Φωτογραφίζοντας τα σκυλιά μας! (Tips & συμβουλές)


dimitrismp

Well-Known Member
8 Ιανουαρίου 2011
170
0
H άσπρη γάτα θα βγει γκρι, και η μαύρη γάτα πάλι γκρι. Είπαμε το φωτόμετρο νομίζει ότι ο κόσμος είναι μόνο γκρι......

Γι' αυτό +2 στην άσπρη και -2 στην μαύρη...

Αν δεν έχεις ρυθμίσει το ISO αυτόματο [επιλογή auto ISO], ναι, μπορείς να ρυθμίζεις μόνη σου το ISO. Όσο μεγαλύτερο το ISO, τόσο μεγαλύτερος ο θόρυβος και τόσο λιγότερη η λεπτομέρεια.......αλλά θα είναι πιο δύσκολο για σένα να παίζεις με 3 παραμέτρους, τώρα αν το ISO ρυθμίζεται μόνο του, θα έχεις να παίξεις με ταχύτητα και διάφραγμα στη φωτομέτρηση μόνο, στη συγκεκριμένη μηχανή, αν μετά χρησιμοποιήσεις πρόγραμμα αποθορυβοποίησης, μπορείς άνετα να κτυπήσεις μέχρι 400 ISO, όχι παραπάνω.

Ζήτησα να περιγράψεις προφορικά τι θα έκανες στη φωτογραφία, σωστή η φωτομέτρηση [με spot] στο γρασίδι.....πρόσεξε μην αφήσεις τη μηχανή με spot φωτομέτρηση στα άλλα προγράμματα [εκτός manual], θα έχεις άλλα αντί άλλων αποτελέσματα....:)
 


Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.741
3.977
39
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Δεν έχω την επιλογή auto ISO :-| Εχει 100 μέχρι 1600.

Δηλαδή, τι θα άλλαζα στη φωτογραφία με ρωτάς;

ΥΓ. Να ρωτήσω για την αποθορυβοποίηση...

Αυτή η φωτογραφία είναι σε ISO 1600 (γιατί τραβήχτηκε σε σκοτινό μέρος και έπρεπε να αυξήσω την ταχύτητα). Η αποθορυβοποίηση πώς γίνεται;



EXIF
 


dimitrismp

Well-Known Member
8 Ιανουαρίου 2011
170
0
Προγράμματα αποθορυβοποίησης είναι τα...

Neat image
Noise Ninja
και υπάρχει και στο camera raw του photoshop δυνατότητα αποθορυβοποίησης jpeg.

Στη συγκεκριμένη, που ανέβασες, δεν χρειάζεται αποθορυβοποίηση και αυτό γιατί ο θόρυβος "κρύβεται" όταν κάνουμε resize προς μικρότερα μεγέθη από το αρχικό, ο λίγος κόκκος που φαίνεται στην οθόνη είναι ωραίος, θυμίζει τη γοητεία του φιλμ και δεν βγαίνει συνήθως στην εκτύπωση.....

Και σε αυτή βλέπω μια λατρεία στο 5.6 [κάνε το 11 στις ρυθμίσεις σου, θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα....] και εδώ έχεις εστιάσει στο δεύτερο...και "έχασες" το πρώτο.
 
Last edited:


Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.741
3.977
39
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Προγράμματα αποθορυβοποίησης είναι τα...



Και σε αυτή βλέπω μια λατρεία στο 5.6 [κάνε το 11 στις ρυθμίσεις σου, θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα....] και εδώ έχεις εστιάσει στο δεύτερο...και "έχασες" το πρώτο.
Ανεβάζοντάς το όμως, η φωτογραφία θα γινόταν σκοτεινή :)

Ποιος είπε ότι ήθελα να πιάσω και τα 2 ;)
 


dimitrismp

Well-Known Member
8 Ιανουαρίου 2011
170
0
ΟΚ, νομίζω ότι το θέμα manual φωτομέτρηση έκλεισε για αρχή, περιμένω φωτογραφίες άλλων μελών που ενδιαφέρονται, ο διάλογος είναι πολύ καλύτερος και διευκρινίζονται αρκετά θέματα......
 


st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Απολαυστικό topic!Ειλικρινά!

Τεχνικά θέματα και ανάλυση τους!

