Μορφολογία και εργασία


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
@Yorkaddict Μολοσσό Ηπείρου, δες λίγο τις γωνιώσεις. Σκύλο μάχης περιγράφει και όχι τσοπανόσκυλο, εκτός κι α είμαι εγώ τόσο λάθος. Ας μας πει την άποψή του κι ο @sea-mol αν θέλει.
Διάβασα το πρότυπο.
Μπλεκομαι με τις ελληνικές ορολογίες.
Ντρέπομαι...
Πραγματικά...
Δύσκολο, θέλει μελέτη.

Τι γωνιωσεις χρειάζεται ένα τσοπανόσκυλο και τι ένας σκύλος μάχης;
Το πρότυπο βασίστηκε σε υπάρχοντες σκύλους;
 
  • Like
Reactions: ΒασιλικηΖ


ΑΡΓΟΣ & ΕΓΩ

Well-Known Member
26 Μαρτίου 2018
1.150
2.016
Βασιλικη τα βελγικά δεν έχουν δύσκολο χαρακτήρα , είναι σκυλιά με πολύ ενέργεια και με αυξημένες απαιτήσεις εκτόνωσης , πνευματικής και σωματικής. Ο ισχυρισμος ότι οι εκτροφεις «ρίχνουν» τον χαρακτήρα των σκύλων που εκτρέφουν για να κατεβαίνουν στις εκθεσεις η για να πουλάνε κουτάβια , δεν ευσταθεί γιατί ένας σκυλος που δεν έχει τον χαρακτήρα της φυλής του, γίνεται ένας προβληματικός σκυλος άρα και δύσκολα διαχειρίσιμος παντού.
Συγνώμη αλλά διαφωνώ. Μπορώ να παραθέσω δεκάδες αναφορές σχετικά μ' αυτό πως η εκτροφή για show διαλέγει ποιο ήπιους σκύλους.

Τι μας λέει απ' έξω απ' έξω ο μητρικός όμιλος για τα Cocker στην Αγγλία.

Επίσης γράφει

In this way, at least we can all seek to achieve in our breeding plans and maintain
in the show ring a uniform type. The original breed standard was drawn up by people
who regularly worked their Cockers. Τhe standard has been "improved" and altered
several times during the century (mostly by influence of the show fraternity).

Σκύλος που να γαμεί σε όλα δεν έχει υπάρξει και δεν θα υπάρξει.
Έλα, μην λες ανακρίβειες, υπάρχει και είναι ο δικός μου. νταξ ή να αρχίσουμε τις μπαλωθιές ;
 
  • Like
Reactions: manolo


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
@ΑΡΓΟΣ & ΕΓΩ θέλω να σε ευχαριστήσω που μου δίνεις αφορμές να διαβάζω και να μαθαίνω κάθε μέρα και κάτι καινούργιο.

Έχω φάει σκάλωμα πχ με το "set* των σετερ. Τι στάση είναι αυτή και πως η πίσω γωνιωση το επηρεάζει. Τι λέει το πρότυπο και γιατί βλέπω σκύλους με υπερβολική γωνιωση πίσω.

Το ίδιο και για τον αγαπητό @ptf για τις γωνιώσεις ποιμενικων φυλών. Τι θέλουμε τι λέει το πρότυπο, τι πλεονεκτήματα έχει το ένα, τι το άλλο;

Τώρα βάζεις και τα κοκερ στο παιχνίδι
:) (y)
 


ΒασιλικηΖ

Well-Known Member
26 Σεπτεμβρίου 2020
276
246
42
@Yorkaddict ,να απαντήσω κι εγώ μέχρι να έρθει η @TARA.
Είναι αρκετοί οι εκτροφείς εργασιακών φυλών που είναι και εκπαιδευτές ή το ανάποδο. Και εδώ και έξω.

Και κάθε σκύλος γεννιέται με κάποιες δυνατότητες σε όλους τους τομείς. Η εκπαίδευση κάνει την δυνατότητα ικανότητα.

