Τι είναι η εκτροφή σκύλων


TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.175
3.011
ΑΤΤΙΚΗ
Πολλές φορές στο φόρουμ έχει γίνει συζήτηση για την διαφορά μεταξύ του ΕΚΤΡΟΦΕΑ και του ‘’εκτροφέα’’ .Παραθέτω το εξαιρετικό- για εμένα, και που όσα χρόνια και αν περάσουν-πάντα επίκαιρο άρθρο της κριτού και εκτροφέως Μαρίας Winsor-Γκινάλα με την ελπίδα ότι θα προβληματίσει και θα βοηθήσει κάθε νέο υποψήφιο κηδεμόνα .

''Τι είναι η εκτροφή σκύλων :

Η Εκτροφή είναι Τέχνη αλλά είναι και Ευθύνη. Με τον όρο "εκτροφή" δεν εννοούμε την ανεύθυνη κουταβοπαραγωγή η οποία συντελεί στον υπερπληθυσμό των σκύλων.

Σκεφθείτε πόσο δύσκολο είναι να βρεθούν υπεύθυνοι ιδιοκτήτες για όλα τα κουτάβια που γεννιούνται, ιδιαίτερα σε μια χώρα σαν τη δική μας, με τα γνωστά αντικειμενικά προβλήματα: αστυφιλία, έλλειψη κυνοφιλικής παράδοσης & ενημέρωσης, έλλειψη χώρων άσκησης, στεγαστικό πρόβλημα, αντι-κυνοφιλική νομοθεσία κλπ.

Εκτροφή δικαιολογείται μόνον όταν συντελεί στην διαρκή βελτίωση της φυλής από κάθε άποψη: χαρακτήρα, υγεία, μορφολογία, ικανότητες, αισθητικά χαρακτηριστικά - και όλα αυτά συγχρόνως, χωρίς ο ένας τομέας να παραμελείται χάριν κάποιου άλλου. Κάθε κάτοχος (καθαρόαιμου) στον κόσμο σήμερα είναι θεματοφύλακας της φυλής: την κληρονόμησε από τους προηγούμενους και δεν του ανήκει, αλλά έχει καθήκον να την παραδώσει στους επόμενους αν όχι καλύτερη, τουλάχιστον το ίδιο καλή όσο ήταν όταν την παρέλαβε.

Βελτίωση της φυλής μπορεί να προσφέρει όχι μόνο εκείνος που επιλέγει να εκθρέψει, αλλά το ίδιο - και ακόμα περισσότερο - εκείνος που αποφασίζει να μην εκθρέψει, απαλλάσσοντας τη φυλή από τη διαιώνιση σκύλων που δεν είναι απόλυτα άξιοι να αναπαραχθούν.Η εκτροφή δεν δικαιολογείται όταν γίνεται για συναισθηματικούς λόγους ("θέλω ένα κουταβάκι από το σκύλο μου, γιατί τον αγαπώ πολύ") αλλά ούτε όταν γίνεται από προσωπική ματαιοδοξία, μόνο και μόνο για να κατεβαίνει κανείς στις εκθέσεις.

Δυστυχώς σήμερα, σε μεγάλο ποσοστό, η συμμετοχή στις εκθέσεις (και ο αγώνας για διάκριση σ' αυτές) έχει ξεπέσει, από "εργαλείο" (για την επιλογή των καλυτέρων προς αναπαραγωγή ατόμων της φυλής) έχει καταντήσει αυτοσκοπός για ορισμένους.
Είναι άνθρωποι που, εθισμένοι στις δόσεις ανωτερότητας που αντλούν από τα επιτεύγματα των σκύλων τους και από τις στιγμές δόξας των στίβων, ξεχνούν τον αντικειμενικό στόχο (που είναι - ή θα έπρεπε τουλάχιστον να είναι! - να υπηρετήσουν την φυλή με σεμνότητα και συνέπεια) και καταλήγουν να χρησιμοποιούν τη φυλή για να υπηρετεί τις προσωπικές τους φιλοδοξίες.

Αυτοί οι κάτοχοι, αν μεταπηδήσουν στο χώρο της εκτροφής, γίνονται πολύ κακοί εκτροφείς, διότι, η νίκη είναι μεν ισχυρό κίνητρο στην επιδίωξη της ποιότητας, αλλά η επιδίωξη της νίκης με οποιοδήποτε κόστος οδηγεί, αργά ή γρήγορα, σε υποβιβασμό των ηθικών κανόνων που διαχωρίζουν την επιλεκτική εκτροφή από την αδιάκριτη κουταβοπαραγωγή.

