Weightpulling στο Σκυλομπάχαλο


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
τα βιντεάκια και οι αναφορές σε ντόπες είναι σαν να αρχίσω να λέω ότι όσοι έχουν πιτμπουλ τα βάζουν να κάνουν κυνομαχίες και ο μόνος λόγος που τα έχουν είναι για να κονομάνε χρήμα

αυτά που λέτε γίνονται-δυστυχώς
όπως γίνονται και χιλιάδες άλλα απαράδεκτα/απαραδεκτότερα πράγματα στον πλανήτη μας

οι στρογγυλοποιήσεις και οι ισοπεδώσεις το μόνο που θα κάνουν είναι να χωρίσουν την κοινωνία σε χιλιάδες μικρά κουτάκια όπου ο καθένας θα κοιτάει μόνο το κουτάκι του και μέχρι εκεί

το τράβηγμα βαρών βέρσους εκθέσεις μορφολογίας μπορεί να κρατήσει αιώνια
σε κάποιους χαρακτήρες ταιριάζουν τα λαγωνικά του αφγανιστάν και σε κάποιους οι μεγάλοι δανοί
σε κάποιους ανθρώπους αρέσει το τράβηγμα βαρών σε κάποιους οι εκθέσεις μορφολογίας
δεν υπάρχει λόγος να ξεφτιλίζουμε το ένα για να φανεί το άλλο καλύτερο

απο πλευράς μου/χαρακτήρα μου/αισθητικής μου θεωρώ ότι το τράβηγμα βαρών για τον σκύλο δεν είναι ωραίο και μάλιστα το βρίσκω και επικινδυνο για τον σκύλο,τι διάολο...το γαιδούρι δεν έχει κατασκευή σκύλου.... αλλά δεν είμαι ειδήμων και δεν μπορώ να πιστέψω ότι η γνώμη μου διακυβευει την φήμη του αθλήματος... ώς γνωστών γνώμη έχουν όλοι...όπως και κ@#$τρυπ#$%...
 


harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Κι ομως κονοκι, μερικες φυλες, πχ ο ΓΠ, ειναι υποτιθεται σχεδιασμενες ωστε να εχουν μεγαλη δυναμη ώσης, αρα και ελξης. Γιατι να παθουν ζημια?

Με την δικια μου κανω καθημερινα καποιας μορφης εξομοιωση ελξης βαρων. Εγω σταματημενος και την αφηνω να μυριζει φορωντας πολυ φαρδυ δερματινο περιλαιμιο με το οποιο δεν καταλαβαινει τιποτα και με λουρι δυο μετρων.
Δινει πολυ μεγαλη ωθηση για να πλησιασει την επιθυμητη οσμη, σχεδον ξαπλωνει κατω για να σπρωξει. Για να μην απογοητευτει, κανω αργα ενα-ενα βημα ωστε να μπορει να πλησιαζει.
Εκεινη τη στιγμη βλεπεις τους μυες να πεταγονται και συντελειται πραγματικη αθληση. Σε συνδιασμο με το καθημερινο τρεξιμο εχει δυναμωσει παρα πολυ. Ειναι 31 κιλα κι εγω 90 και αν δεν βαλω κοντρα με το ενα ποδι μπροστα, με κανει να χασω την ισορροπια μου και με τραβαει.
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
αν είμουν φυσιολόγος θα σου απαντούσα εμπεριστατωμένα
και για να συμφωνήσω μαζί σου θα πώ ότι και τα ρότι κάποτε χρησιμευαν στο τράβηγμα του καροτσιού των κρεοπόληδων. δεν είμουν εκεί-άλλοι μου το είπαν-προφανώς υπάρχουν πηγές

Η ώση είναι?

το μόνο μου επιχείρημα είναι ότι το γαιδούρι και το άλογο ή τα βόδια είναι αλλιώς-και σίγουρα αυτά είναι ζώα έλξης.
τελικά αν έχεις φορτία καλύτερα να πάρεις ένα τέτοιο ζώο πιστεύω, αλλά εδώ μιλάμε για sport....ή άθλημα (μεγάλο τόπικ επίσης τί είναι το ένα και τί είναι το άλλο)

και να επανέρθω στο αρχικό "η δόση κάνει το φάρμακο δηλητήριο"
δηλαδή ναι μέν τραβάει ο σκύλος το λουρί και σε παρασύρει 90 κιλά άνθρωπο
αλλά πόσα κιλά έχει το καρότσι απάνω και πόσο πεισματάρικο είναι ένα σκυλί

Πάντως
μην ανησυχεί κανείς απο τους θαυμαστές του σπόρ-δεν θα εισηγηθώ την απαγόρευσή του :p
και να το έκανα ακόμη....ποιός θα μου έδινε σημασία...
είμαι ένα απλό και μόνο Κοκόνι,Άρη
και όχι κονόκι...:D
 


