Πώς διαλέγουμε κουτάβι


kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Οι περισσότεροι εκτροφείς εργασιακών γραμμών για τα Γ/Π (μιας και αναφέρεσαι εκεί Άρη) σκέφτονται "πάνω-κάτω" με τον εξής τρόπο:

Το καλύτερο κατά τη γνώμη τους κουτάβι μένει στο εκτροφείο και δουλεύεται πάνω στο sport. Αν δεν το κρατήσουν (για τον οποιονδήποτε λόγο άσχετο με το ίδιο το κουτάβι) τότε ο σκύλος θα πάει σε κάποιον που μένει κοντά στον εκτροφέα ή δουλεύει στο ίδιο club εργασίας και είναι έμπειρος κυναγωγός.

Το επόμενο κουτάβι θα πάει σε κάποιον που δουλεύει στο ίδιο Club

Τα επόμενα 1-2 θα πάνε σε ανθρώπους που θα τα δουλέψουν στην ίδια ή σε πιο προηγμένη χώρα κυνολογικά.

Τα υπόλοιπα θα πάνε σε εμάς τους υπόλοιπους...

Αυτό δε σημαίνει ότι το κουτάβι που θα πάρεις δε θα είναι καλό για τα δικά σου κριτήρια. Απλά μην περιμένεις να πάρεις εσύ (ή εγώ...) το κουτάβι που θεωρεί ο εκτροφέας ότι με κάποιον έμπειρο κυναγωγό, μπορεί να φτάσει στο παγκόσμιο.
 




kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Ναι, αλλά υπάρχει πάντα η πιθανότητα κάποιος να αρνηθεί να σου δώσει αν πεις ότι δε θα "δουλέψεις" με το σκύλο, εφόσον θεωρεί ότι η γέννα είναι πραγματικά πολύ καλή.
 




kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Πώς, πηγαίνοντας σε άλλον εκτροφέα ή περιμένοντας επόμενη γέννα;

Άλλος τρόπος δε νομίζω να υπάρχει...

Βασικά υπάρχει ένας ακόμα, αλλά προυποθέτει βαλίτσα με χειροπέδα στο χέρι :D
 


Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Αυτό το "ακούει ΜΟΝΟΝ αυτόν" καθόλου δεν μου άρεσε (μα ΚΑΘΟΛΟΥ),
Γιατί; Όταν ο μέσος ενδιαφερόμενος έχει καταλήξει στο συγκεκριμένο εκτροφέα δεν βλέπω για ποιο λόγο να μην τον εμπιστευτεί.

Η δικιά σου περίπτωση είναι διαφορετική. Δεν είσαι ο μέσος υποψήφιος αγοραστής

όπως και το 2ο κομμάτι για το ότι διαλέγεις κουτάβι πριν τις 20 μέρες.
Εδώ θα συμφωνήσω, 20 μέρες είναι πολύ νωρίς
 


harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Κωστα, Ολα αυτα ειναι μεθοδοι, αλλά ειχα υποψιν μου μονο την μεθοδο της γεματης τσεπης (και οχι βαλιτσας).
 


Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
Δηλαδη τα κολπα και τα ακροβατικα ειναι δουλεια Εφη? Κατα πόσον μπορουν να προσωμοιαζουν την δουλεια για την οποια ειναι "φτιαγμενο" ενα ΜΚ?
Τα κόλπα + ακροβατικά δεν είναι δουλειά κατά την γνώμη μου, καθώς είναι απειροελάχιστοι οι σκύλοι (ημίαιμοι ή μη) που δεν μπορούν να τα κάνουν καλά με την σωστή καθοδήγηση. Επίσης θεωρώ πως οι σκύλοι που δεν τα κάνουν καλά, δεν κάνουν για ζώα συντροφιάς (ενώ ίσως είναι άριστα στην εργασία τους). Σκύλος κόλπων = σκύλος συντροφιάς κατ' εμέ. Γι' αυτό και η Σαντρίνα δεν θα είχε πρόβλημα να έπερνε και ημίαιμο να του μάθει τα κόλπα.
Ένας άνθρωπος που παίρνει ένα σκύλο για δουλειά (δική του δουλειά) και η δουλειά του είναι με σκυλιά, όχι δε θέλει ένα σκύλο συντροφιάς. Δηλαδή αν έχεις τσοπανόσκυλο, η μόνη δουλειά που μπορείς να κάνεις είναι βοσκή; Γιατί τα bc τα θεωρώ πολυτάλαντα. Ή μήπως όλα τα σκυλιά που δεν είναι απλά pet δουλεύουν γι αυτό για το οποίο αρχικά εκτραφήκαν; Και ξαναρωτάω, η Σαντρίνα πήγαινε με τη Λέσλι για κυνήγι; Ή ήταν μόνο ένας σκύλος συντροφιάς; Τη χρησιμοποιούσε σε κάποια μαθήματα, έκανε ταινίες, διαφημίσεις, επιδείξεις...
Το θέμα άλλωστε δεν είναι η φυλή αλλά το ταμπεραμέντο του σκύλου. Ναι, μπορείς να πάρεις ένα ημιαιμάκι από το δρόμο και να του μάθεις κόλπα κι ακροβατικά (αλήθεια ρε παιδιά, που έχει κάνει ακροβατικά η Λέσλι και κολλήσατε και οι δύο; :confused: ) και να γυρίσεις και βιντεάκι στο σαλόνι σου και να το ανεβάσεις και στο youtube. Δεν πιστεύω όμως ότι οποιοδήποτε σκυλί που τα κάνει αυτά στο σαλόνι σου θα τα κάνει και στο πλατώ και με κάμερες και με φώτα και με όλο το προσωπικό του γυρίσματος και σε συνεργασία με αγνώστους ηθοποιούς, με παρουσία αγνώστων σκύλων, σε οποιοδήποτε μέρος. Εκεί που ο χρόνος μετράει, οι άνθρωποι δουλεύουν και πληρώνονται και περιμένουν τον σκύλο σου να εκτελέσει. Εκεί θέλεις ένα σκυλί που θα σε κοιτάει στα μάτια και δε θα ρισκάρεις με ένα που σου φάνηκε λίγο αδιάφορο.
 


harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Ευχαριστω για την αναλυση Εφη.
Να πω ομως οτι δεν "κολλησα", αλλά απλά ρωτησα απο καθαρο ενδιαφερον και περιεργεια :)
 


Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
@HarryF3:

Μπορείς και να επιλέξεις άλλη φυλή, όπου θα είναι πολύ πιο εύκολο να βρεις αυτό που ζητάς (και να σου το δώσουν κι όλας, καθώς έχουν μεγάλο περίσευμα).

Θεωρώ πως αν ενδιαφέρεται κάποιος για σκύλο εργασίας (και έχει σοβαρό λόγο) είναι κρίμα να κολλήσει στην εμφάνηση.
 


harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
dr
Παρολο που εχω τις συμπαθειες μου (πχ γκριζος ΓΠ και beauceron) δεν κολλαω στην εμφανιση.
Δεν κολλαω ουτε στην τελεια μορφολογια, αρκει να μην δημιουργει πρακτικα προβληματα.

Εξαλλου εχω δηλωσει ότι και ημιαιμο (εκτροφης, εργασιακο και μελετημενο) θα επαιρνα, αρκει να είναι αλήτρα (όπως θα ελεγα εγω) ή τυπάκι (όπως θα ελεγες εσυ).
 


Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Ευχαριστω για την αναλυση Εφη.
Να πω ομως οτι δεν "κολλησα", αλλά απλά ρωτησα απο καθαρο ενδιαφερον και περιεργεια :)

Ποιός κόλλησε; Μάλλον η Έφη. Ναι, η Σαντρίνα ήθελε τον σκύλο και για την δουλειά της.... αλλά αυτό απαιτεί τα ίδια στοιχεία με τους καλούς σκύλους συντροφιάς. Με την ίδια έννοια, ένας πατέρας που θέλει σκύλο για το παιδί του, για δουλειά τον θέλει (και ίσως πιο σοβαρή και δύσκολη θα είναι η επιλογή του, λόγο παιδιού). Ναι μεν, θα τον χρησημοποιεί τον σκύλο στην δουλειά της, αυτό δεν τον κάνει όμως αυτόματα και σκύλο εργασίας (όχι στο μυαλό μου τουλάχιστον). Κατά βάση, η Σαντρίνα έψαχνε για καλό σύντροφο με μεγάλη εκπαιδευσημότητα. Μυριάδες σκύλοι χωρούν στην κατηγορία αυτή.

Γι' αυτό και στην εκπομπή "Παρατρίχα" η Σαντρίνα μιλούσε για τον τρόπο που επέλεξε το κουτάβι της και τον τρόπο που πρέπει να επιλέγει ο καθένας ένα σκύλο συντροφιάς, λες και είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Πάνω κάτω ΕΙΝΑΙ. Τα γούστα (ενεργητικότητα, ανάγκες κλπ) διαφέρουν μόνο από σπίτι σε σπίτι. Αμέτρητα Μ.Κ. είναι υπέρχοχοι σκύλοι συντροφιάς σε όλον τον κόσμο. Το ότι οι έξυπνοι ιδιοκτήτες τους δίνουν και μία "δουλειά" να κάνουν δεν τα κάνει σκύλους εργασίας.

Αν ήταν έτσι, και όλοι οι σκύλοι εκθέσεων θα ήταν σκύλοι εργασίας (θέλει πολύ εκπαίδευση και σθένος ο σκύλος εκθέσεων), ή μήπως όχι;
Και τον σκύλο εκθέσεων με παρόμοια κριτήρια τον επιλέγεις ως κουτάβι, καθώς ο καλός σκύλος εκθέσεων επίσης έχει πολλά ίδια στοιχεία με τον καλό σκύλο συντροφιάς.
 


George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
Η Σαντρίνα χρειαζόταν έναν σκύλο προβλέψιμο ως προς τον χαρακτήρα, την εμφάνιση αλλά και την εκπαιδευσιμότητα επειδή ακριβώς προορίζεται για κάποιον σκοπό (δεν λέω εργασία να μην μπερδευτούμε).

Γι αυτό και μετά απο πολλή σκέψη κατέλληξε εκεί που κατέληξε, σκεπτόταν επίσης ξανά λάμπραντορ αλλα προτίμησε τα πιο δύσκολα.
 


johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...«Καλό» είναι το σκυλί που ικανοποιεί τις απαιτήσεις του κάθε ενδιαφερόμενου/υποψήφιου αγοραστή και οι απαιτήσεις του κάθε ενδιαφερόμενου/ υποψήφιου αγοραστή ποικίλουν.
Εάν ρωτούσαμε 10 διαφορετικούς ανθρώπους τι εννοούν λέγοντας «καλό» σκύλο, θα περνάμε πιθανόν, 10 διαφορετικές απαντήσεις:

- Αυτός που θαυμάζει μια εργασιακή φυλή, αλλά θέλει απλά ένα σκύλο συντροφιάς για εκεινον και την οικογένεια του, θα δώσει βαρύτητα στο χαρακτήρα του ζώου.