Η εκτροφή προϋποθέτει γνώσεις σε πολλούς τομείς, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η βελτίωση της φυλής.

Όποιος λοιπόν θέλει να λέγεται "εκτροφέας" πρέπει να διαθέτει:

Απόλυτη γνώση του Προτύπου της φυλής σε βάθος, πλήρη κατανόηση των εννοιών του και ικανότητα να συλλάβει την ιδεατή εικόνα του τέλειου εκπροσώπου της φυλής.
Άριστη γνώση της ιστορίας της φυλής, γιατί η αρχική της χρήση και η εξελικτική της πορεία δεν την κάνουν απλώς αυτό που είναι σήμερα αλλά αποτελούν και τη συνισταμένη των δυνατοτήτων της για το μέλλον.Εξαίρετη γνώση των γενεαλογιών των σκύλων που χρησιμοποιεί στην εκτροφή.

Αυτό σημαίνει, εκτίμηση των αρετών και των ελαττωμάτων τους & γνώση των γενετικών επιδόσεων (τί ποιότητα απογόνων έδωσαν δηλαδή) των ίδιων αλλά και των άμεσα συγγενών τους, για πολλές γενιές πίσω.
Οι φωτογραφίες και οι πρωταθληματικοί τίτλοι δεν αρκούν.
Πρέπει να γνωρίζει κανείς την υγεία και τα πιθανά προβλήματα των σκύλων που υπάρχουν σε κάθε γενεαλόγιο, καθώς και τα "μονοπάτια" μετάδοσης των επιθυμητών και των ανεπιθύμητων χαρακτηριστικών τους στις επόμενες γενιές.
Μπορεί π.χ. ένας σκύλος να είναι πολύ-πρωταθλητής αλλά όλα του τα αδέλφια να παρουσίασαν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, το οποίο πιθανότατα να ανακύψει, χρησιμοποιώντας τον ίδιο σαν επιβήτορα, στα παιδιά του ή (ακόμα χειρότερα) στα εγγόνια του.
Αντικειμενική γνώση των προβλημάτων της φυλής, μορφολογικών, ανατομικών και υγείας & ασυμβίβαστη συστράτευση για την εξάλειψή τους.

Γνώση των γενετικών συστημάτων μετάδοσης αυτών των ανεπιθύμητων χαρακτηριστικών.

Π.χ., επειδή αρκετά κληρονομικά προβλήματα υγείας είναι πολυγονιδιακά (οφείλονται δηλαδή στην συνεργασία πολλών γονιδίων) πρέπει ο εκτροφέας να γνωρίζει τις στατιστικές τάσεις εμφάνισης αυτών των προβλημάτων σε κάθε γενεαλογική γραμμή.

Οι ασθένειες που οφείλονται σε κυρίαρχα ή υποτελή γονίδια είναι απλούστερες στην αντιμετώπισή τους, όταν είναι μονογονιδιακές, αλλά ο εκτροφέας πρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων ποιοι σκύλοι είναι φορείς και ποιοι όχι.

Βλέπουμε λοιπόν ότι ο εκτροφέας πρέπει να είναι ένας ευφυής, πολυμαθής και φιλομαθής άνθρωπος, με καλές γνώσεις γενετικής και με την δυνατότητα να ενημερώνεται συνέχεια από την επιστήμη και να συνεργάζεται με τους συναδέλφους του εκτροφείς σε όλο τον κόσμο.

Αλλά η γνώση από μόνη της δεν αρκεί αν δεν υπάρχει ήθος και υπευθυνότητα.

Ο εκτροφέας πρέπει να είναι ο πιο αυστηρός και αντικειμενικός κριτής των ίδιων του των σκύλων έτσι ώστε να επιλέξει μόνο τα ζευγαρώματα εκείνα που πράγματι μπορεί κανείς αντικειμενικά να πεί ότι υπόσχονται βελτίωση της φυλής, αποκλείοντας από την αναπαραγωγή σκύλους οι οποίοι, ακόμα και αν έχουν κερδίσει μεγάλες διακρίσεις, δεν είναι πραγματικά άξιοι να γίνουν γεννήτορες.