Δάσκαλεεεε...μην νομίζεις ότι επειδή δεν postάρω δεν το παρακολουθώ κιόλας!:D
 


dimitrismp

Well-Known Member
8 Ιανουαρίου 2011
170
0
Ανεβάζοντάς το όμως, η φωτογραφία θα γινόταν σκοτεινή :)

Ποιος είπε ότι ήθελα να πιάσω και τα 2 ;)
Δεν την είχα διαβάσει την απάντηση, πράγματι αν έβαζες από 5.6 διάφραγμα, 11 διατηρώντας τις άλλες ρυθμίσεις, θα είχες υποφωτισμένη φωτογραφία......αυτή είναι λάθος αντιμετώπιση, αν έχουμε κάνει σωστή φωτομέτρηση, αν αλλάξουμε μια ρύθμιση για να μπαίνει το σωστό φως, πρέπει να αντισταθμίσουμε με μια άλλη ρύθμιση. Π.χ. αν αυξήσουμε ταχύτητα κλείστρου, πρέπει ανάλογα [stop] να ανοίξουμε περισσότερο τη τρύπα [διάφραγμα] και αντίστροφα, παίζει και το ISO παιχνίδι από το τρίγωνο του διαβόλου.

Τώρα στη συγκεκριμένη περίπτωση θα έπρεπε να γίνουν τα εξής......

Το 1/400 στη συγκεκριμένη λήψη είναι απαραίτητο, δεν μπορεί να αλλάξει, για να πάς από το 5.6 στο 11 έχουμε 2 stop διαφορά [όπως λέμε, γι' αυτό χρειάζεται η θεωρητική ανάλυση πρώτα, τέσπα], αυτό σημαίνει ότι από ISO 1600 έπρεπε να φτάσεις [2 stop - 1600Χ2Χ2=] 6400, θα έπαιρνες λάσπη, όχι φωτογραφία με τη συγκεκριμένη μηχανή....άρα η μόνη λύση σου θα ήταν επιλογή άλλου σημείου πιο σωστά φωτισμένου, αυτό που είπαμε στην αρχή.....η επιλογή του σωστά φωτισμένου σημείου είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της λήψης......
 
Last edited:




mAthosalas

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2011
1.053
2
52
Πάτρα
...το χαλάρωμα των χεριών στο τιμόνι έρχεται μετά από πολλά κλικ.....μόνο του.
Συμφωνω αλλά διαφωνω στο οτι ας το αφησουμε να ερθει.Αποψη μου ειναι οτιεαν μαθεις κατι σωστα απο την αρχει,μενει.Δηλαδη καλο ειναι να το γνωριζουν ολοι και να αρχισει καποιος με αυτο το "χαλαρο" χερι και να εμβαθυνει τεχνικα.Θα το βρισκει συνεχως μπροστα του και θα ειναι για καλο του.

Τέσπα, από σας εξαρτάται, αν κουράζω, σταματώ.
Δεν νομιζω να κουραζεις καποιον που θελει να μαθει.Αν καποιος κουραζεται,ας συμμετασχει σε καποιο αλλο Τοπικ.

Δεν ήρθα να εντυπωσιάσω εδώ, απλά με κέφι το κάνω, χωρίς υστεροβουλία, έχω μάθει ότι προσφέροντας αγνά πάντα κερδίζω κάτι, κάτι θετικό μου συμβαίνει.
Και πολυ καλα κανεις.Προτερημα θα το ελεγα εγω αυτο.Γιατι συνηθως οι σπεσιαλιστες και καλα φωτογραφοι,αρκετους εχω συνομιλησει επι προσωπικου ή διαδικτυακα,απεχουν απο το να μοιραστουν γνωση ετσι απλα μαζι μας...Υπαρχει,το γνωριζεις,ενα τουπε και αποσταση,μια αισθηση υπερανω και να ειναι ενα κλικ πιο πανω σε γνωση....Οπότε προσωπικα το βρισκω σωστο αυτο που κανεις.

Και έχω μια "ιδιοτροπία", ξεροκεφαλιά πες το, πιστεύω ότι το δικαίωμα στη γνώση το έχουμε όλοι...περιμένω, να συνεχίσω ή η εμπειρία της στιγμής θα δώσει τη λύση;
Χαιρομαι να γνωριζω τετοιους "ξεροκεφαλους". Αλλωστε και ο Πολιτισμος ειναι η ξεροκεφαλιά και αντιδραση που παλευει την αμαθεια...


