Προσπάθεια διάσωσης για το Κοκόνι


Andromeda

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2010
1.595
2
View attachment 8750

Λεπτομέρεια από αττική επιτύμβια στήλη του 4ου π.Χ. αιώνος, η οποία σήμερα βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Κεραμεικού. Ο συγκεκριμένος τύπος σκύλου εμφανίζεται πολύ συχνά σε αττικά επιτύμβια ανάγλυφα και αγγεία. Πρόκειται για πολύ δημοφιλείς σκύλους συντροφιάς που στα αττικά ανάγλυφα και τα αγγεία συνοδεύουν πολύ συχνά γυναίκες, παιδάκια, και άτομα νεαρής ηλικίας. Είναι απίστευτη η ομοιότητα τους με τις φωτογραφιες που έχουν δημοσιευθεί εδώ, και είναι προφανές ότι πράγματι πρόκειται για αρχαία φυλή που έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα και πρέπει να διασωθεί !
 


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Δυστυχώς το αρχείο σου δεν ανοίγει, μπορείς να στείλεις λινκ? Ο μόνος τρόπος πάντως να πούμε με βεβαιότητα αν το κοκόνι είναι αρχαία φυλή είναι συγκρίνοντας το οστεολογικό υλικό. Οι παραστάσεις δε λένε πάρα πολλά, όπως δε λένε πολλά τα ιδεαλιστικά πορτρέτα της κλασσικής εποχής που δείχνουν μάλλον ρωπογραφικές μορφές.
 


Andromeda

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2010
1.595
2


Ελπίζω τωρα να μπορείτε να το δείτε. Ο ιδεαλισμός της κλασικής αττικής τέχνης δεν αλλοιώνει τις απεικονίσεις των ζώων, καθώς επικεντρώνεται στις ανθρώπινες μορφές. Επίσης υπάρχουν πολλά επιτύμβια ανάγλυφα και αγγεία στα οποία παριστάνεται ο συγκεκριμένος τύπος σκύλου, και σε όλες τις περιπτώσεις τα σκυλιά είναι πανομοιότυπα, οπότε προφανώς πρόκειται για φυλή. Έχεις δίκιο όμως ως πρός την οστεολογική μελέτη, η οποία μπορεί να αποδείξει αν η φυλή παραμένει καθαρή, ή αν έχουν γίνει διασταυρώσεις. :)
 
Last edited by a moderator:


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Ανδρομέδα μου, πάλι δε δουλεύει. Αν έχεις λίνκ βάλε το λινκ αλλιώς ανέβασέ το τσάμπα στο Photobucket. Όσο για τον ιδεαλισμό της κλασσικής εποχής (ακόμα και της ελληνιστικής) που είναι χωράφια μου, υπάρχει και στα ζώα και στις ανθρώπινες μορφές, π.χ. δες τα άλογα από τον Παρθενώνα, ρωπογραφίες είναι. Καμία σχέση με πορτρέτο. Πίστεψέ με, ο μόνος σίγουρος τρόπος (και πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο) είναι με σύγκριση οστεολογικού υλικού. Δυστυχώς έχω χρόνια να πιάσω τους σκύλους διότι παλιά ασχολούμουν με τα άλογα (ΜΟΝΟΝ τα αρχαία). Θα πρέπει να ψάξω να δω τι υπάρει από σκύλους, εννοώ μελετημένο, μάλλον τη Δευτέρα που θα δουλεύει ελπίζω πάλι το σύστημα με τις βάσεις δεδομένων.
 




Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Είναι μετάφραση αυτού που λέμε στην ιστορία τέχνης genre figures. Κάτι δηλαδή σαν το μαϊντανό. Γνωρίζουμε άλλωστε πώς φτιάχνανε οι καλλιτέχνες τα μνημεία: είχαν ένα γενικό ντοσιέ, ας πούμε, σε πάπυρο και πήγαινες εσύ ως πελάτης και έλεγες "βάλε μου ένα τέτοιο κι ένα αλλιώς" και μετά συμφωνούσατε στην τιμή και γενικώς μπορούσατε να φτιάξετε και αχταρμά. Το μέγεθος μάλιστα εξαρτόταν αποκλειστικά από το πόσα λεφτά ήσουν διατεθειμένος να δώσεις και πόσο χώρο είχε. Οπότε μπορεί π.χ. να είχες ένα τεράστιο σκύλαρο αλλά το ανάγλυφο να είχε τόσο χώρο και να σου έβγαινε κοκόνι. Ή να σ' άρεσε αλλιώς, πιο ιδεαλιστικά. Ή του ζωγράφου. Εδώ έχουνε βρεθεί και μούμιες από την ελληνορωμαϊκή περίοδο με πορτρέτα και όταν κάνανε τα ιατροδικαστικά τους βγήκε ότι πολλοί μεν είχαν το γνώθι σεαυτόν και βγαίνανε όπως ήταν, ακόμα κι αν είχαν τα χάλια τους τα μαύρα, άλλοι όμως επιλέγανε ο καλλιτέχνης να τους βγάλει από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα. Ένα στάνταρ παράδειγμα του πώς διάλεγε ο πελάτης ζώα για μια παράσταση είναι και ο περίφημος "πάπυρος του Αρτεμιδώρου" που διασώζει αρχαίο sketchbook.
 


Andromeda

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2010
1.595
2
Από ότι καταλαβαίνω Sara μου είσαι συνάδελφος, και χαίρομαι πολύ για αυτό. :D Ας μην μπούμε καλύτερα στην διαδικασία αρχαιολογικών συζητήσεων, γιατί θα κουράσουμε τους υπολοίπους στο φόρουμ - άσε που θα παραβούμε και τους κανονισμούς ! Την εικόνα αυτή δεν την έβαλα τυχαία, έχω ασχοληθεί με το ζήτημα των σκύλων στην αττική τέχνη της κλασικής περιόδου, όπως εσύ με τα άλογα. Αν όντως το κοκόνι είναι το Μελιταίο κυνάριο των αρχαίων, τότε αυτή είναι μία από τις απεικονίσεις του κατά τον 4ο π.Χ. αιώνα. Δεν είμαι κυνολόγος για να έπιβεβαιώσω κάτι τέτοιο, αλλά πράγματι το κοκόνι μοιάζει με τα συγκεκριμένα σκυλιά που απεικονίζονται σε αγγεία και επιτύμβια ανάγλυφα των κλασικών χρόνων. Έχεις απόλυτο δίκαιο ως πρός την οστεολογική εξέταση - θα ήταν ευχής έργον αν μπορούσε να γίνει. Αν έχεις δημοσιεύσει άρθρα ή μελέτη σου για τα άλογα θα ήθελα πολύ να την διαβάσω. :):):)
 


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Άντε ρε! Συνάδελφος είσαι?! Καλέ τότε έλα να μαλλιοτραβηχτούμε λίγο, αλίμονο! :) Σου στέλνω προσωπικό που συμπεριλαμβάνει και την παραπομπή για τα άλογα!! Πάντως είναι δύσκολη υπόθεση τα σκυλιά στις παραστάσεις, εδώ δεν μπορώ να αποφασίσω αν ο Ευμένης μου διέθετε Ελληνικό Ποιμενικό αφού στο Βωμό της Περγάμου μου έχει κοτσάρει ένα μολοσσοειδές που μερικοί το βγάλανε ΕΠ!!
 


Andromeda

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2010
1.595
2
Sara μου σου έστειλα προσωπικό μήνυμα με τα σχετικά ... :D Η άποψη ότι τα σκυλιά του Βωμού της Περγάμου είναι ΕΠ έχει επικρατήσει. Πιστεύω ότι υπήρχαν διαφορετικοί τύποι ΕΠ, οι οποίοι είχαν κοινά χαρακτηριστικά αλλά διέφεραν από περιοχή σε περιοχή. Αυτό συνέβαινε και με τους κυνηγετικούς σκύλους, οπότε είναι λόγικο να ισχύει το ίδιο και με τους ΕΠ. Μην αποκλείεις τίποτε λοιπόν για τον Ευμένη σου. Ο δικός μου είναι ελληνικός ημίαιμος, έχει στοιχεία τόσο κυνηγετικού, όσο και ποιμενικού, και έχω βρεί ομοιότητες με ΕΠ και κυνηγετικούς της αρχαιότητας, αλλά δεν μπορεί να ταυτιστεί απόλυτα με κανένα από τα δύο. Πάντως το κοκόνι φαίνεται πιό ξεκάθαρη περίπτωση, και μακάρι να καταφέρουν να διατηρήσουν την φυλή !
 


