Μπάνιο σε σκύλο - πόσες φορές;




Nizinny

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2011
3.210
927
Καναδάς
Εμένα μου είπε να πάρω το hibitane και το shellshoo κάπως έτσι τέλος πάντων. Τα ξέρει κανείς?
To Hibitane το χρησιμοποιουμε για πλυσεις σε μυκητιασεις και σε αλογα. Ειναι σαν "αντισηπτικο". Δεν ειναι τοσο δυνατο οσο το Betadine. Αλλα γιατι Χιμπιτάν για ενα κανονικο μπανιο, χωρις να εχει καποια δερματικη παθηση?
 


axolotl

Well-Known Member
13 Ιανουαρίου 2011
376
0
Ανδρος
Του είπα οτι έχει ασπράκια και μου είπε να του πάρω αυτά.
Λες να μην τα πάρω? Δεν ξέρω και κάποια groomer να ρωτήσω.
Θα πάρω μηλόξυδο και θα δω μετά τι θα κάνω. Το μηλόξυδο το βάζουμε σε ένα λεκανάκι με νερό?Τι ποσοτητα μηλόξυδο και τι νερό?
Και το περνάμε στο τρίχωμα με ένα πανάκι χωρίς να μουσκέψουμε όλο το σκυλί?
 


nfeel

Well-Known Member
7 Οκτωβρίου 2011
1.491
514
UK
Εγώ το βάζω σε μια λεκάνη μικρή ναι,2/3 νερο κ 1/3 ξύδι,βουτάω το πετσετάκι,το στίβω να μην στάζει(άλλα οχι υπερβολικό στίψιμο να το στεγνώσω τελείως)κ μετά πλένω..
Άλλοι ρίχνουν σκέτο ξύδι στα χέρια τους κ περνάνε το σκύλο με τα χέρια,άλλοι βάζουν 1/3 νερό 2/3 ξύδι,δεν έχει τόση σημασία πως θα το κάνεις,δεν είναι χημεία που πρέπει να είσαι 100% ακριβής σε κάθε δόση :)
Πειραματίσου κ δες πως σε βολεύει καλλύτερα.
 


jac

Well-Known Member
13 Σεπτεμβρίου 2011
800
2
Italia
Εγω λόγο του οτι εδώ ή θα βρέχει ή θα έχει απιστευτη υγρασία την κάνω μπάνιο οποσδήποτε μια φορα ανα 3 βδομάδες γιατι γίνεται μες την λάσπη.
Στο μεσοδιαστημα την περνάω με ενα πανάκι ποτισμένο με μηλόξιδο που και αφερει της μυρωδιές και γυαλίζει το τριχωμά της και την βουρτσίζω έντονα. Το ιδιο και για να της πλύνω τις πατούσες οταν γυρναμε απο την βόλτα. Επίσης μυλοξιδό βάζω και στο πλυσιμο των ρουχων και των παιχνιδιών της.
 




jac

Well-Known Member
13 Σεπτεμβρίου 2011
800
2
Italia
πολυ συχνα δεν την πλενεις? δεν ξερω αν ειναι χρησιμο ,αφαιρει την λιπαροτητα του δερματος
δεν νομίζω οτι μπορούμε να αποφύγουμε το μπάνιο γίνεται μες την λάσπη και δεν φτάνει το συχνό καθάρισμα μετά έχουμε μια μικρή βρωμίλο μες το σπίτι που συνέχεσαι να την παρεις αγκαλιά....
η συμβουλή του έλληνα κτηνίατρου (τον ιταλό δεν θα τον σχολιάσω καν) ειναι οτι εφόσον δεν κάνει μπάνιο με σαπουάν αλλά με νερό και ξύδι δεν υπάρχει θέμα στο μπάνιο κάθε 20 μερες. δεν έχω δει αλλαγή στο τρίχωμα ειναι λαμπερό και δεν μαδάει
 


STARMILLLY

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2011
294
11
Πατρα
Το βρηκα και σας το παραθετω μιας και με βρισκει συμφωνη και μου φαινετε περιεκτικοτατο.