Περα απο τα παραπανω,δεν παρεμβαινω στις συμβουλες σου και στα γραφομενα σου προς Θεου.Καλα κανεις και τα ποσταρεις,θα ελεγα πολυ χρησιμα οσα γραφεις και μοιραζεσαι...Η μονη παρεμβαση που εκανα,περι χεριου και στιγμης ειναι διοτι μετα απο αρκετα χρονια εχω δει σε μενα και σε αλλους οτι αν δεν εχεις παθος με τη φωτο,αν δεν φωτογραφιζεις νοιωθοντας οτι κανεις κατι που σου αρεσει,οποια τεχνικη καταρτιση και γνωση κι αν εχεις,απλα σου ειναι αχρηστα...Και ελπιζω να με καταλαβαινεις.


Συνεχισε ;)
 
Last edited:


dimitrismp

Well-Known Member
8 Ιανουαρίου 2011
170
0
Σίγουρα, το να κατέχεις τις τεχνικές γνώσεις και να μην έχεις τη ματιά, το κάδρο, δεν λέει. Το πάθος για τη φωτογραφία, βγάινει στα κα΄δρα του φωτογράφου.

Εδώ, όμως, κατάλαβα ότι πρέπει να αρχίσουμε από τα απλά - βασικά, να προχωρήσουμε στη σύνθεση και στη συνέχεια να μιλήσουμε για τέχνη....όλα έχουν μια σειρά, μια τάξη.

Στο χέρι σας, επαναλαμβάνω, είναι να προχωρήσουμε, το ενδιαφέρον σας και οι απορίες σας θα βοηθήσουν [και κάτι άλλο, κανείς δεν είναι παντογνώστης και αυτό θα κερδίσω προσωπικά μέσα πό αυτή τη διαδικασία, μια ερώτηση που θα με κάνει να ψάξω για ένα θέμα που δεν γνωρίζω]......ευχαριστώ για τα καλά λόγια....άντε να δούμε πώς οι διαγωνισμοί θα γεμίσουν από αστεράτες φωτογραφίες....;)
 


mAthosalas

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2011
1.053
2
52
Πάτρα
..άντε να δούμε πώς οι διαγωνισμοί θα γεμίσουν από αστεράτες φωτογραφίες....;)
Κι αντε να δουμε μετα ποιος κριτης θα ειναι σε θεση να επιλεξει τις καλυτερες...:flip:\\:D/:flip:
 


dimitrismp

Well-Known Member
8 Ιανουαρίου 2011
170
0
Αμάν, το γνωστό νεοελληνικό πρόβλημα; Kαι ποιος θα κρίνει τους κριτές; :)

Απίστευτο, δεν έχουμε γιατρειά.....:D
 


st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Δημήτρη, επειδή και εγώ δεν κατέχω ιδιαίτερες γνώσεις αλλά έχω μια πολύ καλή φωτογραφική μηχανή και περίσσια όρεξη για να μάθω θα ήθελα να συνεχίσεις έτσι όπως αναπτύσσεις πάνω στις φωτογραφίες της Berna!Η Berna είχε φωτογραφικό υλικό μιας που σουρτουκεύει με την σούστα της και αυτό και μόνο με αυτές τις φωτογραφίες της και με την δική σου ανάπτυξη για μένα μου έχεις καλύψει πολλές απορίες και το πως πρέπει να χειρίζομαι-σκέφτομαι-σετάρω την μηχανή μου, το περιβάλλον κτλ!

Γιατί για να σου πω να μου πεις μόνο πως γίνεται να επιτευχθεί μια λήψη μιας φωτογραφίας με 1/200 , με x f και με x iso δεν θα γίνει τίποτα!
Τσακ μπακ τίποτα δεν γίνεται!

Υπόσχομαι σύντομα φωτογραφικό υλικό, περίπλοκο, για ανάλυση!
 




Cisse

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2010
842
0
Athenes - Ag.Paraskevh
Παιδια κ εγω διαβαζω αλλα δεν νομιζω οτι εχω την καταληλη μηχανη για τετοια κολπα μπορει να κανω κ λαθος βασικα, που λες Δημητρη εχω μια Sony Dsc-w270 πιστευεις οτι μπορω να παιξω με αυτην ?
Συνεχισε ετσι !
 


underdog

Well-Known Member
5 Απριλίου 2011
1.223
135
φοβερο θεμα!!!!

παρολο που εχω λοξα με τη φωτογραφια, γνωριζω μονο τα πολυ βασικα.... θελω να πω 2 προαγματα που εχω καταλαβει φωτογραφιζοντας το σκυλο μου.

