Φοβίες ενός "ατρόμητου" bullmastiff


johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Ας ανοίξω κι εγώ αυτό το θέμα, μιάς και με απασχολεί ιδιαίτερα, στο βαθμό που το μελετάω σχεδόν πιό πολύ από τα θέματα της δουλειάς μου και ασχολούμαι στην πράξη μ' αυτό συνεχώς.

Οπως κάποιοι από εσάς ξέρουν, έχουμε τη Μόκα, θηλυκό bullmastiff, 9,5 μηνών πλέον.
Εγινε "κορούλα" μας σε ηλικία 4 μηνών. Μέχρι τότε, ζούσε στο εκτροφείο, σε ένα υπέροχο και ήρεμο κτήμα, μαζί με τα αδελφάκια της και τα υπόλοιπα σκυλιά. Την ημέρα που πήγαμε να την πάρουμε είχε μείνει με 2 ακόμα αδελφάκια.

Στην πρώτη μας επαφή, άψογη. Μας πλησίαζε, ίσως και πιό γρήγορα από τα άλλα 2 κουτάβια, μας πέθαινε στο γλύγιμο και έπαιζε άνετα μαζί μας. Ταξίδεψε με το πλοίο στην Αθήνα, με 8 μποφώρ, άψογη και cool.

Οταν φτάσαμε αργά το βράδυ στο σπίτι, βρήκε την ώρα να περάσει το σκουπιδιάρικο και έκανε ένα θόρυβο που θα τρόμαζε κι εμένα αν ήμουν χαλαρός! Σαφώς τρόμαξε και δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία. Στη συνέχεια και μέχρι να κοιμηθούμε, ακολουθούσε τη γυναίκα μου κι εμένα σε απόσταση αναπνοής, ότι και αν κάναμε. Ok, τυπικό δείγμα bullmastiff.
Οταν ξαπλώσαμε και επειδή δεν είχαμε ακόμα το crate, της βάλαμε το στρωματάκι της εκεί που βάζαμε για 5 χρόνια το στρώμα της μακαρίτισας της προηγούμενης σκυλίτσας μας: Στο κάτω μέρος, μπροστά από το κρεβάτι μας. Στη διάρκεια της νύχτας έκανε 2 απόπειρες να ανεβεί και να κοιμηθεί ανάμεσά μας. Ok, τυπικό δείγμα κουταβιού (έστω και 4 μηνών) που είναι σε άγνωστο μέρςο για πρώτο βράδυ και είμασταν οι 2 μόνοι άνθρωποι που ήξερε πλέον.

Ωσπου, το επόμενο πρωί, της πέρασα το λουρί για να βγούμε να εξερευνήσουμε τη γειτονιά. Η πρώτη μας βόλτα. Εκεί κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, δεδομένου ότι στήλωνε τα πόδια και δεν ήθελε να βγει έξω. Για να μην τα πολυλογώ, μέχρι να μπορέσουμε να βγούμε βόλτα και να στρίψουμε στη γωνία του τετραγώνου του σπιτιού μας, πέρασε 1 εβδομάδα. Τη σέρναμε στην κυριολεξία και οι άνθρωποι μας κοίταζαν σα βασανιστές σκύλων.

Ετσι, συνειδητοποιήσαμε ότι θέλουμε άμεσα επαγγελματική εκπαίδευση από τον καλύτερο εκπαιδευτή που θα μπορούσαμε να βρούμε. Μεγάλη έρευνα... Εξι επαγγελματίες (λίγο-πολύ, όλοι γνωστοί εκπαιδευτές - δεν παίζει ρόλο πλέον) είδαν τη Μόκα. Εξι διαφορετικές απόψεις, που μπορούν, βέβαια, να ομαδοποιηθούν:
Ενας είπε "φοβική - να τη δώσεις πίσω".
Αλλος είπε "Φοβική, αλλά έχει πολύ γερά νεύρα και την δεύτερη φορά που θα αντιμετωπίσει το ίδιο πράγμα, το ξεπερνάει".
Αλλος είπε: "Κροτοφοβική".
Αλλος είπε: "Φοβική - το τελευταίο της γένας".
Αλλος είπε (ο πιό "διάσημος" απ' όλους): "Δεν έχει τίποτα, μιά χαρά είναι".
Κάποιοι φίλοι είπαν: "Δεν μπορεί, σίγουρα έχει φάει κλωτσιές".