- Αυτός που θέλει να ασχοληθεί με τις εκθέσεις μορφολογίας, δεν θα ικανοποιηθεί μόνο από το χαρακτήρα.

- Αυτός που φιλοδοξεί μακροπρόθεσμα να ασχοληθεί σε οποιδηποτε επιπεδο με την εκτροφή, θα δώσει βαρύτητα σε μορφολογία, χαρακτήρα αλλά και αξιόλογο pedigree.

- Η χώρα καταγωγής των γεννητόρων (κυνοφιλική παράδοση /παιδεία) μπορεί να παίξει επίσης ρόλο στην επιλογή του καθε ενδιαφερομενου, όπως και οι διακρίσεις των γεννητόρων σε εκθέσεις μορφολογίες ή εξετάσεις εργασίας ή και τα δύο.

...Κατά τ’ άλλα σε μια αγορά σκύλου ισχύουν ότι έχουμε αναλύσει κατά κόρον σε διάφορες συζητήσεις, δηλαδή (και αναφέρομαι επιγραμματικώς):

- Γνώση της φυλής και της ιστορίας της και σεβασμός στα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες της.

- Ενδελεχής ερευνα αγοράς, συζήτηση με διάφορους ιδιοκτήτες σκύλων της ίδιας φυλής, αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο, επίσκεψη σε εκθέσεις μορφολογίας, επίσκεψη σε εκτροφείς της φυλής.

Αφού ο υποψήφιος ιδιοκτήτης καταλήξει σε κάποιον εκτροφέα, τον ενημερώσει σχετικά με τα ζητούμενα και τα θέλω του και ο εκτροφέας κερδίσει την εμπιστοσύνη του, θα πρέπει να εμπιστευτεί και την κρίση αυτού του ανθρώπου που από κει και πέρα θα είναι ο σύμβουλος και ο βοηθός του στην σωστή ανατροφή του κουταβιού του.

Το θέμα είναι ΤΙ ζητάει ο καθένας. Η έρευνα αγοράς ξεκιναει μετά την απάντηση σε αυτό το ερώτημα.
Ο τέλειος σκύλος (που να τα συνδυάζει όλα στο 100%) δεν υπάρχει.
«Καλός» σκύλος είναι ο σκύλος που κάνει για την δουλειά που τον θέλουμε.
Μιά σοβαρή τοποθέτηση, που τη μελέτησα, συμφώνησα σε γενικές γραμμές και προχώρησα μαζί με τις σκέψεις μου επί του θέματος... Και την ξαναμελέτησα...

Σήμερα, όμως, μετά το διάβασμα και των επομένων posts, επανέρχομαι, για να διατυπώσω απορίες και προβληματισμούς ενός μέσου ιδιοκτήτη - κυνόφιλου και στηρίζομαι σε ορισμένα από τα γραφόμενα που παραθέτω (με μία μικρή διόρθωση που προχώρησα στην παράθεση: φαντάζομαι ότι ο σκύλος της τελευταίας γραμμής είναι "καλός" και όχι "κάλος"), ώστε να ...ψελλίσω κι εγώ την άποψή μου και τα "θέλω" μου. Για να δώσω και την άποψη και τον τρόπο προσέγγισης του μέσου πελάτη, δηλαδή και ενδεχομένως να προσανατολιστώ κάπως... Να γίνω πιο σαφής...

Προχωρώ, διασαφηνίζοντας ότι δεν μπαίνω στον προβληματισμό της, εν δυνάμει, επιλογής "μορφολογικού - εργασιακού" (όπως τείνει να οριστεί στο συγκεκριμένο thread), μιάς και προσωπικά είμαι "λάτρης" της ...Ομάδας 2. Πρέπει να επιβιώσουν και τα σκυλιά αυτά, πρέπει να επιβιώσουμε κι εμείς, που μας αρέσει η πλειονότητα της Ομάδας 2...

Θα μου πεις, "τα σκυλιά του Group 2, δεν είναι όλα σχεδόν εργασιακά?"... Είναι και, πιθανότατα, ακόμα περισσότερο, αλλά όχι με τη στενή αντιδιαστολή που ανέφερα παραπάνω. Και, επιπλέον, ξέρω (ακόμα κι εγώ) ότι "εργασιακά" σκυλιά υπάρχουν σε όλες τις Ομάδες. Απλά, περιορίζομαι (για οικονομία της συζήτησης) στην Ομάδα 2, η οποία καλύπτει τις δικές μου αναζητήσεις (και αρκετά πολυπληθής είναι).

Υγεία, λοιπόν, πρώτα απ' όλα και δεν νομίζω να διαφωνήσει κάποιος.

