Κυνοδρομίες


DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως τα λαγωνικά είναι τα πιο γρήγορα και από τα πιο εντυπωσιακά πλάσματα του κόσμου των σκύλων.Φτιαγμένα για να τρέχουν σε μεγάλη ταχύτητα, λυγερόκορμα, γεμάτα χάρη,με την αεροδυναμική τους εμφάνιση δεν αφήνουν κανέναν, κυνόφιλο ή όχι, ασυγκίνητο.Αρχικά, οι σκύλοι δρόμωνες δημιουργήθηκαν για το κυνήγι γοργοπόδαρων θηραμάτων και εξειδικεύτηκαν κατά φυλή ανάλογα με το θήραμα και το μέγεθος του.

Πρόκειται, ίσως, για τις αρχαιότερες καθαρόαιμες φυλές σκύλων, οι οποίες λέγεται ότι συνόδευσαν ακόμα και τον Νώε στην Κιβωτό.Η ευγενική κι αρχαία καταγωγή τους αποτυπώνεται στην αριστοκρατική τους εμφάνιση.Οι προγονοί τους κάλπασαν στις προϊστορικές πεδιάδες, τις στέπες και τις ερήμους της Μέσης Ανατολής, της Ρωσίας και της Αφρικής, όπου η κλοπή αυτών των ζώων τιμωρούνταν με θάνατο και η κατοχή τους ήταν προνόμιο των ευγενών.Στις μέρες μας όσες απ' αυτές τις φυλές δεν χρησιμοποιούνται πια στο κυνήγι έχουν την ευκαιρία να δείξουν τη "φτεροπόδαρη" υπεροχή τους μέσα από αγωνίσματα που οι αρχές τους χάνονται στα βάθη των αιώνων.





Το εντυπωσιακό Afghan Hound και το γλυκύτατο και μικροκαμωμένο Whippet, το αρχαιότατο Azawak και το "λεπτεπίλεπτο" Piccolo Levriero Italiano, το υπέροχο Salouki και το "αγαλματένιο" Ibizan Hound, το αυτοκρατορικό Borzoi και το μεγαλοπρεπής Irish Wolfhound.Όλα "βγάζουν φτερά στα πόδια" για την επίτευξη της νίκης.

Ο άνθρωπος, εντυπωσιασμένος από τις ικανότητές τους, διοργάνωσε αγώνες κάθε είδους για να μπορεί να απολαμβάνει το εντυπωσιακό "πέταγμά" τους.

Ανάμεσά τους, αδιαμφισβήτητος άρχων, ο Ερμής ή αλλιώς η "Ferrari" των σκύλων, το Greyhound που διαπρέπει στο πιο διαδεδομένο είδος αγώνων, τις κούρσες καταδίωξης μηχανικού λαγού.Ενα εκπαιδευμένο και γυμνασμένο Greyhound δεν έχει αντίπαλο: είναι το γρηγορότερο πλάσμα πάνω στη γη μετά το γατόπαρδο (cheetah).

Το άθλημα λέγεται ότι έχει αρχαιοελληνικές ρίζες, αφού οι πρόγονοί μας αγάπησαν με πάθος τα λαγωνικά και συγκεκριμένα το Greyhound ή ένα τύπο Greyhound.Αλλωστε το όνομα της φυλής,όπως πιστοποιείται από συγγραφικά κείμενα, ίσως προέρχεται από παραφθορά της λέξης Graecus, graecian->greek=ελληνικός.Πολλοί από τους αρχαίους συγγραφείς, Ελληνες και ξένοι, όπως ο Γρατιανός, ο Oβίδιος και άλλοι έχουν αφήσει γραπτές μαρτυρίες και απεικονίσεις του αθλήματος και των αθλητών που συμμετείχαν.





Πολύ αργότερα, το 1014 ο βασιλιάς Canute της Αγγλίας, εξέδωσε τους δασικούς νόμους (Forest Laws), όπου αναγραφόταν πως μόνο οι ευγενοίς μπορούσαν να κατέχουν και να κυνηγούν με λαγωνικά.

Γύρω στα 1500 η βασίλισσα Elizabeth I κατήργησε τους δασικούς νόμους και λίγο αργότερα εξέδωσε και τους πρώτους κανόνες των αγώνων (coursing) με Greyhounds.Έτσι, το αγώνισμα έγινε γνωστό ως "Sport of Queens".