Κατέληξα σε ένα εκπαιδευτή που επιφυλάχθηκε πολύ πριν πει τη γνώμη του, που την είδε στο χώρο του, ήρθε να τη δει σπίτι, τη βγάλαμε μαζί βόλτα στη περιοχή μου, πριν αρχίσουμε κάν την εκπαίδευση. Που ακόμα το συζητάει και προβληματίζεται και έχει ανοίξει καινούργια βιβλία να διαβάσει για την περίπτωση της Μόκας (μεγάλη η χάρη της!).

Τι (θετικά και αρνητικά) συμπτώματα δείχνει η Μόκα:
α) Είναι άψογη και δεν έχει κανένα πρόβλημα με οποιοδήποτε σκυλί. Είναι ήπιος χαρακτήρας, αλλά όχι πολύ submissive στα κυριαρχικά σκυλιά. Εχει τον τρόπο της και τα χειρίζεται. Το βασικό είναι ότι μένει ήρεμη - ατάραχη σε οποιαδήποτε κατάσταση με σκυλιά.

β) Ανθρώπους που ξέρει σαν φίλους μας και έρχονται σπίτι, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών μας (2 από αυτά μας επισκέπτονται κάθε 10 μέρες περίπου) τους αντιμετωπίζει με αρχική επιφύλαξη και θέλει το χρόνο της (περίπου 10-15 λεπτά), μέχρι να τους πλησιάσει προσεκτικά και να τους γλείψει. Ολο αυτό το διάστημα κουνάει την ουρά της, δείχνει ότι χαίρεται, αλλά δεν πλησιάζει.

γ) Με γυναίκες δεν έχει σχεδόν κανένα πρόβλημα.

δ) Με παιδάκια (κυρίως αγοράκια - no wonder) ΕΧΕΙ θέμα. Αρχικά δείχνει να τα φοβάται και σταδιακά επανέρχεται στη γνωστή επιφυλακτικότητα, χωρίς το φόβο.

ε) Με άγνωστους άντρες φοβάται, όταν πλησιάσουν στα 2 μέτρα και κοντύτερα

στ) Δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα με (άγνωστους, εννοείται) ανθρώπους που περπατάνε μαζί με σκυλιά!

ζ) Κάθε τι διαφορετικό, που συναντάει για 1η, 2η (και 3η, ίσως) φορά την τρομοκρατεί: Σκουπιδιάρικο, ο καθαριστής του Δήμου με το καροτσάκι - σκούπα - φαράσι (υποψιάζομαι ότι την τρομάζει και το κόκκινο ή κίτρινο φωσφοριζέ γιλέκο, οι (άσπροι - κόκκινοι) κώνοι που έχει ο εκπαιδευτής στο στίβο του (για να τους ξεπεράσει έκανε 1-2 εβδομάδες), οι ίδιοι κώνοι στο πεζοδρόμιο, το μηχάνημα οδοποιίας που ανακατεύει την άσφαλτο, ένας άνθρωπος επάνω σε μία σκάλα, το αυτοκίνητο του Δήμου που έχει το γερανό με το καλάθι για να αλλάζουν λάμπες στους στύλους, μία μαύρη σακούλα σκουπιδιών, δίπλα στον κάδο που δεν υπήρχε χτες εκεί, μία ασπροκόκκινη ταινία που βάζει κάποιο συνεργαίο κατά μήκος του πεζοδρομίου για να μην παρκάρουν τα αυτοκίνητα κλπ, ων ουκ έστιν αριθμός...

Και για να μη σας κουράζω υπερβολικά, είμαι σίγουρος ότι θα βγούν και άλλα εάν κάποιοι φίλοι ανταποκριθούν.
Το ερώτημα είναι: Εχετε ξαναδεί τέτοιο "πακέτο" αντιδράσεων? Τι είναι? "Γιατρεύεται" κάπως? Μήπως, όταν γίνει 18-20 μηνών, αυτό γυρίσει σε επιθετικότητα? Πολλά ερωτήματα, μεγάλη αγωνία για τη λατρεία μου...
 


