Μανίκι κατά τη Β.Υ.




George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Υπάρχουν ομοιότητες αλλά και διαφορές στο πως θα μεγαλώσει ένας σκύλος συντροφιάς κι ένας σκύλος που προορίζεται για εργασία. Δεν είναι δρόμοι χωρίς επιστροφή ούτε το ένα αναιρεί το άλλο, μπορείς να ξεκινήσεις εργασία και τριών ή τεσσάρων ετών και αντίστοιχα ο σκύλος εργασίας/σπορ να είναι ο καλύτερος σύντροφος.

Το μανίκι δεν είναι το πρώτο μέρος της εκπαίδευσης για προστασία. Ξεκινάς απο μαλακό λουκάνικο, μετά μαλακό μανίκι δεμένο με ιμάντα, μετά φορά ο ερεθιστής το μανίκι κ.λ.π.

Σε αυτή την ηλικία προσωπικά θα έδινα μεγαλύτερο βάρος στην υπακοή και την ιχνηλασία αλλά η μεθοδολογία διαφέρει απο τον ένα στον άλλο.

Φυσικά παίζει σημαντικό ρόλο το είδος της εργασίας για το οποίο μιλάμε.
 


Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Συμφωνω! δλδ το να ξεκινησει φυλαξη απο τους 18 μηνες και πανω.. δεν ισχυει πια?
Φυσικά και ισχύει ακόμη για πολλούς εκπαιδευτές. Ανώριμοι σκύλοι/φυλές συχνά ξεκινούν και αργότερα.
 


kasi

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2009
3.081
1.091
Αθηνα -
www.facebook.com
Φυσικά και ισχύει ακόμη για πολλούς εκπαιδευτές. Ανώριμοι σκύλοι/φυλές συχνά ξεκινούν και αργότερα.
αυτ το ξερω εκ'των πραγματων.. βλ. δικο μου σκυλο..
αργησε να παρει μπρος.. ηρθε ο εκπαιδευτης 2-3 φορες και εφυγε πινοντας μονο καφε.. ο σκυλος χαριεντιζοταν μεχρι τους 18-20 μηνες και βαλε..
 


trickius

Well-Known Member
22 Οκτωβρίου 2009
263
4
Νομιζω οι εκπαιδευτες... (?)
αλλα πιστευω εγινε για λογους ασφαλειας ολων μας.
Πολλές παλιές θεωρίες έχουν αναθεωρηθεί όσο μπαίνει νέος κόσμος στο παιχνίδι.
 


kasi

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2009
3.081
1.091
Αθηνα -
www.facebook.com
ναι αλλα αυτο μηπως συμβαινει λογο κρισης και κερδοσκοπικα?

εννοω οπως το πακετο προσφρας που μας ειχε πει εμας ενας - γελοιος ομως!
 


deas

Well-Known Member
1 Δεκεμβρίου 2010
354
1
Καπου εδω γυρω..
Παιδια ο συγκεκριμενος τυπος ηταν ο πρωτος του σκυλος και τον ηθελε για φυλακα...

Οταν ειπα οτι ειναι ανευθυνο εννοουσα απο πλευρας του εκπαιδευτη και οχι του οποιοδηποτε ανηξερου ιδιοκτητη που εχει κ@...σει να παρει ενα σκυλο τρομο για οποιον κακο μπει μεσα στο σπιτι του...

Ομως ο εκπαιδευτης προκειμενου να τσιμπησει τα 950 ευρουλακια που εχει το πακετο τα παντα κατα τα λεγομενα του... (ΒΥ, φυλαξη, σωματοφυλακη, κρυπτες και να σου φτιαχνει φρεντο καπουτσινο με ζαχαρινη...) δεν υπολογιζει τιποτα με μεγαλο κινδυνο να βγει ενα ''λαθος'' σκυλι και για τον ιδιοκτητη και για τους γυρω του..