Στη συνέχεια, αυτά που παρέθεσα από το μήνυμα της ROTTIE:

1) Θαυμάζω κάποιες φυλές και ας πούμε ότι έχω, τελικά, καταλήξει σε μία που με ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Τη θαυμάζω για την ιστορία της και νιώθω μεγάλο σεβασμό προς τα χαρακτηριστικά της (γενικά και ειδικά) και προς τις ιδιαιτερότητές της. Μου "ταιριάζει" το γενικό επίπεδο ενεργητικότητάς της. Μου αρέσει ο χαρακτήρας του προτύπου...
Δεν έχω μικρά παιδιά στο σπίτι (ενδεχομένως, στο μέλλον να έχω εγγονάκια, αλλά αυτό ποιός το σκέφτεται τώρα ...στα νιάτα του) και έχουμε αποφασίσει με τη γυναίκα μου ενιαία αντιμετώπιση του σκύλου. Τον θέλω κυρίως για σύντροφο, για να τον προστατεύω και να τον καθοδηγώ, άρα χαρακτήρας, με ένα "αλλά": Οποιος ενδιαφέρεται για την Ομάδα 2, έχει υπόψη του (τουλάχιστον) στο πίσω μέρος του μυαλού του τον, εν δυνάμει, (φυσικό) φύλακα...
Δεν είμαι κτηνοτρόφος, αλλά θέλω, ρε αδελφέ, το κτήμα μου να μην είναι ξέφραγο αμπέλι... έστω και με τον "παράγοντα αποτροπής"...
Δεν είμαι κάποιος που τον έχουν βάλει στο μάτι οι επίδοξοι ληστές, αλλά θέλω, ρε αδελφέ, να μην νιώσει απροστάτευτη, στο σπίτι, η γυναίκα μου εάν τα πράγματα "σκουρήνουν" κάποια στιγμή...
Δεν νιώθω ανασφάλεια, περπατώντας μόνος μου στο δρόμο, αλλά θέλω, ρε αδελφέ, όταν περπατάω με το σκύλο μου, να μη σκεφτεί κάν να μας πλησιάσει κάποιος "μέσος" πορτοφολάς, έτσι, για πλάκα...
Δηλαδή, το πιο "προχωρημένο" που ζητάω (και θα μου πείτε εσείς αν είναι μάταιος κόπος) είναι να λειτουργήσουν τα γονίδια του "μέσου" σκύλου της φυλής... γονίδια που "μπήκαν" μέσα της εδώ και αιώνες...

2) Στο βαθμό που έχω ακόμα το κέφι να "τρέχω" και τη διάθεση να συναντάω "ζεστούς" φίλους και να τα λέμε 2-3 φορές το χρόνο, αλλά, πάνω απ' όλα επειδή θαυμάζω τη συγκεκριμένη φυλή, επιθυμώ (πέρα από το χαρακτήρα) και την μορφολογία, ώστε να μην μας "πετάνε έξω" από τις σχετικές εκθέσεις...
Και, γιατί όχι, αν η μορφολογία του σκύλου μου είναι κατάλληλη, να σκεφτώ μήπως πάω και σε κάποιες εκθέσεις εκτός συνόρων...

3) Τώρα, σε σχέση με τον "όγκο" και το "μέγεθος" του σκύλου μου, για μένα κοντεύει να παρέλθει ο χρόνος της οποιαδήποτε επιθυμητής "προέκτασης" του εαυτού μου...
Αλλά, ρε αδελφέ, αν είναι Rottweiler ή Bullmastiff, πρέπει τα μεγέθη αυτά να είναι ανάμεσα στα επιτρεπτά όρια... Ισως προς το ανώτερο όριο?
Αν πρόκειται για (π.χ.) Αγγλικό Μαστίφ, ή Μαστίφ των Πυρηναίων (που και τα 2 έχουν μόνο κατώτατα όρια), ένα "μικρό" Μαστίφ των Πυρηναίων δεν είναι Μαστίφ των Πυρηναίων. Τα λέω αυτά, αφού τονίσω ότι έχω επίγνωση πως ένα τεράστιο ζώο θα έχει συνεπακόλουθα προβλήματα υγείας, έστω και αν δεν το λέμε υπερτυπικό. Αρα ένα μέγεθος που "δείχνει" το ζώο, αλλά δεν το καταστρέφει...

4) Εχω πάρει (προκαταβολικά - από τότε που κατάλαβα τι σημαίνει καθαρόαιμος σκύλος) την απόφασή μου να μην ασχοληθώ με την εκτροφή, τελεία και παύλα.
Αλλά, ρε αδελφέ, γιατί δεν θα είχα το δικαίωμα να αποκτήσω σκύλο με αξιόλογο pedigree (συμπεριλαμβάνονται η χώρα, οι διακρίσεις κλπ.)? Ρητορική ερώτηση... Εδώ με κάλυψαν οι φίλοι kkranis και harryf3, που υπονόησαν πως μπορείς να λύσεις το θέμα αυτό, με μία βαλίτσα "δεμένη με χειροπέδα" στο χέρι σου (βέβαια, υπάρχουν και ευκολότερες μέθοδοι μεταφοράς)... Δεν είναι, όμως, τόσο απλό, μιάς και θα πρέπει να σε πείσει ο εκτροφέας (που θα έχεις καταλήξει) ότι το κουτάβι που σου προτείνει έχει τα χαρακτηριστικά που επιθυμείς... Και, ίσως, θάπρεπε να τον πείσεις κι εσύ...

Μου άρεσε και η μεθοδολογία της Dr.Zhivago, αν είχα βέβαια (κυρίως) το χρόνο (αλλά και το άφθονο χρήμα) για τέτοιου επιπέδου έρευνα. Θα ακολουθούσα μία παρόμοια μεθοδολογία, λίγο πιο απλοποιημένη...
Και μένω, παρόλα αυτά, με μία γλυκόπικρη εντύπωση: Εκεί που καταλήγουν οι περισσότεροι από τους πιο έμπειρους είναι:
"Αν μιλάμε μόνο για σκύλο συντροφιάς, τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα. Βρήσκεις εκτροφέα της προκοπής (αφού μάθεις ΤΙ σημαίνει αυτό), που σε αφήνει να συναναστραφείς με τα κουτάβια και τους γονείς τους και με την βοήθειά του διαλέγεις ένα κουτάβι".
Δηλαδή, αυτά που ζητάω εγώ, τι είναι? Σκύλος συντροφιάς? Σκύλος εκτροφής? Σκύλος εργασίας?