George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
Εγινε "κορούλα" μας σε ηλικία 4 μηνών. Μέχρι τότε, ζούσε στο εκτροφείο, σε ένα υπέροχο και ήρεμο κτήμα, μαζί με τα αδελφάκια της και τα υπόλοιπα σκυλιά.
το κακό με τα ήρεμα κτήματα είναι οτι δεν προσφέρουν πολλά ερεθίσματα, και οι εβδομάδες 9η μεχρι 12η είναι πολύ σημαντικές, η σκυλίτσα περνάει τώρα την δεύτερη περίοδο φόβου, με πολύ κοινονοικοποίηση θα καταφέρεις να ξεπεράσει αρκετά.
 


johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Επίσης, για να καταλάβετε πόσο έχω μπερδευτεί μαζί της, ορισμένες φορές λειτουργεί σαν να μη συμβαίνει τίποτα, σαν να ήταν οδηγός τυφλών!
Π.χ. κατεβήκαμε στην έκθεση του ΚΟΕ το Μάϊο, έτσι (ρε γαμώτο) γιατί άξιζε το κοριτσάκι μας (που ήταν "φοβικό", που ήταν "το τελευταίο κουτάβι της γένας", που "φοβάται και τη σκιά του, που μπορεί "να έχει φάει κλωτσιές") να έχει τη σωστή του κοινωνικοποίηση, την ευκαιρία του.
Εκεί, λοιπόν, μας εξέπληξε όλους: Αψογη, ήρεμη, έτρεξε σωστά, άφησε τον κριτή (ένα άγνωστο άντρα) να της ψάξει το σώμα και να της ανοίξει το στόμα, με άφησε άφωνο, δεν το πίστευα.
Θα μου πείτε: "Το είπες και μόνος σου, ήταν χώρος γεμάτος ανθρώπους ΜΕ σκυλιά". Θα απαντήσω, όμως ότι είχε και κώνους, τέντες, διάφορες γυαλιστερές πινακίδες κλπ.
Τι λέμε εδώ?
 


Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
Δεν ξερω αν αυτο λεει κατι... αλλα στην ηλικια της ΜΟΚΑ ο Ντιεγκο φοβοταν και τη σκια του...τωρα βεβαια δε τον τρομαζει τιποτα!
 


johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
το κακό με τα ήρεμα κτήματα είναι οτι δεν προσφέρουν πολλά ερεθίσματα, και οι εβδομάδες 9η μεχρι 12η είναι πολύ σημαντικές, η σκυλίτσα περνάει τώρα την δεύτερη περίοδο φόβου, με πολύ κοινονοικοποίηση θα καταφέρεις να ξεπεράσει αρκετά.
Γιώργο, σε ευχαριστώ για την απάντηση.
Το θέμα των 4 μηνών στο κτήμα, το ξέρω καλά, γι αυτό έγραψα την ηλικία που την πήραμε.
Η δεύτερη περίοδος φόβου μέχρι πότε (περίπου) διαρκεί? Εμείς, όπως κατάλαβες, 1 ώρα το πρωί, 1 ώρα το βραδάκι (με φως, ή στο σκοτάδι) "κοινωνικοποιούμε". Κάθε Σαββατοκύριακο, από Σάββατο πρωί μέχρι Κυριακή βράδυ, την πηγαίνουμε όπου μπορείς να φανταστείς: Κέντρο Αθήνας (με όλες τις φυλές - ανθρώπων - και χρώματα και γλώσσες), διάφορα πάρκα, αεροδρόμιο (έχουμε πάει ήδη 3 φορές και περπατούσαμε κόντρα στον κόσμο στις αφίξεις - εκεί να δεις τι έγινε με τα καροτσάκια, βαλίτσες, κάδους καθαριστών κλπ.), λιμάνια...

Τι να είναι, αλήθεια, αυτό που έχει? Περιγράφεται, ή απλά κάνω το καθήκον μου και βλέπω το αποτέλεσμα?

Την πηγαίνω "επάνω" στο αντικείμενο του φόβου της ή παραμερίζω να περάσει? Επιδιώκω την κατάσταση φόβου, ή προβλέπω να την αποφύγω (τουλάχιστον για την 2η περίοδο φόβου)?
 




johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Δεν ξερω αν αυτο λεει κατι... αλλα στην ηλικια της ΜΟΚΑ ο Ντιεγκο φοβοταν και τη σκια του...τωρα βεβαια δε τον τρομαζει τιποτα!