Δηλαδή ένας σκύλος σε μια κλίμακα από το 0-10 έχει γεννητικά την δυνατότητα να δαγκώσει από 5-8 το αν θα τον πας στο 5, 6, 7 ή 8 εξαρτάται από το πώς θα τον προσεγγίσεις. Γιατί όπως και η μορφολογία έτσι και ο χαρακτήρας κληροδοτείται.
 


ΒασιλικηΖ

Well-Known Member
26 Σεπτεμβρίου 2020
276
246
42
Επίσης αυτό που λες @TARA πως το μοντιορινγ είναι πιο χαλαρό από το ιπο...
Εγώ θεωρώ πιο δύσκολο και πιο ρεαλιστικό και ίσως για αυτό αλλάζουν οι προτιμήσεις και οι σκύλοι..

Και μια ακόμα απορία για τον @ptf γιατί ο μολοσος της Ηπείρου δεν είναι σκύλος μάχης;
Υπάρχουν δύο τύποι ποιμενικών, αυτός που μαζεύει το κοπάδι και αυτός που πάει πιο αργά και από το αρνί και ξεκουνιεται μόνο όταν πρέπει να παλέψει με το αρκούδι.
 


TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.175
3.011
ΑΤΤΙΚΗ
Σίγουρα χρειάζεται πολύ μεγάλη διάρκεια εκπαίδευσης για τα κατέβει ένας σκύλος σε αγώνες IGP η Mondio. Πρόκειται για διαδικασία η οποία για να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα καλό θα είναι να ξεκινήσει απο την πολύ κουταβίσια περίοδο των 2 μηνών.

Και τα δύο αγωνίσματα είναι δύσκολα και πολύ απαιτητικά και χρειάζεται συστηματική δουλειά, έναν αφοσιωμένο κυναγωγο που να διαθέτει πολύ χρόνο για αυτό και μπόλικη τύχη για να μην πάει κάτι στραβά..Εννοείται οτι ο εκπαιδευτής πρέπει όχι απλά να έχει εξειδικευμένη εμπειρία, αλλά απαραίτητα να διαθέτει και μυαλό που να του κόβει και να μην ακολουθεί απλά την πεπατημένη...

Υπάρχουν εκτροφείς που είναι και προπονητές, αν και αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό. Σίγουρα όμως ο εκτροφέας θα πρέπει να γνωρίζει τι χαρακτηριστικά πρέπει να εκθρέψει..

Από αυτά που διαβάζω για αυτούς τους αγώνες (IGP πχ) καταλαβαίνω πως χρειάζεται εκπαίδευση και δούλεμα του σκύλου προκειμένου να αποδώσει.
Επίσης βλέπω πως μετέχουν και σκυλιά που έχουν εκτραφει αποκλειστικά για αυτό και δεν θυμίζουν σε τίποτα ή θυμίζουν ελάχιστα τις φυλές που εκπροσωπούν.Αυτοί οι συγκεκριμένοι σκύλοι δεν ανεβάζουν τον πήχη πολύ πιο πάνω από το ιδεατό της κάθε φυλής;Μήπως δηλαδή αυτός ο διαχωρισμός οδηγεί (μαζί με όλα τα υπόλοιπα) και σε αυξημένες προσδοκίες για τα τυπικά δειγματα μιας φυλής ή συνολικοτερη απαξίωσή τους;

Δηλαδή τι τύχη έχει ένας τυπικός εκπρόσωπος μιας φυλής με ένα δούλεμα Χ, σε σύγκριση με έναν "εργασιακό" που έχει εκτραφει αλλά και δουλευτεί αποκλειστικά για αυτό;
Δυστυχώς η απαξίωση των τυπικών δειγμάτων της φυλής που αναφέρεις (αλλά και άλλων φυλών που μπορούν να κάνουν σπορ σε αρκετά αξιοπρεπές επίπεδο όπως Groenendael, Tervueren, Lakenois, Γερμανικά Ποιμενικά, Ροτβάιλερ, Cane Corso, Doberman κλπ.) προέρχεται ακριβώς απο αυτόν τον διαχωρισμό..

Εννοείται επίσης οτι το επίπεδο δυσκολίας που αλλάζει συνεχώς προς τα πάνω, καθορίζεται από σκύλους που ο φαινότυπος ξεκάθαρα δηλώνει την mix προέλευση τους.