Να υποσημειώσω εδώ ότι δεν θα είχα σύγκρουση στην επιλογή κουταβιού, με το φίλο μου τον Αρη, μιάς και δεν θα επέλεγα "αλήτρα"... Πρέπει να μη στεναχωρούμε και τους καλούς φίλους!

Ερχόμαστε, μοιραία, στον εκτροφέα... Εχετε φανταστεί πως θα με κοιτάει άμα του εκφράσω όλες τις απαιτήσεις μου?

Ποιόν θα εμπιστευθείς?
Και τι ιστορίες θ' ακούσεις από τους "ανταγωνιστές" του (ή τους κολλητούς των ανταγωνιστών), όταν ακούσουν ότι επέλεξες τον συγκεκριμένο, που θα σου ανατρέψει όλες σου τις (σοβαρές μεν, ερασιτεχνικές δε) έρευνες?
Τι κάνεις? Παρακάμπτεις και αγνοείς μιά φυλή ολόκληρη που θαυμάζεις, επειδή οι εκτροφείς (στη χώρα σου) "θάβουν" ο ένας τον άλλο? Αν υπάρχουν, βέβαια, εκτροφείς στη χώρα σου για τη φυλή...

Και, για να παραμείνω στο θέμα "κουτάβι", πως θα μπορείς να επιβάλεις στον εαυτό σου να κοιμηθεί τα βράδια, πείθοντάς τον ότι το κουτάβι που (εν πολλοίς, βασίστηκες στην ευσυνειδησία του - και την εμπειρία του) ο εκτροφέας σε βοήθησε να επιλέξεις και που είχες την πρώτη προτεραιότητα επιλογής, είναι το "καλό" και δεν είναι εκείνο που έδωσε στον κολλητό του από το Club (ή τον Ομιλο Φυλής)?
 
Last edited:


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
2ον Μαθαίνω για τα "υπόλοιπα κουτάβια". Τα αδέρφια διάσημων σκύλων στο πεντιγρκί, τι απέγιναν; Τι έχουν κάνει; Κοιτά να δω πόσα ζώα είναι "άφαντα" σε σχέση με τα "καλά". Αν δεν βρήσκω πολλές πληροφορίες, ώστε να ξέρω πως αυτή η γραμμή εκτροφής είναι γενικώς καλή (δεν έβγαλε μόνο 4 φοβερά ζώα και 123 χάλια) ΔΕΝ προχορώ.
Άφαντα μπορεί να είναι σε ποσοστό 80%, διότι πολύ απλά μπορεί να κατέληξαν σε ιδιοκτήτες που για διάφορους λόγους δεν έτρεξαν τον σκύλο και δεν τον «έβγαλαν μπροστά» για να έχεις εσύ ένα ικανοποιητικό δείγμα για την έρευνα σου. Γιατί τα άφαντα σκυλιά είναι σωνει και ντε χάλια? Υπάρχουν άπειροι σκυλαροι που απλά κατέληξαν ως σκύλοι συντροφιάς, είτε απλά δεμένοι σε μπαλκόνια και ταράτσες και δεν έχουν βγει ΠΟΤΕ σε εκθέσεις έτσι ώστε να γίνουν γνωστοί.

Το ποσοστό των κουταβιών που καταλήγει σε ιδιώτες οι οποίοι σε συνεργασία με τον εκτροφέα τους είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν χρήμα, κόπο και χρόνο για να μεγαλώσουν, να συντηρήσουν, να εκπαιδεύσουν και εν τέλει να τρέξουν το σκύλο είναι εξαιρετικά χαμηλό. Τα υπόλοιπα (η συντριπτική πλειοψηφία) γιατί να είναι «χάλια»? Επειδή δεν είχαν την τύχη να καταλήξουν σε ιδιοκτήτες (εκτροφείς ή ιδιώτες) που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να τα αναδείξουν?

Αυτά δεν είναι κριτήρια για να διαχωρίσει κάποιος τα «καλά» από τα «χάλια» και μόνο σε επισφαλή συμπεράσματα μπορεί να οδηγήσουν.

3ον Βρήσκω ε-μαιλ ιδιοκτητών και άλλον εκτροφέων και ζητώ συγκεκριμένες πληροφορίες για τον χαρακτήρα. Από τουλάχιστον 3-4 διαφορετικές πηγές. Η εμπειρία μου έχει δείξει πως όταν κάποιος απαντά με γενικότητες του στυλ "είναι εξαιρετικός χαρακτήρας", ενώ αποφεύγει να μου πει τι σημαίνει αυτό, ή να μπει σε λεπτομέρειες, κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Ο όρος "καλός χαρακτήρας" διαφέρει από άτομο σε άτομο, όλοι έχουμε άλλον ορισμό. Αν δεν μπορεί κάποιος να μου μιλήσει με λεπτομέριες, δεν θεωρώ πως έμαθα κάτι για τον χαρακτήρα του ζώου (ίσα, ίσα γίνομαι και λίγο καχύποπτη).
Πόσα emails μπορείς να βρεις? Εδώ μιλάμε για εκατοντάδες σκυλιά και στο φινάλε γιατί κάποιος να μπει στη διαδικασία να πείσει εσένα ή τον οποιοδήποτε τυχάρπαστο για τον «εξαιρετικό χαρακτήρα» του σκύλου του, έτσι ώστε να προβεί στην αγορά του Χ κουταβιού από το Ψ εκτροφέα?