Αμαλία, μου δίνεις κουράγιο!
Το μόνο που φοβάμαι είναι μήπως τη στιγμή που (λέμε, τώρα) θα αρχίσει να μην την τρομάζει τίποτα, το γυρίσει σε επιθετικότητα προς αυτά που προκαλούν το φόβο της
 


Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
Αμαλία, μου δίνεις κουράγιο!
Το μόνο που φοβάμαι είναι μήπως τη στιγμή που (λέμε, τώρα) θα αρχίσει να μην την τρομάζει τίποτα, το γυρίσει σε επιθετικότητα προς αυτά που προκαλούν το φόβο της
Αν συνεχισετε να την κοινωνικοποιειτε και να εχει αφθονια ερεθισματων δε θα το γυρισει σε επιθετικοτητα.. θα αποκταει σιγα σιγα εμπιστοσυνη στον εαυτο της και αυτοπεποιθηση... εμενα το φοβο του τον εξεφραξε με το να κρυβεται πισω μου, να μαζευεται. Και η Μοκα το ιδιο?
 


johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Πώς εκφράζει το φόβο της;

Νά και ο φίλος μου!!!

Πως εκφράζει το φόβο της? Προσπαθεί διακαώς να φύγει, να το βάλει στα πόδια (αν η κατάσταση που τον προκαλεί είναι "επείγουσα" - πολύ κοντά και πλησιάζει), ή τουλάχιστον να οπισθοχωρήσει με ...ελαφρά πηδηματάκια (αν η κατάσταση είναι ακόμα μακρυά και την "ελέγχει").

Π.χ. σήμερα στην πρωινή βόλτα, ήταν στο κάτσε (σε μία γωνία για να περάσουμε απέναντι) και από τη μία ήταν ο γνωστός καθαριστής του Δήμου με τον εξοπλισμό του και από την άλλη ερχόταν μία μεγάλη μπετονιέρα με πολύ θόρυβο: Πήγε να φύγει προς τη μεριά της μπετονιέρας και κόντεψα να της "πάρω το κεφάλι" με τον πνίχτη. Αν ήταν η γυναίκα μου, η Μόκα θα την είχε ρίξει στο δρόμο...

Και, σαφώς, Αμαλία, κρύβεται πίσω μας όταν πλησιάζει κάποιος και η Μόκα μπορεί να οπισθοχωρίσει
 


George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
Η κοινωνικοποίηση έχει δύο προτερήματα για το κουτάβι. Βοηθάει στο κουτάβι στο να φοβάται λιγότερα πράγματα που θα αντιμετωπίσει αργότερα, και προσφέρει την εμπειρία του φόβου που σύντομα ξεπερνιέται. Σύμφωνα με πολλούς ψυχολόγους, τέτοιες εμπερίες είναι από τα πιό πολύτιμα μαθήματα που μπορεί να μάθει ένα κουτάβι. Καί όσο πιο πολλές φορές ξεπερνιέται ο φόβος, τόσες λιγότερες αιθήσεις θα του προκαλλέσουν φόβο αργότερα στη ζωή του. Για αυτό, τα κουτάβια πρέπει να έχουν πολλά και διάφορα ερεθίσματα νωρίς στη ζωή τους - για την οσμή, την αφή, την ακοή, την όραση, διαφορετικές γεύσεις, την αίσθηση της δόνησης, και ιδιαίτερα εμπειρίες με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους.

Όσο περισσότερες ευκαιρίες δίνονται στο κουτάβι για καινούργιες εμπειρίες κατά τις σημαντικές περιόδους στην ανάπυξή του, τόσο λιγότερο θα το πειράζουν καινούργιες και τρομακτικές εμπειρίες αργότερα. Δεν έχουν ανακαλυφθεί γενικοί φόβοι στα σκυλιά, εκτός από υπερευαισθησία σε ήχους, το οποίο εκδηλώνεται μόνο σε συγκεκριμμένες ράτσες και σε λίγες περιπτώσεις.

Τα σκυλιά έχουν πολύ ευαίσθητη ακοή, και το καθένα μαθαίνει να αγνοεί τους ήχους που δέν το επηρρεάζουν ωστε να επικεντρωθεί σε αυτούς που έχουν σημασία στη ζωή του.

