Κυνοδρομίες, τώρα και στον ΟΠΑΠ.
Kυνοδρομίες: Aπό το Νότιγχαμ στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ
Ηρθαν στην Ελλάδα, υπό την προσδοκία των πρακτόρων και τις αντιδράσεις των ζωόφιλων
Αθήνα
Σέφιλντ, Νιούκαστλ, Νότιγχαμ. Oνόματα αγγλικών πόλεων, τα οποία στους έλληνες παίκτες του ποδοσφαιρικού στοιχήματος είναι απολύτως γνωστά. Εδώ και λίγες εβδομάδες όμως, οι θαμώνες των πρακτορείων του ΟΠΑΠ δεν αγωνιούν μόνο για τα τεκταινόμενα στα ποδοσφαιρικά τους γήπεδα, αλλά και για όσα συμβαίνουν στα εκεί… κυνοδρόμια.
Οι αγγλικές κυνοδρομίες (greyhound racing όπως λέγονται στα αγγλικά, από το greyhound, το όνομα της ράτσας που συμμετέχει στους αγώνες αυτούς) μεταδίδονται και στοιχηματίζονται πλέον στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα όσο και εθιστικότερα παιχνίδια τζόγου, το οποίο όμως τα τελευταία χρόνια διεθνώς γνωρίζει μάλλον παρακμή τόσο λόγω των εναλλακτικών μορφών στοιχηματισμού όσο και εξαιτίας των αντιδράσεων των ζωόφιλων.
Σε πρακτορείο των Αμπελοκήπων αρκετοί είναι εκείνοι που ήρθαν για άλλο λόγο και τελικά μαγνητίστηκαν από την θέα των… σκύλων που προσπαθούν να ξεπεράσουν ο ένας τον άλλο. «Ερχομαι εδώ συνήθως για να παίξω ΛΟΤΤΟ, όμως ομολογώ ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι μού φάνηκε ενδιαφέρον και έτσι έπαιξα. Είναι αρκετά εθιστικό, πολύ περισσότερο από το να παρακολουθείς μια σκέτη κλήρωση», λέει ένας από τους πελάτες.
Ο υπεύθυνος του πρακτορείου κ. Κώστας Σλαφτσάκης εμφανίζεται αρκετά αισιόδοξος για την πορεία του παιχνιδιού. «Ως τώρα ο τζίρος είναι περίπου ο μισός από εκείνον του ΚΙΝΟ και μιλάμε πάντα για τις πρώτες μέρες. Φυσικά οι όποιες προβλέψεις των παικτών, βασίζονται ακόμα πιο πολύ στις αποδόσεις και στο ένστικτο. Σιγά σιγά όμως θα αρχίσει και εδώ η παρουσία προγνωστικών και αναλύσεων».
Πέρα από τις πραγματικές κυνοδρομίες, οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να στοιχηματίσουν και σε εικονικές που επίσης προβάλλονται στις οθόνες των πρακτορείων. «Φυσικά, οι πιο πολλοί ενδιαφέρονται για τις πραγματικές. Δεν είναι λίγοι οι παίκτες που μου είπαν ότι θεωρούν το παιχνίδι αρκετά “τίμιο”, από τη στιγμή που δεν υπάρχει αναβάτης, όπως στον ιππόδρομο, ο οποίος πιθανόν να προσπαθήσει να καθορίσει το αποτέλεσμα της κούρσας για λογαριασμό των εταιρειών στοιχηματισμού» λέει ο ιδιοκτήτης πρακτορείου ΠΡΟ - ΠΟ κ. Αγγελος Κοτσώνης.
Ο κ. Κοτσώνης, όπως και οι περισσότεροι πράκτορες, είδαν τον τζίρο τους τον τελευταίο καιρό να μειώνεται. «Πέρα από την οικονομική δυσπραγία, σημαντικό ρόλο έχει παίξει η εξάπλωση του διαδικτυακού τζόγου. Επιπλέον στο ΚΙΝΟ, που αποτελεί σημαντικό κομμάτι των εσόδων μας, η εντύπωση που επικρατεί στους παίκτες, είναι ότι το παιχνίδι δεν "επιστρέφει" πλέον τα κέρδη που έδινε όταν ξεκίνησε».
Ανήθικη η εκμετάλλευση ζώων για τζόγο
Αν και οι κυνοδρομίες δεν θα διεξάγονται επί ελληνικού εδάφους, παρόλα αυτά δεν ήταν λίγες οι ζωοφιλικές οργανώσεις που κάλεσαν των ΟΠΑΠ να τις αποσύρει. «Για εμάς οτιδήποτε κάνει ένα ζώο παρά τη θέλησή του σημαίνει καταπίεση. Πόσο μάλλον το να μένει κλεισμένο σε κλουβί, μακριά από ανθρώπους, όπως συμβαίνει σε αυτά τα ζώα. Και βέβαια είναι πέρα ως πέρα ανήθικο να χρησιμοποιούνται τα σκυλιά με σκοπό το κέρδος» λέει η κυρία Εμυ Παπαγιαννοπούλου, πρόεδρος της Ζωοφιλικής Ενωσης Ηλιούπολης.