Στο δε Mondioring αυτοί οι σκύλοι δεν μοιάζουν σχεδόν καθόλου με Malinois, ενώ στο IGP αν και τα χαρακτηριστικά των προσμίξεων είναι πιο καλυμμένα , βρίσκεις πολύ δύσκολα πλέον, το τυπικό κεφάλι , τις γωνιώσεις η το μπροστινό σύστημα που περιγράφει το πρότυπο..

Τα περισσότερα Malinois έχουν πιο βαρύ και τετράγωνο κεφάλι, σε μεγάλο βαθμό έχει χαθεί το κωνικό ρύγχος και οι παραλληλισμοί των γραμμών του κρανίου , σε πολλά σκυλιά βλέπουμε κρεμασμένα πλαινά χείλη, έχουν πολύ πιο έντονες γωνιώσεις και σχεδόν όλα έχουν ένα ευθύ στέρνο.

Προφανέστατα το χρήμα και τεράστια εμπορευματοποίηση των σπορ και των σκύλων ,έχει αφήσει μια ανεξίτηλη σφραγιδα. μιας και οι θαυμαστές των ''πυραύλων'' η των ''κροκόδειλων '' είναι πολλοί.

Αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με το σπορ, θα πρέπει κατά την γνώμη μου, να ξεχωρίσει στο μυαλό του, την προετοιμασία ενός τέτοιου σκύλου, με την δουλειά σε σκύλο ιδιώτη ερασιτέχνη που θα κατέβει στην Ελλάδα σε τοπικούς ή μπορεί και στους αγώνες που διοργανώνει ο ΚΟΕ.

Αν διαχωρίσουμε λοιπόν το τι είναι οι σκύλοι του Christoph, του Bellon , και τι κάνουν οι σκύλοι του Sherk, του Balabanov. ή του Fuss, τότε ΝΑΙ μπορούμε να έχουμε ένα τυπικό δείγμα της φυλής μας και να κάνουμε μαζί του το άθλημα που θέλουμε και γιατί όχι να φτάσουμε όχι μόνο στο πρώτο επίπεδο του σπορ αλλά και στο τελευταίο.
Αν μιλήσω για το IGP θεωρώ ότι οι περισσότεροι τυπικοί σκύλοι εργασιακής φυλής θα μπορούσαν σε ιδανικές συνθήκες, να περάσουν το IGP 1 και κάποιοι- πιθανά λιγότεροι γιατί θέλει αρκετή δουλειά, εμπειρία και χρόνο προπόνησης, να φτάσουν μέχρι και το IGP 3.

Δυστυχώς κατά την γνώμη μου όμως η σχεδόν πλήρη εξαφάνιση του IGP από την Ελλάδα οφείλετε στο ότι, κάποιοι εκπαιδευτές χωρίς γνώσεις και υποδομή δημιούργησαν ψεύτικες προσδοκίες σε ανθρώπους , τάζοντας τους Παγκόσμια, βραβεία και αναγνωρισιμότητα.. Εννοείται ότι στην διαδικασία αυτή, κάηκαν πολλοί μα πάρα πολλοί σκύλοι !

Και κάτι τελευταίο .Πόσο εύκολα ή δύσκολα "καλύπτεις" αδυναμίες του έμφυτου χαρακτήρα μέσω της εκπαίδευσης;
Για εμένα κάτω από κάποιες προϋποθέσεις μπορείς να καλύψεις πολλά.
Π.χ. ένας σκύλος που δεν δαγκώνει μπορεί να πιεστεί και να δαγκώσει. Σκύλος που είναι νευρικός και με ανισόρροπο χαρακτήρα μπορεί να καθοδηγηθεί κατάλληλα και να διοχετεύσει αυτά τα προβλήματα στο δάγκωμα.

Εννοείται ότι ένας άπειρος άνθρωπος δεν μπορεί να διακρίνει τα προβλήματα και πιθανά θα θαυμάσει μια εικόνα που δεν αντιπροσωπεύει το άθλημα, εννοείται επίσης ότι ένας αδαής προπονητής δεν μπορεί να λύσει τις αδυναμίες .
 


TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.175
3.011
ΑΤΤΙΚΗ
Συγνώμη αλλά διαφωνώ. Μπορώ να παραθέσω δεκάδες αναφορές σχετικά μ' αυτό πως η εκτροφή για show διαλέγει ποιο ήπιους σκύλους
Ήπιος σκύλος είναι ο σκύλος με μειωμένο ταμπεραμέντο.
Αλήθεια πιστεύεις ότι αυτός ο σκύλος είναι πιο διαχειρίσιμος;

Αν μου επιτρέπεις , θα παραθέσω ένα κειμενάκι που είχα γράψει πριν δύο μήνες σε μια ομάδα Βελγικών Ποιμενικών που διαχειρίζομαι στο fb .
(Κάποια μέρη του τα έχω παραλείψει)

''Περί ταμπεραμέντου στις εκθέσεις μορφολογίας ο λόγος……

Το ταμπεραμέντο είναι ένα σύνολο γενετήσιων χαρακτηριστικών που οργανώνουν τον τρόπο που προσεγγίζει ένας σκύλος τον κόσμο και τον τρόπο που αλληλεπιδρά με αυτόν. Από μικρή ηλικία μερικά κουτάβια μπορεί είναι πιο ευαίσθητα στους ήχους από άλλα. Κάποια να αντιδρούν πολύ γρήγορα και έντονα στα διάφορα θετικά ή αρνητικά ερεθίσματα, κάποια είναι γκρινιάρικα και άλλα είναι ήρεμα, άλλα πάλι έχουν πολύ ενέργεια και δύναμη.

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι οι διαφορετικές συμπεριφορές και αντιδράσεις των σκύλων οφείλονται στο ταμπεραμέντο τους, το οποίο αντιπροσωπεύει :
1/ την ικανότητα τους να προσαρμόζονται σε νέα πράγματα και καταστάσεις,
2/το επίπεδο ενέργειας τους,
3/την ικανότητα συγκέντρωσης τους, και
4/ την ευαισθησία που δείχνουν στα φυσικά ερεθίσματα του περιβάλλοντος.

Ταμπεραμέντο σκύλου εργασιακής φυλής σημαίνει ότι ο σκύλος θα πρέπει να είναι σε θέση να εκτελέσει με ενέργεια και χωρίς δισταγμό, ότι τον καλεί ο κυναγωγός του να κάνει, διαχειριζόμενος όλα τα ερεθίσματα και τις προκλήσεις που δέχεται από το περιβάλλον που βρίσκεται.
Αυτή η ικανότητα της διαχείρισης, υπάρχει όταν ο σκύλος προσαρμόζει την συμπεριφορά του ανάλογα με το τι του ζητείται.

Αν π.χ. στο stay του ζητείται να παραμείνει σταθερός και συγκεντρωμένος στον κυναγωγό του, είναι σημαντικό να μπορεί να το κάνει. Αν αντίθετα του ζητείται να παίξει ή να κυνηγήσει π.χ. ένα μπαλάκι-να μπορεί να το κάνει και βεβαίως αν του ζητηθεί να κάνει επίθεση στον ερεθιστή –επίσης να είναι σε θέση και να μην φοβάται να το κάνει.

Σε αντίθετη περίπτωση, αυτό σημαίνει ότι ο σκύλος ενδεχομένως να στερείται ικανού ταμπεραμέντου σκύλου εργασιακής φυλής, ενός σκύλου δηλαδή που είναι φτιαγμένου για να υπηρετεί τον άνθρωπο , να ζει δίπλα του, να τον συντροφεύει στις καθημερινές δραστηριότητές του, που μπορεί να προσαρμόζεται σε ότι του ζητείται και να λειτουργεί και να εργάζεται για αυτόν.

Όσοι παρακολουθούν τις εκθέσεις μορφολογίας γνωρίζουν, ότι συνήθως οι σκύλοι που συμμετέχουν σε αυτές, εκπαιδεύονται να παραμείνουν ήρεμοι και ακίνητοι -για την φάση της εξέτασης που αυτό απαιτείται, προκειμένου να μπορεί ο κριτής να αξιολογήσει και να εκτιμήσει σωστά την μορφολογία του σκύλου.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους εκπαιδεύονται οι σκύλοι σε αυτό. Οι περισσότεροι εκπαιδευτές χρησιμοποιούν την λιχουδιά η το παιχνίδι ως κίνητρο και επιβράβευση εστιάζοντας την προσοχή του σκύλου σε αυτό, μαθαίνοντας τον να παραμένει σταθερός και ακίνητος..