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Κάτια, μπορείς να παραθέσεις το άρθρο ή όποια άλλη εργασία περί του σκύλου του Βωμού της Περγάμου. Διότι εγώ τουλάχιστον δεν έχω δει κάποια και έκανα την τελευταία βιβλιοκρισία των περγαμηνών για το Bryn Mawr Classical Review. Δε νομίζω ότι υπάρχει τέτοια εργασία, όπως και δεν υπάρχει για το κοκόνι. Τώρα μου κίνησες την περιέργεια και θα γράψω στην Day (παγκοσμίως τη μεγαλύτερη ειδικό επί των σκύλων) να δω τι θα μου πει. :)
 


Andromeda

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2010
1.595
2
Εξειδικευμένη εργασία επί του θέματος δεν γνωρίζω και εγώ να υπάρχει. Τα περί ζωοαρχαιολογίας δεν τα γνωρίζω καλά, όσον αφορά όμως στην εικονογραφία που μελετώ, υπάρχει γενικά η τάση οι σκύλοι που εικονίζονται στον βωμό της Περγάμου να περιγράφονται ως Ε.Π. / Μολοσσοί / Mastiff. Κανένας δεν εξηγεί γιατί, ούτε παραπέμπει σε κάποια σχετική μελέτη, απλά αναφέρουν ότι τα συγκεκριμένα σκυλιά απεικονίζουν την συγκεκριμένη φυλή, και τίποτε παραπάνω. Γενικά οι μελέτες περί εικονογραφίας βασίζονται στην διάκριση τριών φυλών σκύλων: τους μικρόσωμους σκύλους συντροφιάς (Μελιταίο κυνάριο / κοκόνι, αλωπεκίς / Spitz), τους θηρευτικούς κύνες (κυνηγόσκυλα / ιχνηλάτες), και τους ποιμενικούς (Ε.Π. / Μολοσσός / Mastiff). Από εκεί και πέρα όμως πρέπει να υπήρχαν διαφορετικές ποικιλίες θηρευτικών κυνών και ποιμενικών, αν και τα γενικά χαρακτηριστικά της κάθε φυλής θα ήταν κοινά. Ειδικά στο ζήτημα των ποιμενικών υπάρχουν διαφορές στις απεικονίσεις τους, ειδικά από περιοχή σε περιοχή. Ίσως επομένως υπήρχαν διαφορετικές τοπικές ποικιλίες, και οι σκύλοι του βωμού της Περγάμου ήταν οι Μακεδονικοί Μολοσσοί. Το κοκόνι εγώ δεν το ήξερα, αλλά μόλις το είδα σε φωτογραφία αμέσως σκέφτηκα τα Μελιταία κυνάρια που έχω δεί σε επιτύμβιες στήλες και αγγεία. Το εντυπωσιακό είναι ότι στην εικονογραφία τα Μελιταία κυνάρια δεν παρουσιάζουν τέτοιες παραλλαγές όπως οι ποιμενικοί. Και τα κοκόνια που δείχνουν εδώ στις φωτογραφιες τα μέλη του φόρουμ έχω την αίσθηση ότι μορφολογικά δεν διαφέρουν μεταξύ τους, και οι μόνη σημαντική διαφορά είναι στο χρώμα του τριχώματος. Αν μπορεί η Day να μας διαφωτίσει σχετικά με το θέμα, τότε θα είχε μεγάλη σημασία για την προσπάθεια που γίνεται σχετικά με την αναγνώριση και διάσωση των κοκονίων. :):):)
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
Ρωπογραφίες λοιπον-λογικό ακούγεται όσον αφορά ανθρώπους(λόγοι ματαιοδοξίας κλπ)

με τα σκυλιά όμως,όσα γλυπτά ή ζωγραφιστά έχω δεί εγώ(και δεν είναι και λίγα),δεν μου φαίνεται λογικό
να είναι αλλιώς εμφανισιακά-και αλλιώς να τα απεικονίζουν,διάφοροι καλλιτέχνες σε διάφορες εποχές

να ήταν μόνο μία η απεικόνιση-ΟΚ,να το δεχτώ


μην ξεχνάμε βέβαια ότι οι αρχαίοι δεν είχαν ΔΚΟ και πρότυπα και δεν έκαναν εκθέσεις μορφολογίας
οπότε δεν είναι δυνατόν τα σκυλάκια να παρουσίαζαν τεράστια ομοιότητα (όπως π.χ. τα westies που είναι όλα σαν δίδυμα ομοζυγωτικά)
όμως μια σχετική ομοιότητα στο μέγεθος και στο μήκος του τριχώματος την βλέπουμε-και έχουμε και κάποιες περιγραφές του χαρακτήρα απο διαφορετικές πηγές(όχι απεικονιστικού τύπου)

