Επείδη μπορεί να παρεξήγησες την προηγούμενη δημοσίευση να το γράψω πιο ξεκάθαρα:
Συμφωνούμε ότι ο
Ivan Balabanov χρησιμοποιεί
και κολλάρο εκπαίδευσης ("πνίχτη") και e-collar, ίσως
όχι σε κουτάβια (αυτό ξέρουμε εγώ και εσύ και αυτό δείχνει στα DVD's του).
Εξακολουθούμε να βλέπουμε όμως, πως
ένας κορυφαίος εκπαιδευτής (που και εσύ παραδέχεσε κρίνωντας από τα αρχικά σου post) επιλέγει να χρησιμοποιεί τα πάντα.
Το αποτομο τραβηγμα του πνιχτη προκαλει περα από συσφιξη, χτυπημα στο σημειο του κρικου. Εκεινο το σημειο μετα από καποιο διαστημα με συχνη εντονη χρηση του πνιχτη μπορει να εμφανισει μελανιά, ακομα και βλαβη στο μυ. Ο πονος μετα ειναι δεδομενος.
Αυτό που παρουσιάζετε ως δεδομένο πιο πάνω δεν το έχω συναντήσει
ΠΟΤΕ τα τελευταία 29 χρόνια και σε δείγμα δεκάδων σκύλων (αν θέλετε απόλυτο αριθμό θα πρέπει να μου δώσετε χρόνο).
Εάν ο πχιντης δεν τραβηχτει αποτομα αλλά αφεθει ο σκυλος να τραβηξει, τοτε μπορει να εμφανιστει βλαβη στην τραχεια. Πολλοι σκυλοι επιμενουν να τραβανε παρα το αισθημα πνιξιματος. Αυτό εκανε η δικια μου και παρατησα τον πνιχτη από την πρωτη μερα.
Ναί, μπορεί να συμβεί αλλά είναι μιά
ΛΑΘΟΣ ΧΡΗΣΗ του κολλάρου.
Θελει μεγαλη εμπειρια για να τραβήξεις την σωστη στιγμη και παλι παιζεται. Αν ο σκυλος προπορευθεί λιγο, ο πνιχτης κυλαει στον λαιμο προς τους ωμους και χαλάει η αποτελεσματικοτητα. Αν αρχισει ο σκυλος το τραβηγμα, ακολουθει πνιξιμο και κινδυνος στην τραχεια.
Η εκπαίδευση με
ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ μπορεί να γίνει επικίνδυνη για τον σκύλο ή άλλους, αν πραγματοποιείται από α/ημίμαθείς, χωρίς επίβλεψη επαγγελματία.
Εχω πνιχτη αλυσιδενιο που δεν χρησιμοποιω ποτέ αλλά εκανα το πειραμα στο μπρατσο μου που είναι αρκετα δυνατο.
Μετα από 10 μετρια προς δυνατα χτυπηματα, το μπρατσο μου ξεραθηκε και πονουσε για αρκετή ωρα.
Δυστυχώς είναι κάτι σαν το κρύο και την ζέστη...Εγώ ζεσταίνομαι στους 24 βαθμούς Κελσίου, η γυναίκα μου κρυώνει στους 28 βαθμούς Κελσίου.
Δεν υπάρχει λοιπόν το "κάνει κρύο ή κάνει ζέστη"...Υπάρχει ένα και μοναδικό κριτήριο σταθερό και υπολογίσιμο, η θερμοκρασία.
Έτσι και με την εκπαίδευση με εκπαιδευτικό κολλάρο, η "σταθερά" είναι πως στην σωστή του χρήση/εφαρμογή, στον σκύλο
ΔΕΝ ΠΟΝΑ!
Στο άλλο μπρατσο εβαλα το προνγκ και το τραβηξα παλι 10 φορες αλλά πολύ πιο δυνατα. Ελαχιστο τσιμπημα ενοιωσα με ένα καλο προνγκ με στρογγυλεμενες ακρες και δυνατο τσίμπημα με προνγκ της πλακας.
Η επιφανειακη πιεση μοιραζεται σε 14, 18, 20 κλπ καρφια, αναλογα με το ποσα links εχει το προνγκ.
Οι φακίρηδες ξαπλωνουν πανω σε ιδιαιτερα αιχμηρα καρφια και δεν αισθανονται πονο. Δεν είναι μαγικά αλλά απλά θεμα φυσικης.
Για σκυλους με μανιώδες τραβηγμα, το προνγκ είναι μονοδρομος.
Με πραγματικα δυνατο τραβηγμα και συμμετοχη ολου του σωματος και όχι μονο των χεριων, το προνγκ θα πονεσει κι αυτό. Αν τα prongs δεν είναι στρογγυλεμενα, θα πονεσει ασχημα.
Ομοίως με τα παραπάνω...
Όλα αυτά δεν είναι δικες μου παρατηρησεις. Είναι γνωμες σοβαρων εκπαιδευτων.
Θα δώσω μια άτυπη στατιστική και παρακαλώ να μην την εκλάβετε ως προσβολή ή ειρωνεία.
Στην κουβέντα συμμετέχουν 2-3 επαγγελματίες εκπαιδευτές, ένας εκτροφέας, και 3-4 ιδιώτες με αρκετές ή όχι εμπειρίες, που υποστηρίζουν πως στην εκπαίδευση καλό είναι να χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα και η χρήση παίζει ρόλο, όχι το μέσω (prong, e-collar. etc.).
Επίσης, 2 ιδιώτες με αρκετές ή όχι εμπειρίες, που υποστηρίζουν πως οι παραπάνω και όσοι χρησιμοποιούν prong, e-collar, κλπ. προκαλούν ηθελημένα πόνο στα σκυλιά, βασανίζουν χωρίς λόγο και ότι και να πουν η γνώμη δεν αλλάζει.
Είναι λίγο άδικο...