Με λίγα λόγια, ΓΙΑΤΙ να σου απαντήσει? Είναι σαν να μου λες ότι εσύ σαν groomer θα ήσουν πρόθυμη να ασχοληθείς εκτεταμένα με τον κάθε άγνωστο που σε βομβαρδίζει επανειλημμένα με emails από την άλλη άκρη του κόσμου ότι κουρεύεις εξαιρετικά τα σκυλιά διότι είσαι πολύ ευχαριστημένη από τις τάδε ξυριστικές μηχανές και μπεις στην διαδικασία να επιχειρηματολογήσεις για την αποδοτικότητα τους και να τον πείσεις ότι είναι οι καλύτερες έτσι ώστε να απευθυνθεί στο Χ προμηθευτή και όχι στον Ψ.

Αναρωτιέμαι πραγματικά… Μόνο εγώ θα πεταγα ένα τέτοιου είδους email στην spam αλληλογραφία μου?

Οι ανήθικοι εκτροφείς συχνά εκμεταλλεύονται την άγνοια του κόσμου και πουλούν σκύλους πολύ χαμηλού επιπέδου στο τεμπεραμέντο. Αρκετοί είναι οι εκτροφείς που δεν ξέρουν ή δεν παραδέχονται πως οι γραμμές τους έχουν πρόβλημα (μιάς και στις εκθέσεις πάνε πολύ καλά και στις πωλήσεις επίσης).
Γιατί ένας εκτροφέας είναι ανήθικος εάν πουλήσει σε κάποιον ένα σκυλί «χαμηλού επιπέδου» στο ταπεραμέντο? Αυτό το κουτάβι μπορεί κάλλιστα να πάει σε έναν ιδιοκτήτη χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις που απλά θέλει ένα σκυλάκι συντροφιάς. Εκτός και αν εννοείς πως εάν ένα κουτάβι δεν είναι φωτιά και λάβρα στο ταπεραμέντο πρέπει να πεταχτεί στον Καιάδα.

Αν βάλεις σκύλο (όμορφο και τρανό) στο εκτροφείο σου, που έχει γραμμές με διάφορα προβλήματα, μπορεί να είναι καταστροφικό....
Μπορεί και όχι.
Κανείς σκύλος δεν είναι τέλειος. Όλα τα σκυλιά ανεξαιρέτως έχουν ελαττώματα. Ενας εκτροφέας προσπαθεί να εξαλείψει ή να περιορίσει αυτά τα ελαττώματα μελετώντας τα ζευγαρώματα και παίρνοντας τα ρίσκα του. Έκτος και αν εννοείς ότι θα πρέπει να ζευγαρώνουν μόνο τα ζώα που είναι 100% τέλεια σε υγεία, μορφολογία και χαρακτήρα, αλλά αυτό είναι απόλυτα ουτοπικό, αφού κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. :)
 


kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
...
Αλλά, ρε αδελφέ, γιατί δεν θα είχα το δικαίωμα να αποκτήσω σκύλο με αξιόλογο pedigree (συμπεριλαμβάνονται η χώρα, οι διακρίσεις κλπ.)? Ρητορική ερώτηση... Εδώ με κάλυψαν οι φίλοι kkranis και harryf3, που υπονόησαν πως μπορείς να λύσεις το θέμα αυτό, με μία βαλίτσα "δεμένη με χειροπέδα" στο χέρι σου (βέβαια, υπάρχουν και ευκολότερες μέθοδοι μεταφοράς)... Δεν είναι, όμως, τόσο απλό, μιάς και θα πρέπει να σε πείσει ο εκτροφέας (που θα έχεις καταλήξει) ότι το κουτάβι που σου προτείνει έχει τα χαρακτηριστικά που επιθυμείς... Και, ίσως, θάπρεπε να τον πείσεις κι εσύ...

...
Ωπ, μάλλον δημιούργησα παρανόηση.

Σκυλί με αξιόλογο pedigree άνετα μπορεί να έρθει στην Ελλάδα χωρίς να χρειαστεί να σκάσει κανείς μια μικρή περιουσία σε λεφτα

Απλά από τη γέννα αυτή (με το πολύ καλό pedigree) είναι δύσκολο να έρθει το πιο αξιόλογο κουτάβι.

:)
 


johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...Απλά από τη γέννα αυτή (με το πολύ καλό pedigree) είναι δύσκολο να έρθει το πιο αξιόλογο κουτάβι.:)
Σε αυτή την έννοια απευθυνόμουν κι εγώ, στο "αξιόλογο" κουτάβι:)
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Δηλαδή, αυτά που ζητάω εγώ, τι είναι? Σκύλος συντροφιάς? Σκύλος εκτροφής? Σκύλος εργασίας?
Όλα αυτά σε κάποιο ποσοστό.