1. οτι κατα κανονα πρεπει να τραβηξει καποιος παρα πολλες "μουφα" φωτογραφιες για να του βγουν μερικες καλες.
2. οτι δυσκολευομαι να τραβηξω σωστα το σκυλο μου οταν το μονο ερεθισμα του εκτος απο το περιβαλλον ειμαι εγω. θα πρεπει δλδ η να υπαρχει καποιος τριτος μαζι μας η ο σκυλος να ειναι λυτος και να κανει τα δικα του (πραγμα που δε γινεται γιατι εχω κουταβι ακομα). Ολο αυτο ξεπερνιεται με μπολικη τυχη :)

θα βαλω κι εγω photos μη επεξεργασμενες για να μπορειτε να δειτε και τα EXIF data.
Αν μπαινει η φωτογραφια οπως τραβηχτηκε εδω στο φορουμ δεν ιεναι αναγκη να ποσταρουμε και screenshots γιατι μπορουμε εμεις οι ιδιοι απο το pc μας να δουμε τα EXIF data της φωτος που κοιταμε/κατεβασαμε.
 


Eammon

Well-Known Member
8 Ιουλίου 2010
516
0
Αθηνα
Ας κάνω την αρχή λοιπόν

Λοιπον....κοιτωντας τη συγκεκριμενη φωτο λεω πως ο σκυλος στα δεξια ειναι "καμενος"!Αλλα μιας και ρωτησες για ταχυτητα στη συγκεκριμενη και 500 να εβαζες παλι καμενη θα εβγαινε!

Μιας και μιλαμε για σκυλια,κατα βαση ως σημειο εστιασης πρεπει να εχεις το κεφαλι παντα!Αν εστιασεις πχ στην ουρα κ το κεφαλι ειναι κουνημενη η φωτογραφια ειναι για πεταμα!

Το μπαγκραουντ θα πρεπει να ειναι οσο δυνατον γινεται ποιο φλουταρισμενο για να αναδειχτει το θεμα σου.....οποτε διαφραγμα οσο γινεται μεγαλυτερο..... πχ 2.8 κ με ταχυτητα παιζεις αναλογως !

ISO καλυτερα να βαζεις οσο ποιο μικρο γινεται για να γλιτωσεις το θορυβο,εαν θες να κερδισεις ταχυτητα ανεβαζεις!Αυτο βεβαια σιγουρα εχει να κανει με το ποσο φως παιζει γενικοτερα!Αν ομως ειναι επαρκες τοτε οσο πιο χαμηλα...

....γενικα ο θορυβος στις φωτογραφιες ειναι εμφανης οταν υπαρχουν σκοτεινα σημεια στην φωτογραφια!Οταν εχεις πολυ καλο φως δεν εχεις θεμα με θορυβο.Αν και στις πολυ καλες μηχανες κ υψηλο ISO να βαλεις δεν εχεις και τοσο θεμα με το θορυβο! :)
 


Eirini-Fontas

Well-Known Member
6 Μαϊου 2009
5.280
709
Θρακομακεδονες
Πολυ ωραια τα λετε και τα αναλυετε! Εγω που ειμαι εντελως ασχετη και μου αρεσει
παρα πολυ να ασχοληθω με το αθλημα μηπως να προτεινετε και καμια φωτογραφικη
μηχανη??!
 


Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Εγώ από τεχνικές γνώσεις δεν τα πάω καλά, πιο πολύ λειτουργώ με δοκιμές κ ένστικτο καθαρά... κ φωτογραφίζω οτιδήποτε μου κάνει εντύπωση (γενικά είναι πολύ συχνό χόμπι μου η φωτογραφία), δεν πολυσκέφτομαι δηλ. όταν είμαι σε τέτοια φάση. Έχω μία μέτρια προς καλή φωτογραφική, ερασιτεχνική προς το παρόν (Panasonic Lumix TZ10), αλλά σίγουρα χρειάζομαι κάτι παραπάνω ώστε να μου δοθεί η ευκαιρία να αποτυπώνω αυτό που βλέπω σε pixels κ η φωτογραφική να μπορεί να ακολουθεί το μάτι κ τη φαντασία μου (σε χρώματα, σταθερότητα στην κίνηση και παιχνίδια του φωτός) :)
Θα είναι το χριστουγεννιάτικό μου δώρο η νέα φωτογραφική, αλλά σίγουρα θα χρειαστώ τις συμβουλές σας.
 


zouzounos

Well-Known Member
19 Ιανουαρίου 2009
1.954
317

μπορεις να μου κανεις και μενα μια αναλυση για αυτη?
και οταν εχεις χρονο και για αυτη?
εμπλεξες :)
λαθος!και απο αλλους θελω να ακουσω γνωμες
 
Last edited: