δηλαδη εγω πρεπει να πληρωσω τα βραβεια του μπαμπα και της μαμας και την τροφη που εφαγαν,
δηλ αν εσυ ερθεις στην καφετερια που εχω για να πιεις καφε θα πληρωσεις και την αγορα της μηχανης του καφε??
Φίλε
panos chow,
Ναι,
ευτυχώς (για τη φυλή, για τους "εραστές" της, για τους ευσυνείδητους - υπεύθυνους εκτροφείς και για τους "εργασιακούς" της φυλής),
ή δυστυχώς (για όσους επιθυμούν, πολύ απλά, Rolex σε τιμή Folex),
εσύ πρέπει να πληρώσεις τα βραβεία του μπαμπά και της μαμάς...
Και, αν
εσύ είσαι
ακόμα πιο μερακλής (πιο προβληματισμένος για θέματα υγείας, ακόμα περισσότερο για θέματα χαρακτήρα - ταμπεραμέντου, έστω και πιο "χομπίστας") θα πληρώσεις, επιπλέον για τα βραβεία των
δύο γιαγιάδων και των
δύο παππούδων... Και πάει λέγοντας, μέχρι το δέντρο να φτάσει τα 14 σκυλιά, τουλάχιστον, αν δεν μιλάμε για
πολύ μερακλήδες...
Και όλα τα παραπάνω βραβεία έχουν ενσωματώσει πολλά χρόνια μελέτης και εμπειρίας, ταξίδια, ξενοδοχεία, μεταφορά των σκύλων, κόστος επιβάσεων, γιατρούς, υπερήχους, γκρούμερς, αμοιβές χειριστών εκθέσεων κλπ., ων ουκ έστιν αριθμός... Είναι τόσο μεγάλα αυτά τα έξοδα (με μέγιστο αυτό της μελέτης - εμπειρίας - τεχνογνωσίας και,
τελικά, το όνομα - φήμη του εκτροφέα), που θεωρώ ότι η τροφή που έφαγαν όλα αυτά τα σκυλιά μάλλον σου προσφέρεται σαν δώρο...
Εάν δε ο εκτροφέας διαθέτει εγκαταστάσεις (όσο πιο σούπερ-ντούπερ, τόσο ακριβότερες), σίγουρα δεν θα πληρώσεις (μόνο εσύ) το κόστος αγοράς - κατασκευής, αλλά θα πληρώσεις ένα ετήσιο ποσοστό αποσβέσεων, το οποίο με τη σειρά του κατανέμεται στο προσδοκώμενο πλήθος κουταβιών που (εκτιμάται ότι) θα πουληθούν κάθε χρόνο...
Με τον ίδιο τρόπο, φαντάζομαι ότι λειτουργείς και στη δική σου καφετέρια: Η μηχανή του καφέ (ανάλογα με το κόστος της) είτε αποσβένεται one-off, είτε (ως μηχανολογικός εξοπλισμός - αν είναι πολύ ακριβή) μέσα σε ένα διάστημα έως 4 χρόνια...
Εσύ υπολογίζεις πόσους καφέδες θα πουλήσεις το χρόνο και κατανέμεις την απόσβεση του κόστους αγοράς στον καθένα από αυτούς τους καφέδες... Βάζεις επάνω και τα κόστη ενοικίων, μισθοδοσίας, utilities (και λοιπές δαπάνες που ίσως να έχετε εσείς
) κλπ. και τα κατανέμεις, πάλι, πάνω στον κάθε καφέ που προσδοκάς να πουλήσεις και, επιπλέον και το (λογικό ελπίζω
) καθαρό κέρδος σου...
Ο πελάτης, λοιπόν, είτε θα θεωρήσει φανταστικό τον καφέ και το service σου και θα ξαναέρθει, σε κάθε περίπτωση - μπορεί να το κάνει και "στέκι" του κατ' επιλογήν (και όχι επειδή είσαι δίπλα του)... Και πολύ περισσότερο, μάλιστα, αν βγει και η φήμη ότι κάθε φορά που ανάβεις τη μηχανή σου χύνεις 30 καφέδες, για να πιάσει τη σωστή θερμοκρασία και πίεση...
Είτε θα θεωρήσει τον καφέ σου και το service σου "τίμιο" σε σχέση με αυτά που προσφέρει και δεν θα έχει αντίρρηση να ξαναέρθει, ιδίως αν είναι κοντά...
Είτε θα θεωρήσει ότι τον κλέβεις στη σχέση "price/performance" και δεν πρόκειται να ξαναπατήσει...