γενικά η αμφισβήτηση είναι θετική
αλλά οστεολογική μελέτη για να δεχτούμε ότι το κοκόνι είναι ΟΝΤΩΣ αρχαιοελληνική φυλή νομίζω ότι είναι υπερβολή και εδώ κολλάει και το άλλο που λέει διυλίζουμε το κουνούπι
Δηλαδή τι είναι αν δεν είναι παλαιά φυλή?
Σύμπτωση?
να μοιάζει με ότι αρχαιελληνική απεικόνιση μικρόσωμου σκύλου παίζει
να αναφέρεται σε ότι "κυνοτεχνική μελέτη" υπάρχει απο τότε
και να είναι προιόν διασταυρωσης απο σύγχρονες/μεταγενέστερες φυλές (παπιγιόν με σπίτς με κινγκ τσαρλς σπάνιελ και ράσελ τερριέ-λίγο μαλτέζ και λίγο ότι νά ναι για να βγαίνουν διάφορα χρώματα)
με τα "ημίαιμα" να παρουσιάζουν τεράστιες ομοιότητες με ταυτόχρονη τεράστια διασπορά σε όλη την Ελλάδα(εδώ πλέον η σύμπτωση αγγίζει τα όρια του μεταφυσικού ή του παράλογου)

Με την διαδικασία των ΒΕΑ και την επιλεκτική εκτροφή -με γνώμονα τις όποιες πηγές υπάρχουν απο το παρελθόν αλλά και την ομοιογένεια που παρουσιάζουν πρωτογενή δείγματα απο Κρήτη Ρόδο Σέρρες Πρέσπες Πελοπόνησσο και απο αλλού που δεν γνωρίζω ακόμα
αλλά και με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ζευγαρωμάτων και την ομοιογένεια των τοκετομάδων
όλα δείχνουν ότι όχι μόνο υπήρχε ο τύπος κάποτε
αλλά και ότι "τα αίματα" βαστάνε γερά ακόμα.......τουλάχιστον 2000 χρόνια μετά

το καλό με τα μικρόσωμα, εν αντιθέσει με τα ποιμενικά και τα κυνηγετικά
είναι ότι κανείς δεν επιδίωκε να τα ζευγαρώσει με κάτι άλλο για να αποδώσουν καλυτερα στην εργασία
και κανείς δεν τα μετέφερε απο δώ κι απο εκεί για να εργαστούν
ενώ ταυτόχρονα λόγοι εργονομίας(μεγέθους δηλαδή) δεν επέτρεπαν πολλές επιμιξίες

θα επαναλάβω ότι μιλάμε για τύπο σκύλου και είναι αδιανόητο να κρίνονται με βάση τις εμπειρίες μας απο φυλές Καθαρόαιμες με όμιλους φυλής 100 και περισσότερων χρόνων και με αυστηρή επιλεκτική εκτροφή ή με φυλές που οι γεννήτορες είναι 5-10 σκυλιά ή ακόμα χειρότερα 2-3

Και βέβαια χαίρομαι που ακόμα και επιστήμονες ενδιαφέρονται και ψάχνουν για το κοκόνι και τις άλλες ελληνικές φυλές
αλλά μην γινόμαστε και ακραία επιστημονικοί...άκου οστεολογική μελέτη....:)
 


George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Επιτρέψτε μου να μην εστιάσω την προσοχή στην αρχαιοελληνική καταγωγή μια φυλής. Οι όποιες αναφορές ή πιθανές απεικονίσεις σε αγγειογραφίες, είναι μάλλον ρομαντικές αναφορές και προφανώς θα υπάρχουν διαφορές για πολλούς λόγους. Στη συγκεκριμένη φυλή, τα χαρακτηριστικά είναι μάλλον σταθερά τα τελευταία 100-200 χρόνια και αυτό αρκεί.