ΚΟΥΤΑΒΙΑ
Τα κουταβάκια πρέπει να ξεκινήσουν τα πρώτα τους μπάνια από τον πέμπτο μήνα, ή και αργότερα, αφού έχουν τελειώσει από τους εμβολιασμούς. Πιο πριν, είναι πολύ ευαίσθητα, για αυτό αποφεύγουμε να τα βρέχουμε χωρίς πραγματικό λόγο. Θα ήταν προτιμότερο φυσικά το πρώτο μπάνιο να γίνει από κάποιον επαγγελματία groomer, γιατί η πρώτη του φορά είναι πολύ σημαντική για τη μετέπειτα καλλωπιστική του φροντίδα. Τα κουταβάκια πρέπει να κάνουν μπάνιο μόνο με επαγγελματικά σαμπουάν για κατοικίδια και φυσικά με προϊόντα ειδικά για κουτάβια. Επίσης, ποτέ δε χρησιμοποιούμε «ντιπς» στα κουτάβια (εμβάπτιση σε ειδικό διάλυμα), όπως το SEBACIL (φάρμακο για την καταπολέμηση τσιμπουριών και ειδικά των ψύλλων) πριν γίνουν δέκα μηνών. Ακόμα και μετά την ηλικία των δέκα μηνών τέτοιου είδους φάρμακα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο με τη συναίνεση κτηνιάτρου και προσέχοντας να τηρούμε στην εντέλεια την προκαθορισμένη δοσολογία. Γι’ αυτό ζητάτε πάντα τη γνώμη και του groomer πριν χρησιμοποιήσετε κάτι τέτοιο. Μπορεί να υπάρχει, εναλλακτικά, για το ίδιο πρόβλημα κάποιο σαμπουάν και γενικά προϊόντα πιο ακίνδυνα για το σκυλάκι σας.
Τα υπόλοιπα βήματα είναι τα ίδια που ισχύουν για όλες τις ηλικίες και τα περιγράφω παρακάτω.

ΕΓΚΥΑ ΖΩΑ
Πάντα με προσοχή και μόνο αν είναι εντελώς απαραίτητο πλένουμε ένα έγκυο ζώο και φυσικά και πάλι δε χρησιμοποιούμε ποτέ κανένος είδους «ντιπ».

