BARF --> Biologically Appropriate Raw Food


ATREAS

Well-Known Member
8 Νοεμβρίου 2009
874
2
Mesogeia - Attiki
Σαρδέλα και γαύρος πολύ πλούσια σε Ωμέγα 3 σε σχέση με μεγαλύτερα ψάρια. Νομίζω ότι ψάρι και να δώσεις είναι ΟΚ αρκεί να μη είναι σολωμός, και να αποφεύγεται τα μεγάλα ψάρια τα οποία έχουν σαν κύρια διατροφή άλλα ψάρια.

γιατί να μην είναι σολωμός;;

καμιά φορά μου περισσεύει καπνιστός (χωρίς κόκκαλα) και του δίνω, θεωρώντας ότι του κάνει καλό το λάδι του.
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Έχω διαβάσει ότι ο σολωμός μπορεί να είναι κακό ωμό για το σκύλο. Ο σολωμός και ότι άλλο ψάρι κολυμπάει αντίθετα του ποταμού για αναπαραγωγεί (πέστροφα). Αυτά τα ψάρια έχουν παράσιτο Nanophyetus salmincola το οποίο είναι άκακο. Το πρόβλημα είναι όταν το παράσητο αυτό προσβληθεί απο το Neorickettsia helminthoeca το οποίο προκαλεί δηλητηρίαση. Αν όντως αρρωστήσει ο σκύλος μπορεί και να πεθάνει εντός 14ημερών.
Η θεραπεία είναι χορήγησει με wormer.
ATREAS νομίζω το καπνιστό έχει ψηθεί λιγάκι οπότε οι πιθανότητες είναι ελάχιστες.

Επίσης ο λόγος να αποφεύγεται ψάρια μεγάλα που έχουν σαν κύρια διατροφή μικρότερα ψάρια είναι το γνωστό mercury. Ο ξιφίας, το δελφίνη εχουν ανεβασμένες τιμές mercury που θεωρείται τοξικό. Γιαυτό και στην Ιαπωνία το δελφίνη θεωρείται κακό κρέας και το χρησιμοποιούν κρυφά σαν filler σε τροφές. Είτε ωμό είτε ψητό η τοξικότητα παραμένει.
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.366
10.523
Athens
Επίσης ο λόγος να αποφεύγεται ψάρια μεγάλα που έχουν σαν κύρια διατροφή μικρότερα ψάρια είναι το γνωστό mercury. Ο ξιφίας, το δελφίνη εχουν ανεβασμένες τιμές mercury που θεωρείται τοξικό. Γιαυτό και στην Ιαπωνία το δελφίνη θεωρείται κακό κρέας και το χρησιμοποιούν κρυφά σαν filler σε τροφές. Είτε ωμό είτε ψητό η τοξικότητα παραμένει.
Σολωμό και πέστροφα δεν δίνω διότι δεν το αγοράζουμε εμείς έτσι κι αλλιώς αλλά καλό είναι που το ξέρουμε. Στα προβληματικά μεγάλα ψάρια συγκαταλέγεται και ο μπακαλιάρος?
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Ψάρια που θεωρούνται ότι έχουν πολύ methylmercury είναι ο τόνος, καρχαρίας, ξιφίες, σκουμπρί, λούτσοι (τα μεγάλα), και πέστροφα.
Βέβαια το θέμα αυτό δεν είναι μόνο για το σκύλο είναι και επιβλαβές και για τον άνθρωπο. Με τέτοιες βρωμιές που ρίχνουμε στην θάλασσα σε λίγο ούτε να κολυμπήσουμε δεν θα μπορέσουμε...
Έχουμε φτάσει στο σημείο το U.S. EPA και FDA να προτείνει στις έγκυες (ή όσες έχουν σκοπό να γεννήσουν σε διάστημα μέχρι και 2χρόνων) και τα μικρά παιδιά να μη τρώνε παραπάνω απο μισό κιλό ψάρι την εβδομάδα...
Θαλασσινά με χαμηλό mercury θεωρούνται οι γαρίδες, κονσέρβα τόνος, σολωμός και γατόψαρα.
 


