Bone Broth ή ζωμός από κόκκαλα


Mariosgs

Well-Known Member
11 Φεβρουαρίου 2017
1.465
1.599
31
Καταρχήν ευχαριστώ την @Anniegr γιατί πριν πολύ καιρό όταν είχα πρωτομπει στο φόρουμ είχε βοηθήσει πολύ με διάφορες απορίες μου και μου είχε εξηγήσει τι είναι και το bone broth.

Ο ζωμός κοκκαλων λοιπόν είναι αυτό ακριβώς που λέει το όνομα του.
Τα οφέλη του πολλά για όλα τα σκυλιά.
Προσφέρεις,μετταλα, ιχνοστοιχεία,κολλαγόνο, γλουκοζαμινη και πολλά άλλα τελείως φυσικά και σχετικά ανεξοδα (περίπου 5-10 € ανάλογα το χασάπη κλπ)
Υλικά: Κόκκαλα,(τα καλύτερα θεωρούνται αυτά που έχουν χόνδρους ).
Τα κόκκαλα μπορούν να είναι από όλα τα ζώα (αν είναι από χοιρινο θα πρότεινα κατάψυξη,άσχετα το βράσιμο).
1,2 σκελίδες σκόρδο.
1πιπερια
Λίγο σπανακι.
Λίγα αντιδια.
1,2 μεγάλα καρότα
Μυλοξιδο ή χυμό λεμονιού.

Εκτέλεση:
Βάζουμε τα κόκκαλα σε μια μεγάλη (αρκετά μεγάλη,ανάλογα τη φυλή) και τα σκεπάζουμε με νερό.
Βάζουμε τη κατσαρόλα στη φωτιά και αρχίζουμε να τα βράζουμε.
Μετά από κάποια ώρα θα αρχίσει να βγαίνει αφρός στη κατσαρόλα,το καθαρίζουμε με μια κουτάλα γιατί είναι κυρίως βρωμιά.
Αφού τα κόκκαλα έχουν πάρει βραση προσθέτουμε τα λαχανικά και ρίχνουμε το ξύδι ή το λεμόνι και ανακατεύουμε.
Η διαδικασία θα πάρει αρκετές ώρες από 6-48 ανάλογα τη μέθοδο.
Ανακατεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα και προσθέτουμε νερό όποτε χρειάζεται,το ίδιο και ξύδι ή λεμόνι.

Μετά από αρκετές ώρες,ο ζωμός μας θα αρχίσει να γίνεται κολλώδης με ζελατινώδη υφή, αυτό οφείλεται στο κολλαγόνο και τη ζελατίνη.
Αφαιρούμε τα κόκκαλα και αφού κρυώσει λίγο τον αποθηκεύουμε σε παγοκυστες ή όπου αλλού θέλουμε.
Κάθε μέρα προσθέτουμε ένα με δύο παγάκια ανάλογα τα κιλά του ζώου.
*Το λεμόνι και το ξύδι περιέχουν οξύ το οποίο είναι απαραίτητο για να βγουν πιο εύκολα τα μετταλα και τα ιχνοστοιχεία.

Τα ανωτέρω δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν μια σωστή διατροφή ή το κτηνιάτρο.

Οποιαδήποτε πρόταση, παραλλαγή η απορία δεκτή.
 


Hammer

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2017
1.468
2.711
Απο τα πιο θρεπτικα γευματα/συμπληρωματα που μπορεις να φας/ταϊσεις, ισως το νο1. Αυτα που θελω να προσθεσω ειναι οτι η φωτια, μετα την πρωτη βραση, πρεπει να ειναι οσο πιο χαμηλη γινεται, γιατι αλλιως καταστρεφονται πολλα συστατικα και οτι νομιζω ο χρονος που βραζεις ειναι υπερβολικος. Με ενα τριωρο στην κατσαρολα ή δυωρο στην χυτρα εισαι οκ. Επισης για το χοιρινο αφου βρασει δεν χρειαζεται να περασει απο καταψυξη ειναι πλεον ασφαλες. Για σκυλια που εχουν προβλημα με το λιπος ή εχουν ηδη αρκετο στην διαιτα τους, μπορεις αφου το παρεις απο τη φωτια και βγαλεις τα κοκκαλα, να αφησεις το λιπος να ανεβει πανω και οταν ερθει σε θερμοκρασια δωματιου το βαζεις στο ψυγειο για καμια ωρα να "σφιξει" και τοτε ευκολα αφαιρεις το λιπος.
 
