα χτυπούν σε τόση μικρή ηλικία.

Πως ξεκίνησε λοιπόν η ιστορία....

Όταν έφτασε η μέρα που παρέλαβα το κουτάβι έναντι πληρωμής το εκτροφείο μου παρέδωσε και ένα χαρτί με το pedigree αλλά και τις εξετάσεις της μάνας και του πατέρα του κούταβου.

Ο πατέρας είχε ένα βαθμό προβλήματος που τότε δεν ήξερα καν αν είναι σημαντικό ή όχι,( πλέον έμαθα.....)
Στο συμβόλαιο υιοθεσίας υπήρχε ο όρος να γίνει η εξέταση για τυχόν δυσπλασία του κούταβου μέχρι την ηλικία των 4 μηνών. (αλλά και να μην υπήρχε είχα τη ζουζουνιά και το είχα ψάξει μόνος μου και θα την έκανα την εξέταση)

*εδώ να πω ότι υπάρχουν κτηνίατροι που λένε ότι είναι πάρα πολύ νωρίς να γίνει με τέτοια εξέταση και άλλοι που λένε ότι πρέπει να γίνει.
Χωρίς να είμαι ειδικός θα πω ότι η εξέταση πρέπει να γίνεται καθώς δείχνει αν το κουτάβι σου επρόκειτο να εμφανίσει δυσπλασία.
Όταν λοιπόν στην ηλικία αυτή δείξει τέτοια σημάδια πρέπει κάτι να κάνεις να το σώσεις διαφορετικά στην ηλικία ενός έτους η όποια θεραπεία θα είναι δυσκολότερη και φυσικά το πρόβλημα θα διαιωνίζεται.

Ο ορθοπεδικός λοιπόν που επισκέφτηκα και έβγαλε το πόρισμα και για τον οποίο έχω να πω τα καλύτερα λόγια!!! (ασχέτου αν με στεναχώρησε με το πόρισμα του, δουλειά του είναι)
Πρώτεινε μία φόρμουλα για να γίνει καλά το κουτάβι.

Εδώ όμως έρχομαι και λέω ότι ο εκτροφέας εφόσον είναι σοβαρό εκτροφείο έπρεπε να αναλάβει όλα τα έξοδα θεραπείας ή να πρωτείνει να πάρει πίσω το κουτάβι (όσο και αν είναι δύσκολο για τον κάθε ιδιοκτήτη αυτό).
Από εκεί και πέρα εφόσον υπήρχαν αυτές οι 2 προτάσεις ο ιδιοκτήτης επιλέγει πως να προχωρήσει.

εν κατακλείδι!!!

1.Για μένα θεωρώ μέγα λάθος (άποψη μου) ότι ένα εκροφείο προχωράει σε αναπαραγωγή όταν ένας εκ των 2 γονένων έχει πρόβλημα ( έστω και μικρό)
όταν από τη στιγμή και τους καλύτερους γεννήτορες να βάλεις για ζευγάρωμα και υπάρχει μία περίπτωση το αποτέλσμα να βγάλει κουτάβι με δυσπλασία τότε γιατί να αυξήσεις τις πιθανότητες με ΜΗ τέλειους γενήτορες.
2.Το εκτροφείο πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του χωρίς σουξου μουξου....
3.Η εξέταση των κούταβων θα πρέπει να γίνεται κατά με σε νεαρή ηλικία έως 4 μηνών

Ο λόγος που απευθύνθηκα σε εκτροφείο ήταν γιατί ήθελα ένα κουτάβι χωρίς προβλήματα...
Το αν θα μου παρουσιάσει καρδιά ή δερματικά ή εντερικά προβλήματα είναι άλλο θέμα και εκεί δε θα ζητήσω τα ρέστα, αλλά το να παρουσιάζει γεννετικά προβλήματα, ναι εκεί θα τα ζητήσω!
Πήρες πέντιγκρι σε κουτάβι 3-4 μηνών ? και τις εξετάσεις των γονιών στις έδειξε όταν το παρέλαβες?