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Το ζήτημα του υδραργύρου είναι ότι δεν είναι βιοδιασπόμενος!
Άρα, όση ποσότητα προσλαμβάνεται, τόση αποθηκεύεται στον οργανισμό!
Άρα, τα μεγαλύτερα ψάρια που καταναλώνουν άλλα μικρότερα αποθηκεύουν στον οργανισμό τους και ολόκληρη την ποσότητα υδραργύρου που είχαν αποθηκεύσει τα μικρότερα!
Το πρόβλημα αφορά περισσότερο στα πολύ μεγάλα ψάρια, κυρίως καρχαριοειδή, τονοειδή, ξιφίες, μαγιάτικα κτλ, αλλά και τα υπόλοιπα είδη αναλογικά!
Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και η περιοχή αλίευση του ψαριού!Στον Ατλαντικό ας πούμε τα δείγματα είναι υψηλότερα από τα αλιεύματα των θαλασσών μας.....



Bigbilly, για τον τόνο και τον σολωμό, γνωρίζω τα αντίθετα!
Επίσης, η αναφορά στις πέστροφες είναι κυρίως σε αυτές του αλμυρού νερού που αλιεύονται στις βόρειες θάλασσες κι όχι στις πέστροφες που συναντάμε και στα ποτάμια της πατρίδας μας!
 
Last edited:


ProudtobeGreek

Well-Known Member
21 Σεπτεμβρίου 2010
3.685
4.322
43
www.proudtobegreek.eu
O καπνιστός σολωμός δεν είναι ψημένος..αλλά έχει υποστεί μια διεργασία(κάπνιση) όπου και σκοτώνονται τυχόν επιβλαβείς μικροοργανισμοί γι'αυτό και χρησιμεύει ως μέθοδος συντήρησης..οπότε δεν συντρέχει κίνδυνος απο μικρόβια απο καπνιστό ψάρι!
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Για τους μικροοργανισμούς μπορεί milva αλλά για να "καεί" το υδραργύρου (δεν ήξερα την ελληνική ονομασια, να'ναι καλά ό foibos) πρέπει να ψηθεί στους 350 βαθμους κελσίου...
 


ProudtobeGreek

Well-Known Member
21 Σεπτεμβρίου 2010
3.685
4.322
43
www.proudtobegreek.eu
Μίλησα συγκεκριμένα για τους μικροοργανισμούς που ανέφερες παραπάνω!Ο υδράργυρος αν υπάρχει με το κάπνισμα εξακολουθεί να παραμένει...
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.366
10.523
Athens
Για τους μικροοργανισμούς μπορεί milva αλλά για να "καεί" το υδραργύρου (δεν ήξερα την ελληνική ονομασια, να'ναι καλά ό foibos) πρέπει να ψηθεί στους 350 βαθμους κελσίου...
350 βαθμούς Κελσίους πως τους πετυχαίνουμε βρε παιδιά?
 




foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Ο υδράργυρος γύρω στους 350 βαθμούς εξατμίζεται....βέβαια πολύ νωρίτερα έχουμε ήδη κάψει ότιδήποτε μαγειρεύαμε.....
 




ΜάρκοςΓΔ

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2011
389
2
Σαντορίνη - Κερατσίνι
έκατσα και διάβασα και τα 172 σχόλια !! και με βοήθησαν πάρα πολύ σε ένα θέμα για το οποίο δεν γνώριζα απολύτως τίποτα!!!
έχω ακόμα όμως κάποιες απορίες όμως!!
1.σε ένα κουτάβι πως αρχίζουμε να δίνουμε ωμό κρέας ή λαχανικά ή ψάρι.. ; λαμβάνω υπόψιν πως ο εκτροφέας λογικά θα σου πει να συνεχίσεις να του δίνεις την τροφή (λογικά κάποια ξηρή τροφή) που του έδινε και εκείνος μέχρι κάποια ηλικία! αρχίζουμε να του βάζουμε διάσπαρτα ψιλοκομμένο κρέας μαζί με την ξηρά τροφή για να την συνηθίσει ο οργανισμος του;
2. με τι τροφές θα πρέπει να ξεκινήσει;
3. σε τι ηλικία θα μπορεί να φάει τέτοιες τροφές;
4.ποιες τροφές θα πρέπει να προσέχω περισσότερο αν το σκυλί είναι μικρόσωμο ;( εννοώ πάντα για τις τροφές που επιτρέπονται στα μεγαλόσωμα και έχουν ήδη αναφερθεί ήδη στο θέμα π.χ. τα ψάρια λόγω κοκκάλων;)
5.θα πρέπει να κάνω κάποια εξέταση στο σκύλο πριν του χορηγήσω αυτές τις τροφές; υπάρχει περίπτωση δηλαδή σε κάποια σκυλιά να λείπει ένζυμο για κάποια τροφή όπως λείπει και σε κάποιους ανθρώπους π.χ. για τα κουκιά ( ή κάπως έτσι νομίζω λέγονται)

