Ελληνικός Ποιμενικός ανάμεσα στη φαμίλια-Φοίβος!


mAthosalas

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2011
1.053
2
52
Πάτρα
Ημερολογιο Καταστρωματος:welcome aboard
Ο Φοιβος πλεον 1 ετους 1 μηνα & 1εβδομαδας ηλικιακα.
Ετσι για "μπουσουλα" και παραλληλα ενημερωση και στους υπολοπους Ε.Π της παρεας μας,παραθετω αναλογιες και διατροφη του μικρου...
Υψος ακρωμιο:61cm
Βαρος:34.5kg
Επιλογη τροφης:Belcando Adult Dinner
Ποσοτητα ημερησιας τροφης:500-550gr(δεν την τρωει παντα ολη...υπαρχουν μερες που αφηνει εως και 100/150gr)
...και keep doging to all... :)
(δεν ξερω πόσο διαφερουμε ή ειμαστε στις ιδιες αναλογιες με αντιστοιχες ηλικιες των ΕΠ στο Φορουμ...θα με ενδιεφερε εστω και εγκυκλοπαιδικα να ακουσω...)
 


sevah

Well-Known Member
29 Μαϊου 2009
1.543
4
Ιωαννινα
Πρόσφατα άλλαξα και εγώ από Active σε Dinner και παρατηρώ ότι κάποιες φορές δεν αδειάζει το πιάτο του. Το αποδίδω στο ότι η Dinner έχει μεγαλύτερο μέγεθος κροκέτα και ίσως καλύπτετε με μικρότερη ποσότητα, (δεν ζυγίζω ποτέ απλά βάζω 2 μεζούρες σε κάθε γεύμα).
 


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
(δεν ξερω πόσο διαφερουμε ή ειμαστε στις ιδιες αναλογιες με αντιστοιχες ηλικιες των ΕΠ στο Φορουμ...θα με ενδιεφερε εστω και εγκυκλοπαιδικα να ακουσω...)
Στους 14+μισό μήνες, είναι στα 65 cm 38 kg (αδυνατισμένος).....
Ουσιαστικά εδώ και τέσσερις μήνες δεν έχει βάλει πόντο σε μπόι...
Είσαι σίγουρος ότι μετράς σωστά τον δικό σου? Γιατί φαίνεται πιο ψηλοκάβαλος......
 


mAthosalas

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2011
1.053
2
52
Πάτρα
...Είσαι σίγουρος ότι μετράς σωστά τον δικό σου? Γιατί φαίνεται πιο ψηλοκάβαλος......
Αμ...εχμ....δηλαδη...ΟΧΙ!!!*lingua*Πραγματικα δεν εχω καταφερει(ή δεν ξερω ισως;...)να μετρησω ακρωμιο...μια δεν καθεται φρονιμα,μια δεν ειμαι σιγουρος απο το πατωμα μεχρι ΠΟΙΟ ΣΗΜΕΙΟ πρεπει να μετρησω κλπ κλπ...οπότε κατα προσεγγιση(παντα καταγραφω λιγοτερο)για να ειμαστε μεσα:cool:
Δεχομεθα συμβουλαι-καθοδηγησεις παντος τυπου και καλοπροαιρετως!:)
 


lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.522
772
Ξεσσαλονικη!!!
στηστον ορθιο,κ κατεβασε του το κεφαλι,ωστε να πεταχτουν τα κοκκαλα της ωμοπλατης κ να δεις καθαρα που συμπιπτει κοκκαλο κ σπαλα.τωρα ξερεις που πρεπει να μετρησεις.παρε εναν χαρακα,ακουμπησε τον πανω σε εκεινο το σημειο κ πανε σκυλι κ χαρακα κολλητα στον τοιχο.για πιο σωστο αποτελεσμα,βαλε πανω στον χαρακα ενα αλφαδακι κ εισαι οκ.τραβα μια μολιβια στον τοιχο κ μετρα την.
 