Ο εκτροφέας δεν πραγματοποιεί γέννες αν το μέλλον των κουταβιών που θα γεννηθούν είναι αβέβαιο, αν δεν προτίθεται να κρατήσει κουτάβι ο ίδιος και αν δεν έχει εξασφαλίσει αγαθή συνεργασία με τους νέους ιδιοκτήτες, ούτε αν δεν έχει την πρακτική δυνατότητα να παραμείνει υπεύθυνος για τα κουτάβια που θα φέρει στον κόσμο για όλη τους τη ζωή και να τα συνδράμει, αν οι ιδιοκτήτες τους αποδειχτούν ανεύθυνοι ή ανίκανοι πλέον να τα συντηρήσουν.

Ο εκτροφέας επιλέγει ιδιοκτήτες για τα κουτάβια του με προσοχή και με γνώμονα το συμφέρον των ίδιων των σκύλων, παρακολουθεί την εξέλιξή τους με ενδιαφέρον και προσφέρει απλόχερα τη γνώση και τις συμβουλές του.

Ο εκτροφέας λειτουργεί πάντοτε σαν θεματοφύλακας που προστατεύει την φυλή από εμπορική εκμετάλλευση, αποτρέποντας ανθρώπους που έχουν επιπόλαιο ή λανθασμένο ενδιαφέρον ή, το χειρότερο, ιδιοτελή κριτήρια για την απόκτησή της.

Αλλά και ο κάθε νέος θαυμαστής και υποψήφιος ιδιοκτήτης της φυλής έχει την ευθύνη να επιλέξει σωστά και ενημερωμένα: προτιμώντας να ενισχύσει τους υπεύθυνους και σοβαρούς εκτροφείς με την προτίμησή του και αποφεύγοντας τους αδαείς, τους μεταπωλητές και τους περιστασιακούς κουταβοπαραγωγούς.

Κάνοντας τις σωστές ερωτήσεις και προβάλλοντας τις σωστές απαιτήσεις, μπορεί ακόμα και ο πιο "καινούργιος" κυνόφιλος να εξετάσει τις γνώσεις, την ευθύτητα, τις ποιοτικές προδιαγραφές και την προϊστορία του καθενός που δηλώνει εκτροφέας.

Η εκτροφή είναι λειτούργημα: αποφύγετε όλους εκείνους που δηλώνουν ότι οι σκύλοι τους είναι "τέλειοι" και "απαλλαγμένοι από όλα τα "προβλήματα" που μπορούν να παρουσιαστούν στη φυλή, αλλά δεν έχουν τα ιατρικά πιστοποιητικά που θα αποδείκνυαν κάτι τέτοιο.

Αποφύγετε επίσης όσους χρεώνουν εξωφρενικά υψηλές τιμές αλλά δεν τους ενδιαφέρει καθόλου η μετέπειτα ζωή του κουταβιού που ανυπομονούν να σας πουλήσουν.

Ο υπεύθυνος εκτροφέας γίνεται ακόμα και αδιάκριτος ή φορτικός προκειμένου να πειστεί ότι το κουτάβι του, θα "πέσει σε καλά χέρια" και είναι πρόθυμος να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση με ειλικρίνεια και χωρίς κομπορρημοσύνη.

Απευθυνόμενος μόνο σε άτομα που λειτουργούν όπως περιγράψαμε παραπάνω, τα οποία υπηρετούν τη φυλή με αγάπη και ευσυνειδησία, μπορεί ο κάθε υποψήφιος κάτοχος (καθαρόαιμου) να είναι σίγουρος ότι βάζει και αυτός ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα της φυλής με θετικό τρόπο.''

της Μαρίας Winsor-Γκινάλα
εκτροφέως, κριτού
 


Solvap

Well-Known Member
9 Ιουλίου 2018
167
250
Το κακό είναι ότι και "Εκτροφείς" συχνά μαλλιοτραβιούνται μεταξύ τους, ανθρώπινη φύση γαρ.
 


ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.810
58
ΑΘΗΝΑ
Ωραίο κείμενο, πραγματικά. Ξεχώρισα ένα σημείο που με προβλημάτισε :
"Ο εκτροφέας δεν πραγματοποιεί γέννες αν το μέλλον των κουταβιών που θα γεννηθούν είναι αβέβαιο, αν δεν προτίθεται να κρατήσει κουτάβι ο ίδιος".
Δηλαδή; Αν δεν κρατήσει κουτάβι μάλλον η γέννα δεν πληρούσε τις υπόλοιπες προϋποθέσεις; Να αποφεύγουμε δηλαδή γέννες και εκτροφείς που δεν πράττουν ανάλογα; Και πόσες είναι αυτές οι γέννες τελικά που ο εκτροφέας δεν κράτησε κουτάβι;
 


TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.175
3.011
ΑΤΤΙΚΗ
Νομίζω οτι δεν θα πρέπει να πάρουμε το κείμενο αυτολεξεί,πολλές φορές οι εκτροφείς δεν κρατούν οι ίδιοι κουτάβι απο την γέννα τους, αλλά το εμπιστεύονται σε πολύ δικούς τους ανθρώπους,
Υπάρχει επίσης η περίπτωση να περίμεναν να δουν πως εξελίσσεται ένα υποσχόμενο κουτάβι αλλά στην πορεία να μην βγήκε όπως το ήθελαν και να μην το κρατούν τελικά.
Επίσης να έχουν κάνει μια επαναληπτική γέννα απο έναν συνδυασμό γεννητόρων και να έχουν κρατήσει ήδη τα στοιχεία που ήθελαν.
Σίγουρα όμως η κάθε γέννα θα πρέπει να λειτουργεί στον εκτροφέα σαν μια ευκαιρία να βελτιώσει την φυλή που εκτρέφει.
 
  • Like
Reactions: Ion and GRDANE


Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
Η κα. Γκιναλα με αυτη τη φραση της νομιζω οτι εννοει να εχει τη δυνατοτητα να κρατησει κουταβι επειδη δεν βρισκει καταλληλους ιδιοκτητες χωρις να κανει εκπτωσεις στην ευζωια του σκυλου. Δεν εχει να κανει με την "ποιοτητα" των κουταβιων. Υπαρχουν εκτροφεις που εχουν σταματησει την εκτροφη γι αυτο το λογο...
 
  • Like
Reactions: takisft and TARA


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.415
6.551
Ένα αξιόλογο κείμενο από ένα αξιόλογο άνθρωπο που το έχω διαβάσει πολλές φορές. Είναι ωραίο να το ξαναφέρνουμε στην επικαιρότητα.

Το πρόβλημα, όμως, ποτέ δεν ήταν στο να περιγράψουμε τον σωστό εκτροφέα. Το πρόβλημα πάντα είναι να βρούμε αντιστοιχία της περιγραφής στην πραγματικότητα, ακόμα και οι πιο έμπειροι από εμάς.

Δεν λέω φυσικά πως δεν υπάρχουν, αλλά και ο υποψήφιος αγοραστής είναι δύσκολο να καταλάβει "πέρα κάθε αμφισβήτησης" και ο σωστός εκτροφέας είναι δύσκολο να διαφημιστεί ως σωστός... Δεν ταιριάζει και με το προφίλ του η διαφήμιση.

Σε δεύτερη φάση θα ήθελα να δούμε λίγο αυτό το "βελτίωση της φυλής"... Τι σημαίνει;

Τι σημαίνει και ποιο είναι "το καλό του σκύλου";

Για να μη κουράζω... Η εκτροφή είναι χόμπι... Η κατοχή σκύλου είναι χόμπι... Τίποτε από αυτά δεν είναι ανάγκη και τίποτα από αυτά δεν είναι αγαθοεργία ή θεόπνευστο έργο. Ο κάθε ένας έχει τους λόγους του που εκτρέφει ή που έχει σκύλο. Επίσης, ο κάθε ένας έχει τα δικά του κριτήρια για το τι είναι σωστό, καλό, άξιο, κ.ο.κ.

Όλα έχουν να κάνουν με τον χαρακτήρα και τις αξίες μας ως άνθρωποι και όχι με κανόνες, ωραία κείμενα και μακροσκελής δημοσιεύσεις (σαν τις δικές μου). Ο υποψήφιος ιδιοκτήτης σκύλου θα κρίνει και θα πορευθεί με βάση το χαρακτήρα του, το ίδιο και ο εκτροφέας... και χαρακτήρα δε φτιάχνουν τα φόρουμ ή τα άρθρα.

Για να συνδέσω με άλλο θέμα... Πρέπει ή είναι καλό να ωθούμε ανθρώπους που θέλουν ένα καθαρόαιμο να παίρνουν ένα ημίαιμο; Κάνει καλό ή κακό;

Η δική μου απάντηση είναι πως είναι αδιάφορο. Το καλό και το κακό δεν έχει να κάνει με το τι σκύλο θα διαλέξει, αλλά με τα κριτήρια που διαλέγει, με το πόσο συνειδητά το κάνει και με το πως θα πορευθεί ως ιδιοκτήτης σκύλου.