@kasi αυτος με το πακετο που λες κοντα στο Μενιδι ητανε ?
 


trickius

Well-Known Member
22 Οκτωβρίου 2009
263
4
Δεν υπάρχουν στεγανά και "πρέπει" στην εκπαίδευση ενός σκύλου. Ο σκύλος εκπαιδεύεται από την ημέρα που γεννιέται (από την μάνα του) και σταματάει την ημέρα που πεθαίνει και πάει πάντα ανάλογα από τις απαιτήσεις του ιδιοκτήτη του.. Ο σκύλος είναι πηλός στα χέρια του αφεντικού του.
 


deas

Well-Known Member
1 Δεκεμβρίου 2010
354
1
Καπου εδω γυρω..
Το ιδιο πραγμα λεμε φιλε τρικιους...ο πηλος ομως με λαθος επεξεργασια μπορει να ξεχυλωσει και να βγει στραβο το βαζο...η ακομη χειροτερα και να σπασει αργοτερα....

Η απορια μου ειναι αν το περαστικο που ειδα ειναι λαθος επξεργασια...

@George K

Εστω οτι προοριζεις τον σκυλο για φυλακα, αν και απο τα λιγα που γνωριζω δεν κανουν ολοι οι σκυλοι για φυλακες δεν ειναι λαθος το να μαθαινει να δαγκωνει απο τοσο νωρις οταν δεν εχει ηδη μαθει να υπακουει το αφεντικο του και δεν ξερει την θεση του σε αυτη τη ζωη ακομα ???
 
Last edited:


trickius

Well-Known Member
22 Οκτωβρίου 2009
263
4
Το ιδιο πραγμα λεμε φιλε τρικιους...ο πηλος ομως με λαθος επεξεργασια μπορει να ξεχυλωσει και να βγει στραβο το βαζο...η ακομη χειροτερα και να σπασει αργοτερα....
Περισσότερο παίζει ρόλο η πείρα του εκπαιδευτή στα δαγκώματα παρά η ηλικία του σκύλου φιλε deas. Δεν νομίζω πως λέμε το ίδιο πράγμα. Δεν είμαι κατά των δαγκωμάτων σε αυτή την ηλικία, είμαι κατά μερίκών λάθος μεθόδων και πρακτικών από διαφόρους εκπαιδευτές. Ο σκύλος αμα δουλευτεί σωστά δεν θα έχει κανένα πρόβλημα. Τα υπόλοιπα είναι θέμα ισορροπίας μεταξύ ιδιοκτήτη και σκύλου.
 


kasi

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2009
3.081
1.091
Αθηνα -
www.facebook.com
deas συμφωνω με το σκεπτικο σου...
οχι δεν ηταν στο μενιδι.. καπου νοτια αν θυμαμαι καλα.. καλαμακι ισως.. αλλα τελικα υπαρχουν και αλλου .. :D
 


Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
δεν καταλαβα... πλησιαζες τελικα η οχι?
2. δεν μου εχει γινει εντελως ξεκαθαρο ποια η διαφορα του σπορ απο την φυλαξη, εκτος απο τα γηπεδα και τους χωρους που γινεται το σπορ.. ενας σκυλος που κανει και σπορ φυλαει κι ολας? η για να γινει αυτο πρεπει να νακανει ΚΑΙ εκπαιδευση φυλακα?

μα και στην φυλαξη, σαν παιχνιδι κυνηγανε τον κλεφτη, και σαν παιχνιδι αρπαζει το χερακι με το μανικακι.. για αυτον ολα σαν παιχνιδι πρεπει να γινονται..
Η φύλαξη (χώρου, αντικειμένων, ατόμων) ΔΕΝ είναι παιχνίδι για τον σκύλο και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν παιχνίδι από τους ιδιοκτήτες (αλλίμονό μας). Το σπορ αντιθέτως μπορεί να μείνει σαν παιχνίδι στο μυαλό του σκύλου, και τίποτα παραπάνω. Επίσης, πολλοί σκύλοι ενώ είναι εξαιρετικοί στο παιχνίδι του σπορ, δεν έχουν το θάρρος να δώσουν μάχη υπό πραγματικές συνθήκες. Άλλοι έχουν θάρρος σε πραγματικές συνθήκες αλλά υπό όρους (να είναι παρών και ο ιδιοκτήτης τους). Τέλος η εκπαίδευση για σπόρ και για πραγματική φύλαξη διαφέρει πολύ. Το ζητούμενο είναι διαφορετικό, πως να μην διαφέρει και η εκπαίδευση;

Επειδή η ερωτήσεις μου ήταν πραγματικές απορίες (και όχι ειρωνία) ανυπομονώ να προσπαθήσει κάποιος να με βοηθήσει να καταλάβω το σκεπτικό πίσω από το ξεκίνημα ενός κουταβιού 5 μηνών στο μανίκι.