Δεν έχει σημασία με ποιον τρόπο εκπαιδεύει ο καθένας τον σκύλο του, σημασία έχει να μπορεί ο σκύλος να παραμένει ήρεμος και σταθερός όταν αυτό του ζητηθεί.

Σε αυτή την περίπτωση (με ή χωρίς κίνητρο στα χέρια μας) αν ο σκύλος καταφέρνει να ελέγχει τον εαυτό του και υπακούει στην εντολή του χειριστή του να παραμένει στην θέση που του ζητείται, δείχνει ότι διαθέτει καθαρό μυαλό και αρκετή εμπιστοσύνη στον εαυτό του, ώστε να ανταπεξέλθει σε αυτό που συμβαίνει εκείνη στην στιγμή, χωρίς να φοβάται ή να νιώθει κανενός είδους ανασφάλεια.

Αυτός είναι ένας ισορροπημένος σκύλος , και φυσικά η ισορροπία του χαρακτήρα είναι μια από τις βασικές αρετές ενός σκύλου εργασιακής φυλής.
Εννοείται ότι η κάθε είδους φοβική ή και ΑΝΑΙΤΙΑ επιθετική συμπεριφορά σε οποιαδήποτε κίνηση άλλων ανθρώπων ή και του κριτή που βρίσκεται εκεί να εξετάσει τον σκύλο,, είναι ένδειξη αδύναμου νευρικού συστήματος, έλλειψης ταμπεραμέντου, και χαρακτηριστική συμπεριφορά σκύλου με όχι καθαρό μυαλό.

Συνήθως τέτοιου είδους αντιδράσεις προέρχονται από το άγχος, την ανασφάλεια και το υπερβολικό στρες του σκύλου αλλά και από την αδυναμία που νιώθει να διαχειριστεί την υποτιθέμενη ‘’πίεση’’ που προκαλείται από μια (πρωτόγνωρη η και όχι) για αυτόν κατάσταση, που τον κάνει να θεωρεί ότι οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες.

Ως επί το πλείστων οι σκύλοι που εμφανίζουν τέτοιου είδους επιθετική η και δειλή συμπεριφορά στις εκθέσεις μορφολογίας δεν έχουν το ταμπεραμέντο και τον χαρακτήρα να δαγκώσουν όταν στην πραγματικότητα τους ζητηθεί.

Και όλα αυτά γιατί η παραπάνω συμπεριφορά είναι αποτέλεσμα του φόβου και της ανασφάλειας που νιώθουν και προσπαθώντας να αμυνθούν, είτε κρύβονται, είτε προσπαθούν να δαγκώσουν τον κριτή η άλλους τυχαίους παριστάμενους.

Φυσικά σε καμία περίπτωση ο σκύλος με τέτοιου είδους αντιδράσεις δεν θεωρείται ότι διαθέτει το ταμπεραμέντο , την ισορροπία και την καθαρότητα του μυαλού ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει σε δύσκολες καταστάσεις και να προστατέψει τον εαυτό του και τον ιδιοκτήτη του σε στιγμή πραγματικής απειλής ........''
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.768
20.046
Εννοείται ότι στην διαδικασία αυτή, κάηκαν πολλοί μα πάρα πολλοί σκύλοι !
Κυριολετικά δυστυχώς!

Εννοείται ότι ένας άπειρος άνθρωπος δεν μπορεί να διακρίνει τα προβλήματα και πιθανά θα θαυμάσει μια εικόνα που δεν αντιπροσωπεύει το άθλημα...
Για όλα τα κυναθλήματα ισχύει αυτό.
 
  • Like
Reactions: Yorkaddict


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Για άλλη μια φορά ευχαριστώ πολύ.

