Με αφορμη το θεμα με τον αναπηρο σκυλακο που παιζει με το αφεντικο του, οπου ειπωθηκε οτι πολλοι ιδιοκτητες δεν παιζουν με τον σκυλο τους.
1) Ποιο το οφελος γενικά απο τα παιχνιδια? Ποιο το οφελος απο το καθε συγκεκριμενο παιχνιδι?
2) Υπαρχουν επικινδυνα παιχνιδια? Λεγοντας επικινδυνα, δεν εννοω μονο αυτα που μπορουν να προκαλεσουν τραυματισμο στον σκυλο ή στον ανθρωπο. Τι ζημια μπορουν να προκαλεσουν?
3) Πόσο παιχνιδι ειναι αρκετο? Καθε πότε? Υπαρχει οριο? Πότε σταματαει το παιχνιδι?
4) Κανουν ολα τα παιχνιδια για ολους τους σκυλους?
5) Πώς παιζουμε με εναν σκυλο που δεν θελει να παιξει? Και τι εγινε αν δεν παιξει?
6) Πώς μπορουν να παιζουν οσοι ιδιοκτητες εχουν πολυ λιγο χρονο στη διαθεση τους? Και πώς οταν ειναι κουρασμενοι ή δεν αντεχουν να κουραζονται?
7) Το παιχνιδι ειναι μοναδικο και αναντικαταστατο? Δεν υπαρχει ισορροπια, εκτονωση και σχεση χωρις αυτο?
Χμμ, ενδιαφέρον και "δύσκολο" θέμα...
Να στήσουμε, λοιπόν, το υπόβαθρο της δικής μου τοποθέτησης:
Να προσπαθήσω να θίξω μερικά πράγματα, δεδομένου ότι με ενδιαφέρει πολύ, λόγω της Μόκας, η οποία είναι ένα ιδιαίτερο σκυλί.
Τι εννοώ με τη λέξη "ιδιαίτερο". Από μικρή παρουσίασε τις φοβίες και τα ξαφνιάσματα που έχω περιγράψει και αλλού. Πέραν των φοβιών αυτών, η Μόκα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και μάλλον "μαλακός" χαρακτήρας.
Στα πλαίσια της εκπαίδευσης (που πάλι έχουμε συζητήσει αλλού, δια μακρόν) έμαθε τις εντολές της βασικής υπακοής με διορθώσεις και επιβραβεύσεις, όπως και στη συνεχιζόμενη εκπαίδευσή της, σε ορισμένες εντολές και καταστάσεις "παίζουν" μεζεδάκια, εκτός από τη συνηθισμένη επιβράβευση (λεκτική & χάδια).
Αν προχωρήσουμε πιο πέρα, είναι κοινή η ομολογία ότι η Μόκα χρειάζεται "ανέβασμα" και όχι "κατέβασμα" ή "διατήρηση" του ταμπεραμέντου...
Αρα, πιο έντονες λεκτικές επιβραβεύσεις (κάποιοι, στο δρόμο, με περνάνε για τρελλό) και πιό έντονα χάδια.
Επιπλέον, έχουμε βασίσει τη μεθοδολογία μας πιο πολύ στο παιχνίδι. Πιο πολύ κυνηγητό με το μπαλάκι, κρυφτό με μεζεδάκια για να γίνεται το "έλα" πολύ ευχάριστα, παιχνίδι με τα kong γεμάτα τροφή (ώστε να έρχεται να πηδάει και να τα αρπάζει), διελκυστίνδα με τους γνωστούς κόμπους και σε λίγο θα αποκτήσω και ένα μαλακό τσουβαλάκι, ώστε να το δαγκώνει λιγάκι...
Η Μόκα, βλέπετε, τρελλαίνεται για παιχνίδια (μαζί μου, κυρίως), αλλά δεν έχει θάρρος. Πηδάει ψηλά και δυνατά για να πιάσει τον κόμπο (ή το κονγκ), αλλά στέκεται στιγμιαία και με κοιτάζει παρακλητικά στα μάτια, για να διαπιστώσει αν όντως της επιτρέπω να δαγκώσει και να τραβήξει...
Η Μόκα έχει άλλη μία ιδιαιτερότητα. Ψοφάει να παίζει με ανθρώπους που ξέρει και αγαπάει, αλλά έχει εμπιστοσύνη μόνο σε μένα (και στη "μαμά" της, βέβαια, να μην παραλείπω τα σημαντικά).
1) Το όφελος από τα παιχνίδια είναι σημαντικό για το σκύλο (και για εμάς - για τους ίδιους περίπου λόγους). Ξεχνιέται, παρασύρεται σε κάτι ευχάριστο, ασκείται, βγαίνουν από μέσα του τα άγχη και οι φοβίες, αναζωογονείται... Εκτονώνεται και ευημερεί...
2) Ναι, επικίνδυνα παιχνίδια υπάρχουν (κυρίως για ιδιοκτήτες που δεν είναι ιδιαίτερα έμπειροι). Ολα αυτά που προσπαθώ να παίξω εγώ με τη Μόκα και αφορούν ένταση, ή παίζουν οι ιδιοκτήτες στην προχωρημένη υπακοή - κυναθλήματα, είναι παιχνίδια που θέλουν προσοχή. Για παράδειγμα, φυλές λιγάκι "ανεξάρτητες" σαν αυτές που παρακολουθώ και μελετάω (ορεινά ποιμενικά και μολοσσοειδή) χρειάζεται να ξέρεις από που θα ξεκινήσεις , πόσο θα εντείνεις το παιχνίδι και που θα σταματήσεις... Για τις φυλές αυτές, κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να κερδίζει ποτέ ο σκύλος, κάποιοι (λιγότεροι) ότι πρέπει να κερδίζει λίγες φορές κλπ.