ΟΡΘΟΣ

Well-Known Member
12 Ιουλίου 2011
264
0
Αττική
Για την μέτρηση βάλε αλφάδι στο ακρώμιο, το οποίο μπορείς εύκολα να διακρίνεις εφόσον εξέχει το κόκαλο.
Τώρα το βάρος και των δύο σκύλων και του ΄Φοίβου και εκείνου του Sea - mol, μου φαίνεται μικρό, εκτός εάν πρόκειται για σκυλιά εργασίας.
Ο δικός μου μικρός σκύλος πριν λίγες ημέρες που ήταν 4ων μηνών, ζύγιζε 30 κιλά. Παραδέχομαι βέβαια ότι είναι λίγο .... στρουμπουλός, αλλά θα το πάρει σε ανάστημα. Το ίδιο περίπου είναι και τα αρσενικά αδέλφια του, με 2-3 κιλά διαφορά ίσως. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι στην τελική του ανάπτυξη θα ξεπεράσει τους πάντες, ούτε μας απασχολεί κάτι τέτοιο. Πάντως δεν τρώει μεγάλες ποσότητες τροφής. Υπολογίζω 250 γραμμάρια ημερισίως. Έχετε κάνει αποπαρασίτωση;
 


mAthosalas

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2011
1.053
2
52
Πάτρα
Τώρα το βάρος και των δύο σκύλων και του ΄Φοίβου και εκείνου του Sea - mol, μου φαίνεται μικρό, εκτός εάν πρόκειται για σκυλιά εργασίας.
Η μονη "εργασια" του Φοιβου ειναι το ατελειωτο παιχνιδι καθε φορα που βγαινουμε βολτα...Κατα τ'αλλα...εργασια;...Χμμ δηλωνει "ανεργος" :)

ο δικος μου...4μηνων...30κιλα.... Πάντως δεν τρώει μεγάλες ποσότητες τροφής. Υπολογίζω 250 γραμμάρια ημερισίως.
Τι τροφη εχεις επιλεξει;Γιατι εμενα η Belcando Junior που ετρωγε τοτε ελεγε 750gr σε δυο γευματα ημερησιως(δες εδω Contenido - Products - Dry food - Young dogs - JUNIOR MAXI )...και ο Φοιβος ηταν λιγοτερα κιλα απο τον δικο σου και τοτε...περιεργο!!!

Έχετε κάνει αποπαρασίτωση;
Ναι κανονικα...
 


GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.838
5.077
patra
grdane.blogspot.com
να τονισω οτι επειδη εχει τουλαχιστον ιδιο υψος με την φορτουνα ειναι το λιγωτερο 63 εκατοστα
δεν ξερω για ποσο ακομα θα ψηλωνει...
στα κιλα τωρα... δεν μπορω να βοηθησω..
αλλα σιγουρα κιλα θα συνεχισει να παιρνει..
 


ΟΡΘΟΣ

Well-Known Member
12 Ιουλίου 2011
264
0
Αττική
Του δίνω Happy-dog puppy large breed. Για τα γραμμάρια δεν είμαι απολύτως σίγουρος, γιατί τρώει και από την τροφή των ενήλικων σκύλων. Ορισμένα Ε.Π. πάντως, "δένουν" αργούτσικα, μετά το 1,5 χρόνο νομίζω. Και ο δικός σου στις φωτογραφίες, φαίνεται μπέμπης ακόμη
 




ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.810
58
ΑΘΗΝΑ
@ΟΡΘΟΣ
Στην πρώτη φωτό δείχνει λίγο "παχουλός". Η γραμμή της κοιλιάς ιδανικά πρέπει να μαζεύει προς τα πίσω. Αναλογιζόμενος την ηλικία του θα του έκανα λίγη δίαιτα ώστε να μη καταπονεί αρθρώσεις.
Η ουρά είναι χτυπημένη; (μοιάζει να κάνει ένα σπάσιμο).
 


ΟΡΘΟΣ

Well-Known Member
12 Ιουλίου 2011
264
0
Αττική
Είναι παχουλός πράγματι, αλλά αυτό είναι σχετικά φυσιολογικό για κουτάβι 4ων μηνών. Προφανώς, πρόκειται για τον βαρύ τύπο. Ο πατέρας του είναι 71 πόντους και 60 φεύγα κιλά (fit όμως), ενώ η μητέρα του επίσης μεγάλη και ψηλή για θηλυκό, 65 ποντους και 54 κιλά (τις έχουν μείνει 3-4 παραπανίσια από την γέννα). Βέβαια, αυτή την εποχή το έδαφος είναι μαλακό και λειτουργεί σαν αποροφητήρας κραδασμών για τις αρθώσεις του. Πάντως, θα χρειαστεί να προσέξω σύντομα την διατροφή του, αν και χρειάζεται μεγάλη αυστηρότητα με 4 σκυλιά, την οποία και δεν διαθέτω για να μην τους χαλάσω την "απόλαυση". Ξέρεις...
Όσο για την ουρά είναι ΟΚ. Ίσως να κάνει χωρίστρα στην φωτογραφία. Έχει πλάκα που είναι σαν pointer. Θα γίνει πολύ φουντωτή. Έχει τα χρώματα της μάνας του, αλλά την διάπλαση και τα μολοσσοειδή χαρακτηριστικά του πατέρα του - βλέφαρα & προγούλια (κοίτα άλμπουμ).
 