Τον Ιούλιο του 1926, μπροστά σε ένα κοινό 1700 θεατών, στο Belle Vue Greyhound Stadium, οι θύρες άνοιξαν και εφτά καλογυμνασμένα Greyhounds "ξεχύθηκαν", κυνηγώντας έναν ηλεκτρικό λαγό.Αυτή ήταν και η πρώτη οργανωμένη κούρσα που σηματοδότεισε το ξεκίνημα των "μοντέρνων" αγώνων.

Το 1968 ένα Greyhound έγραψε ιστορία σταματώντας το χρονόμετρο στην καταπληκτική επίδοση των 73,24 χλμ/ώρα!

Ακόμα και το πιο αργό δείγμα της φυλής είναι γρηγορότερο απ' οποιονδήποτε άλλο σκύλο...
 
Last edited:


DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
Ο μηχανικός λαγός, φτιαγμένος συνήθως από τεχνητό κόκκαλο, που χρησιμοποιείται εκμεταλλεύεται την ανάγκη των σκύλων αυτών για καταδίωξη του θηράματος όπου στερεωμένος πάνω σ' ένα οριζόντιo μπράτσο ελέγχεται ηλεκτρονικά.Η διαδρομή του "λαγού" αρχίζει πίσω από την αφετηρία και μόλις φτάσει εκεί τα σκυλιά ελευθερώνονται.

Στην Αγγλία, το άθλημα είναι περισσότερο διαδεδομένο απ' ό,τι πουθενά αλλού στον κόσμο.Εχει τόσο μεγάλη επιτυχία που στις ιδιαίτερα σημαντικές κούρσες οι θεατές ξεπερνούν τους εκατό χιλιάδες.

Στις Η.Π.Α. οι πρώτοι αγώνες έγιναν το 1919 και το πρώτο στάδιο άνοιξε στο Emeryville της California.Σήμερα είναι το έκτο δημοφιλέστερο άθλημα στην χώρα.

Οι αγώνες διεξάγονται σε συγκεκριμένες πάντοτε αποστάσεις που είναι, ανάλογα με τις διαστάσεις του σταδίου, 440, 500, 620,7 00 ή 845 μέτρα.Ανάλογα με τις αποστάσεις και τις επιδόσεις τους τα σκυλιά κατατάσσονται σε διάφορες κατηγορίες.Οι χρόνοι αξιολογούνται χρωματικά: πράσινο και κίτρινο για σκυλιά με
αργότερους χρόνους, μπλε, κόκκινο και ροζ για τους γρηγορότερους σκύλους.Αυτά ισχύουν για αγώνες μικρών αποστάσεων (συνήθως 275 μέτρα).Στις μεγάλες αποστάσεις (450 - 660 μέτρα) οι βαθμοί είναι χάλκινοι, ασημένιοι, χρυσοί και μαύροι.

[video=youtube;v_jxGL5tu2U]http://www.youtube.com/watch?v=v_jxGL5tu2U&feature=related[/video]

Τα σκυλιά τρέχουν ομαδικά ή μόνα τους με αντίπαλο τον χρόνο μόνο.Η εκκίνηση γίνεται, ακριβώς όπως και στις ιπποδρομίες, από αριθμημένα χωρισμένα τμήματα με συμμετοχή έξι σκύλων κάθε φορά, που ο καθένας φέρει τα χρώματα και τον αριθμό του, καθώς και ένα ελαφρύ φίμωτρο.Αν κάποιος σκύλος ενοχλήσει ή προσπαθήσει να επιτεθεί στον διπλανό του, αποκλείεται αυτόματα.

Τα σκυλιά ζυγίζονται πριν και μετά την κούρσα και τους γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος ούρων (οι κανονισμοί είναι ιδιαίτερα αυστηροί).Οι αγώνες αυτοί εγγυώνται στα λαγωνικά την καλή ζωή, τη χαρά και την καλή φυσική κατάσταση (τουλάχιστον όσ είναι στην ενεργό δράση).

Η εκπαίδευση και προπόνηση των σκύλων αυτών είναι πολυδάπανη και κουραστική τόσο για τον σκύλο όσο και για τους προπονητές του.Η εξάσκηση, που είναι καθημερινή, γίνεται σε ειδικές εγκαταστάσεις που μοιάζουν με αυτές του σταδίου και τα μηχανήματα που χρειάζονται είναι πανάκριβα (εργομετρικά, διάδρομοι, πισίνες, κ.α.).