  • Like
Reactions: Sofouli


Hammer

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2017
1.468
2.711
Απο τα πιο θρεπτικα γευματα/συμπληρωματα που μπορεις να φας/ταϊσεις, ισως το νο1. Αυτα που θελω να προσθεσω ειναι οτι η φωτια, μετα την πρωτη βραση, πρεπει να ειναι οσο πιο χαμηλη γινεται, γιατι αλλιως καταστρεφονται πολλα συστατικα και οτι νομιζω ο χρονος που βραζεις ειναι υπερβολικος. Με ενα τριωρο στην κατσαρολα ή δυωρο στην χυτρα εισαι οκ. Επισης για το χοιρινο αφου βρασει δεν χρειαζεται να περασει απο καταψυξη ειναι πλεον ασφαλες. Για σκυλια που εχουν προβλημα με το λιπος ή εχουν ηδη αρκετο στην διαιτα τους, μπορεις αφου το παρεις απο τη φωτια και βγαλεις τα κοκκαλα, να αφησεις το λιπος να ανεβει πανω και οταν ερθει σε θερμοκρασια δωματιου το βαζεις στο ψυγειο για καμια ωρα να "σφιξει" και τοτε ευκολα αφαιρεις το λιπος.
 
  • Like
Reactions: Mariosgs


Mariosgs

Well-Known Member
11 Φεβρουαρίου 2017
1.465
1.599
31
Απο τα πιο θρεπτικα γευματα/συμπληρωματα που μπορεις να φας/ταϊσεις, ισως το νο1. Αυτα που θελω να προσθεσω ειναι οτι η φωτια, μετα την πρωτη βραση, πρεπει να ειναι οσο πιο χαμηλη γινεται, γιατι αλλιως καταστρεφονται πολλα συστατικα και οτι νομιζω ο χρονος που βραζεις ειναι υπερβολικος. Με ενα τριωρο στην κατσαρολα ή δυωρο στην χυτρα εισαι οκ. Επισης για το χοιρινο αφου βρασει δεν χρειαζεται να περασει απο καταψυξη ειναι πλεον ασφαλες. Για σκυλια που εχουν προβλημα με το λιπος ή εχουν ηδη αρκετο στην διαιτα τους, μπορεις αφου το παρεις απο τη φωτια και βγαλεις τα κοκκαλα, να αφησεις το λιπος να ανεβει πανω και οταν ερθει σε θερμοκρασια δωματιου το βαζεις στο ψυγειο για καμια ωρα να "σφιξει" και τοτε ευκολα αφαιρεις το λιπος.
Ωραίες ιδέες.
Για το χρόνο τι να πω δε ξέρω.
Υπάρχουν πολλές συνταγές που το αφήνουν πάνω από 24 ώρες.
 


Hammer

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2017
1.468
2.711
Το ξερω μου φαινεται υπερβολικο. Επειδη τρωω κι εγω τετοιες σουπες οταν ειναι ετσι παραβρασμενες μου χαλανε το στομαχι, ενω οταν ειναι 2-3 ωρες μπορω να φαω και την κατσαρολα.
 


Mariosgs

Well-Known Member
11 Φεβρουαρίου 2017
1.465
1.599
31
Το ξερω μου φαινεται υπερβολικο. Επειδη τρωω κι εγω τετοιες σουπες οταν ειναι ετσι παραβρασμενες μου χαλανε το στομαχι, ενω οταν ειναι 2-3 ωρες μπορω να φαω και την κατσαρολα.
Σε δύο τρεις ώρες προλαβαίνουν να βγουν τα συστατικά?Εγώ το έχω στη φωτιά από τις 12:30 .
Σήμερα έβαλα και πόδια από αγριογούρουνο μη χ€σω με το κοπρόσκυλο.
Άσε που χιλιοχαρακωθηκα για να το καθαρίσω
 




Hammer

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2017
1.468
2.711
Σε δύο τρεις ώρες προλαβαίνουν να βγουν τα συστατικά?Εγώ το έχω στη φωτιά από τις 12:30 .
Σήμερα έβαλα και πόδια από αγριογούρουνο μη χ€σω με το κοπρόσκυλο.
Άσε που χιλιοχαρακωθηκα για να το καθαρίσω
Ναι προλαβαινουν ανετα, κοψε μετα ολο το κρεας απο το κοκκαλο και βγαλε οσο μεδουλι μπορεις, ειναι οτι πρεπει. Τι εννοεις να το καθαρισεις;
 


Mariosgs

Well-Known Member
11 Φεβρουαρίου 2017
1.465
1.599
31
Ναι προλαβαινουν ανετα, κοψε μετα ολο το κρεας απο το κοκκαλο και βγαλε οσο μεδουλι μπορεις, ειναι οτι πρεπει. Τι εννοεις να το καθαρισεις;
Αυτό κάνω.Εννοω τις τρίχες από τα πόδια του αγριογούρουνου τις οποίος πέρασε με λεπίδα από ξυράφι
 


Hammer

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2017
1.468
2.711
Αυτό κάνω.Εννοω τις τρίχες από τα πόδια του αγριογούρουνου τις οποίος πέρασε με λεπίδα από ξυράφι
Αν εχεις σκοπο να φας κι εσυ ναι θελει καθαρισμα, αλλα αν ειναι μονο για τον λυκο μην κουραζεσαι και πολυ, δεν εχει κανενα προβλημα.
 