Ο άνθρωπος που θα διαλέξει ημίαιμο και θα είναι σωστός, θα κάνει καλό στην κυνοφιλία γενικότερα, άρα και στην εκτροφή. Αντίστοιχα και ο άνθρωπος που θα διαλέξει ένα καθαρόαιμο από σωστή πηγή και θα είναι σωστός, θα είναι μια καλή προσθήκη στην κυνοφιλία και θα βοηθήσει και τα αδέσποτα.

Για παράδειγμα, εγώ θεωρώ πως ο σωστός εκτροφέας στην Ελλάδα θα παροτρύνει τον υποψήφιο ιδιοκτήτη που δεν χρειάζεται ούτε και έχει ιδιαίτερη "τρέλα" με κάτι συγκεκριμένο, να υιοθετήσει ένα αδέσποτο.

Επίσης, θεωρώ πως ο σωστός εκτροφέας στην Ελλάδα θα πρέπει να έχει μια κάποια ενεργή δράση στο θέμα αδέσποτα (κάτι σαν ανταποδοτικότητα).

Γενικότερα, θεωρώ πως ο σκύλος (σαν είδος) δεν μας έχει ανάγκη... Είτε είμαστε ή θεωρούμαστε σωστοί, είτε όχι... Το είδος δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα... Το αντίθετο.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Την γέννα την κάνεις πρωτίστως για σένα και με στόχο την δημιουργία του "τέλειου" σκύλου - παρόλο που ξέρεις πως δεν υπάρχει. Αλλιώς δεν υποβάλλεις την σκύλα σου σε μια άσκοπη ταλαιπωρία.
Ακριβώς για τον ίδιο λόγο είναι παντελώς ανούσιο το "επαναληπτικό" ζευγάρωμα. Γιατί όχι μόνο ταλαιπωρείς την σκύλα και της προσθέτεις άλλη μια γέννα στο ενεργητικό της, αλλά μένεις στάσιμος και γενετικά και εκτροφικά.
Αυτό το "αστέρι" λοιπόν που περιμένεις και κάνεις όνειρα για την εξέλιξή του (και κάνεις την γέννα εξ αρχής) δεν προτίθεσαι να το δώσεις.
 


TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.175
3.011
ΑΤΤΙΚΗ
Και όμως Μιχάλη, από προσωπική μου εμπειρία, η σκυλα που έχει δώσει την ποιότητα που θέλαμε στην εκτροφικη γραμμή με την οποία ασχολούμαι, είναι από επαναληπτικό ζευγάρωμα.

canis, εξαιρετική προσέγγιση όπως πάντα. :)
 
Last edited:
  • Like
Reactions: canis




PXM-DANBULL

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2014
692
2.264
Καλημέρα σε όλους,

Απόψεις καθ’ όλα σωστές και χιλιοειπωμένες μέσα στα χρόνια αλλά και στον χώρο αυτό. Η κυρία Γκινάλα, πολύ εύστοχα, δίνει την δική της εκδοχή για τον ιδανικό εκτροφέα. Αντίστοιχες απόψεις έχουν δοθεί χρόνια πριν από άλλους μεγάλους και σημαντικούς (βλέπε 20 Principles of Breeding by Raymond Oppenheimer). Το έχουμε εξαντλήσει και μεταξύ μας σε άλλα θέματα στο παρελθόν. Σε όλες αυτές τις περιγραφές ανά τους αιώνες έχουν επισημανθεί τα πάντα. Υπάρχει κάτι όμως που εγώ τουλάχιστον δεν έχω διαβάσει ποτέ και κατά την γνώμη μου αποσιωπάτε σκόπιμα. Η εκτροφή σε αυτό το ιδανικό επίπεδο απαιτεί και κάτι ακόμα. Ανάλογα με το μέγεθος της εκτροφής και το είδος της φυλής απαιτεί πολύ μεγάλη οικονομική επιφάνεια από τον εκτροφέα. Όποιος νομίζει ότι από την εκτροφή θα γίνει πλούσιος έχασε. Αντίθετα, πρέπει να γνωρίζει ότι για αυτό το πάθος θα πρέπει να ξοδέψει και να χάσει πάρα πολλά… Πέρα λοιπόν από τα προφανή όπως πάθος, γνώσεις, ηθική, τύχη απαιτούνται και πολλά χρήματα.

