Άσχημο πράγμα να αποφασίζεις να απαντήσεις σε θέμα που έχει φτάσει τις 18 σελίδες! :shock:
Θα αρχίσω με έναν παραλληρισμό που γίνετε συχνά και που συνήθως εγώ αποφεύγω...
Ένα παιδάκι (και μιλώ για το ανθρώπινο είδος) τις περισσότερες φορές θα ξυπνήσει κλαίγοντας , πολλές φορές θα κοιμηθεί κλαίγοντας , πάρα πολλές φορές θα κλαίει στο πάρκο του (ανθρώπινο crate) , θα κλαίει στην βόλτα του , θα κλαίει στο φαΐ του , θα κλαίει στην τουαλέτα του , κλπ.
Γενικά ένα παιδάκι κλαίει πάρα πολύ συχνά.Οι λιγότερες από αυτές τις φορές είναι γιατί υπάρχει κάτι παθολογικό και πάρα πολλές από αυτές δεν γνωρίζουμε και ούτε καταφέρνουμε να γνωρίσουμε τον λόγο για τον οποίο κλαίει.
Κατά κύριο λόγο το κλάμα του παιδιού (πολλές φορές και του ενήλικα...
) έχει καθαρά
χειριστικό χαρακτήρα , δηλαδή το κλάμα χρησιμοποιείτε ως μέσω επίτευξης κάποιου σκοπού που πολλές φορές εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε.
Μία άλλη προσέγγιση στο θέμα μπορεί να είναι και αυτή των
στερεοτυπικών συμπεριφορών που αναπτύσουν τα κατοικίδια ζώα και κυρίως αυτά που είναι σε "αιχμαλωσία" (η αιχμαλωσία δεν είναι πάντα κλουβί).
Παπαγάλοι που βγάζουν τα φτερά τους , σκυλιά που ξύνονται μέχρι αίματος , άλογα που τρώνε το ξύλο του στάβλου τους , αρκούδες που κάνουν την συγκεκριμένη βόλτα δεξιά-αριστερά και πολλά άλλα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ιδιοκτήτης πάντα αναρωτιέτε γιατί γίνετε αυτό αφού τα παρέχει όλα στο ζώο του (πολύ μεγάλο λάθος να νομίζεις πως τα κάνεις όλα σωστά...απόδειξη ότι δεν έχεις δίκιο είναι ότι έχεις πρόβλημα).
Από τα videos και το συγκεκριμένο σκύλο , όσο και αν "ρισκάρω" , θα πω πως κατά 95% δεν έχει πρόβλημα σωματικής υγείας...ίσως ψυχικής υγείας ή συμπεριφοράς.
Τώρα οι πηγές αυτού του προβλήματος μπορεί να ποικίλουν και να έχουν και αυτή την έκφραση (κλαψούρισμα , ουρλιαχτό) για πολλούς λόγους (φυλή , ιδιοκτήτες , χώρος και τρόπος διαβίωσης , διατροφή , κ.α.).
Το μόνο σίγουρο είναι πως κάπου υπάρχει πρόβλημα...και για να ανακαλύψεις το που και πως θα το διορθώσεις χρειάζετε ειλικρινής και λεπτομερείς καταγραφή των συνηθειών και της διαβίωσης του σκύλου (πότε , κάθε πότε και πόσο βγαίνει βόλτα , τι κάνει κατά την διάρκεια τις βόλτας , πότε , πόσο και τι τρώει , που ζεί και περνά την ώρα του , ασθένειες που έχει περάσει , εξετάσεις που έχει κάνει , εμβόλια , εκπαίδευση , κλπ.).
Περιμένω με ενδιαφέρον την εξέλιξη του σκύλου αλλά και του θέματος.