Οτιδήποτε περιμένετε να μπορεί να κάνει το σκυλί σας οταν ενηλικιωθεί πρέπει να είναι μέρος του προγρμάμματος κοινωνικοποίησης, π.χ. παιδιά, κολύμβηση, αγροτικά ζώα, εκθέσεις σκυλιών, ήχοι της πόλης, κυνήγι, πυροβολισμοί κτλ.

Δεύτερη περίοδος αποτύπωσης φόβου

Το χρονικό διάστημα αυτής της περιόδου είναι πιό αόριστο, και η συμπεριφορά αυτή μπορεί να εκδηλωθεί περισσότερες φορές όπως μεγαλώνει το κουτάβι. Κατά την περίοδο αυτή, θα αναπτύσσονται ακόμα τα δόντια του. Εάν και τα δόντια βγαίνουν μέχρι 6 με 6 1/2 μήνες, δεν κολλάνε τελείως στη γνάθο μέχρι 8-10 μήνες. Έτσι, ακόμα και πολύ καλά εκπαιδευμένα κουτάβια αισθάνονται την ανάγκη να μασήσουν αντικείμενα, και σε κάποια κουτάβια αυτή η τάση μπορεί να είναι καταστροφική για τα αντικείμενα του ιδιοκτήτη χώρις κατάλληλη επίβλεψη.

Ένα πολύ καλά κονωνικοποιημένο κουτάβι μπορεί να αρχίσει να φοβάται ανθρώπους και αντικείμενα που δεν είχε προσέξει καν νωρίτερα.
Αυτή η περίοδος συμπίπτει με επιταχυμένη ανάπτυξη και, δυστυχώς, συχνά συμπίπτει και με την πρώτη έκθεση του κουταβιού. Πρέπει να συνεχίσετε την εντατική κοινωνικοποίηση, επιτρέποντας στο κουτάβι να ξεπεράσει τους φόβους του ενώ αποκτά αυτοπεποίθηση.

Ποτέ μην δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στο κουτάβι όταν φοβάται. Αγνοήστε τον φόβο και παίξτε μαζί του, επιβραβεύοντάς το όταν κάνει κάτι σωστά. Συνεχίστε με την εκπαίδευση για υπακοή και προσοχή, και αυξήστε τον αριθμό των ασκήσεων.

Ο Dehasse έχει γράψει για αυτή την περίοδο οτι: ‘το σκυλί φαντάζεται τραυματικές εμπερίες και γεγονότα, σαν αποτέλεσμα να χρησιμοποιεί μηχανισμούς αυτοάμυνας όπως φυγή, επιθετικότητα και θράσος.’ Αυτή η περίοδος επίσης συμπίπτει με την αρχή της εφηβικής ηλικίας, με αύξηση των ορμονών, υπερδιέγερση, υπερβολικός ενθουσιασμός, και η αντίσταση στις επιθυμίες του ιδιοκτήτη.

Οι φερομόνες που εκκρίνουν τα σκυλιά μπορούν να προκαλλέσουν αίσθηση υποταγής στο κουτάβι, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί τραυματικό κατά αυτήν την περίοδο.

Πηγή
 


johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Πολύ ωραίο κείμενο. Επίσης, αρκετά ...παρήγορο για μένα, δίνει κάποιο φως στο βάθος!
 






ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.810
58
ΑΘΗΝΑ
Νομίζω η φράση «αγνοείστε το φόβο» του George A είναι το κλειδί της επιτυχίας.
Πολλές φορές ο χειριστής αντιδρά πρίν από το σκυλί φοβουμενος την αντίδραση του σκύλου με αποτέλεσμα να οδηγήσει τελικά το σκυλί σ'αυτήν. Άρχισε να διαβάζεις λίγο και τις δικές σου αντιδράσεις και προσπάθησε να είσαι εντελώς χαλαρός.
Ίσως να είχες και τον πνίχτη στο νεκρό όταν δεν δουλεύεις τη Μόκα.
Επίσης δοκίμασε βόλτες παρέα με άλλα σκυλιά σε στρεσογόνες για τη Μόκα διαδρομές.
Εθελοντές θα βρείς πολλούς φαντάζομαι!
 


Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Εξαρτάται από τον σκύλο, δεν την περνάν όλοι στον ίδιο βαθμό.