πολλές οι απορίες ε; όπως ήδη είπα δεν ξέρω τίποτα από προσωπική εμπειρία για το θέμα αυτό....
 
Last edited:


io maria

Well-Known Member
16 Φεβρουαρίου 2010
1.322
28
Γέρακας
Η barf σαν διατροφη θελει παρα μα παρα πολυ διαβασμα ποσο μαλλον αν ακολουθηθει σαν αποκλειστικη διατροφη οσο το κουταβι ειναι πανω στην αναπτυξη.
Οσον αφορα τα λαχανικα τα εισαγεις σιγα σιγα και ενα ενα στην διατροφη του για να δεις αν καποιο απο αυτα το πειραζει.
Το ιδιο και τα φρουτα.
 




io maria

Well-Known Member
16 Φεβρουαρίου 2010
1.322
28
Γέρακας
Για καποιον απειρο σε αυτου του ειδους την διατροφη ναι προσωπικα θα προτεινα να ξεκινησει μετα την ενηλικιωση του σκυλου με την προϋποθεση οτι μεχρι τοτε θα εχει διαβασει οσα περισσοτερα μπορει επι του θεματος αλλα θα εχει μιλησει με barfers για να του λυθουν ολες οι αποριες.
Εχω διαβασει τον τελευταιο χρονο οσα περισσοτερα μπορω για το barf αλλα ακομα δεν ειμαι ετοιμη (για μενα) για να την ακολουθησω στον ενηλικο σκυλο μου.
 


Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Μάρκο,
για να ξεκινήσεις την barf πρέπει να μελετήσεις.
Αγόρασε κάποιο καλό βιβλίο και "στρώσου" στο διάβασμα αν σε ενδιαφέρει η διατροφή.

Κι εμένα όπως και σε πολλούς άλλους μας ενδιαφέρει αλλά δεν το τολμάμε λόγω έλλειψης γνώσεων.
Δεν θα μάθεις από την μια μέρα στην άλλη ή μόνο από το forum,
επίσης κάποιες αποφάσεις πρέπει να τις πάρεις μόνος σου για τον σκύλο σου μετά από μελέτη και δικές σου γνώσεις ;) :)
 


ΜάρκοςΓΔ

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2011
389
2
Σαντορίνη - Κερατσίνι
ευχαριστώ! εννοείται πως η απόφαση είναι δική μου! ξέρετε μήπως υπάρχει βιβλίο για την barf στα ελληνικά; γιατί με τα αγγλικά έχω την σχέση που έχει ένα μπαλόνι με ένα κουτάλι! καμία!
 


Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Χμμ,
νομίζω πως σε κάποιο νήμα είχε συστηθεί από ένα μέλος ένα βιβλίο.
Ίσως ο BiggBilly ή η vrmode.

Πάντως αν διαβάσεις για αρχή τα θέματα για barf του forum (είναι μια καλή αρχή, υπάρχουν πολλά, ακόμα και για θέματα τιμής ποιότητας κρέατος, tips για την κατάψυξη τους κλπ) θα μάθεις πολλά για αρχή, και σίγουρα θα πέσεις και πάνω στς δημοσιεύεσεις για το βιβλία ;)
Χρησιμοποιήσε την αναζήτηση και θα την βρεις την άκρη!