Κυνοφιλία ή καθαρόαιμη κυνοφιλία;

kanarini

Well-Known Member
17 Ιανουαρίου 2014
922
453
Θεσσαλονίκη
Πάντα θα υπάρχουν τα ψώνια που θα σέρνουν ένα καθαρόαιμο από δίπλα και νομίζουν ότι κάτι κάνουν. Από την άλλη υπάρχουν και οι συνειδητοποιημένοι που αγόρασαν καθαρόαιμο για μια συγκεκριμένη δουλειά/χαρακτηριστικό του είδους. Οι πρώτοι δύσκολα θα επέλεγαν ημίαιμο γιατί νομίζουν ότι τα bragging rights είναι στη φυλή και όχι στην ανατροφή. Οι δεύτεροι δε θα το επέλεγαν γιατί δεν έχει το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό που ψάχνουν και δε θα μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους.

Από κει και πέρα, εγώ πάντα συστήνω ημίαιμο αδεσποτάκι για συντροφιά, μελλοντικό ή νυν. Αν υπήρχε λόγος να πάρουν καθαρόαιμο θα το ήξεραν και δε θα ρωτούσαν in the first place.
Θα γίνω γραφική αλλά πάντα συμφωνώ με όσα γράφεις !!

5 Μαρτίου 2014
23
0
Είναι πάντα δύσκολο να βάλεις τους ανθρώπους σε στερεότυπα κουτάκια. Εξαρτάται πόσο στενά ή πόσο ευρέως ορίζεις τη φιλοζωία σύμφωνα με τα προσωπικά σου υποκειμενικά κριτήρια. Αν επιχειρούσα εντελως παράτολμα και με περιθώρια λάθους να δώσω έναν ορισμό στον φιλόζωο, θα ήταν ο εξής: Είναι το άτομο εκείνο που σέβεται τη ζωή από όπου και αν προέρχεται και χρησιμοποιεί τη βία μόνο σε περιπτώσεις που επιβάλλεται για λόγους επιβίωσης. Για παράδειγμα, αγαπάω και σέβομαι τον σκύλο, δεν προκειται να του ασκήσω βία αναίτια, παρά μόνο σε περίπτωση που από κάποιο σκύλο απειληθεί η ζωή μου, αμυντικά. Αγαπώ και σέβομαι την κατσίκα, θέλω να ζει με αξιοπρέπεια στο φυσικό της περιβαλλον, δεν θέλω να στιβάζεται σε μονάδες-στρατόπεδα συγκέντρωσης και να υπερεκμεταλλεύονται οι πόροι που προσφέρει. Θα καταναλώσω το κρέας της όπως ορίζει και η δική μου κρεατοφαγική φύση (είτε αρέσει στους χορτοφάγους, είτε όχι είμαστε παμφάγοι και χρειαζόμαστε και το κρέας), αλλά δεν θα το υπερκαταναλώσω ώστε να την οδηγήσω στις άθλιες μονάδες εκτροφής. Σεβασμός στη φύση και τους νόμους της, σεβασμός και αξιοπρέπεια στη ζωή, μέτρο στις επιλογές μας. Αγαπώ και σέβομαι την κότα, θα καταναλώσω τα αυγά της, αλλά θα καταναλώσω όσα μόνο μου χρειάζονται για να επιβιώσω υγιής!

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.860
5.110
patra
grdane.blogspot.com
η κυνοφιλιΑ θεωρειται μια , ειτε μιλα για ημιαιμα ειτε για καθαροαιμα σκυλια
απο την στιγμη ομως που καποιος ειναι υπερ της εξαλλειψης του φαινομενου των αδεσποτων ( τα οποια γεννουν και τα ηιμιαιμα μαζι με καθε ειδους παραξενα ζευγαρωματα απο ασυνειδητους) ειναι συνδεδεμενος αρρηκτα ( θαπρεπε τουλαχιστον) με την καθαροαιμια...

ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.810
58
ΑΘΗΝΑ
@Τζιβίνι
Διαβάζω πάντα προσεκτικά:

"Αυτό ακριβώς. Πόσοι όμως από τους ιδιοκτήτες καθαρόαιμων εκεί έξω αλλά και εδώ μέσα πιστεύεις ότι είναι συνειδητοποιημένοι και πόσοι απλά παίρνουν πόντους ή έτσι νομίζουν από το ζωντανό που σέρνουν δίπλα τους (μιλάμε είμαι πολύ άντρακλας τώρα με το dogo canario, ή είμαι σκέτη diva με το king charles cavalier); Προσωπικά εικάζω και καθημερινά επιβεβαιώνομαι ότι η δεύτερη κατηγορία έχει την πλειοψηφία. Και στην τελική είναι κρίμα για τα ίδια τα σκυλιά να μη ζουν ισορροπημένα ανάλογα με τη φυλή τους με έναν ιδιοκτήτη που πραγματικά ήξερε τι ήθελε και τι χρειάζεται ο σκύλος με βάση τα χαρακτηριστικά του."