Ferb

Well-Known Member
22 Αυγούστου 2009
417
2
ΡΙΟ
www.rottweilers.gr
Το θεμα των εκθεσεων να μην το πιασουμε γιατι σηκωνει πολυ συζητηση.(Αν ειναι καλλιστια η κατι διαφορετικο).Τωρα πιστευω οτι ο σκυλος που κανει κατι μαζι με το αφεντικο του η για το αφεντικο του ειναι ευτυχισμενος απο τη στιγμη που ενα πιτ τραβαει καποια κιλα για να πιασει το παιχνιδι του παει να πει οτι του αρεσει αλλιως δε θα τα τραβαγε.βεβαια αν το γενικοποιησουμε ο πιο ευτυχισμενος σκυλος ειναι ο ανεκπαιδευτος αυτος που κανει οτι γουσταρει χωρις να του το δειξει κανενας και χωρις να τον διορθωνει-μαλωνει κανενας.ειδικα για τους πιο κυριαρχικους σκυλους και χαρακτηρες το ιδανικο γι αυτον ειναι να εχει την αρχηγια της αγελης.Οσο για τα αναβολικα για σκυλους οι περισσοτεροι θα πουν οτι δε συμφωνουν ενω εχουν δοκιμασει στα σκυλια τους(ειδικα οι πιτμπουλαδοσταφακηδες)
 


Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Αυτο ειναι weight pulling ? :
http://www.youtube.com/watch?v=trVBFx-MHWM&NR=1

ενω αυτο dog sledding ? :

http://www.youtube.com/watch?v=reHe6NAVawo&feature=related

Αν τυχον εχουν μπει αναβολικα στους στιβους των εκθεσεων μορφολογιας , υπαρχει νοημων ανθρωπος που θα αμφεβαλλε εαν υπαρχουν ή θα μπουν στο weight pulling ? Τι σημαινει πηγαινε σε υπευθυνο Συλλογο κλπ ...και η Αρση βαρων ειχε συλλογους και Ολυμπιακη ομαδα με γιατρους και λοιπα και ειδαμε πως ερχονται καποια μεταλλια τελικα :rolleyes:.

Εγω δεν λεω πως το weight pulling κανει το σκυλι να υποφερει ... το νοημα δεν βλεπω σιγουρα ομως , ουτε καταλαβαινω γιατι πρεπει να ειναι ενα ακομα ανταγωνιστικο αθλημα ...δηλαδη αν ο σκυλος σου συρει για ενα χιλιομετρο 40 κιλα βαρος , θα ασκηθει λιγοτερο απο το οτι αν συρει 500 κιλα για 6 μετρα ? ή μηπως κατι τετοιο βολευει τη διενεργεια οργανωμενων ''αγωνων'' weight pulling ?

Εχετε δει κανενα ανθρωπο υπεραθλητη στο τρεξιμο , μηκος , υψος , κολυμπι κλπ που να πιστευετε πως στο weight pulling θα ηταν ο καλυτερος ? Τι σημαινει ακριβως ''εκγυμναση'' σκυλου και που τελικα αποσκοπει ?

''Φερνει το σκυλο κοντα στο αφεντικο του ?'' ...δηλαδη τα pit bull που κανουν weight pulling ειναι περισσοτερο πιστα απο τα pit bull που πανε βολτα στο βουνο με το αφεντικο τους ή σκυλια που κανουν ''agility'' ? (ο δικος μου δεν κανει βεβαια τιποτε απο ολα αυτα και δεν μπορω να φανταστω ποσο πιο ''κοντα'' μου θα ηταν :D)

Προσωπικα δεν με ενοχλει το σπορ ...αλλα δεν μου αρεσει . Μου αρεσει να βλεπω ενοργανη γυμναστικη ή επιδειξεις Αικιντο , οχι ομως μπρα ντε φερ ή αρση βαρων.

Χαιρομαι που υπαρχει οργανωμενος συλλογος weight pulling αφου μπορει να δειξει κατευθυνσεις υπευθυνης ενασχολησης με το σπορ ...θα ηθελα ομως τα σχολια τους σχετικα με τη χρηση αναβολικων στο σπορ .Ειναι τοσο πιθανη οσο τη βλεπω εγω ? Εχω δει αρκετα βιντεο weight pulling στο ιντερνετ και εχω παρατηρησει κατι αφεντικα σκυλων που οι ιδιοι ζυγιζουν 200 κιλα ...δεν μπορω να δεχθω πως κοπτονται για την καλυτερη δυνατη εκγυμναση του σκυλου τους οταν οι ιδιοι εχουν μαλωσει με οποιαδηποτε εννοια ''being fit'' ...πιο πολυ μου φαινεται οτι εχουν κινητρο τον ανταγωνισμο και την ''μαγκια''.Μπορει να κανω και λαθος ή να κρινω λανθασμενα απο την εμφανιση.
 
Last edited:


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
:eek::eek::eek:

τι τραβάει το σκυλάκι :(:(:(

και όλοι αυτοί οι "άι φρομ τέξας-άι γκότ λότς οφ κάους" συμπαθέστατοι ε???
 


Ricos

Well-Known Member
21 Σεπτεμβρίου 2009
2.046
82
Athens
Εχω δει αρκετα βιντεο weight pulling στο ιντερνετ και εχω παρατηρησει κατι αφεντικα σκυλων που οι ιδιοι ζυγιζουν 200 κιλα ...δεν μπορω να δεχθω πως κοπτονται για την καλυτερη δυνατη εκγυμναση του σκυλου τους οταν οι ιδιοι εχουν μαλωσει με οποιαδηποτε εννοια ''being fit'' ...πιο πολυ μου φαινεται οτι εχουν κινητρο τον ανταγωνισμο και την ''μαγκια''.Μπορει να κανω και λαθος ή να κρινω λανθασμενα απο την εμφανιση.
Παντως ο ιδιοκτητης του σκυλου στο video που εχεις βαλει φαινεται και Fit και γυμνασμενος!:);)

[video=youtube;Ofgfl8WJryA]http://www.youtube.com/watch?v=Ofgfl8WJryA[/video]

ενα video ακομα με weight pulling, στο οποιο φαινετε οτι ο σκυλος δεν στρεσσαρετε, το αντιθετο μαλιστα (προσεξτε την ουρα του) ,την πολυ καλη σχεση αναμεσα σε ιδιοκτητη και σκυλο (το κοιταγμα του σκυλου προς το αφεντικο του ειναι ολα τα λεφτα)!
Προσωπικα αυτο που βλεπω μου αρεσει παρα πολυ.
 
Last edited:


Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Παντως ο ιδιοκτητης του σκυλου στο video που εχεις βαλει φαινεται και Fit και γυμνασμενος!:);)
....
ενα video ακομα με weight pulling, στο οποιο φαινετε οτι ο σκυλος δεν στρεσσαρετε, το αντιθετο μαλιστα (προσεξτε την ουρα του) ,την πολυ καλη σχεση αναμεσα σε ιδιοκτητη και σκυλο (το κοιταγμα του σκυλου προς το αφεντικο του ειναι ολα τα λεφτα)!
Προσωπικα αυτο που βλεπω μου αρεσει παρα πολυ.
Προς Θεου , δεν ειμαι ''ρατσιστης'' ουτε με τους ευσωμους ανθρωπους , ουτε με τους ευσωμους σκυλους :D:D

Εφοσον ενας σκυλος δεν κανει πραγματικη εργασια , πιστευω πως πρεπει να μπορει απλα να ακολουθησει τον τροπο ζωης του αφεντικου του ...αλλιως ειναι μαλλον λαθος επιλογη σκυλου. Αν εγω θελω να πηγαινω για κολυμπι καθε μερα , θα παρω ενα νεροσκυλο ...αν παω για τζοκινγκ , θα παρω ενα ''δρομεα'' ... αν εχω λογους να φοβαμαι , θα παρω ή θα ''φτιαξω'' ενα ''σωματοφυλακα'' κ.ο.κ .

Εγω δεν λεω οτι ο σκυλος στρεσαρεται με το weight pulling...αλλα και ανεπιθυμητες σε εμας συμπεριφορες ενος σκυλου , δεν στρεραρουν τον ιδιο.Αν εκπαιδευσω το σκυλο μου να αρπαζει ανθρωπους , οταν το κανει δεν θα στρεσαρεται και θα νομιζει οτι με ευχαριστει (αφου εγω του το εμαθα)
 


kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
...Αν εκπαιδευσω το σκυλο μου να αρπαζει ανθρωπους , οταν το κανει δεν θα στρεσαρεται και θα νομιζει οτι με ευχαριστει (αφου εγω του το εμαθα)
Εξαρτάται πώς θα του το μάθεις αυτό.

Μπορεί και να στρεσάρεται πάρα πολύ ;)
 


Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Εξαρτάται πώς θα του το μάθεις αυτό.

Μπορεί και να στρεσάρεται πάρα πολύ ;)
Σιγουρα ...το θεμα ειναι οτι μπορει να γινει και χωρις στρες :)

Εγω οταν βλεπω ενα σκυλο να εκτελει υπο το καθεστως ''φασαριας'' κατι το οποιο υποτιθεται οτι γουσταρει πρωτα αυτος , ειμαι σκεπτικος :

Παρε το σκυλο σου στο βουνο να τρεξει και να κολυμπησει ή βγαλτον στον κηπο με μια μπαλα να παιξετε ...δεν θα χρειαστει ουτε παραγγελματα παροτρυνσης , ουτε τυρακια για να γυμναστει με την ψυχη του (οπως ενα κυνηγοσκυλο , δεν θα χρειαστει snacks για να συνεχιζει να κυνηγαει ...)

Μπορει ο σκυλος να θελει να ικανοποιησει το αφεντικο του κανοντας weight pulling αλλα γιατι χρειαζονται οι φωνες και τα τυρακια για να εκτελεσει κατι που υποτιθεται τον ευχαριστει 100% ? Ειναι στο DNA του να τραβαει 800 κιλα βαρος ? Δηλαδη , το αφεντικο του τον βαζει να τραβαει αυτα τα τεραστια βαρη , ψυθιριζοντας του στο αυτι ''Τραβα , τραβα ειναι για το καλο σου...θα κανεις γερα μουσκουλα '' ?

Εγω ηξερα πως οταν ενα σκυλι τραβαει στη βολτα το λουρι , το κανει γιατι θελει να τρεξει προς αυτο που μυριζει / βλεπει / ακουει ή επειδη θελει να παει πιο γρηγορα απο οτι το αφεντικο του ...οχι για να συρει τον ανθρωπο που κραταει το λουρι ....μπορει να κανω και λαθος βεβαια :-|
 


Δημήτρης Α.

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2006
210
2
Pireaus
www.freewebs.com
Αρχικά θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι είμαι υπέρ της τήρησης του μορφολογικού προτύπου της κάθε φυλής αν και προσωπικά δεν συμφωνώ με διάφορα πράγματα σε σχέση με το γραπτό πρότυπο και θα παραθέσω ποιος είναι ο σημαντικότερος τομέας διαφωνίας μου.

Πρώτα όμως θα ήθελα να πω ότι σέβομαι την οποιαδήποτε ενασχόληση με σκύλους από την "φωτεινή" πλευρά της κυνολογίας, είτε αυτό είναι εργασία είτε μορφολογία αν και θεωρώ πως τα δύο θα έπρεπε να είναι συνυφασμένα για την διατήρηση της καλής υγείας των ζώων μας.

Αρχικά σχόλια του τύπου "αυτό δεν είναι στη φύση του" τα θεωρώ το λιγότερο ανεπιτυχή.
Η φύση του σκύλου αρχικά ήταν να ζει ελεύθερο στο φυσικό του περιβάλλον σχηματίζοντας αγέλες ομοειδών του.
Από την στιγμή που αποφασίσαμε να τα εκθρέψουμε αναδεικνύοντας συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ανάλογα με την χρήση που προορίζονταν ή την προσωπική προτίμηση του καθενός, το παραπάνω επιχείρημα καταρρίφθηκε και είναι κάτι που έχει γίνει εκατοντάδες χρόνια πριν.

Αρχικά λοιπόν τα σκυλιά εκτράφηκαν για βοηθητικούς σκοπούς στην επιβίωση των ανθρωπίνων ομάδων, εξυπηρετώντας μια σειρά εργασιών.

Στις μέρες μας τα σπορ πολλές φορές προσομοιάζουν καταστάσεις εργασίας παλαιότερων εποχών και αρχικός σκοπός της δημιουργίας των σπορ ήταν η ανάδειξη των καταλληλότερων γεννητόρων για τη διαιώνιση της εκάστοτε φυλής.
Για τον παραπάνω λόγο οι φυλές εργασίας παραδοσιακά είναι υγειέστερες με λιγότερα κληρονομικά νοσήματα και είναι λογικό διότι είναι δυσκολότερο για έναν εκτροφέα να κρύψει τα προβλήματα ενός σκύλου που εργάζεται είτε σε πραγματικές συνθήκες είτε σε σπορ παρά σε ένα σκυλί που ο ρόλος του είναι να στέκεται σε έναν στίβο και να βγάζει φωτογραφίες.
Επίσης κατά κανόνα οι εκτροφείς σκύλων εργασίας έχουν προτεραιότητα τις εργασιακές ικανότητες των παραγόμενων σκύλων και το πρότυπο έρχεται δεύτερο.
Δηλαδή αν το σκυλί είναι υγιές και έχει το κατάλληλο ταμπεραμέντο δεν μας πειράζει κι αν αποκλίνει μερικά εκατοστά από το γραπτό πρότυπο ή αν έχει ατέλειες στο τρίχωμα κλπ., για τον λόγο αυτό δεν αναγκαζόμαστε να κλείσουμε την εκτροφή με στενές αιμομιξίες που αποτέλεσμα έχουν την παραγωγή σκύλων όπως αυτούς που παρουσιάζονται στο ρεπορτάζ του BBC.
Δεν απαξιώνω τον στίβο επιδείξεων, απλά κάνω μια υπαρκτή παρατήρηση.

"We breed them to death" έλεγε ένας από τους ομιλούντες του ρεπορτάζ, σε ελεύθερη μετάφραση τα εκτρέφουμε μέχρι θανάτου...και δυστυχώς είναι μια οδυνηρή πραγματικότητα είτε μας αρέσει είτε όχι.

Η ένσταση λοιπόν που θέτω προς το γραπτό πρότυπο είναι η εξής. Γιατί θα πρέπει να παράγω ζώα τα οποία κατά την διάρκεια της ζωής τους είναι πιθανό να μην μπορούν να αναπνεύσουν, να μην μπορούν να φάνε, να μην μπορούν να τρέξουν και να παίξουν χωρίς να κινδυνεύουν από ανακοπή καρδιάς ή θερμοπληξία, να μην μπορούν να αναπαραχθούν με φυσικό τρόπο(αν και με την ελληνική πραγματικότητα και το μυαλό που κουβαλάμε αυτό ίσως να μην είναι και πολύ κακό...), να εμφανίζουν προβλήματα στη σπονδυλική στήλη και πιθανή παράλυση λόγω ασυμετρίας, να εμφανίζουν μία σειρά ψυχώσεων, φοβιών, εγκεφαλοπαθειών κληρονομικής φύσεως και διάφορα άλλα προβλήματα τα οποία αυτό που προκαλούν στο ζώο είναι ένας αέναος βασανισμός από την γέννηση έως και τον θάνατό του....και όλα αυτά γιατί;
Για να μπορέσω να είμαι όσο πιο κοντά γίνεται σε ένα γραπτό πρότυπο το οποίο λόγω των υπερβολών που επιβάλλει δημιουργεί στα ζώα όλα τα παραπάνω προβλήματα και πολλά άλλα...

Για να επιστρέψω στη έλξη βαρών από σκύλους που είναι και το θέμα συζήτησης, το ότι μπορεί να μην ταιριάζει στην αισθητική κάποιων αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να απαξιωθεί και να υπάρχει μια παραφιλολογία κινδυνολογίας περί ζημιών, τραυματισμών, κλπ.

Αν κάποιος έχει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι κατά την έλξη βάρους από τους σκύλους, τους προκαλείται πρόβλημα σε κάποιο σημείο του σώματος, εσωτερικά, εξωτερικά ή ψυχικά καλό θα είναι να το μοιραστεί μαζί μας προς πληροφόρηση και προς συζήτηση.
Από 'κει και πέρα η διαδικασία δεν ενέχει κανενός είδους πίεσης, για όσους γνωρίζουν από εκπαίδευση σκύλων.
Υπάρχουν δύο τρόποι να τραβήξει ένα σκυλί, είτε με εντολή, είτε με δόλωμα.
Και οι δύο προαναφερθέντες τρόποι έλξης έχουν να κάνουν με παρακίνηση του ζώου και μόνο ή αλλιώς motivation training.
Αν το σκυλί για τον οποιονδήποτε λόγο δεν θέλει να τραβήξει, τότε αυτό δεν υποχρεώνεται να τραβήξει και γίνεται σεβαστή η άρνησή του.
Στο συγκεκριμένο event η έλξεις που παρουσιάστηκαν δεν ήταν διαγωνισμός αλλά επίδειξη με ελεύθερη δοκιμή για όσους ήθελαν οπότε ήταν λογικό τα σκυλιά που δεν είχαν ξαναδοκιμάσει να είναι λίγο μπερδεμένα σε σχέση με το τι έπρεπε να κάνουν.
 


Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
εγώ απλά να σχολιάσω ότι το ποστ αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον κ η συζήτηση άκρως διαφωτιστική, ευχαριστούμε για τις πληροφορίες κ τον επικοδομητικό διάλογο:)
 


xrisida

Active Member
17 Ιουλίου 2007
41
0
Αθήνα
τα βιντεάκια και οι αναφορές σε ντόπες είναι σαν να αρχίσω να λέω ότι όσοι έχουν πιτμπουλ τα βάζουν να κάνουν κυνομαχίες και ο μόνος λόγος που τα έχουν είναι για να κονομάνε χρήμα

αυτά που λέτε γίνονται-δυστυχώς
όπως γίνονται και χιλιάδες άλλα απαράδεκτα/απαραδεκτότερα πράγματα στον πλανήτη μας

οι στρογγυλοποιήσεις και οι ισοπεδώσεις το μόνο που θα κάνουν είναι να χωρίσουν την κοινωνία σε χιλιάδες μικρά κουτάκια όπου ο καθένας θα κοιτάει μόνο το κουτάκι του και μέχρι εκεί

το τράβηγμα βαρών βέρσους εκθέσεις μορφολογίας μπορεί να κρατήσει αιώνια
σε κάποιους χαρακτήρες ταιριάζουν τα λαγωνικά του αφγανιστάν και σε κάποιους οι μεγάλοι δανοί
σε κάποιους ανθρώπους αρέσει το τράβηγμα βαρών σε κάποιους οι εκθέσεις μορφολογίας
δεν υπάρχει λόγος να ξεφτιλίζουμε το ένα για να φανεί το άλλο καλύτερο
προσωπικά μετά από παρακολούθηση όλων αυτών που έχουν ειπωθεί θα επιμείνω στο post του kokoni προορίζοντας τα άνωθεν σχόλια σε όλους όσους έχουν πάρει μέρος σε αυτή τη συζήτηση..