gsd364546

Well-Known Member
2 Αυγούστου 2016
382
288
30
"Ανακάλυψαν¨ τα Ακίτα; Συζητούσα με φίλο, αρνούμαι να πιστέψω ότι όλες οι εκθεσιακές φυλές είναι κατεστραμένες, για να μην ανοίξουμε συζήτηση για τη φυλή Ακίτα που ήταν είναι κατεξοχήν ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ! (μη μου πείτε μόνο στην Ιαπωνία...)
Ηταν. Και τα Σαρ πει ηταν ακομα καο τα μπουλ ντογκ μπορεις να πεις οτι ηταν... Αυτα που ειναι και τωρα συνηθως τα βλεπεις σε εκθεσιακα και εργασιακα. Εκει μπορεις να δεις και τις διαφορες που προκυπτουν σε λιγα χρονια οταν σταματουν να "ειναι" και γινονται "ηταν"

sstelios

Active Member
28 Αυγούστου 2017
29
11
@Dimi_21 Τη χαλαρότητα την κοιτάς όπως πολύ σωστά λες με ψηλάφηση που κάνει ο κτηνίατρος και ακτίνες για να βγει το τελικό πόρισμα.

Είναι συνδυασμός και των 2 όπως πολύ απλά ένας οδοντίατρος βλέπει με το ένα ραγισμένο δόντι με ψηλάφηση και με την ακτίνα βλέπει το βάθος ραγίσματος.

Σχετικά με αυτό που λες ότι όλες είναι θέμα dna τότε γιατί λένε παντού ότι το σκυλί μέχρι να φτάσει το έτος δεν πρέπει να γλυστράει, δεν πρέπει να έχει πολλά ανέβα και κατέβα στις σκάλες κλπ κλπ.....

Τώρα σχετικά με ότι ένα σκυλί μπορεί να εμφανίσει δυσπλασία και με Α/Α ναι όπως προείπα ισχύει αλλά αυξάνεις τις πιθανότητες όταν δε βάζεις Α/Α.

@vrmode and @TARA

mother: Hip A | Elbow 1
father: Hip B | Elbow BL

Τώρα φάλουλ δικό μου για αρχή δε ξέρω κατά πόσο είναι καθώς απευθύνομαι σε εκτροφέα άρα και σε επαγγελματία και όχι ξαναλέω σε έναν φίλο που έβαλε το σκυλί του να γεννήσει και δε ξέρω που πάνε τα 4.
Οπότε εφόσον δείνω ένα χ ποσό και πάω σε επαγγελματία περίμενω να έχω και την ανάλογη αντιμετώπιση με καλά αποτελέσματα (διαφορετικά τι είναι αυτό που τους διαφοροποιεί από τους ιδιώτες;

Εγώ δεν είμαι υποχρεομένος να ξέρω να διαβάζω τα αποτελέσματα των εξετάσεων το ότι ο ΚΟΕ αφήνει να βάλεις σε αναπαραγωγή ένα σκυλί και με C εμένα δε μου λέει τίποτα
όπως έχω πει πολλές φορές και παραπάνω από τη στιγμή που αγαπάς αυτό που κάνεις και πόσο μάλλον τα ζωάκια που εκτρέφεις και τα θέλεις να είναι happy δε θέλεις να αυξήσεις τις πιθανότητες για χ γενητικά προβήματα.