Εικάζετε μεν αλλά επιβεβαιώνεσθε για την πλειοψηφία γράψατε. Πόσο μετρήσιμο ποσοτικά και ποιοτικά μπορεί να είναι το δείγμα των ανθρώπων με σκύλους που συναντά ο κεθένας μας στην καθημερινότητά του;

Απορώ δε, για ποιό λόγο ερωτήσεις διατυπωμένες με πολλή προσοχή και τυπικότητα σας δίνουν την εντύπωση αρνητικής προδιάθεσης;

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Συμφωνώ ότι η κυνοφιλία, καθαρόαιμη και μη, είναι πάθος και αγάπη. Και για μένα σιγουρα πρέπει να συνοδεύεται από φιλοζωία για να ευσταθεί. Με άλλα λόγια, και ο καθαρόαιμα κυνόφιλος με πάθος για εκθέσεις και διακρίσεις, θα πρέπει να έχει πάνω απ' όλα σεβασμό και αγάπη για το ζωντανό που ζει δίπλα του, διαφορετικά είναι άλλο ένα ψώνιο που αποζητά επιβεβαίωση.
Συμφωνώ μαζί σας. Η αγάπη και ο σεβασμός για όλα τα σκυλιά γενικότερα θεωρώ πως είναι αυτονόητη ή τουλάχιστον θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη.
Παρόλα αυτά τί ήταν αυτό που σας έκανε να αναρωτηθείτε αν κάποιος που έχει ένα πάθος με τα καθαρόαιμα και τον κόσμο τους, αποστρέφεται τα ημίαιμα ή εν πάση περιπτώσει σκυλιά που δεν έχουν pedigree;

Επίσης θα ήθελα να σημειώσω (για όσους ενδεχομένως δεν γνωρίζουν) πως ο Κυνολογικός Ομιλος της Ελλάδας ιδρύθηκε το 1984 και το 1991 έγινε μέλος της fci.
Καταλαβαίνετε λοιπόν πως 30 χρόνια "καθαρόαιμης κυνοφιλίας" είναι πολύ μικρό χρονικό διάστημα για να εντυπωθεί στην κοινή γνώμη η έννοια του "καθαρόαιμου" με ό,τι αυτό πρεσβεύει.

Elli

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
3.885
193
50
Αθήνα
Πάλι λοιπόν "αδερφές και παλικάρια γίνανε μαλλιά κουβάρια" ...

Δεν είσαι κυνόφιλος όταν δεν θες γέννες = αδέσποτα!
Αλλά είναι καθαρόαιμα "ρε φιλε" γιατί? "είδα τους γονείς"

Αγγελίες παντού πωλούνται "καθαρόαιμα" κουτάβια..... ο θεός να τα κάνει

ΡΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ οτι κάνετε έγκλημα???

Αγαπάτε τα σκυλάκια? υιοθετήστε ένα

Θέλετε φυλή? Άντε σε εκτροφέα όχι ΜΟΥΦΑ σωστό

μια κολλημένη με πετσοπαδικο σκύλο που έμαθε

DOOM_NX

Well-Known Member
8 Οκτωβρίου 2011
906
6
Καρδίτσα
Αυτό ακριβώς. Πόσοι όμως από τους ιδιοκτήτες καθαρόαιμων εκεί έξω αλλά και εδώ μέσα πιστεύεις ότι είναι συνειδητοποιημένοι και πόσοι απλά παίρνουν πόντους ή έτσι νομίζουν από το ζωντανό που σέρνουν δίπλα τους (μιλάμε είμαι πολύ άντρακλας τώρα με το dogo canario, ή είμαι σκέτη diva με το king charles cavalier); Προσωπικά εικάζω και καθημερινά επιβεβαιώνομαι ότι η δεύτερη κατηγορία έχει την πλειοψηφία. Και στην τελική είναι κρίμα για τα ίδια τα σκυλιά να μη ζουν ισορροπημένα ανάλογα με τη φυλή τους με έναν ιδιοκτήτη που πραγματικά ήξερε τι ήθελε και τι χρειάζεται ο σκύλος με βάση τα χαρακτηριστικά του.
Τώρα να σου πω την αλήθεια, ο Έλληνας θέλει να αυτοεπιβεβαιώνεται και να δείχνεται στους άλλους. Είναι σα να έχει μια έμφυτη ανασφάλεια στα γονίδιά του. Γιαυτό τα περισσότερα ελληνικά fora είναι ένα μπουρδέλο που δύσκολα θα κάνεις μια πολιτισμένη συζήτηση. Εν μέρει αυτό οφείλεται και στην έλειψη παιδείας, αλλά αυτή είναι άλλη κουβέντα. Και επειδή τα fora είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας μας, νομίζω πήρες την απάντηση από μένα στα ερωτήματά σου.

