Με αφορμη το παρακατω από το θεμα της δημιουργιας εκτροφειου:
Οι εκπαιδευτες διαλεγουν στην σχολη τους καποια συγκεκριμενη κατευθυνση/ειδικοτητα, όπως γινεται σε διάφορες σχολες?
Ή αργοτερα αναλογα με το ενδιαφερον τους, τις αναγκες της ζητησης κλπ αποφασιζουν να ασχοληθουν με κατι συγκεκριμενο, όπως πχ προβληματα συμπεριφορας, φυλες ταδε, ειδος εκπαιδευσης (βασικη, εργασια) κλπ?
Και τα δύο. Ή κανένα... βλέπεις στην Ελλάδα οι περισσότεροι επαγγελματίες εκπαιδευτές έχουν πάει σε μερικά σεμινάρια και δεν έχουν σπουδάσει τίποτα. Δεν έχουν πτυχίο δηλαδή. Μάλλον οι περισσότεροι δεν έχουν πάει ούτε σε 1 σεμινάριο.
Είναι αστείο το πόσοι διαφημήσουν τις "σπουδές στο εξωτερικό" και μετά βλέπεις το βιογραφικό στην σελίδα τους και έχει μόνο σεμινάρια (και μερικά ονόματα άλλων εκπαιδευτών που ασχολήθηκαν λίγο μαζί τους). Τους μιλάει 5 λεπτά ο "τάδε", γράφουν "σπούδασα με τον τάδε".... και αν ξέρεις από σεμινάρια, βλέπεις αμέσως πως έχουν πάει σε σεμινάρια για ιδιώτες, ούτε καν σε σεμινάρια για εκπαιδευτές!
Απειροελάχιστοι εκπαιδευτές στην Ελλάδα έχουν σπουδάσει πραγματικά (να ναι 5; να ναι 10; προσωπικά ξέρω μόνο 4), δηλαδή έχουν πτυχίο αναγνωρισμένο στην χώρα που δόθηκε. Στην δική μας χώρα δεν υφίσταται ακόμη τέτοιο πτυχίο.
Από την άλλη, όπως όλες τις "τεχνικές εργασίες" μπορείς να μάθεις και με ποικίλους άλλους τρόπους (χωρίς να πάρεις ποτέ κανένα πτυχίο) και να είσαι μάλιστα και εξαιρετικός στην δουλειά αυτή. Όπως μπορείς να σπουδάσεις ξυλουργός, ή να γίνεις ακολουθόντας κάποιον "μέντορα" και μελετόντας/εργάζοντας και πηγαίνοντας παράληλα και σε καλά σεμινάρια.
Τα ψέμματα είναι που με ενοχλούν εμένα.
Μου αρέσει όμως πολύ που έχεις καταλάβει ένα σημαντικό κομμάτι του θέμματος:
Το ότι υπάρχουν διάφορα είδη εκπαίδευσης/εκπαιδευτών. Διαφορετικό είναι να εκπαιδεύεις για τίτλους και στοίβους και εντελώς διαφορετικό (και τουλάχιστον εξ' ίσου δύσκολο και σεβαστό) να εκπαιδεύεις σκύλους και το κοινό (σκύλους οικογενειών) για παράδειγμα. Και οι εκπαιδευτές του στρατού είναι εκπαιδευτές, όπως και εκείνοι που εκπαιδεύουν σκύλους οδηγούς τυφλών ή σκύλους τις αστυνομίας ή σκύλους προστασίας. Ο εκπαιδευτής που κάνει άψογα το ένα, δεν σημαίνει πως ξέρει να κάνει και το άλλο.