Haris Drazen

Well-Known Member
25 Μαρτίου 2016
1.454
2.848
ΑΘΗΝΑ
1.Για μένα θεωρώ μέγα λάθος (άποψη μου) ότι ένα εκροφείο προχωράει σε αναπαραγωγή όταν ένας εκ των 2 γονένων έχει πρόβλημα ( έστω και μικρό)
όταν από τη στιγμή και τους καλύτερους γεννήτορες να βάλεις για ζευγάρωμα και υπάρχει μία περίπτωση το αποτέλσμα να βγάλει κουτάβι με δυσπλασία τότε γιατί να αυξήσεις τις πιθανότητες με ΜΗ τέλειους γενήτορες.
Sorry που θα το πω , πανω στο ζορι που περνας με τον κουταβο σου, αλλα οσο (ασυγχωρητο) λαθος ειναι απο τη μερια του εκτροφεα να ρισκαρει το αποτελεσμα μιας γεννας,επιλεγοντας γεννητορες που δεν εχουν τις καλυτερες δυνατες προδιαγραφες σε θεματα υγειας, αλλο τοσο λαθος ειναι και η επιλογη σου να παρεις κουταβι απο μια τετοια αμφιβολη γεννα (και οποιου αλλου,οχι μονο δικη σου...).
Αυτο το ερωτημα/συμπερασμα που μονος σου εγραψες, δεν επρεπε να σε απασχολησει κατα την επιλογη του εκτροφεα σου ή εστω της γεννας που κατεληξες;
edit (γιατι γραφαμε ταυτοχρονα):αν εσυ που ενδιαφερεσαι να παρεις ενα κουταβι απο τον Χ εκτροφεα, δεν εχεις διαβασει καθολου για τα προβληματα υγειας της φυλης που σε ενδιαφερει, τι νοημα εχει πχ να παιρνεις στα χερια σου τις εξετασεις των γονιων; Ετσι οπως τα λες και D να ειχε ο πατερας, επειδη τον εβαλε για ζευγαρωμα ο εκτροφεας, εσυ θα το επαιρνες το κουταβι;Δεν το καταλαβαινω, ειλικρινα...

Παμε παρακατω...απο τον τροπο που γραφεις, διαφαινεται οτι ο εκτροφεας μαλλον σφυριζει αδιαφορα στο προβλημα του κουταβιου. Θελεις να γραψεις πιο αναλυτικα τα δεδομενα;
Τι αποτελεσματα εβγαλε το κουταβι σου, τι προτεινε ο γιατρος;
Τι εχει ειπωθει με τον εκτροφεα; Τι σκοπευεις να κανεις;

υγ. τα παρακατω ισχυουν
Επισης δυσπλασια οπως σωστα λες μπορει να βγαλει και με Α/Α οποτε το θεμα ειναι η συμπεριφορα του εκτροφεα μετα,το να βγαλει ενα σκυλι δυσπλασια συμβαινει και στα "καλυτερα" σπιτια.
Αν ο πατερας ειχε D και κατω ειναι τραγικο.Με Α-Β-C μπορει να βαλει.
Το θεμα ειναι τι επιλεγει να ζευγαρωσει ο εκτροφεας, αλλα και που επιλεγει να σκασει τα λεφτα του ο ενδιαφερομενος...Για να μειωσεις τις πιθανοτητες προβληματων υγειας στα καθαροαιμα ψαχνεις τον σωστο εκτροφεα και την καταλληλη γεννα.

Last edited:

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Επειδη οι ημερομηνιες δεν μου βγαινουν η κατι δεν υπολογιζω καλα, ποσο ειναι φιλε @sstelios
το κουταβι σου σημερα;

Ποιο ακριβως ηταν το πορισμα του κτηνιατρου που προληπτικα εξετασε το κουταβι σε τοσο μικρη ηλικια;

Απλη περιεργεια......

sstelios

Active Member
28 Αυγούστου 2017
29
11
Μετά από πολλά σούξου μούξου το κουτάβι επέστρεψε στο εκτροφείο του γιατί τα εξοδα νοσηλείας του ήταν πάρα πολλά καθώς δε ξέραμε που θα τελείωνε το θέμα των χειρουργείων.