Και κάτι άλλο πολύ προσωπικό, ως κριτήριο αξιολόγησης εκτροφέα, χωρίς αυτό να είναι πανάκεια, που και αυτό δεν έχω δει να επισημαίνεται. Πόσα ζώα εκτροφής του φιλοξενούνται σε άλλα εκτροφεία της φυλής… Πόσο δηλαδή τον επιλέγουν οι συνάδελφοι του!
 






paliotspos

Well-Known Member
17 Μαϊου 2018
276
847
με την ελπίδα ότι θα προβληματίσει και θα βοηθήσει κάθε νέο υποψήφιο κηδεμόνα .
Αυτος που πρέπει να προβληματιστεί είναι ο εκτροφέας..

Το πρόβλημα, όμως, ποτέ δεν ήταν στο να περιγράψουμε τον σωστό εκτροφέα. Το πρόβλημα πάντα είναι να βρούμε αντιστοιχία της περιγραφής στην πραγματικότητα, ακόμα και οι πιο έμπειροι από εμάς.
πολυ σωστά ο canis μιλάει για αντιστοιχία με την πραγματικότητα..

Ο τίτλος αυτού του φοβερου άρθρου θα έπρεπε να είναι " πως θα πρεπε να είναι η εκτροφη.."

Οτι και να λέγεται και να γράφεται εδώ οι περισσότεροι εκτροφείς είναι για κλάματα..

Εγώ σαν υποψήφιος κηδεμόνας υποτίθεται πάω στον εκτροφέα για καθοδήγηση περί της φυλής του..πάω για να μάθω από αυτόν..από τα βασικά κάνω δεν κάνω για τη φυλή, μέχρι προβλήματα υγείας που μπορει να εμφανιστουν..δεν χρειαζεται να μαι κτηνίατρος-γενετιστής-εκπαιδευτής κτλ για να μην πιαστώ μαλακας..

Γιατί σήμερα αυτό "είναι η εκτροφή" :
Παλεύεις να μην πιαστεις μαλάκας..
 




Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
αυτό το "βελτίωση της φυλής"... Τι σημαίνει
Η βελτίωση μπορεί να αφορά τα πάντα - από τα σπουδαία μέχρι τα αμελητέα.
Ο σκοπός είναι να κάνεις τέτοιες επιλογές, ώστε μακροπρόθεσμα να αφήσεις στις επόμενες γενιές καλύτερη φυλή από αυτή που σου άφησαν οι προηγούμενοι σε όλα τα επίπεδα (υγεία, μορφολογία, χαρακτήρα).
 
  • Like
Reactions: TARA


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.415
6.551
@Yorkaddict

Κατανοώ αυτό που λες αλλά εξ αρχής "μπάζει" σε αρκετά σημεία...

1. Από την δημιουργία φυλής (σκύλων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά) διακυβεύεις την υγεία.

2. Ο δημιουργός κάθε φυλής είχε ένα στόχο τον οποίο και πέτυχε (λέμε). Πως έρχεσαι εσύ να αλλάξεις (εσύ το λες "βελτιώσεις") την εμφάνιση, το χαρακτήρα, κ.ο.κ. Αυτό λέγεται και αλλοίωση και πιθανόν έρχεται σε αντίθεση με το "θεματοφύλακας" και την "διατήρηση".

3. Τι σημαίνει "καλύτερη φυλή" και ποια η σειρά αξιολόγησης του "υγεία-χαρακτήρας-μορφολογία";

Μπορώ να βελτιώσω την υγεία στα Μπουλντόγκ, μα αν πάω να το κάνω θα μου πουν πως αυτά δεν είναι Μπουλντόγκ πλέον. Τι κάνω και ποιος βελτιώνει την φυλή; Εγώ ή οι άλλοι;

4. Κατά την γνώμη μου δεν υπάρχει βελτίωση στην μορφολογία (εμφάνιση). Αυτό είναι καθαρά θέμα γούστου. Τώρα αν μιλάμε για χαρακτηριστικά που επηρεάζουν την υγεία ή την απόδοση, πάμε στο κεφάλαιο "υγεία" και όχι στο μορφολογία/εμφάνιση. Άρα, δεν υπάρχει βελτίωση στην μορφολογία/εμφάνιση ουσιαστικά. Υπάρχει το "πειράζω" κάτι γιατί έτσι μου αρέσει εμένα (ή των πολλών ή της εποχής) καλύτερα.

5. Όσο περνάνε οι γενιές αλλάζουν και οι ανάγκες και οι απαιτήσεις που έχει ο άνθρωπος από τον σκύλο. Σήμερα, θα μπορούσαμε να πούμε πως, ουσιαστικά ο σκύλος δεν έχει κάποια χρησιμότητα σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Όποια χρησιμότητα βρίσκουμε συνήθως δεν αποτελεί ανάγκη.