8 συμβουλές για όλα τα ζώα:
1. Πριν το πάμε στο μπάνιο, πρέπει να διαλέξουμε σαμπουάν. ΔΕΝ το λούζουμε με ανθρώπινο σαμπουάν ή αφρόλουτρο (ούτε με Johnson’s baby shampoo). Διαλέγουμε ένα πολύ καλής ποιότητας επαγγελματικό σαμπουάν κατάλληλο για τη φυλή, το χρώμα του τριχώματος, την ποιότητα της τρίχας και τη δερματική κατάσταση του ζώου μας, έχοντας συμβουλευτεί πιο πριν τον groomer μας. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες που αναγράφονται στο σαμπουάν για τη διάλυσή του. Τα περισσότερα επαγγελματικά σαμπουάν πρέπει να διαλύονται σε ένα μπουκαλάκι με νερό πριν τα χρησιμοποιήσουμε. Για παράδειγμα, όταν αναγράφεται ότι η διάλυση είναι 1:15 σημαίνει ότι σε ένα μπουκάλι νερό βάζουμε μόλις 1 όγκο σαμπουάν για 15 όγκους νερό. Γι’ αυτό συνήθως ένα τέτοιο μπουκάλι σαμπουάν κρατάει πάρα πολύ καιρό αν το χρησιμοποιείτε σωστά και είναι καλό να συμβουλεύεστε τον groomer για κάθε διαφορετικό σκεύασμα.
2. Χτενίζουμε πολύ καλά το τρίχωμα του ζώου για να μην υπάρχουν κόμποι πριν το μπάνιο. Είναι πολύ βασικό αυτό το κομμάτι, γιατί οι περισσότεροι ιδιοκτήτες πιστεύουν ότι χτενίζουμε το ζωάκι μόνο μετά το μπάνιο. ΠΟΤΕ όμως δεν πρέπει να συμβαίνει αυτό. Αν βρέξουμε ένα ζωάκι με κόμπους δεν υπάρχει περίπτωση να ξεμπερδευτούν μετά και το καημένο θα καταλήξει το κλασικό «στουπί». Άρα πολύ καλό βούρτσισμα πριν το μπάνιο, πάντα χρησιμοποιώντας την κατάλληλη βούρτσα ανάλογα με τη φυλή του, έχοντας και πάλι συμβουλευτεί τον groomer μας.
3. Καθαρίζουμε εξωτερικά τα αυτιά με λίγο βαμβάκι και ένα καθαριστικό κατάλληλο για να τα ελέγξουμε για τυχόν προβλήματα. Καλό είναι να κοιτάμε, που και που, τα αυτιά του ζώου μας, που συνήθως τα παραμελούμε. Έπειτα τοποθετούμε βαμβάκια μέσα στα αυτιά (όχι πολύ μικρά και ούτε βαθιά) για να εμποδίσουμε το νερό να μπει μέσα. Αν δε μας το επιτρέπει, προσπαθούμε κατά τη διάρκεια του μπάνιου να κρατήσουμε τα αυτιά προς τα κάτω και κλειστά. Αν δεν προσέξουμε και μπει νερό το ζωάκι κινδυνεύει από ωτίτιδες.
4. Αν το ζωάκι το πλένουμε μόνοι, χωρίς βοήθεια, καλό είναι από πριν να έχουμε γύρω μας ότι μας χρειάζεται - σαμπουάν, βαμβάκια, πετσέτα - για να μη χρειαστεί να απομακρυνθούμε από την μπανιέρα και να το αφήσουμε μόνο του. Υπάρχει κίνδυνος, στην προσπάθειά του να πηδήξει έξω, να γλιστρήσει και να τραυματιστεί. Επίσης, ελέγχουμε ότι δεν κινδυνεύει να σφηνώσει κάποιο νύχι του ζώου στο σιφόνι της μπανιέρας ή της ντουζιέρας και σπάσει ή να τραυματιστεί.


5. Ρυθμίζουμε το νερό σε μια χλιαρή θερμοκρασία και αρχίζουμε να βρέχουμε το ζωάκι, ξεκινώντας από το λαιμό. Ακολουθεί το κεφάλι και το υπόλοιπο το σώμα. Ξεκινάμε πάντα από το λαιμό, γιατί στην περίπτωση που το ζωάκι έχει ψύλλους, θα τους εμποδίσουμε να τρέξουν προς το κεφάλι.
6. Σαπουνίζουμε το ζωάκι, αρχίζοντας πάλι από το λαιμό με το σαμπουάν και τρίβουμε καλά ανάποδα από το τρίχωμα για να εισχωρήσει καλύτερα το προϊόν. Ξεβγάζουμε και ελέγχουμε αν χρειάζεται και δεύτερο χέρι. Αν ναι, δε χρειάζεται να ξεβγάλουμε το πρώτο χέρι πολύ καλά. Ξανατρίβουμε το ζωάκι και το δεύτερο χέρι το ξεπλένουμε πάρα πολύ καλά. Δεν πρέπει να μείνουν υπολείμματα σαμπουάν πάνω στο ζωάκι, γιατί μπορεί να δημιουργηθεί δερματικό και να αρχίσει να ξύνεται, και να ματώσει. Επίσης, ανάλογα με το τρίχωμα που έχει το ζωάκι μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια μαλακτική κρέμα για να βοηθήσουμε στο χτένισμα, ειδικά σε μακρύτριχα σκυλάκια, τύπου Maltese.
7. Βγάζουμε το ζωάκι από την μπανιέρα ή την ντουσιέρα και το σκουπίζουμε καλά. Προτιμάμε να το στεγνώσουμε με κάποιο πιστολάκι - στην πρώτη σκάλα, για να μην του ρίχνουμε πολύ ζεστό αέρα, ειδικά στα μάτια. Το χτενίζουμε, στο ενδιάμεσο, για να διατηρούμε το τρίχωμα χωρίς κόμπους. Τέλος βάζουμε, αν θέλουμε, μια κολόνια ειδική για σκυλάκια ή γατάκια. Πότε δε βάζουμε τη δική μας κολόνια στο ζωάκι μας - θα καταλήξει με δερματικά.
8. Και δεν ξεχνάμε το πιο βασικό, το σκυλάκι μας δε χρειάζεται μπάνιο κάθε εβδομάδα. Μπάνιο καλό είναι να κάνει περίπου μια φορά το μήνα. Το συχνό λούσιμο καταστρέφει τα φυσικά έλαια του δέρματος και του τριχώματος του σκύλου, προκαλεί αυτήν την ενοχλητική σκυλίσια μυρωδιά, που πολλοί ιδιοκτήτες αναφέρουν και οδηγεί σε δερματικές παθήσεις. Πάνω από όλα, προτιμήστε την επαγγελματική φροντίδα του groomer σας, ειδικά αν πρόκειται για δύσκολες περιπτώσεις όπως κόμποι στο τρίχωμα, δερματικές παθήσεις και ανάγκη για συχνό λούσιμο.