Ενα μπλεγμένο θέμα που, για μένα είναι ξεκάθαρος μονόδρομος: Οσες φορές και να κερδίσει η Μόκα δεν είναι αρκετές, αν δεν κερδίσει με την "αξία" της και δεν ...πουλήσω το παιχνίδι εγώ.
Στην ερώτησή σου, Αρη, φαντάζομαι ότι αυτού του είδους τους κινδύνους εννοείς. Τη ζημιά, δηλαδή, στην εξέλιξη του χαρακτήρα...
3) Φαντάζομαι και διαβάζω και εδώ ότι υπάρχουν φυλές που δεν κουράζονται σχεδόν ποτέ με το παιχνίδι. Εκεί η απάντηση είναι απλή, όσο αντέχει ο ιδιοκτήτης.
Σε φυλές σαν τη δική μου (και ειδικά στη φάση της ανάπτυξης), σταματάμε μόλις κουραστεί ο σκύλος και ίσως λίγο πιο ...πριν.
Συχνότητα? 2-3 φορές την ημέρα, τουλάχιστον για ιδιοκτήτες που τρέχουν να τα προλάβουν όλα και δεν έχουν μεγάλη διαθεσιμότητα χρόνου. Αρκεί, η ώρα του παιχνιδιού να είναι απαλλαγμένη από άλλες σκέψεις και να συγκεντρωνόμαστε στο σκύλο μας. Σίγουρα το εισπράττει.
Ορια? Εκτός από την κούραση του σκύλου και του ιδιοκτήτη, τα όρια είναι εκεί που το παιχνίδι αγριεύει ή γίνεται "μανία". Εκεί χρειάζεται κάτι άλλο, για ομαλή μετάβαση στην κατάσταση ηρεμίας...
4) Δεν κάνουν όλα τα παιχνίδια για όλους τους σκύλους.
Να δώσω ένα παράδειγμα: Πετάω το μπαλάκι. Η Μόκα τρέχει γρήγορα, το φτάνει, το πιάνει με το στόμα της, το φέρνει τρέχοντας πίσω. Ξαναπετάω το μπαλάκι. Η Μόκα τρέχει γρήγορα, το κοιτάζει, με κοιτάζει και έρχεται τρέχοντας σε μένα... Αποτέλεσμα? Τρέχω εγώ να πιάσω το μπαλάκι και να το φέρω πίσω (δεν μου κάνει κακό, βέβαια). Ο σκύλος σου λέει "αφού σου το έφερα, γιατί δεν το θέλεις?" Η Μόκα (αν ήξερε ότι είναι ...bullmastiff) θέλει να παίρνει το μπαλάκι ή οτιδήποτε άλλο και να το ...σκοτώνει. Ή να το διαλύει...
Αλλοι σκύλοι βλέπουν τα αθλήματα agility σαν κάτι εξωπραγματικό, έχω δει σχετικά βίντεο με bullmastiff και έχω βάλει τα γέλια...
5) Εχουμε δει σκύλο που τον πλησιάσαμε με πηγαίο ενθουσιασμό (και όχι σαν να κάνουμε καταναγκαστικά έργα) για παιχνίδι, ή που του ρίξαμε αυτή την πονηρή ματιά και δεν ήθελε να παίξει?
6) Το πιο σημαντικό πρόβλημα της εποχής μας, για ιδιοκτήτες σκύλων!!!
Μπορεί κάποιοι να βασίζονται στην εφευρετικότητά τους για να παίζουν "εικονικά" με το σκυλί τους και αυτό να ικανοποιείται.
Προσωπικά, με αυτά που σας είπα για τη Μόκα, οφείλω να συμμετάσχω, να κουραστώ και (αν λάβετε υπόψη σας και το τσιγάρο) να λαχανιάσω... Αυτοσυγκεντρώνομαι, φοράω το αστραφτερό μου χαμόγελο, αρχίζω τις έντονες κινήσεις και τα ανεβαστικά επιφωνήματα και ...πάμε!
7) Η πεμπτουσία των ερωτήσεών σου, Αρη.
Νομίζω ναι, το παιχνίδι είναι αναντικατάστατο, όπως ήδη αναφέρθηκε στο θέμα αυτό. Αν υποθέσουμε ότι ο σκύλος έχει ισοδύναμη ευφυία και ωριμότητα ενός παιδιού 5 χρονών (κατά άλλους 2,5 χρονών, κατά άλλους όσο ο ...μέσος χωρικός της Κεντρικής Ευρώπης), το παιχνίδι είναι απαραίτητο.
Τα γράφω όλα αυτά σαν μία πρώτη προσέγγιση, μιάς και θεωρώ ότι το θέμα δεν εξαντλείται εύκολα. Οι υπόλοιποι δε, έχετε τόσες εμπειρίες, που θα μπορούσαμε να γράψουμε βιβλίο.