αυτό εμένα μου κόστισε και δε μιλάω χρηματικά ψυχικά καθώς εγώ και όσοι είχαν επαφή με το σκυλί είχαμε δεθεί αλλά δε γινόταν να το βλεπουμε αργότερα να υποφέρει έστων και λίγο να πονούσε (δε με απασχολεί αν θα ήταν λίγο ή πολύ αλλά ότι θα πονούσε)
Και από τη στιγμή που για τη δυσπλασία κάλυπτε το 1/3 αγοράς του σκύλου εμένα δε μου ήταν τίποτα...απλά υπήρχε και άλλο παραθυράκι ότι μέχρι αυτή την ηλικία μπορούσε να επιστρέψει στο εκτροφείο.

Σχετικά με τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρώτον όταν τα είδα ήταν αργά.....
Δεύτερον ναι οκ τα είδα δε ξέρω να τα διαβάζω (δε ξέρω τι σημαίνουν)
Ναι βλέπω δεν είναι Α/Α αλλά και ακόμη και τώρα δε ξέρω πως βαθμολογούν κλπ κλπ...

όπως εσύ πχ ενδεχομένως δε ξέρεις να διαβάζεις μια ακτινογραφία και χρειάζεσαι κάποιον να στη διαβάσει.

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.175
3.011
ΑΤΤΙΚΗ
Τι ηλικία έχει το κουτάβι;
Τελικά ποιο ήταν το πόρισμα του ιατρού;
Η pubic symphysiodesi αποκλείστηκε; Το κόστος δεν είναι και τόσο απαγορευτικό και εξασφαλίζει στο κουτάβι μια καλή ζωή..

Επίσης πόσο θεωρείς οτι εξασφαλίζεσαι εαν έχεις γεννήτορες με :
- Α/Α αλλά με κάποιους απο τους προγόνους ανέλεγκτους ή
-Α/Α αλλά με τρεις π.χ. γενιές πίσω με ένα C ή
-το Α/Α να είναι αποτέλεσμα εξέτασης που βγήκε σε ηλικία 12 μηνών ;

Last edited:
  • Like
Reactions: saras

Haris Drazen

Well-Known Member
25 Μαρτίου 2016
1.454
2.848
ΑΘΗΝΑ
@sstelios ποια θα ειναι η τυχη του κουταβιου μετα την επιστροφη του στο εκτροφειο;;;;

Κανεις μας δεν ειπε οτι θα επρεπε να ξερεις να διαβασεις την ακτινογραφια. Για τα αποτελεσματα των εξετασεων μιλαμε, που ειναι σε αλφαβητικη κλιμακα, ακριβως για να μπορουν να εχουν αποψη ολοι...
μονος σου,πολυ σωστα, λες
Τώρα σχετικά με ότι ένα σκυλί μπορεί να εμφανίσει δυσπλασία και με Α/Α ναι όπως προείπα ισχύει αλλά αυξάνεις τις πιθανότητες όταν δε βάζεις Α/Α.
κ μετα λες
Δεύτερον ναι οκ τα είδα δε ξέρω να τα διαβάζω (δε ξέρω τι σημαίνουν)
Δεν γινεται...

sstelios

Active Member
28 Αυγούστου 2017
29
11
είπα ότι τότε δεν ήξερα... τώρα μετά το πάθημα έμαθα αλλά είναι αργά!

Όπως είπα και σε άλλο post δεν είναι υποχρεωμένος κανένας νέος ιδιοκτήτης να πρέπει να ξέρει να διαβάζει τις εξετάσεις ή να πρέπει να τις ζητάει πριν την αγορά του κουταβιού.

Ο λόγος που πας σε εκτροφείο αυτός είναι αλλιώς πάω και στο γείτονα.
Δεν έκανα κανένα παζάρι στη τιμή ούτε τίποτα.