Από τη Φλώρα Σαρτζετάκη
 


ruby

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2011
95
1
ε μου αρεσει πολυ η μυρωδια οταν κανει μπανιο η οταν γυρναμε απο βροχη!,
μπανιο κανουμε περιπου μια φορα στους δυο μηνες με σαμπουαν για σκυλους. Καλες οι πιο πανω οδηγιες, αλλα αν το σκυλακι σας φοβαται ή ειναι η πρωτη φορα μπανιου, καλο ειναι να μην ξεκινατε το πλυσιμο απο το λαιμο αλλα απο κατω προς τα πανω, δηλ. απο την ουρα οσο πιο μακρυα απο το κεφαλι του για να συνιθιζει την αισθηση του νερου χωρις να τρομαζει, οποτε το βρεξιμο αλλα και το ξεπλυμα απο κατω προς τα πανω, ΠΟΤΕ μην βρεχετε το κεφαλι!
 


Veronica

Well-Known Member
7 Δεκεμβρίου 2010
3.213
6
Always somewhere
www.youtube.com
Το μπάνιο με ξίδι και νερό δεν είναι μπάνιο ουσιαστικά, αλλά πλύση, και μπορεί να γίνεται κάθε μέρα, ακόμα και μετά από κάθε βόλτα, αν έχει λερωθεί ο σκύλος. Έτσι αφαιρούμε και τη νεκρή τρίχα. Εμείς το δεχόμαστε ευχάριστα. :)
O Ιταλός τι σου είπε, jac;
 


jac

Well-Known Member
13 Σεπτεμβρίου 2011
800
2
Italia
Το μπάνιο με ξίδι και νερό δεν είναι μπάνιο ουσιαστικά, αλλά πλύση, και μπορεί να γίνεται κάθε μέρα, ακόμα και μετά από κάθε βόλτα, αν έχει λερωθεί ο σκύλος. Έτσι αφαιρούμε και τη νεκρή τρίχα. Εμείς το δεχόμαστε ευχάριστα. :)
O Ιταλός τι σου είπε, jac;
δεν είχε άποψη για το μηλόξυδο....δεν μου κάνει εντύπωση κοστίζει 4 ευρώ το μπουκάλι που εχει 250μλ.....
 


Veronica

Well-Known Member
7 Δεκεμβρίου 2010
3.213
6
Always somewhere
www.youtube.com
Ναι, το ξέρω. Εχω καταλάβει ότι προτιμούν προϊόντα για σκύλους παρά κάτι πιο φυσικό. Μόνο στο ULSS δέχονται και το ξιδάκι, για οικονομικούς λόγους.
 


jac

Well-Known Member
13 Σεπτεμβρίου 2011
800
2
Italia
τα προιόντα για σκύλους και εαν έχουν μια περιουσία! θυμάμαι κάπου πήρε το μάτι μου ενα αποσμητικό σπρέι 15 ευρώ....αλλά γαμώτο εδω το μηλόξυδο ειναι είδος πολυτελείας!!!!
 