Πάνω στα τελευταία που είπες, εμένα μου είχε κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση η εικόνα των νεαρών χειριστών με σκύλους διαφόρων ομάδων.
Απίθανο θέαμα να βλέπεις παιδάκια σε τρυφερές ηλικίες με κάτι σκύλαρους να ακολουθούν πιστά τις εντολές τους, που επιβεβαιώνει όλα όσα πολύ σωστά έγραψες για ισορροπημένους χαρακτήρες.

Νομίζω πάντως πως υπάρχει μια στρεβλη εικόνα του κόσμου απέναντι σε σκύλους τέτοιων φυλών.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που άκουγα έξω από τους στίβους αρκετά υποτιμητικά σχόλια για την συμπεριφορά που είχαν οι σκύλοι τέτοιων φυλών απέναντι στον κριτή.
Αποκαλούσαν δηλαδή "γατάκια" όσους σκύλους κάθονταν να εξεταστούν. Το θεωρούσαν αδυναμία και ένδειξη πως ο σκυλος δεν ειναι αυτό που έπρεπε να είναι, τουλάχιστον στα μάτια τους.


Δεν ξέρω αν είναι θέμα ελλειπους ενημέρωσης, παραπληροφορησης ή διαφορετικών "προτύπων" στο μυαλό τους.
 
  • Like
Reactions: GRDANE


tasos malinoua

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2012
3.822
8.564
μ αυτα και μ αυτα καταληγουμε σε αυτο που λεμε απο την αρχη
στην παραμυθα..οτι καλος χαρακτηρας ειναι αυτος που κανει οτι κανει σε μια εκθεση και οχι αυτος που φαινεται σε σπορ πχ γιατι εκει με δουλεια μπορεις να κρυψεις πολλα ενω στην εκθεση ειναι ολα στο φως.
κανεις δεν μου απαντησε ομως αν μπορω να κανω τσαμπιον ενα φοβικο σκλι εκτος προτυπου μιας νορμαλ ρατσας

λεμε στον αλλον παραδιπλα αν θελει φυλακα να μην παρει ντοπερμαν,λεμε οτι δεν εχουν χαλασει οι ρατσες απο τις εκθεσεις και οτι ο καθενας θελει ενα στο σπιτι του αρα ζευγαρωνουμε αναλογα.
παρε ρε μαριε και συ ενα ντοπ που οι γονεις του εχουν υπαρξει για να τους πιανουν τα παπαρια,να τα θωπευουν,να κυκλοφορουν με το βλεμα της αγελαδας και αν τα κανει αυτα εχει σωστο χαρακτηρα αρα θα κανει και για φυλακας,κατι το οποιο φτιαχτηκε κιολας

οταν ριχνεις το σπιρτο περιμενεις
ο σωστος χαρακτηρας πρεπει να ειναι ανετος,παντου,με κοσμο η χωρις,με ζψα η οχι.να μην εχει φοβιες και επιθετικοτητες..αυτο δεν σημαινει αμεσως ομως οτι θα δεχτει το αγγιγμα του καθενα.μην μπερδευεστε και μην πουλατε φουμαρα.
αλλο ειμαι νορμαλ και κουλ και αλλο με κανουν αγκαλιτσα ολοι
αλλιως,θα πρεπει να γυρισετε πισω,σε ποστ παλαιων μελων που εχουν γραψει οτι επειδη ο σκυλος δεν δεχετε ευκολα καποιον ξενο ειπαν στον κριτη να δειξουν αυτοι τα δοντια κλπ
και επισης χαχα οταν εγραψα ομοιομορφια δεν εννοουσα σε καμια περιπτωση τα σκλια στις φωτο γιαυτο και δεν απαντησα στην Βασιλικη.
αλλα επειδη παντα μας αρεσει να το τραβαμε οσο μπορουμε το παμε και οπου παει.
κανεναν παντως και σε καμια ομαδα δεν ειδα να γραφει κατι οταν εκτροφειο της Ελλαδας ειχε γεννα με εναν αρσενικο της φωτο.
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.768
20.046
Τελικά μ'αυτά και μ'αυτά, αυτών των θεμάτων, καταλήγουμε πάντα σ'αυτό που λέω κι εγώ εξ'αρχής. Δεν υπάρχει κανένας λόγος, να κάνουμε συζητήσεις για καθαρόαιμους σκύλους όποιας φυλής, όταν κάπου στην φυλή αυτή, εμπλέκεται με όποιο τρόπο, η λεξούλα "εργασία". Ας μιλάμε κατευθείαν για σούπερ κόπρους, που διαπρέπουν παντού, έτσι κι αλλιώς. Από καθαρή τύχη βέβαια, αλλά δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει, να δαγκάνε και να μην περνάνε από έκθεση μορφολογίας, ούτε ως επισκέπτες :ROFLMAO:
 