Eroe

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2017
1.444
2.759
Θεσ/νικη
Φαινεται θρεπτικο αλλα και υπερβολικα αηδιαστικο....:sick:
Από ποδαράκια αρνίσια... μιαμ... καθολου αηδιαστικό! Ο μόνος κίνδυνος είναι, να εξαφανίσεις εσύ όλο τον ζωμό κ να κάτσει νηστικός ο σκύλος :D:D


Πάντως εγώ δεν βάζω λαχανικά και χόρτα, προτιμώ να τα δώσω ωμά. Αυτό που πρέπει να πάρει από κει, είναι οι φυτικές ίνες. Για το σκόρδο μου εχει πει και η εκτροφέας ότι κάνει καλό αν το δίνεις με μέτρο, οπότε αυτό το βάζω, όπως και το λεμόνι (το μηλόξυδο το αποφεύγω).
 


Mariosgs

Well-Known Member
11 Φεβρουαρίου 2017
1.465
1.599
31
Αν εχεις σκοπο να φας κι εσυ ναι θελει καθαρισμα, αλλα αν ειναι μονο για τον λυκο μην κουραζεσαι και πολυ, δεν εχει κανενα προβλημα.
Μόνο για το Δία είναι.
Δεν ήξερα και το καθάρισα.
Το θεωρείς υπερβολικο ε?
 




Eroe

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2017
1.444
2.759
Θεσ/νικη
Γιατί?
Γιατί οι πληροφορίες που κυκλοφορούν στα ιντερνέτια είναι αμφισβιτούμενες, άλλοι λένε κάνει, άλλοι λένε δεν κάνει, κάποιοι προσπαθούν να βρούν κάποια χρυσή τομή όπως εδώ... επειδή δεν είμαι διατροφολόγος ούτε κτηνίατρος, λεω άστο, το λεμονάκι του θεού θα είναι πιο ασφαλές
 


Hammer

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2017
1.468
2.711
Μόνο για το Δία είναι.
Δεν ήξερα και το καθάρισα.
Το θεωρείς υπερβολικο ε?
Υπερβολικο οχι, αλλα πολυ δουλεια χωρις λογο..Μιας και την εκανες ομως βαλε και για σενα μια καλη μεριδα
 
  • Like
Reactions: Mariosgs


Mariosgs

Well-Known Member
11 Φεβρουαρίου 2017
1.465
1.599
31
Υπερβολικο οχι, αλλα πολυ δουλεια χωρις λογο..Μιας και την εκανες ομως βαλε και για σενα μια καλη μεριδα
Έχει μέσα και κεφαλάκι αρνισιο οπότε αποκλείεται μιας και αρνια και κατσίκια δε τα πλησιάζω.

Μου έμειναν οι τρίχες τουλάχιστον οπότε ίσως φτιάξω Κανά DIY πινέλο ξυρίσματος.
 
  • Like
Reactions: Hammer


Mariosgs

Well-Known Member
11 Φεβρουαρίου 2017
1.465
1.599
31
Γιατί οι πληροφορίες που κυκλοφορούν στα ιντερνέτια είναι αμφισβιτούμενες, άλλοι λένε κάνει, άλλοι λένε δεν κάνει, κάποιοι προσπαθούν να βρούν κάποια χρυσή τομή όπως εδώ... επειδή δεν είμαι διατροφολόγος ούτε κτηνίατρος, λεω άστο, το λεμονάκι του θεού θα είναι πιο ασφαλές
Δε το ήξερα.
Και βάζω και πολύ παναθεμα με
 


Penguin

Well-Known Member
17 Ιανουαρίου 2017
621
1.187
29
Πάντως εγώ ξέρω ότι πολλές ώρες (όσες πιο πολλές μπορείς), το αφήνεις να σιγοβράζει όταν είναι για άνθρωπο γιατί απελευθερόνονται πιο έντονες και ωραίες γεύσεις. Σε αυτή την περίπτωση βάζεις και το κόκκαλο να ψηθεί λίγο στον φούρνο (το μεδούλι) ή το τσιγαρίζεις κτλπ.