Veronica

Well-Known Member
7 Δεκεμβρίου 2010
3.213
6
Always somewhere
www.youtube.com
Ναι, μα δεν ξέρω αν έχεις δει πόσα πουλάνε κι αυτοί... Και στο ιατρείο όλο διαφημιστικές αφίσες έχει.
Είναι κάπως σπάνιο να βρεις ενημερωμένο γιατρό όμως. Θυμάμαι η πρώτη μας γιατρίνα στην Αθήνα μάς έλεγε να πλένουμε το σκύλο με το γνωστό κίτρινο σαμπουάν στο διαφανές μπουκάλι ως αγνό και καλά, και μάλιστα να μην ξεπλένουμε το κορμάκι του από το θαλασσόνερο γιατί κάνει καλό. Ευτυχώς διορίστηκε στον υγειονομικό έλεγχο και έκλεισε το ιατρείο! :p
 


jac

Well-Known Member
13 Σεπτεμβρίου 2011
800
2
Italia
Ναι, μα δεν ξέρω αν έχεις δει πόσα πουλάνε κι αυτοί... Και στο ιατρείο όλο διαφημιστικές αφίσες έχει.
Είναι κάπως σπάνιο να βρεις ενημερωμένο γιατρό όμως. Θυμάμαι η πρώτη μας γιατρίνα στην Αθήνα μάς έλεγε να πλένουμε το σκύλο με το γνωστό κίτρινο σαμπουάν στο διαφανές μπουκάλι ως αγνό και καλά, και μάλιστα να μην ξεπλένουμε το κορμάκι του από το θαλασσόνερο γιατί κάνει καλό. Ευτυχώς διορίστηκε στον υγειονομικό έλεγχο και έκλεισε το ιατρείο! :p
εμάς είναι πανεπηστημιακός γιατρός και δεν πουλάει διάφορα ευτυχως....αλλά μια φορά που πήγα να πάρω σαμπούαν για την κέλλη εδώ είχα 15000 μάρκες κολώνιες αρωματα αποσμητικά γυαλιστικό για τα νύχια, ψευτικα σκουλαρίκια για τα αυτία παπούτσια μπαλαρινες και οτι μπορεί να σου έρθει στο κεφάλι.....μετά απο όλα αυτά χαζός ειναι ο ιταλικός σκύλος να αρκείται με ξύδι??!! :p Νομίζω ότι παλιά όλος ο κόσμος έπλενε τα σκυλιά του με το ''οχι πια δάκρυα'' μετά άρχισε η παράνοια...!
 


deliaki

Well-Known Member
26 Μαϊου 2011
447
45
41
ελληνορωσων
εγω τον φλωρακο τον πλενω τοπικα μιας που εχει ακρατεια γιατι δεν θελω να τον κανω μπανιο συνεχως μην τυχων και κρυωσει η τπτ αλλο γενικα ειμαι πολυ προσεκτικη....η δε κιρκη εχει να κανει μπανιο απο το καλοκαιρι και μποχαει ολοκληρη αλλα οκ την παλευουμε καπως...εχω διαβασει οτι χριεαζοντε 2 φορες το χρονο μπανιο τα σκυλια για να μην χαλαει το ph της επιδερμιδας τους..παντως πριν το ατυχημα τον τζακ τον εκανα καθε μηνα αλλα του καθαριζα τα ποδια και την επιμαχη περιοχη γιατι κοιμοταν στο κρεβατι και οσο να ναι τα κανε χαλια....
 








io maria

Well-Known Member
16 Φεβρουαρίου 2010
1.322
28
Γέρακας
Εχω την αισθηση οτι το απλο ξυδι περα απο την πιο εντονη μυρωδια που κανει πιο πολυ ωρα να "εξατμιστει" ειναι και πιο οξινο παρολο που σαν βαθμους εχουν το ιδιο.

@nasouk βεβαιως και βαλσαμικο αν θες να κανεις τον σκυλο σαλατα :Ρ