  • Like
Reactions: Yorkaddict


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
οταν ριχνεις το σπιρτο περιμενεις
ο σωστος χαρακτηρας πρεπει να ειναι ανετος,παντου,με κοσμο η χωρις,με ζψα η οχι.να μην εχει φοβιες και επιθετικοτητες..αυτο δεν σημαινει αμεσως ομως οτι θα δεχτει το αγγιγμα του καθενα.μην μπερδευεστε και μην πουλατε φουμαρα.
Μα δεχεται το άγγιγμα επειδή είναι μπροστά ο άνθρωπός του και υπακούει σε αυτόν.
Χώρια που κανένας σκύλος δεν πρέπει επουδενι να δείξει επιθετικοτητα απέναντι σε άνθρωπο.

Πραγματικά δεν ξέρω τι έχεις στο μυαλό σου και αν θεωρείς πως ο ιδανικός σκύλος είναι ο ανεξελεγκτος σκύλος, ακόμα και παρουσία του ανθρώπου του.
 
  • Like
Reactions: mareco


ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.810
58
ΑΘΗΝΑ
Σε εργασιακό ορεινό ποιμενικό, που κατεβαίνει από τη στάνη για αναγνώριση, θα ανοίξει στόμα ο κριτής να δει δόντια; Ποιός κριτής είναι αυτός ρε παιδιά;
Και θα είναι σφάλμα αν ο σκύλος αντιδράσει;
 


Hlianna

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2009
1.567
647
Χώρια που κανένας σκύλος δεν πρέπει επουδενι να δείξει επιθετικοτητα απέναντι σε άνθρωπο.
Γιατι πρεπει αυτο να ειναι σωστο και όχι το αντίθετο? Και δεν εννοώ ο σκύλος να ειναι ανεξελεγκτος.
 


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632
Μα δεχεται το άγγιγμα επειδή είναι μπροστά ο άνθρωπός του και υπακούει σε αυτόν.
Χώρια που κανένας σκύλος δεν πρέπει επουδενι να δείξει επιθετικοτητα απέναντι σε άνθρωπο.

Πραγματικά δεν ξέρω τι έχεις στο μυαλό σου και αν θεωρείς πως ο ιδανικός σκύλος είναι ο ανεξελεγκτος σκύλος, ακόμα και παρουσία του ανθρώπου του.
Δηλαδή ένας σκύλος φύλακας που έχει κατέβει σε έκθεση, είναι άψογος σε συμπεριφορά, άνετος με τον κόσμο, άμα δεν αφήσει να του πιάσουν τα παπαρια η να βάλουν την χερουκλα τους μες στο στόμα του οι κριτές, είναι ανεξέλεγκτος;
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Δηλαδή μου λέτε πως θεωρείτε λογικό ένας σκύλος να επιτίθεται σε ανθρώπους παρουσία του ανθρώπου του, που υποτίθεται οφείλει να υπακούει;
 


ΑΡΓΟΣ & ΕΓΩ

Well-Known Member
26 Μαρτίου 2018
1.150
2.016
Προφανέστατα η παγκόσμια μπίζνα είναι μεγάλη γύρω από τον σκύλο, στο 1/3 αυτής να βρισκόταν το μεράκι θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα. Έχω δει αρκετά εκπαιδευτικά βίντεο για τα βήματα που θα έπρεπε να κάνω για να παρουσιάσω τον σκύλο μου σε μία έκθεση, πχ του Salas και αναρωτιέμαι αν τον ίδιο σκύλο τον πάω εγώ απαίδευτο, εγώ εκπαιδευμένο ή ένας επαγγελματίας χειριστής αν θα είχε τις ίδιες κρίσεις. Επίσης καταλαβαίνω τι σημαίνει να κατέβει υπό την "αιγίδα" του εκτροφείου.

Αν δεν μπορώ να τον πάω εγώ, ας πούμε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, άντε να προσλάβω ένα επαγγελματία αλλά το να μην νοιώθω ικανός να τον πάω εγώ σε τι αλλάζει ως προς τον σκύλο;

Επίσης καταλαβαίνω πολύ καλά τους επαγγελματίες χειριστές που λένε πως είναι δύσκολο να συναγωνιστούν αυτούς που θα στείλουν τον σκύλο τους με ιδιωτικό αεροπλάνο στην έκθεση. Τουλάχιστον πιάνω το νόημα. Όπως πιάνω και το νόημα χειριστών που λένε ότι μπορεί να φέρονται ανάλογα με τον κριτή, όταν ξέρουν τι συμπεριφορά περιμένει.

Όμως αναρωτιέμαι, ειδικά όταν μιλάμε για σκύλους που θα πρέπει να εκτελέσουν μια δύσκολη εργασία όπως αυτή του αστυνομικού πως θα καταλάβει ο κριτής τα Prey, Defensive και Fight Drive του σκύλου. Όλα απαραίτητα να υπάρχουν, όπως τουλάχιστον αναφέρουν όσοι εκπαιδεύουν σκύλους γ' αυτό τον σκοπό και όσοι καθημερινά εργάζονται με τέτοιους σκύλους.

Κι τι σημαίνει οποιαδήποτε κίνηση εναντίον του σκύλου στην έκθεση από άνθρωπο ; Σκύλος που έχει ένστικτο προστασίας θα κάνει πίσω και δεν θα προστατέψει τον εαυτό του ;

Αναρωτιέμαι.

* Έχω δει σκύλο στον δρόμο να φεύγει με χίλια από τον χειριστή και να μπαίνει μπροστά σε ενήλικα ο οποίος έκανε να χτυπήσει παιδί.
 


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632
Δηλαδή μου λέτε πως θεωρείτε λογικό ένας σκύλος να επιτίθεται σε ανθρώπους παρουσία του ανθρώπου του, που υποτίθεται οφείλει να υπακούει;
Γιατί το πας στο άλλο άκρο; Γιατί γενικότερα πρέπει να το τερματίσουμε στο άλλο άκρο για να υποστηρίξουμε την άποψη μας;
Ο σωστός ο σκύλος δεν χρειάζεται να επιτεθεί. Θα κάνει σαφές στον κριτή ότι μεγάλε τα παπαρια μου δεν θα τα πιάσεις. Μιλώντας για συγκεκριμένες ράτσες. Μην το γενικεύουμε συνεχώς.
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.768
20.046
Γιατι πρεπει αυτο να ειναι σωστο και όχι το αντίθετο? Και δεν εννοώ ο σκύλος να ειναι ανεξελεγκτος.
Να είναι ο σκύλος επιθετικός απέναντι σε άνθρωπο; Αυτό εννοείς;
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Μανο, αυτό που εσύ ονομάζεις "άλλο άκρο" βγαίνει από τα μηνύματά σας.
Μην παίζουμε με τις λέξεις.

Ρωταω ευθέως τι εννοείτε.
Περιμένω μια συγκεκριμένη απάντηση σε αυτό που ρωτάω.

αναρωτιέμαι αν τον ίδιο σκύλο τον πάω εγώ απαίδευτο, εγώ εκπαιδευμένο ή ένας επαγγελματίας χειριστής αν θα είχε τις ίδιες κρίσεις.
Κανε έναν κόπο και διάβασε τα 2 θέματα για τα σκυλιά μου. Θα σου λυθούν πολλές απορίες.
Ούτε εκτροφεας είμαι, ούτε επαγγελματίας χειριστής, ούτε εκπαιδευτής, ούτε τίποτα σε αυτον τον χώρο.
Είμαι ένας από εσάς.
 
  • Like
Reactions: mareco


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.223
Μηνύματα
897.716
Μέλη
19.995
Νεότερο μέλος
lindaTheDog