από εδώ :
http://www.skilia.gr/nosimata-tou-gastrenterikou-sta-skulia-mas/
Ο όρος γαστρεντερική νόσος περιλαμβάνει κάθε διαταραχή που εμποδίζει την πέψη, την απορρόφηση ή τη διέλευση της τροφής από το στομάχι ή το έντερο.
Η σωστή πέψη και απορρόφηση είναι ουσιώδεις για την ανάπτυξη του οργανισμού, τη διατήρηση και την εξασφάλιση της απαραίτητης ενέργειας. Οι συχνότερα εμφανιζόμενες γαστρεντερικές διαταραχές είναι:
1. Οξεία γαστρίτιδα
Ονομάζεται η γενικευμένη ή εντοπισμένη φλεγμονή του στομάχου. Οφείλεται:
α) στην κατάποση αλλοιωμένης τροφής
β) στη λήψη τοξικών ουσιών (δηλητηρίαση)
γ) στη λήψη ακατάλληλης τροφής (ξένα σώματα)
δ) στον παρασιτισμό (ασκαρίδες, ταινίες κ.λπ.)
2. Χρόνια γαστρίτιδα
Ονομάζεται η γενικευμένη φλεγμονή του στομάχου. Συνήθως οφείλεται:
α) Στην ύπαρξη παθογόνων μικροοργανισμών (π.χ. Helicobacter). Συχνά η οξεία γαστρίτιδα, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά, μεταπίπτει σε χρόνια.
β) Στην υπεροξύτητα του στομάχου, νευρικής, ιδιοπαθούς ή κληρονομικής αιτιολογίας.
γ) σε νεοπλασίες.
3. Οξεία ή χρόνια γαστρεντερίτιδα
Ονομάζεται η γενικευμένη φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα. Οφείλεται στα παραπάνω αίτια όπως και σε ιώσεις (parvo ιός, corona ιός).
4. Εξωκρινής παγκρεατική ανεπάρκεια
Είναι μια παθολογική κατάσταση που οδηγεί σε ατελή πέψη και απορρόφηση των συστατικών της τροφής. Οφείλεται σε σημαντική μείωση του παγκρεατικού ιστού (ως και 90%), με αποτέλεσμα την παράλληλη μείωση των ενζύμων του παγκρέατος, όπως η λιπάση, η θρυψίνη και η αμυλάση που διασπούν αντίστοιχα τα λίπη, τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες.
Η χρόνια παγκρεατίτιδα είναι η σημαντικότερη αιτία πρόκλησης της εξωκρινούς παγκρεατικής ανεπάρκειας σε σκύλους ηλικίας μεγαλύτερης των 5 ετών και μπορεί να σχετίζεται και με συνυπάρχοντα σακχαρώδη διαβήτη. Σπάνια μπορεί να υπάρχει και νεοπλασία παγκρέατος. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι διάρροια, απώλεια βάρους, βουλιμία και κακή ποιότητα τριχώματος.
5. Εντερική δυσαπορρόφηση
Η κατάσταση αυτή οφείλεται σε φλεγμονή του λεπτού εντέρου οπότε μειώνεται η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Συχνά αναφέρεται και ως φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.
6. Κολίτιδα
Ονομάζεται η φλεγμονή του παχέος εντέρου. Μπορεί να έχει οξεία ή χρόνια μορφή. Αίτια μπορεί να είναι μικροβιακοί παράγοντες, νευρική υπερδιέργεση, κληρονομικότητα, παρασιτισμός. Εμφανίζεται με επώδυνη συνήθως αφόδευση, δυσκοιλιότητα που εναλλάσσεται με διάρροια, κόπρανα με βλέννα και αίμα.
Συμπτώματα
Τα συνηθέστερα συμπτώματα των γαστρεντερικών νοσημάτων είναι:
-εμετός
-διάρροια
-βλεννώδη ή αιματηρά κόπρανα
-δυσκολία κατά την αφόδευση
-απώλεια βάρους
-αφύσικη αύξηση ή μείωση της όρεξης
-τεταμένα ή επώδυνα κοιλιακά τοιχώματα
-αέρια
-αφυδάτωση μετά από συνεχή και έντονο εμετό ή διάρροια
-κατάπτωση
Διάγνωση
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παραπάνω ευρήματα και η κλινική εξέταση αρκούν προκειμένου ο κτηνίατρος να πραγματοποιήσει τη διάγνωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, είναι απαραίτητες οι εξετάσεις αίματος ή και κοπράνων για τη διερεύνηση της αιτιολογίας της πάθησης. Μερικές φορές απαιτούνται και περαιτέρω εξετάσεις όπως ακτινογραφία, ή πιο ειδική εξέταση όπως η ενδοσκόπηση και η διαγνωστική λαπαροτομή.
Εκλυτικοί παράγοντες
Παράγοντες που επηρεάζουν την πιθανότητα εμφάνισης της γαστρεντερικής νόσου είναι οι εξής:
• Ηλικία: Η κολίτιδα είναι πιο συχνή σε σκύλους κάτω των 5 ετών, ενώ η δυσκοιλιότητα εμφανίζεται συχνότερα σε μεγαλύτερης ηλικίας ζώα. Η παρασιτική ή ιογενής γαστρεντερίτιδα εμφανίζεται συνηθέστερα σε νεαρά ζώα όταν δεν έχουν υποστεί σωστό και πλήρη αποπαρασιτισμό ή εμβολιασμό.
• Φυλή: Πολλές φυλές σκύλων έχουν κληρονομική προδιάθεση για γαστρεντερικά προβλήματα όπως τα Γκόλντεν Ριτρίβερ, τα Επανιέλ Μπρετόν κ.ά.
• Τροφή: Όπως είναι κατανοητό, η κακή ποιότητα τροφής είναι το συνηθέστερο αίτιο γαστρεντερικών διαταραχών. Επίσης, δυσανεξία σε ορισμένο είδος τροφής, τροφή πλούσια σε λιπαρά, απότομες διαιτητικές αλλαγές, υπερβολική ποσότητα τροφής, μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα.
• Συμπεριφορά: Ζώα που έχουν τη συνήθεια να ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πεπτικών διαταραχών. Επίσης ζώα εκτεθειμένα στο περιβάλλον, όπως κυνηγόσκυλα, που μπορούν να πιουν μολυσμένο νερό ή να καταναλώσουν ακατάλληλη τροφή. Στην περίπτωση αυτή μπορούν να έρθουν σε επαφή με παράσιτα, ιούς ή μικρόβια πιο εύκολα από άλλα ζώα που ζουν απομονωμένα σε διαμερίσματα.
Θεραπεία
Κατ’ αρχήν η σωστή αιτιολογική διάγνωση οδηγεί σε αποτελεσματικότερη και μόνιμη θεραπεία. Αυτή συνίσταται σε προληπτικά μέτρα όπως:
-σωστό και συχνό αποπαρασιτισμό
-σωστό και συχνό εμβολιασμό
-σωστή ποιότητα και ποσότητα τροφής χορηγούμενη σε όσο το δυνατό τακτά χρονικά διαστήματα.
Η συμπτωματική θεραπεία συνίσταται στη χορήγηση αντιεμετικών, αντιδιαρροϊκών, αντιβίωσης, ορού για ενυδάτωση και κατάλληλης διαιτητικής τροφής. Εννοείται ότι τα παραπάνω συμπτώματα μπορούν να υποκρύπτουν σοβαρά νοσήματα. Απαιτείται έτσι έγκαιρη κτηνιατρική παρακολούθηση.
Της Ντίνας Μπελτέκου, κτηνιάτρου