Για να μην μπερδευτούμε, δεν μιλάω για "τεστάκια" που μπορεί να θέλει να κάνει κάποιος εκπαιδευτής σε ένα κουτάβι (αραιά και που, καθώς αυτό μεγαλώνει, κοινωνικοποιείται και εκπαιδεύεται στην υπακοή). Μιλάω για οργανωμένο πλάνο μαθημάτων με μανίκι σε κουτάβι 5 μηνών.

@ Deas, μήπως αυτό είδες; Ένα παιχνίδι-τεστ του εκπαιδευτή, για να δει τα πρώτα ένστικτα του κουταβιού;
Ένα τεστ που ούτε αποδεικνύει κάτι συγκεκριμένο (απλά δίνει μια ιδέα για το ποιόν του κουταβιού) και ούτε μπορεί να το βλάψει το μικρό (εκτός φυσικά αν είναι πολύ σκληρό το μανίκι και το κουτάβι πονέσει, με αποτέλεσμα να μην θέλει να ξαναβάλει μανίκι ποτέ στο στόμα του).
 


superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
738
χαλκιδα
www.facebook.com
Εγώ δεν καταλαβαίνω πως μπορεί κάποιος να κρίνει σε ένα κουτάβι 5 μηνών, αν θα έχει τον χαρακτήρα ώστε να μπορεί να αναπεξέλθει στην εκπαίδευση και στα καθήκοντα του σκύλου φύλακα. Μπορεί κάποιος να μου το εξηγήσει;
-νοιμιζω οτι ενας εκπαιδευτης μπορει να παρει μια ιδεα

Ή απλά ξεκινάς την εκπαίδευση και αν ωριμάζοντας (12-18-24 μηνών ο σκύλος) φαίνεται πως δεν "το χει" (το θάρρος ή/και τον σταθερό και προβλέψημο χαρακτήρα που απαιτεί η φύλαξη) τον παρατάς και ότι γίνει;
-και τι να κανεις με τον σκυλο που δε το χει μεχρι εκει μονο παιχνιδι εχει κανει
Αν ο σκύλος μεγαλώσει και αποδεικτεί δειλός, νευρικός, υπερευαίσθητος ερεθίσματα, (ακόμη και λίγο ή λίγο απ'όλα αυτά) τι γίνεται;
-σιγουρα οχι φυλαξη(αλλα εχεις προσπαθησει να τον ανεβασεις)
Αν το κουτάβι μεγαλώσει με αγάπη για το δάγκωμα, αλλά χωρίς το θάρρος να δαγκώσει μεγαλόσωμο ξένο εισβολέα, τι γίνεται;
πετ η προσπαθεις να διορθωσεις τα λαθη

Δεν υπάρχει πιθανότητα ένας δειλός σκύλος που του αρέσει να δαγκώνει να αποδειχτεί επικίνδυνος (για παιδιά, γέρους και αδύναμους, αλλά όχι για τους κλέφτες) ;
ισως και για τους κλεφτες αλλα ενας σκυλος εκπαιδευμενος στη φυλαξη η στη πορεια αυτης ο ιδιοκτητης οφειλει να προσεχει
ειτε ειναι 6μηνων ειτε 56
Αν ο ιδιοκτήτης βασιστεί 100% στον εκπαιδευτή και δεν συνεχίζει να κοινωνικοποιεί το ζώο αρκετά ή/και δεν τον δουλεύει αρκετά στην υπακοή καθ' όλη την ανάπτηξή του (μήνες μετά την ΒΥ, στην εφηβεία και μετά), τι γίνεται;
αυτο πιστευω οφειλετε στον ιδιοκτητη και οι ασχημες συμπεριφορες μπορουν να συμβουν και σε ενηλικο σκυλο