mAthosalas

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2011
1.053
2
52
Πάτρα
...αυτό είναι σχετικά φυσιολογικό για κουτάβι 4ων μηνών. Προφανώς, πρόκειται για τον βαρύ τύπο...
Αυτο θα ελεγα.Η μουτρακλα του επιβλητικοτατη και μου δειχνει βαρεως τυπου ο μικρος...Οπότε θα ξεφυγει σε διαστασεις απο τον Φοιβο που προφανως και ειναι ελαφριου τυπου...
Πανεμορφος να σου ζησει και θα ηθελα να δω φωτο απο τους γονεις του.Πολυ μου αρεσουνε τα σκυλια αυτα,τα βαρεως τυπου αλλά λιγο εως πολυ δυσκολο να φερω ενα για συμβιωση μεσα στο σπιτι...γιαυτο και επελεξα κατι σε πιο "light"...(ελπιζω)
 


ΟΡΘΟΣ

Well-Known Member
12 Ιουλίου 2011
264
0
Αττική
Δεν διαφέρουν πάρα πολύ σε διαστάσεις τα βαριά με τα ελαφρά, τα οποία πρέπει να ξέρεις ότι είναι και περισσότερο κινητικά. Θεωρώ δηλαδή ότι ο βαρύς τύπος, έχει λιγότερες ανάγκες για κίνηση και νομίζω είναι πιό βολικός και ήσυχος σε εσωτερικούς χώρους. Κάνει λιγότερα "τινάγματα" για παράδειγμα.
 


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
18
Καλά, τα 20+ κιλά παραπάνω και οι αρκετοί παραπάνω πόντοι που μπορεί να κουβαλάει ένας βαρύτερου τύπου σκύλος, όπως πχ ο Ορθός σου δεν τα λες και μικρή διαφορά...

Πάντως θα συμφωνήσω κι εγώ ότι τα βαρύτερου τύπου είναι πολύ πιο μαστίφ, από τα ελαφρύτερου τύπου, με χαμηλότερα επιπεδα ενέργειας κι απαιτήσεις εκτόνωσης!

Πάλι εδώ μπλέκει το θέμα των δύο φυλών Ε.Π. και Μολοσσού πέρα από την μορφολογία και στον χαρακτήρα τους, με τον μεν Ε.Π. να είναι πιο κοντά στον ελαφρύτερο τύπο και τον Μολοσσό στον βαρύτερο!
 


ΟΡΘΟΣ

Well-Known Member
12 Ιουλίου 2011
264
0
Αττική
Πράγματι υπάρχουν σαφείς διαφορές και στον χαρακτήρα νομίζω, με τον Όρθο (περί ονόματος Όρθος - TerritorioScuola Wiki ) να είναι πολύ πιό κυριαρχικός, αλλά και με διαφορετική "συναισθηματική νοημοσύνη" νομίζω (μεγαλύτερη ανάγκη ανθρώπινης επαφής). Βέβαια δεν μπορείς να αξιολογείς όλους τους τύπους από τη συμπεριφορά ενός μόνο εκπροσώπου και μάλλον πρόκειται για γενικεύσεις από μέρους μου. Πάντως ο Ερμής, ένας λευκός ποιμενικός (λευκό τσομπανόσκυλο) ο οποίος είναι χαρακτηριστικό δείγμα φυλής (65 cm και 50κάτι κιλά) νομίζω έχει εντελώς διαφορετική συμπεριφορά από τον Όρθο, παρ' όλο που έχουν αναθραφεί με τον ίδιο περίπου τρόπο.
Συγκεκριμένα, ο Ερμής φυλάει το σπίτι, αλλά δεν επιτίθεται ανεξέλεγκτα, παρακολουθεί απλώς τους επισκέπτες όταν είμαστε παρόντες, αλλά πλησιάζει σιγά και στη συνέχεια επιτίθεται με σφοδρότητα σε μεγάλους σκύλους (ατυχής εμπειρία). Αντίθετα, ο Όρθος είναι επιθετικός προς οποιονδήποτε μπει στο σπίτι, πλην της οικογενείας και γίνεται έξαλος με οποιαδήποτε παρουσία, αλλά στην βόλτα, ακόμη και ελεύθερος, παρόλο που θυμώνει δεν έχει επιτεθεί σε κανένα μεγάλο σκύλο, ούτε βέβαια πειράζει τους μικρούς.
Πως αξιολογείς αυτές τις συμπεριφορές; Έχουν κάποια γενικότερη βάση;
 


