Μαλλον το προβλημα σου ειναι στη λαθος διατυπωση απο εμενα οτι ειναι νομος της Ε.Ε. Οτι θες εσυ δεν εχω κανενα απολυτως προβλημα. Η ουσια ποια ειναι ομως? Εχει υπογραψει η χωρα μας? Εχει ξεκινησει να ισχυει στις διεθνεις εκθεσεις?
Στις εκθέσεις ισχύει η νομοθεσία κάθε χώρας. Υπάρχουν διαφορές απο χώρα σε χώρα.
Στις 8 Μαΐου 1979, η κοινοβουλευτική ομάδα του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe), πρότεινε να οριστεί μια διακυβερνητική επιτροπή “ειδικών” που θα διοργάνωνε ένα ευρωπαϊκό συνέδριο, το οποίο, μεταξύ άλλων στόχευε το εμπόριο αλλά και τον πληθυσμό των κατοικίδιων ζώων στην Ευρώπη. Το όργανο αυτό του οποίου συμπτωματικά προεδρεύει η Τουρκία αυτή τη περίοδο, ουδεμία σχέση έχει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι δε συμβάσεις αυτού, δεν δεσμεύουν την Ε.Ε. παρά μόνο τα μέλη που τις υπογράφουν, όπως φυσικά ισχύει για όλες τις διεθνείς συμβάσεις, όπως π.χ. αυτή για το Δίκαιο της Θάλασσας κ.λ.π.
Στις 6 Ιουνίου 1986, η επιτροπή αυτή παρέδωσε ένα προσχέδιο. Μια επιτροπή στα πλαίσια συνεδρίου “ειδικών” που όμως ορίστηκε ad hoc (European Convention for the Protection of Pet Animals) από συγκεκριμένα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, παρέδωσε προς ψήφιση στις 13 Νοεμβρίου 1987, στο Στρασβούργο της Γαλλίας, ένα κείμενο προς υπογραφή. Το κείμενο αυτό
http://conventions.coe.int/treaty/en/Treaties/Html/125.htm έσπευσε να το υπογράψει η Ελλάδα, χωρίς φυσικά να ζητηθεί η γνώμη εμπειρογνωμόνων ή ειδικών επί των επιμέρους θεμάτων. Ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο το 1992, περιέπεσε όμως ως νόμος σε αχρηστία αφού δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Αντίθετα με την Ελλάδα, χώρες με μακρά παράδοση στην οργανωμένη κυνοφιλία διατύπωσαν επιφυλάξεις επί των άρθρων που άπτονταν της ωτεκτομής και της κοπής της ουράς και είτε υπέγραψαν εξαιρώντας συγκεκριμένα άρθρα όπως το άρθρο 10, είτε δεν υπέγραψαν τη συνθήκη μέχρι και σήμερα, είτε κατά την ενσωμάτωση στο εθνικό τους δίκαιο εξαίρεσαν κάποιες φυλές, κατά κανόνα τις εργασιακές φυλές όπου παραδοσιακά γινόταν αυτό
http://conventions.coe.int/treaty/Commun/ChercheSig.asp?NT=125&CM&DF&CL=ENG
Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, από τις 48 χώρες, η απαγόρευση ισχύει σε 16 χώρες. Σε έξι μόνο από αυτές απαγορεύεται πλήρως η έκθεση σκύλων με κομμένη ουρά και αυτιά, ενώ στις υπόλοιπες, είτε επιτρέπεται πλήρως, είτε επιτρέπεται για ζώα που γεννήθηκαν ή εισήχθησαν από χώρες που αυτό επιτρέπεται
http://www.cdb.org/euro.htm
Επειδή κάθε νομικό πλαίσιο για την προστασία των ζώων και στη συγκεκριμένη περίπτωση των κατοικίδιων σκύλων πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν του πολλές διαφορετικές παραμέτρους, θα πρέπει να αναφερθεί ότι:
Οι σκύλοι ανήκουν σε ομάδα θηλαστικών που γεννιούνται με ατελές νευρικό σύστημα. Τις πρώτες μέρες της ζωής τους, τα κουτάβια είναι τυφλά, κουφά και δεν αισθάνονται πόνο. Ο καθηγητής και διευθυντής της χειρουργικής κτηνιατρικής κλινικής του Πανεπιστημίου Justus-Lieberg, Prof. Dr. R. Fritsch, ερωτηθείς να γνωμοδοτήσει στον Γερμανικό Κυνολογικό Όμιλο, διατύπωσε ευθαρσώς ότι ο τομή της ουράς σε συγκεκριμένες φυλές αποτελεί πρόληψη και προστατεύει από μελλοντικούς τραυματισμούς, χωρίς τα κουτάβια να αισθάνονται πόνο
http://www.cdb.org/vets/fritsch.htm Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί η δυνατότητα τομής της ουράς με περίδεση (σταματά η αιμάτωση του μέλους και απορρίπτεται πλέον από τον οργανισμό) και όχι με χειρουργική επέμβαση, η οποία σύμφωνα ακόμα και με το προαναφερθέν κείμενο της συνθήκης που υπέγραψε η χώρα μας, δεν χρειάζεται να γίνει καν από κτηνίατρο αλλά από έμπειρο ή κατάλληλο γι αυτό το σκοπό (σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο της κάθε χώρας μέλους) άτομο. Θα πρέπει να επισημανθεί, ότι σκοπός του νομικού πλαισίου είναι να προστατεύσει τα κατοικίδια από άσκοπο πόνο και να προστατευθεί η ευζωία τους.
Οι G. Diesel, D. Pfeiffer, S. Crispin, D. Brodbelt, στο άρθρο τους “Risk factors for tail injuries in dogs in Great Britain” (Veterinary Record (2010) 166, xx-xx doi: 10.1136/vr.b4880) προϊόν της μεγαλύτερης ιατρικής έρευνας που έγινε στο Η.Β. καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η τομή της ουράς αποτελεί (όπως αναμενόταν) σημαντικό μέτρο πρόληψης τραυματισμών. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να αντικρούει τα παραπάνω.
Η Παγκόσμια Κυνολογική Ομοσποδία (FCI) διαθέτει ομάδα εξειδικευμένων κτηνιάτρων οι οποίοι και γνωμοδοτούν για τις αλλαγές στα πρότυπα φυλών με γνώμονα τις επιδράσεις αυτών στην υγεία και ευζωία κάθε φυλής σκύλων. Ποτέ μέχρι τώρα δεν διατυπώθηκε αντίρρηση ή οιασδήποτε φύσεως ένσταση από αυτή την επιτροπή για αυτού του τύπου τις επεμβάσεις.
Είναι σαφές λοιπόν ότι για τις εργασιακές φυλές, αποτελούν πρόληψη και όχι αισθητική επέμβαση. Δυσάρεστες εμπειρίες εκτροφέων και ιδιοκτητών φυλών που παραδοσιακά γίνεται τομή της ουράς, αυξάνονται από χώρες που ισχύουν τέτοιες απαγορεύσεις.