Μικρόσωμος σκύλος, φύλακας-συναγερμός, σκληροτράχηλος, ανθεκτικός, προσαρμοσμένος στις κλιματολογικές συνθήκες τόσο της ηπειρωτικής όσο και νησιωτικής Ελλάδας, κυνηγός τρωκτικών, με εξαιρετικό θάρρος και απίστευτη ζωντάνια. Αρκεί :)
 


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Ω ναι, σίγουρα. Ότι υπάρχει η φυλή υπάρχει. Το ερώτημα που έχω προσωπικά και που θα ήθελα πολύ να συζητήσουμε γενικά είναι αυτό: οι φυλές σκύλων είναι συνεχώς φτιαχτές ή μπορεί να προκύψουν και να διατηρηθούν χωρίς εξωτερική (ανθρώπινη) επέμβαση? Το σκέφτομαι αρκετό καιρό αυτό με αφορμή ότι ανακάλυψα, τώρα που άρχισα πάλι να διαβάζω για την Υπατία, ότι ο μαθητής της ο Συνέσιος Κυρηναίος, επίσκοπος Πτολεμαΐδος, έγραψε εκτός των άλλων και μια πραγματεία περί εκτροφής σκύλων η οποία δυστυχώς δε σώζεται.:( Πολύ θα ήθελα να διαβάσω τα σχετικά. :) Επίσης είναι σημαντικό να ανακαλύπταμε τι είδους σκυλιά εκτρέφανε στην αρχαιότητα. Νομίζω γίνεται αλλά θέλει πολύ δουλειά και δυστυχώς είμαι πνιγμένη αυτή την εποχή. Αν έβρισκα όμως χρόνο θα άξιζε τον κόπο να δω τι υπάρχει από μαρτυρίες και δεν εννοώ μόνο τους αρχαίους συγγραφείς.
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
Επιτρέψτε μου να μην εστιάσω την προσοχή στην αρχαιοελληνική καταγωγή μια φυλής. Οι όποιες αναφορές ή πιθανές απεικονίσεις σε αγγειογραφίες, είναι μάλλον ρομαντικές αναφορές και προφανώς θα υπάρχουν διαφορές για πολλούς λόγους. Στη συγκεκριμένη φυλή, τα χαρακτηριστικά είναι μάλλον σταθερά τα τελευταία 100-200 χρόνια και αυτό αρκεί.

Μικρόσωμος σκύλος, φύλακας-συναγερμός, σκληροτράχηλος, ανθεκτικός, προσαρμοσμένος στις κλιματολογικές συνθήκες τόσο της ηπειρωτικής όσο και νησιωτικής Ελλάδας, κυνηγός τρωκτικών(και εντόμων :D ), με εξαιρετικό θάρρος και απίστευτη ζωντάνια και υπερβολικά γλυκό χαρακτήρα. Αρκεί :)
Θα συμφωνήσω και προσωπικά θα μου αρκούσαν και ακόμα λιγότερα όσο μιλάμε για το "δικό μου" σκυλάκι!
Εφόσον όμως μιλάμε για "μια ακόμα φυλή" στις ήδη πολλές
είναι πολύ ουσιαστικό να επιμείνουμε στην ιστορικότητά της και στην φυσικότητά της-ότι δηλαδή υπάρχουν κοκόνια σε όλη την Ελλάδα πολύ πρίν τα ανακαλύψουμε και πολύ πρίν γίνει οποιαδήποτε προσπάθεια διάσωσης
όχι για εμάς φίλε Γιώργο που είμαστε ήδη ερωτευμένοι :) (με τα κοκόνια δηλαδή,όχι μεταξύ μας :D :D :D )
αλλά για τους υπόλοιπους που όχι και τόσο άδικα γκρινιάζουν με τις εκατοντάδες φυλών που ήδη υπάρχουν
και τις δεκάδες που θα ξεπήδαγαν σαν μανιτάρια αν δεν έβαζε μιά παυση ο ΔΚΟ

Ανετα κάποιος μπορεί να πεί ότι πήραμε tibettan spaniel και το αλλάξαμε λίγο (το έχω ήδη ακούσει....)
 


Andromeda

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2010
1.595
2
kokoni νομίζω πως όλοι συμφωνούμε ότι πρόκειται για φυλή, και πως οι ομοιότητες του κοκονίου με τις απεικονίσεις σε αρχαία γλυπτά και αγγεία δεν μπορεί να είναι τυχαίες. Μου άρεσε ιδιαίτερα η ερμηνεία σου σχετικά με το γιατί οι μικρόσωμες φυλές διατηρούνται καλύτερα από τις μεγαλόσωμες ! :) Εσένα θα σε χάλαγε να γίνει η οστεολογική μελέτη που επεσήμανε η Sara, και είναι πολύ σημαντική ; Δηλαδή να συγκριθούν τα σκελετικά κατάλοιπα από αρχαίες ταφές σκύλων με την μορφολογία των σημερινών κοκονίων, ώστε να δούμε πόσο παλιά είναι η φυλή, αν έχει εξελιχθεί και πώς, αν έχουν γίνει επιμειξίες, κλπ ; Κάτι μου λέει πως θα ήσουν από τα πρώτα άτομα που θα ενδιαφέρονταν να διαβάσουν μία τέτοια μελέτη. Οπωσδήποτε μπορεί το κοκόνι να καταγραφεί ως φυλή και χωρίς την οστεολογική, απλά μία τέτοια μελέτη θα μας βοηθούσε να κλείσουμε τα στόματα των άπιστων Θωμάδων που θα αμφισβητούσαν τα κοκονάκια, και θα συνέβαλε στην διάσωση τους, γιατί θα προκαλούσε το ενδιαφέρον του κόσμου. Επίσης θα αποδείκνυε ότι ισχύει αυτό που λές (και το πιστεύω και εγώ), ότι τα "αίματα βαστάνε γερά ακόμη". :):)

kokoni, αν κατάλαβα καλά έχεις κοκόνι ; Τυχερέεε (ή τυχερήηη) !!! Έχω πάθει πλάκα μαζί τους ! :D
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
:)

δεν είναι και πρότυπο
αλλά δεν μπορεί να ήταν άνουρα και οι καλλιτέχνες να τα έκαναν με ουρά και μάλιστα γυριστή
ή να ήταν με μηδενικό στοπ και να έφτιαχναν με
το δε μέγεθος φαίνεται ικανοποιητικά 4-9 κιλά -ένα σκυλί που και ένα παιδάκι μπορεί να πάρει αγκαλιά!
 

Attachments

Last edited:


Andromeda

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2010
1.595
2
Το ερώτημα που έχω προσωπικά και που θα ήθελα πολύ να συζητήσουμε γενικά είναι αυτό: οι φυλές σκύλων είναι συνεχώς φτιαχτές ή μπορεί να προκύψουν και να διατηρηθούν χωρίς εξωτερική (ανθρώπινη) επέμβαση? Το σκέφτομαι αρκετό καιρό αυτό με αφορμή ότι ανακάλυψα, τώρα που άρχισα πάλι να διαβάζω για την Υπατία, ότι ο μαθητής της ο Συνέσιος Κυρηναίος, επίσκοπος Πτολεμαΐδος, έγραψε εκτός των άλλων και μια πραγματεία περί εκτροφής σκύλων η οποία δυστυχώς δε σώζεται.:( Πολύ θα ήθελα να διαβάσω τα σχετικά. :) Επίσης είναι σημαντικό να ανακαλύπταμε τι είδους σκυλιά εκτρέφανε στην αρχαιότητα. Νομίζω γίνεται αλλά θέλει πολύ δουλειά και δυστυχώς είμαι πνιγμένη αυτή την εποχή. Αν έβρισκα όμως χρόνο θα άξιζε τον κόπο να δω τι υπάρχει από μαρτυρίες και δεν εννοώ μόνο τους αρχαίους συγγραφείς.
Sara μου έχεις δίκιο, και εμένα με προβληματίζει αυτό που επεσήμανε παραπάνω το κοκόνι, σχετικά με τις ομοιότητες που παρουσιάζουν τα ημίαιμα, παρά την τεράστια διασπορά τους σέ όλη την Ελλάδα. Ο γκέκας παραδείγματος χάριν είναι νομίζω από τις φυλές που διατηρούνται παρά τις επιμειξίες. Επίσης βλέπω σκυλιά που μοιάζουν στον δικό μου τρομερά, ακόμη και στα μπαλώματα που έχουν στο τρίχωμα του σώματος, με μόνη διαφορά στα χρώματα. Ο δικός μου είναι ημίαιμος, και για την κτηνίατρο "ακαθορίστου ράτσας". Αλλά τέτοια ομοιότητα με άλλα ημίαιμα ; Αρά ίσως οι φυλές να μπορούν να διατηρηθούν χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
Να περιμένουμε μία μελέτη σου πάνω στο θέμα μόλις βρείς λίγο χρόνο ; :):):)

