Ένας φιλάνθρωπος, πρέπει να είναι και φιλόζωος;
Ένας φιλόζωος, πρέπει να είναι και φιλάνθρωπος;
Κατ' αρχήν, για να απαντήσουμε, πρέπει να ορίσουμε τα "φιλόζωος" και "φιλάνθρωπος" Αυτό, όμως, είναι τεράστια κουβέντα, οπότε δεχόμαστε ότι φιλόζωος = αυτός που αγαπά και βοηθάει τα ζώα σε ανάγκη (όλα?) και φιλάνθρωπος = αυτός που αγαπά και βοηθά τους ανθρώπους σε ανάγκη (όλους?).
Επίσης, για να απαντήσουμε πρέπει να μας εξηγήσεις αν με το "πρέπει" εννοείς "υποχρεούται" ή "συνεπάγεται ότι είναι...". Γιατί, κατ' εμέ κανείς δεν υποχρεούται να είναι τίποτα (απαντάω λίγο στο τέταρτο ερώτημα
). Είτε είναι είτε δεν είναι.
Η ερώτηση λοιπόν είναι "ένας φιλόζωος είναι και φιλάνθρωπος?". Νομίζω ναι, συνήθως εκείνοι που
ειλικρινά ενδιαφέρονται για τα ζώα ενδιαφέρονται και για τους ανθρώπους. Και συνήθως εκείνοι που
ειλικρινά ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους, ενδιαφέρονται και για τα ζώα. Με πάρα πολλές ενστάσεις, όμως. Γιατί μπορεί ο φιλόζωος να ενδιαφέρεται για το κουτάβι, αλλά να μην ενδιαφέρεται για το πρόβατο, το κοτόπουλο, το ποντίκι, τη νυχτερίδα, το σκουλήκι, την κατσαρίδα. Και ο φιλάνθρωπος να ενδιαφέρεται για τα παιδιά, τους αναξιοπαθούντες, τον "Τρίτο Κόσμο" γενικώς και αορίστως και να μην ενδιαφέρεται για τον Αλβανό, τον Σκοπιανό, τον Αμερικανό, τον Κινέζο, τον γείτονά του, τον εχθρό του κ.ο.κ.
Νομίζω απαντάω και στην τρίτη σου ερώτηση... σχεδόν.
Γιατί η "καλοσύνη" πάλι τι είναι? Κανείς δεν είναι μόνο καλός ή μόνο κακός. Επίσης όλοι έχουν καλοσύνη και κακία μέσα τους, κατά τη γνώμη μου. Και τις κατευθύνουν όπου νομίζουν ή όπου μπορούν, ανάλογα με τα βιώματά τους, την ανατροφή τους, την παιδεία τους, την ψυχοσύνθεσή τους.
Το "πρέπει" το πιασα, αλλά τι εννοείς με το "είναι σωστό να υπάρχει 'γιατί';"?