εεεε.....αν το τρίχωμα στο σκύλο λειτουργεί ΑΚΡΙΒΩΣ οπως το περιέγραψε ο Gaia Lykaia, τότε γιατι... ??? :-k
Ο Gaia Lykaia αναφέρεται σε φυλές με διπλό μανδύα όπως τα χάσκυ. Αυτό που αναφέρω, συμβαίνει σε όλες τις φυλές, γίνεται εύκολα αντιληπτό όμως σε κοντότριχα σκυλιά.
Αν προσφερει και μονωση στη ζεστη τοτε γιατι οι ιθαγενεις σκυλοι σε πολυ ζεστες ειναι κοντοτριχοι κατα πλειοψηφια και δεν προνοησε η φυση να τους προικισει με πλουσιο διπλο τριχωμα για να ειναι προστατευμενοι; Επισης γιατι μαδανε πιο πολυ το καλοκαιρι αν η γουνα οντως τους προστατευει απο τη ζεστη;
α) Αν πάρεις παράδειγμα τις ελληνικές φυλές, θα δείς ότι σε πολλές περιπτώσεις το τρίχωμα είναι προσαρμοσμένο στις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας ή της περιοχής που αναπτύχθηκε η φυλή. Αρκετές έχουν διπλό μανδύα, (Ε.Π. κοκόνια, μελιταία, ΜΤΗ κ.λ.π.).
β) Δεν μαδάνε πιο πολύ, το ίδιο μαδάνε, αλλά το χειμώνα το τρίχωμα έχει γίνει πιο χοντρό και μακρύ και μας δίνει αυτή την εντύπωση.
Δεν ξερω. Απλα δεν δεχομαι πως το τριχωμα προσφερει ιδιεταιρη προτασια απο τη ζεστη. Αν ηταν ετσι θα αφηναμε και μουσια το καλοκαιρι για να προστατευτουμε. Απο τον ηλιο σιγουρα προσφερει πρστασια γιατι ιδιεταιρα κοντοτριχε φυλες μπορει να παθουν πιο ευκολα ηλιαση και εγκαυματα, αλλα απο τη ζεστη εχω πολλες αμφιβολιες.
Ποιός είναι πιο προστετευμένος απο τον ήλιο; αυτός που έχει μαλλιά και μούσι, ή ένας φαλακρός και ξυρισμένος;
Εμπειρικά θα αναφέρω απλά ότι έβλεπα/βλέπω χάσκυ, κοκόνια κ.λ.π. να λιάζονται Ιούλιο και Αύγουστο μήνα με 30-40 βαθμούς. Δεν τα υποχρέωνε κανείς, μόνα τους κάθονταν. Όταν νιώθουν ζέστη, τινάζονται, ανανεώνεται ο αέρας που παγιδεύεται στο τρίχωμα και δροσίζονται πάλι