Dimi_21

Well-Known Member
5 Μαρτίου 2013
1.614
1.947
@sstelios Εκτος απο την δυσπλασια υπαρχουν και οι τραυματισμοι,με οσους εκτροφεις σοβαρους εχω μιλησει το λενε για αυτο.Η δυσπλασια ΔΕΝ δημιουργειται,κουταβι που ΔΕΝ εχει δυσπλασια και σε παγο να μεγαλωσει δεν θα βγαλει δυσπλασια.
Επισης στον εκτροφεα πας για μια παραπανο εγγυηση,αλλα διαφωνω οτι πρεπει να πας ετσι απλα χωρις να εχεις ψαξει.Φυσικα και πρεπει να ξερει για τις εξετασεις των σκυλιων ο αγοραστης,να διαβαζει ακτινογραφια οκ ειναι τραβηγμενο :D

@Haris Drazen Συμφωνω,αλλα το θεμα ειναι και τι δινει ο καθε σκυλος.Με B ζευγαρωνουν παρα πολλοι.Εγω προσωπικα μαλλον δεν θα το προτιμουσα αλλα οκ,δεν ειναι και εγληματικο να ζευγαρωσεις με Β.

sstelios

Active Member
28 Αυγούστου 2017
29
11
@TARA

έχω πει ξανά ότι ακόμη και με Α/Α δε θα βγει τέλειο κουτάβι αλλά εδώ μιλάμε για μια γενιά πίσω που δεν ήταν Α/Α, ΟΠΟΤΕ ΜΗ ΤΟ ΒΑΖΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ!

να στο θέσω αλλιώς εστω οτι εκανες αναπαραγωγή χ ζώου.
Αν ένας γονιός έχει χ αυτοάνοσο πρόβλημα δε σου απαγορεύει κανείς ότι δε μπορείς να το βάλεις να ζευγαρώσει. ΕΣΥ θα το κάνεις;
Εγώ προσωπικά δε θα το έκανα γιατί πολύ πιθανό το κουτάβι,γατάκι,πιθηκάκι, χ ζωάκι να βγει με αυτοάνοσο πρόβλημα.
Γιατί δηλαδή να υποφέρει;

Τώρα το γεγονός αν είναι απαγορευτικό το κόστος για να γίνει καλά αυτό εξαρτάται από την τσέπη του καθενός όπως επίσης κανείς δε θα σου πει με 100% σιγουριά ότι θα φτιάξει και δε θα χρειαστεί και επόμενο!

Αλλά αν είναι έτσι όπως έχω πει πολλές φορές να πάρω από το γείτονα και τα λευτά που θα έδινα στον εκτροφέα να τα κρατήσω για τυχόν χειρουργείου δυσπλασίας.

• Like
Reactions: saras

Dimi_21

Well-Known Member
5 Μαρτίου 2013
1.614
1.947
Αλλά αν είναι έτσι όπως έχω πει πολλές φορές να πάρω από το γείτονα και τα λευτά που θα έδινα στον εκτροφέα να τα κρατήσω για τυχόν χειρουργείου δυσπλασίας.
ΛΑΘΟΣ ΛΑΘΟΣ ΛΑΘΟΣ.
Θα ψαξεις να βρεις εκτροφεα που να σου καλυπτει τα θελω σου,σε χαρακτηρα υγεια.Εξετασεις δλδ και οτι αλλο θες.Το οτι διαλεξες γεννα με αρσενικο Β δεν σημαινει οτι ειναι το ιδιο με τους γειτονες.Σου ξανα λεω οτι με Β ζευγαρωνουν παρα πολλοι.

sstelios

Active Member
28 Αυγούστου 2017
29
11
@Dimi21 θα διαφωνήσω μαζί σου καθώς οι κτηνίατροι οι ίδιοι, οι μισοί λένε ότι ειναι καθαρά θέμα dna και άλλοι ότι είναι 50-50 και επηρεάζεται και από το περιβάλλον που μεγαλώνει.

Αλλά ο εκτροφέας δεν είναι ο κατάλληλος να κρίνει κάτι τέτοιο εκτός και αν έχει σπουδάσει και ιατρική!