Τα χρηματικά βραβεία είναι μεγάλα και η "δίψα" για νίκη μεγάλη, τα κύπελλα εκθαμβωτικά.Πάνω απ' όλα όμως, πέρα απ' τις χρηματικές απολαβές και τη γοητεία των στοιχημάτων αυτό που έλκει όλο και περισσότερους θαυμαστές στο άθλημα είναι αυτοί οι υπέροχοι σκύλοι, που αδημονούν για την εκκίνηση, είναι ο ενθουσιασμός του πλήθους που κρατάει την ανάσα του καθώς τα "φτερωτά" σκυλιά πετούν πλησιάζοντας στο τέρμα.Είναι αυτή η στιγμή που οι ζητωκραυγές του πλήθους δεν σου αφήνουν καμιά αμφιβολία για το νικητή που αποθεώνεται καθώς ανεβαίνει στο βάθρο.

Υπάρχει όμως και η "σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού"...

Οι "βιομηχανία" των κυνοδρομιών παράγει πάνω από 50.000 κουτάβια το χρόνο.Από αυτά τα ζώα λιγότερο από 15.000 θα γίνουν δρομείς στους αγώνες.Τα υπόλοιπα κρατούνται σαν αναπαραγωγικό υλικό, πωλούνται σαν πειραματόζωα ή ακόμα και θανατώνονται.

Δυστυχώς, η καριέρα των δρομέων είναι εφήμερη και εξαιρετικά σύντομη και συνήθως το τέλος έρχεται με έναν τραυματισμό.Οι ιδιοκτήτες των αποσυρμένων αθλητών δεν τους θέλουν πια και έγκειται στην ευαισθησία του προπονητή να κρατήσει και να γηροκομήσει το ζώο.Συχνά, αυτοί οι σκύλοι δίνονται σε ανθρώπους που εκτιμούν την ευγενική και καλόβολη φύση τους και αγαπούν την ήρεμη παρουσία τους στη ζωή τους.Πολλές φορές, οδηγούνται στην ευθανασία.

[video=youtube;4XmyDjWxh48]http://www.youtube.com/watch?v=4XmyDjWxh48[/video]

Αρκεί όμως να κοιτάξει κανείς στα μάτια τους για να διαβάσει την πανάρχαια ιστορία τους και την αμέτρητη αγάπη που έχουν να προσφέρουν μέσα κι έξω απ' τα στάδια.

Είναι στο χέρι εμάς, των ανθρώπων, να δώσουμε σ' αυτούς τους σκύλους που έχουν εισπράξει τη λατρεία και την αποδοχή ένα δικαίωμα σε ήρεμα γηρατειά, την ευκαιρία να αναπαυθούν στις δάφνες τους και να αναπολήσουν τις μεγαλειώδεις, ένδοξες μέρες της ζωής τους.Για αυτό υπάρχουν αρκετές οργανώσεις και σύλλογοι που δραστηριοποιούνταιστην διάσωση αυτών των σκύλων και την απαγόρευση ή τον έλεγχο των κυνοδρομιών και των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτές.

Στην Αμερική, τη χώρα του τζόγου, το βασικότερο κίνητρο διοργάνωσης κυνοδρομιών, όπου κυρίως αγωνίζονται Greyhounds είναι, τι άλλο, το χρηματικό κέρδος, αδιαφορόντας για την καλή κατάσταση των σκύλων.Κάθε αθλητής-σκύλος περνάει καθημερινά 22 ώρες σ' ένα στενό και μικρό κλουβί και τρέφεται με ξηρή τροφή και ωμό κρέας.Τις ημέρες των αγώνων βέβαια, δεν ταίζονται, αλλά τους δίνονται μόνο μερικά μπισκότα σκύλων.

Η εκπαίδευση ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία, σχεδόν από δύο μηνών.Σε περίπτωση τραυματισμού, το κουτάβι θανατώνεται.Η θεραπεία απαιτεί χρόνο και έξοδα και δεν αποτελεί επιλογή.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα κουτάβια που δεν μπορούν να τρέξουν γρήγορα εκτός κι αν είναι τυχερά και υιοθετηθούν.Στην ηλικία του ενός έτους οι μελλοντικοί πρωταθλητές παίρνουν μέρος σε δοκιμαστικούς αγώνες με συνθήκες ίδιες με του κανονικού αγώνα, στον οποίο παίρνουν μέρος αφού συμπληρώσουν τον ενάμιση χρόνο ζωής.Η ιδανική ηλικία είναι μεταξύ δυόμιση και τρισήμιση ετών.Αν δεν καταλάβουν τουλάχιστον την τέταρτη θέση στους πρώτους τους αγώνες, θανατώνονται ή στην καλύτερη περίπτωση υιοθετούνται.