Από την πλευρά του ο ΟΠΑΠ, κατανοεί τις αντιδράσεις των ζωόφιλων όμως σύμφωνα με τον διευθυντή Ανάπτυξης Νέων Παιχνιδιών κ. Γιάννη Κωβαίο, «οι συγκεκριμένοι αγώνες είναι υπό την εποπτεία των αρμόδιων βρετανικών αρχών και είναι βέβαιο ότι τα ζώα, τα οποία εκ φύσεως αρέσκονται στο τρέξιμο, απολαμβάνουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες».
Παρεμφερής είναι η προσέγγιση του κ. Γιώργου Ρόζου, κτηνίατρου και συνεργάτη του περιοδικού «Κυνηγεσία και Κυνοφιλία». «Στις κυνοδρομίες, τα greyhounds σε αντίθεση π. χ. με τα ζώα τσίρκου, δεν κάνουν κάτι ενάντια στη φύση τους. Η ράτσα αυτή δημιουργήθηκε ως ένα γρήγορο κυνηγόσκυλο. Για μένα τίθεται το ζήτημα κατά πόσο είναι καλές οι συνθήκες εκτροφής τους και βέβαια το ηθικό κομμάτι, του αν μπορούν να χρησιμοποιούνται ζώα ως αντικείμενα εμπορικής εκμετάλλευσης, πόσο μάλλον τζόγου».
Πού πάνε τα σκυλιά όταν γεράσουν
Σύμφωνα με τις αμερικάνικες ζωοφιλικές οργανώσεις, τουλάχιστον 2.000 greyhound οδηγούνται κάθε χρόνο στην ευθανασία, όταν συμπληρώσουν το 4ο-5ο έτος της ηλικίας τους και δεν μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν στις «αγωνιστικές» υποχρεώσεις τους. «Τουλάχιστον στην Αυστραλία ο συγκεκριμένος χώρος είναι απόλυτα ελεγχόμενος από αρμόδιες υπηρεσίες και σε αυτό έχουν συντελέσει και οι ζωόφιλοι» λέει ο κ. Τρόι Σαρπ, 37 ετών, εκπαιδευτής κυνοδρομιών στο Μπρισμπέιν και ιδιοκτήτης περίπου 30 τέτοιων σκύλων. «Οταν πλέον τα σκυλιά δεν μπορούν να πάρουν μέρος σε αγώνες, τα καλύτερα εξ αυτών κρατώνται για αναπαραγωγικούς σκοπούς. Τα υπόλοιπα θα δοθούν για υιοθεσία σε ανθρώπους που θέλουν να τα κρατήσουν σαν κατοικίδια. Είναι πολύ φιλικά και έξυπνα».
Στην Ελλάδα το συγκεκριμένο είδος είναι αρκετά σπάνιο, ίσως γιατί δεν υπάρχει η άνεση χώρου της Αυστραλίας. «Σαν κυνηγόσκυλο δεν θεωρείται κατάλληλο για τα ελληνικά εδάφη, αλλά και σαν κατοικίδιο είναι ελάχιστοι οι κάτοχοι του» λέει ο κ. Θοδωρής Τριάντης, διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Σκύλων. Κατά καιρούς έχει εκπαδεύσει greyhounds ως κατοικίδια. «Φροντίζω να ξεκαθαρίσω στον ιδιοκτήτη ότι η ράτσα αυτή απαιτεί "σπορτίφ" ανθρώπους που θα έχουν την όρεξη να ακολουθήσουν τον σκύλο τους σε βόλτες στην εξοχή».
Σε παρακμή διεθνώς.
Ισως τελικά το θέμα να συνοψίζεται στην εντύπωση που αποκόμισε ο κ. Τριάντης όταν παρακολούθησε κυνοδρομίες στην Ιρλανδία. «Την πρώτη φορά που πήγα, οι κυνοδρομίες διαφημίζονταν δημόσια. Οταν τις παρακολούθησα, δεν διέκρινα κανενός είδους κυνοφιλία, παρά μόνο διάθεση για τζόγο ή απλά ψυχαγωγία. Τη δεύτερη φορά, μετά από κάποια χρόνια, ήταν σχεδόν κρυμμένες, δεν υπήρχε καμία αναφορά για το πού μπορούσες να τις παρακολουθήσεις. Ακόμα και για τζογάρισμα, το συγκεκριμένο παιχνίδι θεωρείται πλέον διεθνώς αρκετά περιθωριακό» λέει ο κ. Τριάντης.
Οι κυνοδρομίες σε αριθμούς
- Το 1926 έγινε η πρώτη επίσημη στη Μ. Βρετανία
- Στις 75 εκατομμύρια λίρες υπολογίζεται ο ετήσιος τζίρος του στοιχηματισμού των κυνοδρομιών στο Ηνωμένο Βασίλειο
- Ενα κορυφαίο σκυλί - δρομέας στην Αυστραλία μπορεί να πουληθεί πάνω από 100.000 αυστραλιανά δολάρια (72.000 ευρώ)
- Οι κυνοδρομίες είναι νόμιμες σε 17 Πολιτείες των ΗΠΑ. Σε αρκετές από αυτές όμως είτε δεν διεξάγονται πια, είτε οργανώνονται κινήσεις για την απαγόρευσή τους
- 480 μέτρα είναι η απόσταση που καλύπτουν τα σκυλιά στο English Greyhound Derby, τον σπουδαιότερα αγώνα στη Μεγάλη Βρετανία
- Το 1987 δημιουργήθηκε η Greyhound Pets of America, oργάνωση που ασχολείται με την υιοθεσία greyhounds - πρώην δρομείς, ως κατοικίδια.
Πηγή:
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=398720