Πρώτα μετράει η γνώμη του κάθε ιατρού και μέτα του χ εκτροφέα.
Εκτροφέας μπορεί να γίνει ο καθένας μας αλλά δε σημαίνει απαραίτητα ότι τα έμαθα και όλα.!
(αυτά περί δυσπλασίας αλλά ας μη ξεφεύγουμε γιατί εδώ ήταν καθαρά dna πρόβλημα)

όσο για το αν είναι εγκληματικό ή όχι το να βάλεις να ζευγαρώσουν σκυλιά με μη Α/Α απλά αν αγαπάς το ζωντανό και δε θέλεις να το δεις να υποφέρει δε θα το κάνεις.

Όταν το χ ζωάκι φεύγει από τα χέρια του εκτροφέα και ξέρει ότι υπάρχει πιθανότητα να βγάλει πρόβλημα θα πρέπει να ξέρει ότι με σιγουριά ο πελάτης θα δώσει λευτά για να το κάνει καλά.!!!

sporos

Member
23 Ιανουαρίου 2018
19
4
36
@Dimi21 θα διαφωνήσω μαζί σου καθώς οι κτηνίατροι οι ίδιοι, οι μισοί λένε ότι ειναι καθαρά θέμα dna και άλλοι ότι είναι 50-50 και επηρεάζεται και από το περιβάλλον που μεγαλώνει.

Αλλά ο εκτροφέας δεν είναι ο κατάλληλος να κρίνει κάτι τέτοιο εκτός και αν έχει σπουδάσει και ιατρική!

Πρώτα μετράει η γνώμη του κάθε ιατρού και μέτα του χ εκτροφέα.
Εκτροφέας μπορεί να γίνει ο καθένας μας αλλά δε σημαίνει απαραίτητα ότι τα έμαθα και όλα.!
(αυτά περί δυσπλασίας αλλά ας μη ξεφεύγουμε γιατί εδώ ήταν καθαρά dna πρόβλημα)

όσο για το αν είναι εγκληματικό ή όχι το να βάλεις να ζευγαρώσουν σκυλιά με μη Α/Α απλά αν αγαπάς το ζωντανό και δε θέλεις να το δεις να υποφέρει δε θα το κάνεις.

Όταν το χ ζωάκι φεύγει από τα χέρια του εκτροφέα και ξέρει ότι υπάρχει πιθανότητα να βγάλει πρόβλημα θα πρέπει να ξέρει ότι με σιγουριά ο πελάτης θα δώσει λευτά για να το κάνει καλά.!!!
Ο Gandalf είναι ο πατέρας που έχει Β ?

Haris Drazen

Well-Known Member
25 Μαρτίου 2016
1.454
2.848
ΑΘΗΝΑ
@Haris Drazen Συμφωνω,αλλα το θεμα ειναι και τι δινει ο καθε σκυλος.Με B ζευγαρωνουν παρα πολλοι.Εγω προσωπικα μαλλον δεν θα το προτιμουσα αλλα οκ,δεν ειναι και εγληματικο να ζευγαρωσεις με Β.
ουτε εγω θα το προτιμουσα ως "αγοραστης"...
αλλα εγω θεωρω και ασυγχωρητο να ζευγαρωνεις σκυλι με οτιδηποτε λιγοτερο απο Α, εκτος και αν μιλαμε για το super-top σκυλι που οντως εχει να δωσει αλλα 99 καλα στοιχεια,για να ρισκαρεις μονο στο 1, την δυσπλασια. Πραγμα που δε νομιζω οτι ισχυει για την συντριπτικη πλειοψηφια των εκτροφειων και σιγουρα οχι στην συγκεκριμενη περιπτωση που μιλαμε.

@sstelios δε μου απαντησες ομως: Τελικα ποιο θα ειναι το μελλον του κουταβιου τωρα που το επεστρεψες στο εκτροφειο; Τι ειπατε με τον εκτροφεα, οτι το πηρε πισω με ποια δεδομενα;