Να κάνω λίγο το δικηγόρο του διαβόλου στο θεματάκι για την γούνα.
α) Το να μιλάμε για την μόνωση σε ένα θερμόαιμο ζώο όπως όταν μιλάμε για ένα κτίριο, είναι λάθος. Η μόνωση λειτουργεί με τον τρόπο που περιγράφει ο Gaia Lykaia όταν προσπαθούμε να διατηρήσουμε μια σταθερή θερμοκρασία σε κάτι ουδέτερο. Όταν μονώνουμε κάτι που έχει την τάση να θερμαίνεται, μειώνοντας την δυνατότητα αερισμού, αυξάνουμε την θερμοκρασία του. Το μόνο που γλυτώνει κανείς είναι το θερμικό σοκ, και όντως το σκυλί θα ζεσταθεί πιο αργά από ένα κοντότριχο όταν βγει σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από την θερμοκρασία του σώματός του. Αν απλώς ζει σταθερά σε θερμοκρασίες 30-35 βαθμούς...το μακρύτριχο σκυλί θα ζεσταίνεται περισσότερο λόγω του εγκλωβισμού της ιδίας θερμότητας.
Σκεφτείτε απλώς να φοράτε το καλοκαίρι το πάπλωμά σας από πούπουλο. Ναι, όταν βγείτε στους 40, δεν θα τους νιώσετε αμέσως, αλλά εν γένει θα ζεσταίνεστε παραπάνω από κάποιον πιο ελαφρά ντυμένο.
β) Αν η γούνα είναι τόσο καλό όπλο για την ζέστη, γιατί απαντάται μόνο σε ζώα ψυχρών κλιμάτων?
γ) Αν ισχύει η λογική επεξεργασία του θεματοθέτη, τότε αυτό πώς το εξηγεί?
Από ότι καταλαβαίνετε, στο τέλος αυτής της περιόδου, η γούνα του σκύλου έχει ελαφρύνει σημαντικά, προσαρμόζοντας το σκύλο για διαβίωση σε πιο υψηλές θερμοκρασίες.
δ) Στα τσοπάνια τουλάχιστον (δεν ξέρω για χάσκυ...αλλά νομίζω σε όλα τα σκυλιά), οι τρίχες ανανεώνονται όλο το χρόνο, την άνοιξη δε, πέφτουν τόσο, που ο συνολικός όγκος τους να μείνει στο μισό, και έτσι βγάζουν όλο το καλοκαίρι. Γιατί δεν την διατηρούν με συνέχεια της σταθερής εναλλαγής?