mAthosalas

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2011
1.053
2
52
Πάτρα
...ο Ερμής, ένας λευκός ποιμενικός (λευκό τσομπανόσκυλο)...φυλάει το σπίτι, αλλά δεν επιτίθεται ανεξέλεγκτα, παρακολουθεί απλώς τους επισκέπτες όταν είμαστε παρόντες, αλλά πλησιάζει σιγά και στη συνέχεια επιτίθεται με σφοδρότητα σε μεγάλους σκύλους (ατυχής εμπειρία).
Αυτο ΑΚΡΙΒΩΣ που περιγραφεις εχει ως συμπεριφορα και ο δικος μου Φοιβος.Πλην της περιπτωσης εμπλοκης σε καυγα,που εως σημερα δεν εχει συμβει,ολα τα υπολοιπα χαρακτηριστικα ειναι οπως τα δειχνεις.Να συμπληρωσω οτι με την εμπειρια συμβιωσης που εχω μεσα στην οικογενεια,ειναι τρομερα δεκτικος και φιλικος με ΟΛΑ τα μελη της οικογενειας χωρις επιθετικες/βιαιες τασεις ποτέ απεναντι τους-πλην ελαχιστων εξαιρεσεων δειγματων κυριαρχικοτητας και "τεστ" ποιος ειμαι-ποιος εισαι...
Θελω και εγω να ακουσω αν αυτα εχουν βαση ή αν πρεπει να περιμενω/επιφυλασσομαι για άλλα στοιχεια στην συμπεριφορα του "μικρου" :)
 


GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.838
5.077
patra
grdane.blogspot.com
υπαρχουν τα βασικα χαρακτηριστικα της φυλης ... τα οποια την προσδιοριζουν ευστοχα...
αλλα ενα μεγαλο μερος και σπουδαιο ρολο παιζει και η σχεση με τον ιδιοκτητη και ο τροπος μεγαλωματος ενος κουταβιου...
ο φοιβος εχει μεγαλωσει σε αστικο τελειως περιβαλλον με σωστη κοινωνικοποιηση και ανατροφη απο τον κωστα... και oλη την οικογενεια του...
σε βαθμο που νομιζω οτι ενω θα εχει μια σωστη και ικανοποιητικη φυλαξη απο τον σκυλο του... δεν θα αντιμετωπισει προβληματα υπερβαλλοντος ζηλου...
 


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
18
To εύκολο πρώτα....
Κατά πάσα πιθανότητα mAthosalas ο Φοίβος σου θα αλλάξει μεγαλώνοντας!
Είναι κουτάβι τώρα!
Σε περίπου 2 χρόνια θα αρχίσεις να λες ότι πλέον αυτό που βλέπω είναι ο χαρακτήρας του σκύλου μου!
Την μεγαλύτερη προσοχή σου θεωρώ ότι πρέπει να την δείξεις στο θέμα των μεγαλόσωμων αρσενικών!
Δεν είναι απίθανο ξαφνικά, μια μέρα στην βόλτα να συναντήσετε έναν σκύλο που μπορεί και μέχρι τότε να ήσασταν από αδιάφοροι έως φιλικοί και να μην είστε πια....

Για το γενικότερο κομμάτι τώρα....
Είναι πραγματικά δύσκολο να πει κάποιος για τις διαφορές τους...
Το ότι ακόμα είναι μπλεγμένες οι φυλές ακόμα μεταξύ τους το κάνει ακόμα πιο δύσκολο αφού μια συμπεριφορά που μπορεί η θεωρία να λέει ότι θα έπρεπε τυπικά να την εμφανίζει η μια, να την εμφανίζει και η άλλη αφου ανατρέχοντας πίσω στους προγόνους τους θα δούμε ότι κάποιοι γεννήτορες σε κάποιες γραμμές είναι κοινοί....

Μια προσωπική παρατήρηση είναι ότι Ε.Π. είναι πιο "γρήγοροι" πιο "σπιρτόζοι" στις αντιδράσεις τους και τις συμπεριφορές τους, δηλαδή θα αντιδράσουν πιο γρήγορα στα ερεθίσματα, ίσως τσαμπουκαλευτούν πιο εύκολα...
Αντίθετα οι Μολοσσοί είναι πιο αργοί, πιο μετρημένοι, άλλα ίσως πιο βάρβαροι στην τελική αντίδραση....