Πολλά σκυλιά πιέζονται στα σπορ π.χ. και πιέζονται και εκτροφικά. Δηλαδή, σκύλοι εκτρέφονται για καλύτερες επιδόσεις και αποδόσεις. Αυτό επιτυγχάνεται, αλλά είναι "βελτίωση της φυλής";

Οι υπέρ-δραστήριοι σκύλοι, με υπέρ-drive και σούπερ αποδόσεις είναι βελτίωση της φυλής;

Γυρνάμε στο ότι όλα έχουν να κάνουν με το χαρακτήρα και τις αξίες του κάθε ατόμου και της εκάστοτε κοινωνίας ή γενιάς. Οι λέξεις "βελτίωση" και "καλύτερο" δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά για όλους.
 
Last edited by a moderator:


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Μιλάω πάντοτε για βελτίωση με γνώμονα την ιστορία κάθε φυλής, διατηρώντας ταυτόχρονα τα τυπικά της χαρακτηριστικά. Αλλιώς ο καθένας κάνει ό,τι του καπνίσει.

Από κει και πέρα, δυστυχώς όλη η αρχιτεκτονικη της επιλεκτικής εκτροφής με κλειστές γενετικές δεξαμενές, είναι εις βάρος της ποικιλομορφιας και κατ'επεκταση της υγείας.
Ακόμα όμως και κάτω από αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, μπορούμε με τα κατάλληλα (σύγχρονα) εργαλεία της γενετικής να "ελιχθουμε" και να βελτιώσουμε κάποια πράγματα. Ο καθένας στην φυλή του, αν και εφόσον υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Για το μπουλντόγκ...
Εξίσωση για δυνατούς λύτες...
Ιστορία κάπως μπερδεμένη (ποίο είναι το αυθεντικό, από που ξεκίνησε κλπ μέχρι το σύγχρονο μπουλντόγκ - τεράστια κουβέντα, δεν έχω εντρυφήσει για να έχω άποψη).
Το βασικό όμως είναι πως ο τύπος είναι εις βάρος της ευζωίας και της υγείας. Κάτι που ισχύει και σε άλλες φυλές με αντίστοιχες κατασκευές, που ναι μεν κάποτε μπορεί να εξυπηρετούσαν έναν σκοπό (καλό ή κακό δεν έχει σημασία) τώρα όμως διατηρούνται ως παράδοση.
Και ναι, αν θες να τα κάνεις πιο fit, να περπατάνε και να αναπνέουν πιο άνετα, θα αλλάξεις τον τύπο και θα πάψουν να είναι μπουλντόγκ, θα είναι κατι άλλο.

Ανέφερες την μορφολογία.
Μορφολογία δεν είναι απλοϊκά μόνο η εμφάνιση και ούτε συγκαταλεγεται στην υγεία.
Ειναι ο συνδυασμός όλων των μερών του σώματος και πως αυτά συνεργάζονται μεταξύ τους ώστε το ζώο να μπορεί να εκτελέσει αποτελεσματικά την εργασία του (όποια και να είναι αυτή) με τον λιγότερο δυνατό κόπο.
Σαφώς λοιπόν και βελτιώνεται η μορφολογία μιας φυλής αν και εφόσον αυτή χρίζει βελτίωσης σε επίπεδο πληθυσμου.
Συνεπώς αν το πρότυπο ζητάει καλή μπροστινή γωνιωση και το 80% των σκύλων έχουν ευθύ μπροστινό, βελτίωση θα είναι σε 10 χρόνια πχ από τώρα, αυτό το 80 να πέσει στο 40 ή ακόμα μικρότερο ποσοστό.
Το ίδιο ισχύει και για δεκάδες άλλες παραμέτρους είτε μορφολογίας, είτε υγείας, είτε χαρακτήρα.

Τέλος και για να μην κουράζω, θεωρώ και τα 3 εξίσου σημαντικά.
Και υγεία και χαρακτήρας αλλά και μορφολογία. Με απλά λόγια υγιή και ταυτόχρονα τυπικά σκυλιά.
Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος χωρίς εκπτώσεις.