Αν το κουτάβι δεν έχει ιδιαίτερη αγάπη για το "παιχνίδι" αυτό στους 5 μήνες, και ΔΕΝ δαγκώνει τίποτα, τι γίνεται;
η το πορωνεις με το παιχνιδι(δαγκωμα)η δεν κανεις φυλαξη

Αν ο ιδιοκτήτης είναι πρωτάρης και δεν είχε ποτέ σκύλο φύλακα στο παρελθόν και στην πορεία μετανιώσει (γιατί μετά την εφηβεία ο σκύλος του "παρα-είναι" καλός φύλακας για τα δικά του θέλω) τότε τι γίνεται;
δηλαδη αν τον εκπαιδευσεις 2χρονων αυτο δεν μπορει να συμβει?

αν μπορει καποιος ας το φτιαξει γιατι δεν το χω
 


Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Υποτίθεται πως 2 χρονών ο σκύλος έχει ΤΕΛΕΙΩΠΟΙΗΣΕΙ την υπακοή του (αλλιώς δεν τον αναλαμβάνεις για φύλαξη),
υποτίθεται πως έχει κοινωνικοποιηθεί πλήρως και σωστά και πως έχει ωριμάσει αν όχι 100%, τότε 95%.
Υποτίθεται πως μπορείς να έχεις μία ξεκάθαρη άποψη για τον πραγματικό του χαρακτήρα, έτσι ώστε αν υστερεί σε κάτι συμαντικό (ή "υστερεί" ο ιδιοκτήτης) να μην τον αναλάβεις.

Υποτίθεται πως μέχρι τότε ο ιδιοκτήτης, ακόμη και αν ήταν αρχάριος, θα έχει μάθει ΠΟΛΛΑ για τον συγκεκριμένο σκύλο και τις αντιδράσεις του σε κόσμο, και πως θα είναι πιο σίγουρος πως θέλει να τον κάνει πιο προστατευτικό ακόμη. Η πιθανότητες να το μετανιώσει θα είναι ελάχιστες.
Η πιθανότητες να μην μπορεί να "κουμαντάρει" τον σκύλο, σχεδόν ανύπαρκτες (εφόσον τον κουμαντάρει τέλεια εδώ και πολύ καιρό και έχει πιάσει το βασικό νόημα του πως σκέπτεται ο ΩΡΙΜΟΣ πια σκύλος του).

Λέω, εγώ....
 
Last edited:


Diablo

Well-Known Member
16 Ιανουαρίου 2011
459
0
Συρος Κυκλαδες
με όσους εκπαιδευτές έχω μιλήσει για σκύλο και σπορ,ηλικία και ποσο θα κοστίσει,μου είπαν,ότι πρέπει να δουν το σκυλί αν συνεργάζεται και ποσο γρήγορα τα πιάνει...ένα μέσο ορο είναι 3-6 μηνών.φαντάζομαι ότι εννοούσαν κάτι σαν αυτό εδώ, που λογικά το κάνει για να επιλέξει κουτάβι που θα πάει για σπορ..
http://www.youtube.com/watch?v=vUrvVVrKWiU
 


superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
738
χαλκιδα
www.facebook.com
να σου πω εγω τι πιστευω ολα εχουν να κανουν με τον ιδιοκτητη
κ 2 χρονων να ξεκινησει η εκπαιδευση
κ 5 μηνων αν δεν ακολουθεις αυτα που σου λεει ο εκπαιδευτης(εφοσον ειναι σωστος)
πολλα γινονται αλλα σε αυτη την ηλικια ο σκυλος παιζει οπως στο σπορ.
περοσσοτερο πρεπει να το χει ο ιδιοκτητης παρα ο σκυλος
 