Τώρα βέβαια όπως έγραψα και παραπάνω θα δεις άτομα και στις δύο φυλές να λειτουργούν όπως περιγράφω η άλλη...
Και φυσικά στην πορεία των φυλών στον χρόνο, όλα μπορεί να ανατραπούν....

Τα λευκά ελληνικά Τσομπανόσκυλα δεν τα αναφέρω γιατί έχω δει ελάχιστα δείγματα που να χαρακτηριζονται ως τέτοια κι όχι λευκός Ε.Π.,κανένα από αυτά μάλιστα δεν ετυχε να είναι εργαζόμενο ζώο, και μέσα σε αυτά είναι ακόμα πολύ εντονη η παρουσία του Ε.Π....
 
Last edited:


johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...ο Ερμής φυλάει το σπίτι, αλλά δεν επιτίθεται ανεξέλεγκτα, παρακολουθεί απλώς τους επισκέπτες όταν είμαστε παρόντες, αλλά πλησιάζει σιγά και στη συνέχεια επιτίθεται με σφοδρότητα σε μεγάλους σκύλους...
Αυτή η περιγραφή προσομοιάζει περισσότερο προς τις "δικές μου" φυλές (και ιδίως στον κούταβό μου) και λιγότερο προς τα τσοπανόσκυλα...
Με κάποιες διαφοροποιήσεις στο θέμα των μεγάλων σκύλων...

Είναι, δηλαδή, πιο "restless" από ένα τσοπανόσκυλο, όταν υπάρχουν ξένοι (που έχουμε υποδεχτεί εμείς, στο σπίτι)...
Τον τελευταίο καιρό (βγάζοντας "ψευτοφύλαξη", ίσως?), δεν τους παρακολουθεί απλώς, αλλά (σε όσους δεν γνωρίζει καλά) έχει δείξει "άποψη" και "αντίρρηση" σε συγκεκριμένες κινήσεις τους:
Π.χ., όταν ήθελαν να σηκωθούν από τη θέση τους τη στιγμή που εγώ ήμουν λίγο μακρύτερα... ή, όταν κάποιος κάθησε στη θέση του υπολογιστή μου... ή, όταν μία κυρία πήγε να πάρει την τσάντα της (που ήταν σε σημείο, όπου βάζει η γυναίκα μου μόνο δικά της πράγματα)...

...ο φοιβος εχει μεγαλωσει σε αστικο τελειως περιβαλλον με σωστη κοινωνικοποιηση και ανατροφη απο τον κωστα... και oλη την οικογενεια του...
σε βαθμο που νομιζω οτι ενω θα εχει μια σωστη και ικανοποιητικη φυλαξη απο τον σκυλο του... δεν θα αντιμετωπισει προβληματα υπερβαλλοντος ζηλου...
Σκέφτομαι καμιά φορά...
Σε τι "δοκιμασίες" μπαίνουν τα σκυλιά (ειδικά τα τσοπανόσκυλα), προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του αστικού (και, πολλές φορές, πολύ κοινωνικού) περιβάλλοντος... και νομίζω ότι ανταποκρίνονται σε αρκετά μεγάλο βαθμό...

...Μια προσωπική παρατήρηση είναι ότι Ε.Π. είναι πιο "γρήγοροι" πιο "σπιρτόζοι" στις αντιδράσεις τους και τις συμπεριφορές τους, δηλαδή θα αντιδράσουν πιο γρήγορα στα ερεθίσματα, ίσως τσαμπουκαλευτούν πιο εύκολα...
Αντίθετα οι Μολοσσοί είναι πιο αργοί, πιο μετρημένοι, άλλα ίσως πιο βάρβαροι στην τελική αντίδραση....
Αν και δεν έχω μελετήσει ιδιαίτερα τον Ε.Π. (ούτε και τον Μολοσσό), νομίζω ότι (όπως το περιγράφεις κι εσύ) οι Μολοσσοί ακολουθούν το "πατρόν" των υπόλοιπων μολοσσοειδών Ποιμενικών... εύκολοι (έως πολύ εύκολοι) πριν από το "κόκκινο" και ιδιαίτερα δύσκολοι, έως απαγορευτικοί, μετά το "κόκκινο"...
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.195
Μηνύματα
896.955
Μέλη
19.978
Νεότερο μέλος
Tina78