με λύπη συνάντησα πικρόχολα σχόλια που πραγματικά δεδομένης της κατάστασης του κυνολογικού χώρου στην Ελλάδα και δεδομένου του υψηλού επιπέδου στο αντικείμενο, των ατόμων που παίρνουν μέρος στις συζητήσεις αυτού του ιστότοπου (ισχύει τελικά ή όχι?), δεν τα περίμενα..


προσωπικά θεωρώ ότι
στις μέρες μας ( και το τονίζω ωστε να γίνει περισσότερο κατανοητή η στάση μου ) οι εκθέσεις μορφολογίας εκφυλίζουν στις περισσότερες φυλές τα ωφέλιμα εκ γενετής χαρακτηριστικά τους χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος.

Παρά ταύτα δεν εναντιώνομαι σε όσους παίρνουν μέρος σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις.. τουναντίον, ρωτάω και «ανοίγω» αυτιά και μάτια ούτως ώστε να μάθω όσα περισσότερα μπορώ.

Το ότι δεν προορίζω κανένα από τα σκυλιά μου για τέτοιου είδους εκθέσεις, γιατι όντως τα πιτ δεν μπορούν να πάρουν μέρος στις εκθέσεις του ΚΟΕ (αν και μπορούν να λάβουν μέρος σε εκθέσεις του UKC ή της
ADBA[FONT=&quot]) δεν σημαίνει οτι αυτόματα είμαι και δικαιολογημένη στο να κατηγορώ το ενδιαφέρον άλλων ατόμων πάνω σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Θεωρώ λοιπόν ότι ο σεβασμός σε οποιαδήποτε κυνολογική ενασχόληση είναι η βάση σε οτιδήποτε κάνω, το ίδιο πιστεύω θα πρέπει να κάνουμε όλοι μπας και κάποια στιγμή σαν σύνολο ανεβάσουμε το κυνολογικό επίπεδο αυτής της χώρας.


[/FONT]
 
Last edited:


Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Αρχικά λοιπόν τα σκυλιά εκτράφηκαν για βοηθητικούς σκοπούς στην επιβίωση των ανθρωπίνων ομάδων, εξυπηρετώντας μια σειρά εργασιών.

Στις μέρες μας τα σπορ πολλές φορές προσομοιάζουν καταστάσεις εργασίας παλαιότερων εποχών και αρχικός σκοπός της δημιουργίας των σπορ ήταν η ανάδειξη των καταλληλότερων γεννητόρων για τη διαιώνιση της εκάστοτε φυλής.
Για τον παραπάνω λόγο οι φυλές εργασίας παραδοσιακά είναι υγειέστερες με λιγότερα κληρονομικά νοσήματα και είναι λογικό διότι είναι δυσκολότερο για έναν εκτροφέα να κρύψει τα προβλήματα ενός σκύλου που εργάζεται είτε σε πραγματικές συνθήκες είτε σε σπορ παρά σε ένα σκυλί που ο ρόλος του είναι να στέκεται σε έναν στίβο και να βγάζει φωτογραφίες.
Επίσης κατά κανόνα οι εκτροφείς σκύλων εργασίας έχουν προτεραιότητα τις εργασιακές ικανότητες των παραγόμενων σκύλων και το πρότυπο έρχεται δεύτερο.
Δηλαδή αν το σκυλί είναι υγιές και έχει το κατάλληλο ταμπεραμέντο δεν μας πειράζει κι αν αποκλίνει μερικά εκατοστά από το γραπτό πρότυπο ή αν έχει ατέλειες στο τρίχωμα κλπ., για τον λόγο αυτό δεν αναγκαζόμαστε να κλείσουμε την εκτροφή με στενές αιμομιξίες που αποτέλεσμα έχουν την παραγωγή σκύλων όπως αυτούς που παρουσιάζονται στο ρεπορτάζ του BBC.
Δεν απαξιώνω τον στίβο επιδείξεων, απλά κάνω μια υπαρκτή παρατήρηση.


Για να επιστρέψω στη έλξη βαρών από σκύλους που είναι και το θέμα συζήτησης, το ότι μπορεί να μην ταιριάζει στην αισθητική κάποιων αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να απαξιωθεί και να υπάρχει μια παραφιλολογία κινδυνολογίας περί ζημιών, τραυματισμών, κλπ.

