Συγγνώμη αλλά δεν μπορώ να καταλάβω ακριβώς ποιο είναι το πλεονέκτημα που κερδίζει ένας σκύλος με κλίση στην πλάτη. Δεν είναι και πολύ περιγραφικό το σκίτσο.
Πάντως σαν θεωρεία μοιάζει να έχει τρύπες. Συνοπτικά θα τις αναφέρω κι αν έχεις διάθεση μου λύνεις τις απορίες.
α) αν παρατηρήσεις τετράγωνο ή ορθογώνιο σκύλο να κάνει άλμα σε ύψος θα δεις ότι συσπειρώνει τα πίσω πόδια και με τα μπροστινά φτιάχνει την γωνία που έχει μόνιμη ο Γ.Π.
β) η μηχανική των πίσω ποδιών φαίνεται να χάνει σε αποθήκευση δυναμικής ενέργειας. Φαντάσου έναν άνθρωπο να κάνει άλμα με συσπείρωση-εκτιναξη και να κάνει άλμα από θέση με λυγισμένα γόνατα.
γ) ένας ορθογώνιος σκύλος μπορεί να φέρει την πλάτη του σε γωνία, ένας Γ.Π. μπορεί να την κάνει ίσια? Ρωτάω γιατί αν η πλάτη με γωνία δίνει πλεονέκτημα στο άλμα τότε θα είναι μειονεκτική στο τρέξιμο.
Το πλεονέκτημα/μειονέκτημα είναι στις συνιστώσες των δυνάμεων!
Ένας τετράγωνος σκύλος με τελείως ορθή γωνία μειώνει το φάσμα της δύναμης που ασκεί στις αρθρώσεις και στους μυες!
Είναι σαν ένας άνθρωπος να προσπαθεί να εκτιναχθεί από βαθύ κάθισμα! Καθώς ανεβαίνει μέχρι το ύψος του γονάτου καταπονεί μόνο αρθρώσεις και από το ύψος του γονάτου μέχρι να εκτιναχθεί επεμβαίνει ο μυς και δουλεύει σε όλο το φάσμα του όπου και δηλαδή έχει την μεγαλύτερη απόκριση, δηλαδή άσκηση του μυ!
Η μόνη μειονεκτική θέση για έναν σκύλο είναι από το «κάτσε» να εκτοξευτεί όπου εκεί λειτουργεί όπως εξηγώ παραπάνω και στον άνθρωπο το βαθύ κάθισμα!
Η εκτίναξη του σκύλου προς τα εμπρός ή προς τον στόχο λειτουργεί καλύτερα όταν υπάρχει κλίση γιατί δεν υπάρχει απώλεια ενέργειας! Οι μύες λειτουργούν καλύτερα και η ενέργεια ξοδεύεται έτσι όπως πρέπει! Δεν χρειάζεται να είναι σκύλος, παρομοίασε το με έναν βραχίονα ή δεν ξέρω και εγώ τι άλλο!
Δηλαδή σε έναν τετράγωνο σκύλο η πορεία της ενέργειας θα είναι από τα πέλματα κατακόρυφα στο ισχύο σε 90° και μετά οριζόντια θα μεταφερθεί στο υπόλοιπο σώμα! Θα κάνει δηλαδή ορθή γωνία!
Ενώ σε έναν σκύλο με κλίση θα μεταφερθεί όσο γίνεται αυτούσια στο υπόλοιπο σώμα!
Θα είναι μειονέκτημα στο τρέξιμο ναι! Γι'αυτό και αυτός ο σκύλος θα πρέπει να έχει ένα σεβαστό μήκος λαιμού, ένα σεβαστό κεφάλι καλά βαλμένο, καθώς και ένα σωστό μπροστινό σύστημα με σωστή γωνία για να μπορέσει να λειτουργεί ως αντίβαρο και ως αποσβεστήρας!
Κάθετι από αυτές τις γωνίες να αλλάξει θα βλέπει λάθος βάδισμα=άσκοπες κινήσεις=κούραση=όχι καλή λειτουργία=γιατί όχι και φθορά οστών=γιατί όχι και δυσπλασία!
Δεν θέλουμε αποθήκευση ενέργειας, θέλουμε γρήγορη απόκριση!
Εξού και το «καταστολή» που χρησιμοποιώ παραπάνω και κοροιδεύουν οι μισοί!
Εννοώ ότι θέλεις έναν σκύλο σβέλτο!
Αν θέλεις αντοχή θα πάρεις έναν σκύλο τετράγωνο, που θα κουνάει τα πόδια και θα πηγαίνει!
Αν θέλεις να φτιάξεις έναν σκύλο που θέλεις και λίγο μπαμ μέσα θα φτιάξεις έναν «τοξωτό»(αν μπορώ να το πω έτσι) σκύλο όπως πολύ εύστοχα ανέρτησε το μέλος
@lostresam μέσα στην άγνοια του κοροιδεύοντας με!
[url=https://flic.kr/p/JBPgyV]
[url=https://flic.kr/p/FqT9cm]
Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε ότι στο βίντεο πιο πάνω που σέρνει ο σκύλος τα μετατάρσια του κατά την κίνηση!
Η επεξήγηση:
Fig.24 : Πολύ καλή κλίση λεκάνης, πολύ καλή γωνίωση ισχύου-μηριαίου-κνήμης! Τα μετατάρσια απορροφούν τους κραδασμούς από το εδάφους!
Fig.25 : Πολύ απότομη κλίση λεκάνης, με αποτέλεσμα να επηρεάζει την σπονδυλική στήλη, και τις γωνιώσεις τους ισχύου και να δέχεται τους κραδασμούς από το έδαφος! Ουσιαστικά ακυρώνεται η λειτουργία του μετατάρσιου ως αποσβεστήρας![/url][/url]