Καταρχήν ευχαριστώ την @Anniegr γιατί πριν πολύ καιρό όταν είχα πρωτομπει στο φόρουμ είχε βοηθήσει πολύ με διάφορες απορίες μου και μου είχε εξηγήσει τι είναι και το bone broth.
Ο ζωμός κοκκαλων λοιπόν είναι αυτό ακριβώς που λέει το όνομα του.
Τα οφέλη του πολλά για όλα τα σκυλιά.
Προσφέρεις,μετταλα, ιχνοστοιχεία,κολλαγόνο, γλουκοζαμινη και πολλά άλλα τελείως φυσικά και σχετικά ανεξοδα (περίπου 5-10 € ανάλογα το χασάπη κλπ)
Υλικά: Κόκκαλα,(τα καλύτερα θεωρούνται αυτά που έχουν χόνδρους ).
Τα κόκκαλα μπορούν να είναι από όλα τα ζώα (αν είναι από χοιρινο θα πρότεινα κατάψυξη,άσχετα το βράσιμο).
1,2 σκελίδες σκόρδο.
1πιπερια
Λίγο σπανακι.
Λίγα αντιδια.
1,2 μεγάλα καρότα
Μυλοξιδο ή χυμό λεμονιού.
Εκτέλεση:
Βάζουμε τα κόκκαλα σε μια μεγάλη (αρκετά μεγάλη,ανάλογα τη φυλή) και τα σκεπάζουμε με νερό.
Βάζουμε τη κατσαρόλα στη φωτιά και αρχίζουμε να τα βράζουμε.
Μετά από κάποια ώρα θα αρχίσει να βγαίνει αφρός στη κατσαρόλα,το καθαρίζουμε με μια κουτάλα γιατί είναι κυρίως βρωμιά.
Αφού τα κόκκαλα έχουν πάρει βραση προσθέτουμε τα λαχανικά και ρίχνουμε το ξύδι ή το λεμόνι και ανακατεύουμε.
Η διαδικασία θα πάρει αρκετές ώρες από 6-48 ανάλογα τη μέθοδο.
Ανακατεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα και προσθέτουμε νερό όποτε χρειάζεται,το ίδιο και ξύδι ή λεμόνι.
Μετά από αρκετές ώρες,ο ζωμός μας θα αρχίσει να γίνεται κολλώδης με ζελατινώδη υφή, αυτό οφείλεται στο κολλαγόνο και τη ζελατίνη.
Αφαιρούμε τα κόκκαλα και αφού κρυώσει λίγο τον αποθηκεύουμε σε παγοκυστες ή όπου αλλού θέλουμε.
Κάθε μέρα προσθέτουμε ένα με δύο παγάκια ανάλογα τα κιλά του ζώου.
*Το λεμόνι και το ξύδι περιέχουν οξύ το οποίο είναι απαραίτητο για να βγουν πιο εύκολα τα μετταλα και τα ιχνοστοιχεία.
Τα ανωτέρω δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν μια σωστή διατροφή ή το κτηνιάτρο.
Οποιαδήποτε πρόταση, παραλλαγή η απορία δεκτή.
Ο ζωμός κοκκαλων λοιπόν είναι αυτό ακριβώς που λέει το όνομα του.
Τα οφέλη του πολλά για όλα τα σκυλιά.
Προσφέρεις,μετταλα, ιχνοστοιχεία,κολλαγόνο, γλουκοζαμινη και πολλά άλλα τελείως φυσικά και σχετικά ανεξοδα (περίπου 5-10 € ανάλογα το χασάπη κλπ)
Υλικά: Κόκκαλα,(τα καλύτερα θεωρούνται αυτά που έχουν χόνδρους ).
Τα κόκκαλα μπορούν να είναι από όλα τα ζώα (αν είναι από χοιρινο θα πρότεινα κατάψυξη,άσχετα το βράσιμο).
1,2 σκελίδες σκόρδο.
1πιπερια
Λίγο σπανακι.
Λίγα αντιδια.
1,2 μεγάλα καρότα
Μυλοξιδο ή χυμό λεμονιού.
Εκτέλεση:
Βάζουμε τα κόκκαλα σε μια μεγάλη (αρκετά μεγάλη,ανάλογα τη φυλή) και τα σκεπάζουμε με νερό.
Βάζουμε τη κατσαρόλα στη φωτιά και αρχίζουμε να τα βράζουμε.
Μετά από κάποια ώρα θα αρχίσει να βγαίνει αφρός στη κατσαρόλα,το καθαρίζουμε με μια κουτάλα γιατί είναι κυρίως βρωμιά.
Αφού τα κόκκαλα έχουν πάρει βραση προσθέτουμε τα λαχανικά και ρίχνουμε το ξύδι ή το λεμόνι και ανακατεύουμε.
Η διαδικασία θα πάρει αρκετές ώρες από 6-48 ανάλογα τη μέθοδο.
Ανακατεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα και προσθέτουμε νερό όποτε χρειάζεται,το ίδιο και ξύδι ή λεμόνι.
Μετά από αρκετές ώρες,ο ζωμός μας θα αρχίσει να γίνεται κολλώδης με ζελατινώδη υφή, αυτό οφείλεται στο κολλαγόνο και τη ζελατίνη.
Αφαιρούμε τα κόκκαλα και αφού κρυώσει λίγο τον αποθηκεύουμε σε παγοκυστες ή όπου αλλού θέλουμε.
Κάθε μέρα προσθέτουμε ένα με δύο παγάκια ανάλογα τα κιλά του ζώου.
*Το λεμόνι και το ξύδι περιέχουν οξύ το οποίο είναι απαραίτητο για να βγουν πιο εύκολα τα μετταλα και τα ιχνοστοιχεία.
Τα ανωτέρω δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν μια σωστή διατροφή ή το κτηνιάτρο.
Οποιαδήποτε πρόταση, παραλλαγή η απορία δεκτή.