Ας αρχίσω κι εγώ... Απο πού όμως?
Θα σχολιάσω για αρχή κάποια πράγματα που έχουν γραφεί μέχρι τώρα.
Καταρχάς ήταν ευχάριστη έκπληξη που απάντησε η ROTTIE. Εδώ και καιρό αναρωτιόμουν γιατί χάθηκε απο το φόρουμ και ήλπιζα να μην είναι λόγοι υγείας. Έχω μάθει πολλά απο παλαιότερα μηνύματά της και ελπίζω να μην χαθεί πάλι
Με το μήνυμά της παρόλα αυτά συμφωνώ μόνο σε ένα σημείο. Εκεί που κάνει διαχωρισμό μεταξύ διαφορετικών ειδών σκύλων. Η ανθρώπινη επίδραση μέσω επιλεκτικής εκτροφής και δημιουργίας σκύλων με συγκεκριμένα διακριτά χαρακτηριστικά, περιπλέκει τα πράγματα. Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι το σημείο που θέλει λίγο προσοχή απο μέρους μας (εμάς τους αμπελοφιλόσοφους) ωστε να μην γενικεύουμε με πάτημα συγκεκριμένες φυλές που μπορεί να έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Παράδειγμα το ένστικτο της φύλαξης των ποιμενικών που ανέφερε ο Omarock πιο πάνω.
Σε όλα τα άλλα θα διαφωνήσω με τη ROTTIE.
Αμφισβητώ ευθέως το οτι ο σκύλος είναι αγελαίο ζώο.
Μεγάλωσα σε σπίτι απέναντι απο ένα πάρκο-αλάνα. Κάθε απόγευμα έβγαινα στο μπαλκόνι και παρατηρούσα με τις ώρες τα σκυλιά που οι ιδιοκτήτες τους έβγαζαν βόλτα εκεί. Προσπαθούσα να εξηγήσω, εκ των υστέρων, τις συμπεριφορές των σκύλων με βάση τα όσα είχα διαβάσει περί σκύλων και κυριαρχικότητας. Κάθε φορά που έλεγα "αα να το, δείχνει κυριαρχική συμπεριφορά, έτσι εξηγείται" ερχόταν ένα άλλο περοστατικό να τα γυρίσει όλα τούμπα. Όλο αυτό με μπέρδευε. Τη μία ο σκύλος Α ήταν κυριαρχικός και το σκύλος Β έδειχνε υποταγή και την επόμενη ο σκύλος Α έδειχνε υποταγή στον σκυλο Γ, οποίος περιέργως έδειχνε υποταγή με τη σειρά του στο σκύλο Β.
Που είναι λοιπόν η ριμάδα η κυριαρχικότητα και η πρόσπαθεια αναρρίχησης στην κορυφή?
Παρόμοια μπερδέματα είχα και όταν παρατηρούσα ομάδες αδέσποτων στην πλατεία Χαλανδρίου και Ν. Ηρακλείου.
Τη μια μέρα έβλεπα ξεκάθαρα τον αρχηγό και την επόμενη έβλεπα κάποιον άλλο.
Τη μια φορά η ομάδα ήταν 5αμελής, την επόμενη τριμελής, τη μεθεπόμενη 6μελής.
Που ήταν η δομημένη αγέλη ρε γαμώτο?
Αγέλες δημιουργουν οι λύκοι, τα λιοντάρια κ.α. ζώα σαρκοφάγα ή μη, κυνηγοί ή μη.
Οι σκύλοι κατά τη γνώμη μου όταν δημιουργούν ομάδες, αυτές απέχουν πολύ απο το να χαρακτηριστούν αγέλη.
Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι οτι πρόκειται για συνάθροιση ξεχωριστών ατόμων με μεταβαλόμενη δομή ως προς τις σχέσεις και τον αριθμό μελών και όχι αγέλη με ιεραρχική δομή.
Για να υπάρξει κυριαρχικότητα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη μιας δομημένης ιεραρχίας. Απο τη στιγμή που δεν υπάρχη αγέλη, για ποια ιεραρχία να μιλήσουμε?
Ακόμα και να υπήρχε όμως, η έννοια της δομημένης σκάλας ιεραρχίας είναι πολύ πολύπλοκη για να την αντιληφθεί ο εγκέφαλος του σκύλου.
Τί είναι τότε αυτό που βλέπουμε στη συμπεριφορά των σκύλων και εμείς οι άνθρωποι το εξηγούμε ως κυριαρχικότητα?
Είναι η διατάραξη του εσωτερικής, ψυχολογικής ισοροπίας του σκύλου. Κάθε σκύλος έχει το δικό του χαρακτήρα, τη δική του ψυχοσύνθεση και επομένως τα δικά του όρια.
Η συνέχεια στο επόμενο επισόδειο αφού αρχίσουν οι πρώτοι πυροβολισμοί.