Αν κάποιος έχει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι κατά την έλξη βάρους από τους σκύλους, τους προκαλείται πρόβλημα σε κάποιο σημείο του σώματος, εσωτερικά, εξωτερικά ή ψυχικά καλό θα είναι να το μοιραστεί μαζί μας προς πληροφόρηση και προς συζήτηση.
Από 'κει και πέρα η διαδικασία δεν ενέχει κανενός είδους πίεσης, για όσους γνωρίζουν από εκπαίδευση σκύλων.
Υπάρχουν δύο τρόποι να τραβήξει ένα σκυλί, είτε με εντολή, είτε με δόλωμα.
Και οι δύο προαναφερθέντες τρόποι έλξης έχουν να κάνουν με παρακίνηση του ζώου και μόνο ή αλλιώς motivation training.
Αν το σκυλί για τον οποιονδήποτε λόγο δεν θέλει να τραβήξει, τότε αυτό δεν υποχρεώνεται να τραβήξει και γίνεται σεβαστή η άρνησή του.
Στο συγκεκριμένο event η έλξεις που παρουσιάστηκαν δεν ήταν διαγωνισμός αλλά επίδειξη με ελεύθερη δοκιμή για όσους ήθελαν οπότε ήταν λογικό τα σκυλιά που δεν είχαν ξαναδοκιμάσει να είναι λίγο μπερδεμένα σε σχέση με το τι έπρεπε να κάνουν.
Ενδιαφερουσα προσεγγιση αλλα εχω μερικες ακομα αποριες :

Ποιο εργασιακο παρελθον των pit bull ''ανασυρει'' το weight pulling του 2010 ? Ποια ηταν ή ειναι η εργασια των pit bull που φρεσκαρεται με την ελξη τεραστιων βαρων?

Γιατι ο υπευθυνος εκτροφεας εργασιακων σκυλων χρειαζεται το -εντονο- weight pulling ωστε να διαπιστωσει την υγεια και το ταπεραμεντο του σκυλου του ? Και τι σημαινει ακριβως σωστο ταπεραμεντο στις αστικες κοινωνιες του 2000 ? Διαφορετικα , ποιος ειναι ο ''υγιεστερος'' σκυλος ? Αυτος που σερνει 500 κιλα για δεκα μετρα ? ή μηπως καποιος που μπορει να συρει 30 κιλα εφοδιων για δεκα χιλιομετρα ?

Η ένσταση λοιπόν που θέτω προς το γραπτό πρότυπο είναι η εξής. Γιατί θα πρέπει να παράγω ζώα τα οποία κατά την διάρκεια της ζωής τους είναι πιθανό να μην μπορούν να αναπνεύσουν, να μην μπορούν να φάνε, να μην μπορούν να τρέξουν και να παίξουν χωρίς να κινδυνεύουν από ανακοπή καρδιάς ή θερμοπληξία,
Δεν φταιει το γραπτο προτυπο για αυτα ...η ερμηνεια του πασχει .Πχ ολα τα κυνηγοσκυλα εχουν γραπτα προτυπα και εκθεσεις αλλα μια χαρα υγιη ειναι (ειτε κυνηγουν ή οχι)

Το προβλημα που αναφερεις κατα τη γνωμη μου αναγεται :

1) στην χρονολογια δημιουργιας της φυλης και τους σκοπους για τους οποιους δημιουργηθηκε

2) στη γεννετικη δεξαμενη

3) στη δημοφιλια της

Εαν ας πουμε σημερα εκθρεψεις μια νεα γραμμη pit bull με γεννητορες δυσπλαστικους και αυτη η νεα γραμμη , βγει τοσο ομορφη ή ιδιαιτερη που ολοι να θελουν ενα τετοιο pit bull (απο pet shop μεχρι στουντιο κινηματογραφου) , δεν θα φταιει καμμια εκθεση μορφολογιας για τα πολλα δυσπλαστικα κουταβια ...εσυ θα φταις που αγνοησες τη δυσπλασια των γονεων.

Αλλα και αλλες φυλες σκυλων ειναι ''προβληματικες'' ... ενας επιθετικος σε ζωα ή ανθρωπους σκυλος μπορει να δυστηχησει επισης στη σημερινη κοινωνια.
 


Ricos

Well-Known Member
21 Σεπτεμβρίου 2009
2.046
82
Athens
Ποιο εργασιακο παρελθον των pit bull ''ανασυρει'' το weight pulling του 2010 ? Ποια ηταν ή ειναι η εργασια των pit bull που φρεσκαρεται με την ελξη τεραστιων βαρων?
Τα πιτ μπουλ πως προεκυψαν παλι? Για weight pulling ειναι το θεμα μας και μας βλεπω να μιλαμε παλι για τα πιτμπουλ.
 


Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Τα πιτ μπουλ πως προεκυψαν παλι? Για weight pulling ειναι το θεμα μας και μας βλεπω να μιλαμε παλι για τα πιτμπουλ.
Δεν μιλαμε για πιτμπουλ ακριβως ...το ποστ του φιλου tatooman το διαβασες ? Συνδεει τα σπορ του σημερα με το εργασιακο παρελθον των σκυλων (ως ενα σημαντικο εργαλειο σωστης εργασιακης εκτροφης http://www.dogforum.gr/v3/../member.php?21-tattooman) . Εγω βλεπω τα πιτ μπουλ να διαπρεπουν στο weight pulling και αναρωτιεμαι ποια εργασιακη αρετη (σημερινη ή παλαιοτερη) αναδεικνυεται ...το πεισμα ? ποιο πεισμα ?
 


spyrou

Well-Known Member
13 Νοεμβρίου 2008
858
6
Δεν μιλαμε για πιτμπουλ ακριβως ...το ποστ του φιλου tatooman το διαβασες ? Συνδεει τα σπορ του σημερα με το εργασιακο παρελθον των σκυλων (ως ενα σημαντικο εργαλειο σωστης εργασιακης εκτροφης http://www.dogforum.gr/v3/../member.php?21-tattooman) . Εγω βλεπω τα πιτ μπουλ να διαπρεπουν στο weight pulling και αναρωτιεμαι ποια εργασιακη αρετη (σημερινη ή παλαιοτερη) αναδεικνυεται ...το πεισμα ? ποιο πεισμα ?
η ιδια αρετη που αναδεικνυεται για τον χορο στα colley
 


GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.838
5.077
patra
grdane.blogspot.com
εγώ πάλι..... κι εξαρτημενα φυλής.....
θα προτιμούσα το σκυλί μου να εκτονωνεται μεσω agility , weight pulling, ipo, κυνήγι και τον υπόλοιπο χρόνο να εχω ένα πλήρες ισορροπημενο σκυλί..... παρα να εκτονώνεται όποτε γουσταρει και σε λαθος κατευθυνση......
μαζί σας αρκεί να γίνεται με σεβασμό στις ανάγκες, ιδιαιτερότητες και αντοχές του σκύλου μας !!!!!!!
 


Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
η ιδια αρετη που αναδεικνυεται για τον χορο στα colley
Κοιτα , εχω γραψει 3-4 εντελως συγκεκριμμενα ποστ σε αυτο το thread και αμφιβαλλω ή ρωταω συγκεκριμμενα πραγματα ...δεν χρειαζομαι απαντησεις-συγκρισεις με το ετσι και το αλλιως :-|...ξεκαθαρισα πως δεν θεωρω το weight pulling βαναυσο για το σκυλο (εφοσον δεν ειμαι μεσα του να ξερω) , ουτε με ενοχλει ως σπορ.

Αν το θεωρω μυστηρια εκφραση της εννοιας ''εκγυμναση σκυλου '' ? ναι , το θεωρω , τουλαχιστον τα κομματια οπου ο σκυλος τραβαει τετοια τεραστια φορτια για λιγα μονο μετρα.

Αν θεωρω πως το σπορ αντανακλα τη διαθεση ανταγωνισμου των συμμετοχοντων ανθρωπων ? Ναι , το θεωρω

Αν θεωρω πως καποτε μπορει να δουμε και στοιχηματα να πεφτουν μεσα σε αποθηκες για το ποιος σκυλος θα σπρωξει το περισσοτερο βαρος ? Ναι , δεν θα πεσω απο τα συννεφα

Αν θεωρω πως υπαρχει χωρος σε αυτο το νομιμο σπορ για ντοπαρισμα σκυλων ? ναι , θεωρω πως υπαρχει (επακολουθο των δυο παραπανω πεποιθησεων μου).

Τωρα ,τι κανει το collie και τι δεν κανει το bulldog και γιατι χτενιζεται το σιχ τσου στην εκθεση μπορουμε να το δουμε σε αλλο thread ...οχι σε αυτο που λεγεται Weight Pulling :D
 


Peter

Active Member
5 Ιουνίου 2009
38
0
Γιατί έχετε κόλληση και κοπανάτε συνέχεια ότι η έλξη βαρών είναι βάρβαρη για τα σκυλιά; Θέλω να τονίσω για μια ακόμη φορά ότι ή έλξη βαρών από την στιγμή που γίνεται σωστά είναι εντελώς ακίνδυνη και διασκεδαστική συνάμα. Πόσοι από εσάς πηγαίνετε στο γυμναστήριο και ξεπατώνεστε στη γυμναστική με βάρη; Εκεί δεν καταπονείτε το σώμα σας; Γιατί αντιδράτε στην ιδέα και δεν συμβιβάζεστε ότι τα Pit-bull και όλα τα μαστιφοειδη έχουν πολύ δύναμη και χρειάζεται κάπου να την διοχετεύουν. Προτιμότερο είναι δηλαδή να τα βλέπεται στις αρένες να κατακρεουργούνται? Δείτε την έλξη βαρών από τη θετική πλευρά της και όχι μόνο από την αρνητική. Τέλος τέλος εάν κάποιος έχει στοιχεία ότι η έλξη βαρών είναι επιβλαβές για τα σκυλιά ας τα καταθέσει και ας μας πείσει με τα στοιχεία και όχι με αερολογίες
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.195
Μηνύματα
896.955
Μέλη
19.978
Νεότερο μέλος
Tina78