Ποιόν θα εμπιστευθείς?
Και τι ιστορίες θ' ακούσεις από τους "ανταγωνιστές" του (ή τους κολλητούς των ανταγωνιστών), όταν ακούσουν ότι επέλεξες τον συγκεκριμένο, που θα σου ανατρέψει όλες σου τις (σοβαρές μεν, ερασιτεχνικές δε) έρευνες?
Τι κάνεις? Παρακάμπτεις και αγνοείς μιά φυλή ολόκληρη που θαυμάζεις, επειδή οι εκτροφείς (στη χώρα σου) "θάβουν" ο ένας τον άλλο? Αν υπάρχουν, βέβαια, εκτροφείς στη χώρα σου για τη φυλή...
Θα εμπιστευτείς την κρίση σου. :)
Κάνεις την έρευνα σου (ο τρόπος αναλύθηκε εκτεταμένα) και με ευθυκρισία θα καταλήξεις σε αυτόν που θεωρείς κατάλληλο παρακάμπτοντας το κουβεντολόι της κλειδαρότρυπας.

Και, για να παραμείνω στο θέμα "κουτάβι", πως θα μπορείς να επιβάλεις στον εαυτό σου να κοιμηθεί τα βράδια, πείθοντάς τον ότι το κουτάβι που (εν πολλοίς, βασίστηκες στην ευσυνειδησία του - και την εμπειρία του) ο εκτροφέας σε βοήθησε να επιλέξεις και που είχες την πρώτη προτεραιότητα επιλογής, είναι το "καλό" και δεν είναι εκείνο που έδωσε στον κολλητό του από το Club (ή τον Ομιλο Φυλής)?
Πρώτα απ’ όλα για να πάρεις την πρώτη επιλογή μια καλής γέννας πρέπει να πληρεις τις προϋποθέσεις. Συνήθως οι πρώτες επιλογές είτε μένουν στον εκτροφέα, είτε δίνονται συνιδιοκτησία, είτε πουλιούνται σε γνωστούς και αυτό για να υπάρχει η δυνατότητα να εκμεταλλευτεί ο σκύλος εκτροφικα στο μέλλον.

Εάν δεν θέλεις να ασχοληθείς με την εκτροφή, όπως έγραψες, γιατί να πάρεις την πρώτη επιλογή και όχι την δεύτερη ή την τρίτη? Θα έχεις έναν επίσης εξαιρετικό σκύλο που θα καλύπτει τα ζητούμενα σου και θα μπορείς να κοιμάσαι τα βράδια ήσυχος χωρίς να χρειάζεται να πείσεις τον εαυτό σου για τίποτα. :)
 


johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
1) ...Θα εμπιστευτείς την κρίση σου. :)

2) Πρώτα απ’ όλα για να πάρεις την πρώτη επιλογή μια καλής γέννας πρέπει να πληρεις τις προϋποθέσεις. Συνήθως οι πρώτες επιλογές είτε μένουν στον εκτροφέα, είτε δίνονται συνιδιοκτησία, είτε πουλιούνται σε γνωστούς και αυτό για να υπάρχει η δυνατότητα να εκμεταλλευτεί ο σκύλος εκτροφικα στο μέλλον.

Εάν δεν θέλεις να ασχοληθείς με την εκτροφή, όπως έγραψες, γιατί να πάρεις την πρώτη επιλογή και όχι την δεύτερη ή την τρίτη? Θα έχεις έναν επίσης εξαιρετικό σκύλο που θα καλύπτει τα ζητούμενα σου και θα μπορείς να κοιμάσαι τα βράδια ήσυχος χωρίς να χρειάζεται να πείσεις τον εαυτό σου για τίποτα. :)
1) Η αλήθεια είναι πως αυτή η φράση σου με έκανε λίγο να χαμογελάσω...
Μεγάλη κουβέντα! Γιατί, ξέρεις τι έχω καταλάβει όσο περισσότερο μελετάω (για το σκύλο)? "Εν Οίδα, ότι ουδέν οίδα". Καμιά φορά σκέφτομαι μήπως θα ήταν καλύτερα να μην έχω τόση ενημέρωση...

2) Αυτό είναι κατανοητό.

Σίγουρα (σύμφωνα με την μέχρι τώρα εμπειρία μου), συνειδητά δεν θα ήθελα να "κόψω" την πρώτη επιλογή του εκτροφέα (που, εξάλλου, από τη στιγμή που μου εμπιστεύεται κουτάβι του, γίνεται "οικογένεια")...

Οπως και (νομίζω) δεν θα μου ταίριαζε ιδιαίτερα το "alpha dog" της γέννας (μεγάλη κουβέντα αυτή - για άλλο topic - αυτό ίσως θα ταίριαζε καλύτερα στο φίλο μου τον harryf3, που θέλει την "αλήτρα", όπως λέει).

Οσο για την συνιδιοκτησία, άλλο ένα σημείο που δεν έχω ξεδιαλύνει ακόμα μέσα μου, παρότι έχω μπει κάποια στιγμή στον πειρασμό (και δεν έχω εντρυφήσει κάν στις λεπτομερείς προϋποθέσεις της όλης διαδικασίας - για άλλο topic και αυτό), μιάς και τα σκυλιά μου τα έχω σαν παιδιά μου και καλύτερα (και, προς Θεού, δεν θέλω να θεωρηθεί ότι τα "εξανθρωπίζω").

Και σαφώς πιστεύω ότι η 2η - 3η επιλογή μιάς "καλής" γέννας θα έδινε ένα υπέροχο σκύλο, μην είμαστε και πλεονέκτες...

Κατά συνέπεια, έκανα λάθος διατύπωση και την επαναδιατυπώνω:
"που ο εκτροφέας με βοήθησε να επιλέξω και που είχα την πρώτη διαθέσιμη επιλογή, σύμφωνα με τις παραπάνω προϋποθέσεις - περιορισμούς".
 


denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Θα μιλήσω εν συντομία γιατί λέγονται πολλά και διαφορετικά

DrZhivago

Εκτός από εκτροφέας είμαι και ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ αγοραστής σκύλων - κουταβιών και ενηλίκων από το εξωτερικό και έχω την χαρά να συνδιαλέγομαι με τα μεγαλύτερα και δυνατότερα εκτροφεία της (πολύ εμπορικής) φυλής μου παγκοσμίως, οπότε αν έχεις κάνει αυτήν την δουλειά 2-3 ή 10 φορές διάβαζε λίγο καλύτερα τί γράφω, όλα έχουν ένα λόγο, και ας μην αερολογούμε.

Θα κλείσεις ΕΝΑ κουτάβι συγκεκριμένου φύλου πρίν τις 20 μέρες το πολύ. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση είσαι αναξιόπιστος στα μάτια οποιουδήποτε σοβαρού εκτροφέα - και είτε βγαίνεις από την λίστα του είτε πέφτεις σε επιλογές. Πρόσεξε, θα ΚΛΕΙΣΕΙΣ όχι θα ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ, αν είναι δυνατόν (και πρέπει να είναι) μαθαίνεις τί επιλογή κλείνεις. Μερικές φορές απλά κλείνεις ένα κουτάβι μίας θηλυκιάς για το ΑΝ υπάρξει ποτέ, χωρίς να είσαι σίγουρος ότι θα το πάρεις, και άλλες φορές τα λεφτά δεν φτάνουν όσα και αν είναι για να το κλείσεις. Ο τρόπος που πρεπει να κινηθείς είναι συγκεκριμένος και δύσκολος, μερικές άλλες φορές δεν παίρνεις με κανέναν τρόπο κουτάβι από κάποιες γέννες, αν η γενική παρουσία σου στην φυλή (και δεν εννοώ την Ελλάδα) δεν είναι - κατά την κρίση του εκτροφέα - καλή, αξιοπρεπής - εμπορική, συμβαδίζει με τη δικιά του κλπ κλπ κλπ εδώ βάλε ό,τι θές.

Αν ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ και μόνο την επιθυμία να αλλάξεις κουτάβι - φύλο ή να ακυρώσεις, αφού κάνεις τέστ δικά σου στα κουτάβια, είσαι αυτομάτως φάουλ, και αυτομάτως φάουλ είναι και ο εκτροφέας που θα το δεχτεί, μιάς και για να αλλάξεις εσύ φύλο ή κουτάβι πρέπει να κρεμάσει άλλον υποψήφιο ιδιοκτήτη, και ο εκτροφέας που συνδιαλέγεται με αυτόν τον τρόπο με εμένα προσωπικά δεν με απασχολεί σαν άτομο.

Αν ΑΦΟΥ κάνεις όλην την έρευνα (δεν έγραψα τυχάια την σειρά) και καταλήξεις σε εκτροφέα - έχοντας κάνει καλά την δουλειά σου και δεν ακούς ΜΟΝΟ αυτόν, τί δουλειά έκανες ? Αν εμένα ένας άνθρωπος με ψάξει και καταλήξει σε μένα ακούσει 10 πράγματα κλείσει κουτάβι σύμφωνα με την συμβουλή και (απλήρωτη όταν την παρέχω) ενασχόλησή μου, και πρίν το πάρει (πχ 5 μέρες) με πάρει τηλέφωνο και μου πεί - ρε Ευγένιε διάβασα από την Dr Zhivago σε ένα forum να πάρω το πιο ανοιχτόχρωμο γιατί θα βγεί πιο άγριο, μήπως να αλλάξουμε? ... αυτομάτως και μεταφράζοντας σε άδικοτον κόπο μου - πέφτει στα μάτια μου και ίσως σε αυτό που θα του προσφέρω αργότερα - και δεν εννοώ μόνο σκύλο.

Οι οδηγίες μου ήταν σαφείς πρός τον μέσο ιδιοκτήτη Αρη αν θές, και θα σε παρακαλέσω πρίν τις αμφισβητήσεις να τις σκεφτείς λίγο παραπάνω, θα μπορούσα να μην τις δίνω, ή να πώ κι εγώ τί έρευνα κάνω για να πάρω σκύλο (παρεπιμπτόντως αν δεν τό'χεις και πρέπει να πάρεις τηλέφωνο όποιου τυχαίου βρείς ώς ιδιοκτήτη στο pedigree, για να μάθεις για τον χαρακτήρα, κλάφτα Χαράλαμπε ... )

kkranis

Αν και τοποθετείσαι σύντομα έχεις στα περισσότερα δίκιο, περί κουταβιών και διάθεσης τους από τα εκτροφεία.

Johnk και Harry

Αν ζητάς εργασιακό σκύλο 1ης επιλογής από εργασιακή γέννα πρέπει να δουλέψεις, αν δεν θέλεις να δουλέψεις πέρνεις πιο πίσω επιλογή ή ΄'αλλη φυλή, όπως και στα εκθεσιακά ισχύει αυτό. Αν αναζητάς πώς μπορείς να πάρεις αυτόν τον σκύλο και να μην δουλέψεις, η απάντηση είναι μάλλον δεν μπορείς, ή πολύ δύσκολα λέγοντας ψέμματα και μόνο, επαναλαμβάνω πάρα πολύ δύσκολα, και λόγω άλλων συγκυριών (πχ ο εκτροφέας για Χ λόγους δεν κρατάει για τον ίδιο)