αλλά δεν μπορεί να ήταν άνουρα και οι καλλιτέχνες να τα έκαναν με ουρά και μάλιστα γυριστή
ή να ήταν με μηδενικό στοπ και να έφτιαχναν με
το δε μέγεθος φαίνεται ικανοποιητικά 4-9 κιλά -ένα σκυλί που και ένα παιδάκι μπορεί να πάρει αγκαλιά!
Συμφωνώ απόλυτα !!! Επίσης στα ανάγλυφα φαίνεται ότι ήταν μαλλιαρά, και δεν είχαν κοντό λείο τρίχωμα όπως τα κυνηγετικά. Και στις φωτογραφίες των κοκονιών που έχουν μπεί στο φόρουμ βλέπω ότι είναι και αυτά μαλλιαρά ! :)
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
Δεν είμαι σε θέση να το τεκμηριώσω
αλλά όταν μιά φυλή σταθεροποιηθεί για τεράστιο χρονικό διάστημα τότε ακόμα κι αν γίνουν κάποια στιγμή επιμιξίες ο παλιός τύπος παραμένει πολύ δυνατός
οπότε αν θεωρητικά είχαμε κοκονοειδή εδώ και ,λέμε τώρα,2500 χρόνια
και ταυτόχρονα σκεφτούμε ότι το πολύ τα τελευταία 60 χρόνια να άρχισε μια μεγάλου επιπέδου επιμιξία με σκυλιά τουριστών και αργότερα και με εισαγωγής σκύλους
είναι πολύ δύσκολο να μην "επιμένει" ο τύπος του κοκονιού

διότι δεν μπορώ να φανταστώ την Ελλάδα του 1930 και παλιότερα να βρίθει απο γουέστις μικρά κανίς και γαλλικά μπουλντόγκ τα οποία κυκλοφορώντας αδέσποτα θα μόλυναν τους υπάρχοντες πληθυσμούς κοκονοειδών με το κατα τα άλλα συμπαθές dna τους αλλά "εχθρικά φερόμενο" ώς προς την καθαρότητα των ιθαγενών γλυκύτατων κοκονίων :D :D :D

Για την εκτροφή που γινόταν πολύ παλιά ή απλά παλιά ,που μίλησε η Σάρα πιό πάνω,
φαντάζομαι ότι ήταν του στύλ "όμορφο είναι,γαυγίζει τους ξένους,έφτασε σε αναπαραγωγική ηλικία-άρα γεννήτορας"
και αντίθετα "ασχημομούρικο είναι-όλο κρύβεται-τσάμπα φαί όλη μέρα και σκατό όπου νάναι-δάγκωσε και το παιδί.....δεν το πάς ρε άντρα μια βόλτα μέχρι το ποτάμι να δούμε αν επιπλέει ανάποδα?"
οπότε έχουμε μια επιλεκτική εκτροφή βάρβαρου επιπέδου σε συνδιασμό με φυσική επιλογή
αφού η κτηνιατρική ήταν πολύ πίσω και αποκλείω το γεγονός καισαρικών τομών και ορθοπεδικών επεμβάσεων σε σκυλιά που ούτε λύκους έδιωχναν ούτε λαγούς έπιαναν....
Κυριλέ καταστάσεις.....
"ΩΧ-ένα σωρό κουτάβια έκανε πάλι....Γυναίκα-διαλέχτε ένα δύο το πολύ γιατί εγώ να ταίζω κι άλλα στόματα ξέχασέ το" κι έτσι....
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
Επίσης στα ανάγλυφα φαίνεται ότι ήταν μαλλιαρά, και δεν είχαν κοντό λείο τρίχωμα όπως τα κυνηγετικά. Και στις φωτογραφίες των κοκονιών που έχουν μπεί στο φόρουμ βλέπω ότι είναι και αυτά μαλλιαρά ! :)
μαλλιαρότερα στον λαιμό και στην ουρά
πλουμισμένα στα πόδια και στα μπούτια
και με κοντύτερο τρίχωμα στο υπόλοιπο σώμα
ουσιαστικά
περισσότερο μαλλί εκεί που χρειάζεται ή απλά ομορφαίνει τον σκύλο
και λιγότερο εκεί που δεν χρειάζεται

και γυριστή ουρά-
 

Attachments