Σε ηλικία τριών με πέντε χρόνων αποσύρονται συνήθως τραυματισμένοι.Οσα απ'αυτά τα σκυλιά δεν παραμείνουν στα εκτροφεία ως γεννήτορες μελλοντικών πρωταθλητών, συνήθως θανατώνονται, υιοθετούνται ή πωλούνται ως πειραματόζωα.Ακόμη κι ο τρόπος εκπαίδευσής τους είναι εντελώς απαράδεκτος καθώς γι' αυτό το σκοπό χρησιμοποιούνται ζωντανά κουνέλια.

Κάθε χρόνο, οι οργανισμοί διάσωσης διαθέτουν αρκετά κουτάβια και ενήλικους σκύλους που έχουν τελειώσει την καριέρα τους.Ευτυχώς, η δημοτικότητα του αθλήματος έχει αρχίσει και μειώνεται αισθητά.Κάποιες πολιτείες στις Η.Π.Α. έχουν απαγορεύσει τις κυνοδρομίες.

Στη χώρα μας, το άθλημα είναι τελείως άγνωστο.Αν ποτέ γίνει δημοφιλές και αρχίσει η πρακτική του και στην Ελλάδα, ελπίζουμε να γίνει για τους σωστούς λόγους, αν και δύσκολα θα στοιχημάτιζε κάποιος υπέρ αυτού.

Ακόμα όμως και μέσα από αυτές τις απαίσιες πρακτικές και τις τραγικές συνθήκες η ομορφιά αυτών των σκύλων, η "αρχοντιά" τους και οι "χαμηλές πτήσεις" τους είναι ένα θέαμα απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς.

 
Last edited:


lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.530
781
Ξεσσαλονικη!!!
δοκτωρα πολυ ωραιο αρθρο κ μπραβο που σκεφτηκες να δημοσιευσεις κατι τετοιο!ειχα ακουσει παλιοτερα οτι θανατωνουν τα σκυλια ,αλλα δεν το πιστευα.ειδατε η πολιτισμενοι αμερικανοι.....?
εντωμεταξυ,πως τρεχουν ετσι ρε παιδια!!!!!!πωωωω!!!!!καταπληκτικα ζωα!γιατι σταματησαν να τα χρησιμοποιουν για κυνηγι?
 




ProudtobeGreek

Well-Known Member
21 Σεπτεμβρίου 2010
3.685
4.322
43
www.proudtobegreek.eu
Κάτι διάβασα πως είναι στα άμεσα σχέδια του ΟΠΑΠ να αρχίσει τις κυνοδρομίες και στην Ελλάδα ...και να παίζονται τα στοιχήματα στα πρακτορεία του...μακάρι να μην ισχύει..!Πρός το παρόν θα μπούν τα φρουτάκια...
 


Angelos

Well-Known Member
26 Οκτωβρίου 2010
847
0
Αθήνα
Οι "βιομηχανία" των κυνοδρομιών παράγει πάνω από 50.000 κουτάβια το χρόνο.Από αυτά τα ζώα λιγότερο από 15.000 θα γίνουν δρομείς στους αγώνες.Τα υπόλοιπα κρατούνται σαν αναπαραγωγικό υλικό, πωλούνται σαν πειραματόζωα ή ακόμα και θανατώνονται.
Γνώριζα κάποια πράγματα για τις κυνοδρομίες που διοργανώνονται ανα καιρούς αλλά το παραπάνω δεν πίστευα πως συνέβαινε,υποτίθεται οι άνθρωποι αυτοί ασχολούνται με τις κυνοδρομίες κατα βάση,τους σκύλους κατα επέκταση γιατί αγαπούν και νοιάζονται για την συγκεκριμένη φυλή,απλά μύθος τελικά!!

Υ.Γ Δώσε μας όμως κάποια πηγή για το άρθρο!
 


Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.752
4.016
39
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Κάτι διάβασα πως είναι στα άμεσα σχέδια του ΟΠΑΠ να αρχίσει τις κυνοδρομίες και στην Ελλάδα ...και να παίζονται τα στοιχήματα στα πρακτορεία του...μακάρι να μην ισχύει..!Πρός το παρόν θα μπούν τα φρουτάκια...
Εδώ πάντως έχει στα πρακτορεία να στοιχηματίσεις σε σκυλιά, αλλά παίρνουν τους αγώνες μέσω δορυφόρου.
 