Το ερώτημα βέβαια του εκατομμυρίου είναι πόσοι πραγματικα το προσπαθούν και πόσοι τελικά το καταφέρνουν.
Και αν θέλετε την άποψή μου, είναι τρομερά δύσκολο να τα πετύχεις και τα 3 μαζί σε έναν ζωντανό οργανισμό. Πρέπει να παίξεις λόττο αν το καταφέρεις.
Κι επειδή δεν είμαστε Θεοί, η πρόθεση είναι αυτή που μετράει, να κάνεις δηλαδη ο, τι περνάει από το χέρι σου ώστε να αυξήσεις τις πιθανότητες να φέρεις στον κόσμο έναν τέτοιο σκύλο.

Αυτό που βγαίνει στην τελική από το κείμενο της κας Γκιναλα είναι πως δυστυχώς κάποιοι δίνουν προτεραιότητα σε έναν τομέα, αδιαφορώντας ή ακόμα και απαξιώνοντας κάποιον άλλον.
 


joks

Well-Known Member
1 Μαϊου 2012
367
618
Την γέννα την κάνεις πρωτίστως για σένα και με στόχο την δημιουργία του "τέλειου" σκύλου - παρόλο που ξέρεις πως δεν υπάρχει. Αλλιώς δεν υποβάλλεις την σκύλα σου σε μια άσκοπη ταλαιπωρία.
Ακριβώς για τον ίδιο λόγο είναι παντελώς ανούσιο το "επαναληπτικό" ζευγάρωμα. Γιατί όχι μόνο ταλαιπωρείς την σκύλα και της προσθέτεις άλλη μια γέννα στο ενεργητικό της, αλλά μένεις στάσιμος και γενετικά και εκτροφικά.
Αυτό το "αστέρι" λοιπόν που περιμένεις και κάνεις όνειρα για την εξέλιξή του (και κάνεις την γέννα εξ αρχής) δεν προτίθεσαι να το δώσεις.
Το βρίσκω περίεργο να απορρίπτεις το επαναληπτικό ζευγάρωμα χωρίς ειδικό λόγο(εμφάνιση μη επιθυμητού υπολειπόμενου γονιδίου πχ) δεδομένου πως πιστεύεις στην επιλογή σου.
Εάν θεωρείς πως το συγκεκριμένο ταίριασμα μπορεί να δώσει την ποιότητα που θες γιατί να μην του δώσεις άλλη μια ευκαιρία και να αυξήσεις τις πιθανότητες?
 
  • Like
Reactions: TARA


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.415
6.551
@Yorkaddict

Συμφωνώ σε όλα... και για την μορφολογία το ίδιο λέω απλά το κατατάσσω στο υγεία αυτό όλο.

Χόμπι η εκτροφή με αντικείμενο το σκύλο. Αυτό ακριβώς... Αντίστοιχα και η κυνοφιλία και κύνο-ιδιοκτησία... και οι λέξεις είναι αυτές... "χόμπι" και "αντικείμενο".

Όλα τα υπόλοιπα τα κάνουν οι ποιότητες των ανθρώπων...
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Το βρίσκω περίεργο να απορρίπτεις το επαναληπτικό ζευγάρωμα χωρίς ειδικό λόγο(εμφάνιση μη επιθυμητού υπολειπόμενου γονιδίου πχ) δεδομένου πως πιστεύεις στην επιλογή σου.
Εάν θεωρείς πως το συγκεκριμένο ταίριασμα μπορεί να δώσει την ποιότητα που θες γιατί να μην του δώσεις άλλη μια ευκαιρία και να αυξήσεις τις πιθανότητες?
Αν το καλοσκεφτείς δεν αυξάνεις καμία πιθανότητα. Τις ίδιες έχεις.
Απλά δίνεις άλλη μια ευκαιρία ανακατανομής γονιδίων. Μπορεί να σου "κάτσει" κάτι ελαφρώς καλύτερο που δεν εξαρτάται από σένα, δεν είναι στο χέρι σου.
Και σε όλο αυτό συνυπολογιζεις πως "καις" μια γέννα της σκυλας σου και ταυτόχρονα μένεις στάσιμος γενετικά. Δεν βάζεις κάτι καινούργιο και παίρνεις άλλη μια τοκετοομαδα με τα ίδια γονίδια.
Οτι ήταν να πάρεις (μέσες άκρες) το πήρες από το πρώτο ζευγάρωμα. Ξέρεις δηλαδή πάνω κάτω τι περιμένεις.

Εξαρτάται όμως από το αποτέλεσμα του πρωτου ζευγαρώματος και πόσο κοντά ήταν στο δικό σου ιδεατό.
Αν θεωρείς πως αξίζει τον κόπο, τα ζυγίζεις και προχωράς, αν όχι προσπερνάς και πας παρακάτω.
 
  • Like
Reactions: joks