deas

Well-Known Member
1 Δεκεμβρίου 2010
354
1
Καπου εδω γυρω..
Υποτίθεται πως 2 χρονών ο σκύλος έχει ΤΕΛΕΙΩΠΟΙΗΣΕΙ την υπακοή του (αλλιώς δεν τον αναλαμβάνεις για φύλαξη),
υποτίθεται πως έχει κοινωνικοποιηθεί πλήρως και σωστά και πως έχει ωριμάσει αν όχι 100%, τότε 95%.
Υποτίθεται πως μπορείς να έχεις μία ξεκάθαρη άποψη για τον πραγματικό του χαρακτήρα, έτσι ώστε αν υστερεί σε κάτι συμαντικό (ή "υστερεί" ο ιδιοκτήτης) να μην τον αναλάβεις.

Υποτίθεται πως μέχρι τότε ο ιδιοκτήτης, ακόμη και αν ήταν αρχάριος, θα έχει μάθει ΠΟΛΛΑ για τον συγκεκριμένο σκύλο και τις αντιδράσεις του σε κόσμο, και πως θα είναι πιο σίγουρος πως θέλει να τον κάνει πιο προστατευτικό ακόμη. Η πιθανότητες να το μετανιώσει θα είναι ελάχιστες.
Η πιθανότητες να μην μπορεί να "κουμαντάρει" τον σκύλο, σχεδόν ανύπαρκτες (εφόσον τον κουμαντάρει τέλεια εδώ και πολύ καιρό και έχει πιάσει το βασικό νόημα του πως σκέπτεται ο ΩΡΙΜΟΣ πια σκύλος του).

Λέω, εγώ....
+++++++++++++++++++++++

@Dr Δεν ξερω αν παρακολουθησα ενα παιχνιδι τεστ παντως με προβληματισε πολυ η κινηση αυτη για την αξιοπιστια του εκπαιδευτη ομως στην συνεχεια της παραμονης μου εκει οταν μπηκε ο φιλος μου με την Ηρμα μεσα επιβεβαιωθηκα....

Θελετ αν μαθετε και πως εκανε διορθωση στο ξαπλωσε στη σκυλα του φιλου μου οταν δεν το εκτελουσε ??
Την βουταγε απο το δερμα της κοιλιας τη σηκωνε στο ενα μετρο περιπου και την αφηνε να σκασει κατω στριφογυριζοντας...
Η διορθωση δε στο ταρβηγμα ενος λουριου που ειχε περασμενο στη μεση του ηταν κλοτσια στη μουσουδα του ζωου...για αυτο ειπα στην αρχη οτι γλυτωσε το ξυλο εκεινο το βραδυ παρα τριχα..Γιατι αν ειχε σκεφτει να τα κανει αυτα στον δικο μου σκυλο ακομα μεσα στο παρκο θα τανε....

Για να κανει τετοια εκπαιδευση μπροστα στους ιδιοκτητες φανταστειτε τι κανει στα αμοιρα τα ζωα οταν του τα αφηνουνε 15 μερες πριν την εναρξη της βασικης..
 




Lord & Maya

Well-Known Member
22 Οκτωβρίου 2009
470
0
Διαβασα προσεχτικα αυτα που είπατε. Αυτά με την βία στο σκύλο εκτός ότι πρόκειται για παράφραση της έννοιας διορθώσεις πρέπει να τιμωρηθεί για βασανισμο ζώων.

Τώρα για το δαγκωνα. Δεν ξέρω ποιος άσχετο διαδίδει φήμες ότι ξεκινας δαγκωνα 18 μηνών. Πάντα ήταν το ίδιο και αυτό ήταν ξεκινάς δαγκωνα απο μωρό ημερών. Υπακοή κανονική ξεκινάς αργότερα πχ μετά άπο 1 χρόνο.
 


superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
738
χαλκιδα
www.facebook.com
ντοπερμανα γινε πιο αναλυτικος γιατι και γω που ξερω τι εννοεις δεν πολυκαταλαβα τι λες
οχι για μενα,για τη φουκαριαρα τη μανα μου..
γιαυτους που διαβαζουν
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.195
Μηνύματα
896.955
Μέλη
19.978
Νεότερο μέλος
Tina78