μπουλης

Well-Known Member
23 Σεπτεμβρίου 2010
752
306
n.smirni
Στη χώρα μας, το άθλημα είναι τελείως άγνωστο.Αν ποτέ γίνει δημοφιλές και αρχίσει η πρακτική του και στην Ελλάδα, ελπίζουμε να γίνει για τους σωστούς λόγους, αν και δύσκολα θα στοιχημάτιζε κάποιος υπέρ αυτού.
Τα σκυλιά είναι δύσκολο να "κρατηθούν".
Αρα δύσκολο να "στηθούν" οι κούρσες.;)
Δύσκολο λοιπόν να δούμε κυνοδρομίες στην χώρα μας!;)
Απλά πράγματα!
Χιχιχιχιχι!*demonio*
 






kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
λυπάμαι που όταν ακούω κυνοδρομίες έρχεται στο μυαλό μου η εικόνα των δεμένων απο δέντρο γκρέιχάουντ στην πορτογαλία σε μιά διόλου ΕΥ ευθανασία

και λυπάμαι για τον ίδιο λόγο και τα 7 στα 10 ιπποδρομιακά άλογα

-πολύ καλό άρθρο εννοείται...:)
και το σπόρ δεν είναι άσχημο
η κατάληξη των αθλητών όμως.....:(
 


Angelos

Well-Known Member
26 Οκτωβρίου 2010
847
0
Αθήνα
και το σπόρ δεν είναι άσχημο
η κατάληξη των αθλητών όμως.....:(
Σαν σπόρ για να λέμε και την αλήθεια είναι πολύ όμορφο,αλλά έλα που δεν γίνεται κάτω απο τις ιδανικές συνθήκες απο τους ιδιοκτήτες των σκύλων,με αποτέλεσμα να έχουμε και την κατάληξη που εναφέρεις Kokoni! :( Καλώς ή κακώς έτσι έχουν τα πράγματα!
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
πολλά τα λεφτά λόγο στοιχημάτων και κατα συνέπεια πολύς κόσμος που δεν αγαπάει τον σκύλο , ή και τίποτα απολύτως...., ασχολείται με το άθλημα
 


stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
Ωραίο άρθρο και ωραία σκυλιά τα θεωρώ απο τα ομορφότερα που υπάρχουν. Όσο για τις κυνοδρομίες όπως και ιπποδρομίες για μένα θα έπρεπε να απαγορευτούν γιατί εκτός του ότι κλείνουν σπίτια με το τζογάρισμα που πέφτει θεωρώ οτι τα σκυλιά όπως και τα άλογα κακοποιούνται (ουτοπία ξέρω....)
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
καλά δεν φταίει το άθλημα.....
ο τρόπος που γίνεται - και ειδικά η συνταξιοδότηση των ζώων είναι το τραγικό κομμάτι της ιστορίας
 






lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.530
781
Ξεσσαλονικη!!!
νταξη δεν πρεπει να στεναχωριομαστε για την ανακοινωση του οπαπ....οπως ειπε κ ο κοκονος,δεν φταιει το κατα τα αλλα υπεροχο αθλημα.επισης το οτι κλεινουν σπιτια δεν ειναι λογος απαγορευσης.ο τζογαδορος τζογαρει με οτιδηποτε....πχ αν περασει ο σερβιτορος με ολα τα πιατα απεναντι η οχι....χεχεχε,αστειο ,αλλα συμβαινει με τους αρρωστους.
 


Veronica

Well-Known Member
7 Δεκεμβρίου 2010
3.213
6
Always somewhere
www.youtube.com
Δε βρίσκω τίποτα το ωραίο. Βλέπω μονο αλλον έναν τρόπο εκμεταλλευσης των σκύλων και των αλογων και καθόλου αθλητικό πνεύμα.
 


lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.530
781
Ξεσσαλονικη!!!
στεκεσαι ισως μονο στον σκοπο κ οχι στο πνευμα.κ πως να το κανεις αλλωστε οταν κατα κυριο λογο γινεται για χρηματα....απο πισω ομως,καπου υπαρχει κ η διψα για αλλα πραγματα.στην τελικα αν το καλοσκεφτουμε,τα παντα απο πισω τους κρυβουν καποιου ειδους εκμεταλευση.ο σκοπος κανει την διαφορα.