Μερικοί απλώς βλέπουν ορισμένα πράγματα που τα γνώριζαν ξαφνικά καχύποπτα άλλοι φοβούνται τα πάντα, όπως και να εχει την αγνοείς και συνεχίζεις τον δρόμο σου
 


katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Και γω θα συμφωνήσω με τον george...η Μόκα περνάει τη πρώτη φάση της κοινωνικοποιήσης (καθυστερημένα)...
Έτσι τη πάτησα και με τον keagan όταν ήρθε από τη Γαλλία...3 μηνών...έμεινε σε ένα σπίτι στη μέση του πουθενά, όπου δεν παίρναγαν αυτοκίνητα σχεδόν ποτέ...χωρίς φωνές μέσα στο σπίτι , ('εμενα μόνη μου), όλη μέρα μέσα στην ησυχία , δέντρα και γκαζόν...με ελάχιστους θορύβους ...αποτέλεσμα ένας σκύλος που τρέμει τους θορύβους...
Πρέπει να δουλέψεις μαζί της με υπομονή και επιμονή εντατικά για ένα διάστημα ώστε να ξεπεράσει φοβίες που θα είχε ήδη ξεπεράσει αν την είχε πάρει από το εκτροφείο πιο μικρή..
Αλλά και πάλι είναι λάθος να τις ονομάζω ΦΟΒΙΕΣ...γιατί δεν είναι...φόβος..είναι απλά επιφυλακτικότητα σε κάτι καινούργιο...
 


GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.866
5.117
patra
grdane.blogspot.com
θα συμφωνήσω με την κατερινα..... και θα προσθεσω....( στηριζομενος σε οτι ειπες οτι μετα 2-3 φορες ειναι ενταξει...)
βολτες συνεχεια σε καινουρια περιβαλλοντα...
οταν δειχνει σαν ναφιβαται κατι... παραδειδγμα ενα καδο του δημου...
σταματηστε δωσε εντολή επεμεινε να εκτελεσει και επιβραβευεις... περιμενεις λιγο ωστε να επεξεργαστει το αντικειμενο του φοβου της.... και μετα ηρεμα προχωρατε... χωρις να αποφευγεις το αντικειμενο χωρις να πηγαιθνεις και κατα πανω του.... αν δειξει διαθεση να το πλησιασει της επιτρεπεις όσο θελει... αν δείξει φόβο σε εκεινο το σημειο, σταματας, δινεις εντολή εκτελεί επιβραβευει.... περιμενεις προχωρας και συνεχιζεις.....
της έλλειψαν ερεθισματα σε μικρή ηλικία και τωρα πρέπει να τα αναπληρωσεις.... συνεχιζεις βολτες σε μερη που δεν εχετε παει....
 


skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Λοιπον,σαν να περιγραφεις τον Εκτωρα μου παλιοτερα.ΤΑ ΙΔΙΑ!Ειναι απο πετ σοπ, αρα δε χρειαζεται να πω περισσοτερα περι ερεθισματων.Τωρα ειναι 2 χρονων(σημερα εχει γενεθλια) και εχει ξεπερασει πολλα από αυτα. Πολλα.Με πολλη κοινωνικοποιηση.Καθε μερα εξω, με κοσμο, χωρις κοσμο, με σκυλια, χωρις σκυλια, με θορυβο, χωρις θορυβο,οπου μπορω τον παιρνω.Σε καφετεριες, σε μαγαζια, στη λαικη, στη θαλασσα, σε χωραφια, σε συγγενεις, σε οικοδομες,σε πλοια...Παντου!
Η εκπαιδευτρια μου μου ειχε πει, και εδω ειχε γραφτει αν θυμαμαι καλα, οτι υπαρχουν 2 ειδων σκυλια. Αυτα που ξεπερνουν το φοβο αν τα απομακρυνεις και καλα δεν τρεχει τιποτα και αυτα που τον ξεπερνουν μολις τα βαλεις σε αυτό.Εμενα ανηκει στη δευτερη κατηγορια.Ηταν 1,5 χρονο και θορυβους συχνους δεν τους ειχε ξεπερασει.Δεν μπορουσα να καταλαβω.Αποδειχτηκε ότι το λαθος μου ηταν οτι μολις ακουγαμε π.χ. μπουλντοζα συνεχιζαμε να περπαταμε σε αλλο δρομο.Δεν εδειχνα φοβο,ειχα μαθει πλεον κι εγω να συμπεριφερομαι,αλλα επειδη με εσερνε να φυγουμε για να μη στρεσαριστει παραπανω, πηγαινα κι εγω.
Λεω, δε γινεται,ας δοκιμασω αλλιως.Ακουγα μπουλντοζα, πανω της!Σκουπιδιαρικο;Εκει!Δεντρο που κουναει απο τον αερα;Απο κατω!Με εκπληξη ειδα οτι ενω εφευγε πολυ φοβισμενο, οι επομενες φορες ηταν πολυ καλυτερες. Σαν να προοδευε.Αποκτουσε εμπιστοσυνη στον εαυτο του.
Εννοειται οτι ακομα το δουλευω.Θελει πολυυυυυ χρονο.Νιωθω οτι παντα θα το κανω. Εχει ξεπερασει φοβους που δεν περιμενα,αλλα παντα μαζι και συνεχεια... Δεν πιστευω οτι θα γινει ποτε Ο ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ, αλλα δεν εχει καμια σχεση το σκυλι που πηρα με αυτο που εχω τωρα. Λαθη γινανε στην πορεια και ακομα θα γινονται,αλλα η προοδος δειχνει πολλα.
Προσεξε,αυτο εγινε με τον δικο μου σκυλο.Δε σημαινει οτι θα ισχυσει και στο δικο σου. Εγω το ξεκινησα οταν ηταν 1,5 χρονων, εσενα δεν ξερω αν θα το χειριστει το ιδιο που δεν ειναι ακομα 1 χρονου.Μη σε καψω!
 


kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
johnk, έχω κι εγώ σκυλούνι που αντιδρά όπως και το δικό σου και παρά που είναι πρώην αδέσποτο και βρέθηκε κουτάβι στα σκουπίδια, πιστεύω οτι ο λόγος που βγήκε φοβικό είναι ο ίδιος. Το μάζεψαν πάρα πολύ μικρό και οι εξαιρετικές κυρίες που το μεγάλωσαν σε διάφορα καταφύγια είμαι σίγουρη οτι δεν το κακοποίησαν ποτέ. Απλά δεν ήρθε σε επαφή με αρκετά ερεθίσματα οταν έπρεπε και ίσως και συνδύασε κάποια τυχαία γεγονότα με κάτι αρνητικό τη λάθος στγμή και του'μεινε το κουσούρι. Να προσθέσω οτι ήταν κι αυτό στον πάτο της οικογένειας του (8 αδερφάκια), εξαιρετικά ήπιου χαρακτήρα και .... το καλύτερο παιδί! :)

Τώρα στα ερωτήματα σου, ήρθε στα χέρια μου και σε σοβαρή επαφή με τον έξω κόσμο οταν ήταν 1,5 χρονών (είναι τώρα 3). Εχει δείξει βελτίωση (χωρις ιδιαίτερη προσπάθεια απο μέρους μου..... θα μπορούσα ίσως να έχω κάνει σοβαρότερη εκπαίδευση επ'αυτού) αλλά εξακολουθεί να είναι φοβικός. Δεν εχει δείξει ΠΟΤΕ σημάδι επιθετικότητας όμως (είναι flight, not fight τύπος). Δεν ξέρω αν υπάρχει τρόπος να διορθωθεί... φαντάζομαι οτι υπάρχει, αν ασχοληθεί κάποιος αρκετά. Απλά εγώ δεν το έχω κάνει.

Ευχομαι να είσαι ακόμα στο "παράθυρο" που επιτρέπει γρήγορη βελτίωση της κατάστασης. :) Αντε και να τη φέρεις να τη γνωρίσουμε σε καμιά βόλτα.... :)
 


aleksandy

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2010
174
2
Μην ανησυχείς, όπως πολύ σωστά σου είπαν παραπάνω αδιαφόρησε στο φόβο της. Αν μπορείς σε δεδομένη στιγμή πλησίασε το αντικείμενο που φοβάται δίνοντάς της ερέθισμα να το "ψάξει" και επιβράβευσέ τη. Ίσως να της "στήσεις" μια μέρα σε ελεγχόμενο χώρο συνθήκες φόβου, πχ έναν γνωστό σου ντυμένο σαν σκουπιδιάρη, η μια ηλεκτρική σκούπα κλπ και να δεις πως αντιδρά.

Πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα θα βγει ο ατρόμητος χαρακτήρας του bullmastiff :)
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μηνύματα
898.111
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97