ακομα περιμενω απαντηση...Γιατι ρωτας?Σε ποιά χώρα σπουδάζεις κτηνιατρική?
αυτα που γραφεις αν τα καταλαβαινω σωστα (για αυτο και η υπεραπλουστευμενη ερωτηση μου που δεν εχεις απαντησει) ειναι Λαθος.DjSoukis Ας δούμε λίγο κάποια στοιχεία που ίσως φανούν χρήσιμα...
1. Τα σκυλιά δεν έχουν ιδρωτοποιούς αδένες στο δέρμα τους (παρά μόνο στις πατούσες) και έτσι δεν βοηθιούνται και πολύ στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.Έτσι, οι σκύλοι βασίζονται περισσότερο στο "λαχάνιασμα" για να δροσιστούν, αλλά και στο τρίχωμα.
2. Το τρίχωμα (η ποιότητα, το μήκος του, κλπ.) ΒΟΗΘΟΥΝ το σκύλο στο να δροσιστεί και να μην αφήνει τον ήλιο να υπερθερμάνει το δέρμα του (με την "ανικανότητα" να δροσιστεί μέσω εφίδρωσης) σε πολύ γρήγορο χρόνο.
Σε αυτό το σημείο θα μας βοηθούσε η γνώση του Θερμικού Νόμου του Νεύτων ή αλλιώς Νόμου Μεταφοράς Θερμότητας.
Με απλά λόγια (και σε "κυνολογικό" παράδειγμα), αυτός μας λέει πως μια τρίχα που η άκρη της μπορεί να ξεπεράσει σε θερμοκρασία τους 69 βαθμούς Κελσίου μεταφέρει με συγκεκριμένη και σταθερή ταχύτητα (αγωγιμότητα θερμότητας) την θερμοκρασία αυτή στην ρίζα της, άρα και στο δέρμα.
Τα περισσότερα θηλαστικά "προσπαθούν" να διατηρούν μια θερμοκρασία δέρματος γύρω στους 29 βαθμούς Κελσίου.Άρα, όσο πιο μακρυά η τρίχα τόσο μεγαλύτερος ο χρόνος που η υψηλή θερμοκρασία θα πλήξει το δέρμα του σκύλου.Δηλαδή, ο σκύλος θα μείνει δροσερός περισσότερη ώρα αν το τρίχωμα του είναι μακρύτερο.
Φυσικά, ένας σκύλος χωρίς τρίχωμα ή "κοντοκουρεμένος" θα φτάσει τα όρια της θερμοπληξίας σε ελάχιστο χρόνο.
3. Το χρώμα του τριχώματος έχει μεγάλη σημασία!...Το μαύρο απορροφά την θερμότητα ταχύτατα, το λευκό αρκετά αργά.
4. Το δέρμα του σκύλου είναι πολύ ευαίσθητο σε εγκαύματα από τον ήλιο.
Σε γενικές γραμμές, καλό είναι να αποφεύγουμε την απευθείας έκθεση στον ήλιο (και εμείς και τα σκυλιά μας) και να μη κουρεύουμε τον σκύλο μας (και μάλιστα "γουλί") αλλά να περιποιούμαστε το τρίχωμα, σύμφωνα με το πρότυπο (που δεν υπάρχει τυχαία) ή τα αποδεδειγμένα στοιχεία φυσικής και φυσιολογίας.
Χρήσιμα, επίσης, τα δροσιστικά ντους, τα "καταφύγια" σκιάς και τα a/c...
Να πω τέλος πως τα σκυλάκια δεν είναι "καλή ιδέα" για δώρο και πως οι επιλογή ενός σκύλου είναι φρόνιμο να μην έχει σαν πρώτο κριτήριο την τιμή...και αυτό γιατί μπορεί, με "σκληρό" τρόπο, να ανακαλύψουμε την μακροπρόθεσμη διαφορά μεταξύ τιμής και κόστους.
δεν ξερω αν ειναι σωστα αυτα που εχεις διαβασει και εσυ εβγαλες λαθος συμπερασματα ή αν κυκλοφορουν τοσο λαθος κειμενα στο ιντερνετ.
παντως ειναι λαθος.
αν βρω χρονο θα σου ποσταρω το γιατι(λογω εξεταστικης δεν εχω χρονο για Σεντονια post).
παντως το σκεπτικο σου (αν και χρησιμοποιεις νομους του νευτωνα...)ειιναι τελειως λαθος.