Θα γίνω γραφική αλλά πάντα συμφωνώ με όσα γράφεις !!
Αν δεν είσαι παντρεμένη, στείλε inbox να δούμε που αλλού συμφωνούμε! *agapoylas*

betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.756
48
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
Doom κι εγω συμφωνώ σε πολλά από αυτά που λες αλλά όχι στο τελευταίο. Αντιθέτως, εχω βαρεθεί να ακούω ο Έλληνας είναι έτσι κι αλλιώς (αρνητικά αλλά και θετικά) λες και είναι απ τον Κρύπτον. Ψώνια, ημιμαθείς, ανασφαλείς υπάρχουν παντού. Σε φόρα του εξωτερικού ξεκατινιάζονται επίσης. Απ όλες τις ελληνικές νοοτροπίες αυτή που θέλει να είμαστε κάτι άλλο απ τον υπόλοιπο κόσμο, άλλωτε θεοί άλλωτε ο πάτος, με εκνευρίζει περισσότερο απ όλες!! Ξεσπάθωσα!!

Αυτό που με έβαλε σε σκέψεις είναι το ποστ του Grdane. Δηλαδή αν γίνει κάποτε αυτό που όλοι επιθυμούμε - δηλαδή λυθεί το θέμα με τα αδέσποτα - εγώ που θα βρω σκύλο;;; Τρομερά εγωιστική σκέψη αλλά την έκανα. Και οκ, ειναι μάλλον απίθανο να το ζήσω αυτό. Αλλά σε μια υποθετική τέτοια κατάσταση, θα βρισκόμουν σε δύσκολη θέση.

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Αυτό που με έβαλε σε σκέψεις είναι το ποστ του Grdane. Δηλαδή αν γίνει κάποτε αυτό που όλοι επιθυμούμε - δηλαδή λυθεί το θέμα με τα αδέσποτα - εγώ που θα βρω σκύλο;;; Τρομερά εγωιστική σκέψη αλλά την έκανα. Και οκ, ειναι μάλλον απίθανο να το ζήσω αυτό. Αλλά σε μια υποθετική τέτοια κατάσταση, θα βρισκόμουν σε δύσκολη θέση.
Εναν κόσμο απαλλαγμένο από ημίαιμα ή απαλλαγμένο από τα αδέσποτα;
Κι αν υποθέταμε πως γινόταν ένα θαύμα και δεν υπήρχαν αδέσποτα, θα μπορούσατε να φανταστείτε τον κόσμο μας μόνο με καθαρόαιμα σκυλιά;

betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.756
48
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
Δεν εχω τις αρκετες γνώσεις για να απαντήσω. Εσύ είσαι πιο κατάλληλος. Η καθαροαιμία, απ τα λίγα που εχω καταλάβει δεν είναι κάτι το στατικό. Αλλάζει και προσαρμόζεται. Θυμάμαι παλιά είχα διαβάσει στο φόρουμ ότι επίτηδες, επειδή οι δαλματοί είχαν προβλήματα, υπήρξαν προσπάθειες προσθήκης νέων αιμάτων. Οπότε το "μόνο καθαρόαιμοι σκύλοι" είναι κάπως σχετικό.

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Εφόσον η καθαρόαιμη κυνοφιλία είναι που διαχειρίζεται τα πάντα, γεννάει υγεία αλλά και πρόβληματα, θα ψηφίζω στεγνά και με τα μπούνια καθαρόαιμη κυνοφιλία!

Δεν συμμερίζομαι τον όρο απλή κυνοφιλία και καθαρόαιμη κυνοφιλία για τον παραπάνω λόγο!Και ο λόγος κρύβεται στην λέξη "διαχείριση"!
Γίνε λίγο πιο σαφής αν θέλεις.
Η κατάσταση που έχω θέσει εγώ στο μυαλό μου για το τι εστί σωστός κυνόφιλος, δεν περιλαμβάνει μόνο κατοχή σκύλου ή ενδιαφέρον!Περιλαμβάνει κυρίως βραχυπρόθεσμους σκοπούς που βοηθάνε εξ'ορισμού την κυνοφιλία!
Δεν έχω δίλλημα στο μυαλό μου!Δεν υπάρχουν για εμένα πολλές κυνοφιλίες!Μια είναι!Η καθαρόαιμη κυνοφιλία, γιατί όπως είπα είναι η μόνη που μπορεί να διαχειριστεί τα υπάρχοντα προβλήματα!Είναι η μόνη που μπορεί να γεννήσει υγεία αλλά και προβλήματα!Και τις δύο αυτές καταστάσεις μπορεί να τις διαχειριστεί!
Και εγώ αγαπάω τους σκύλους, δεν φτάνει όμως αυτό!Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να δούμε ξεκάθαρα το τι χρειάζονται ως είδος για να μπορέσει να είναι υγιές είδος!Αυτό επιτυγχάνεται με την καθαροαιμία!Εξού και όποιος μου πετάει ως επιχείρημα το ότι αγαπάει έτσι απλά τους σκύλους σκέτο ή δεν κοιτάει μακριά ή εθελοτυφλεί!

Με λίγα λόγια για εμένα δεν είσαι κυνόφιλος μόνο αν έχεις σκύλο ή φροντίζεις!

Η καθαροαιμία για μένα δεν είναι life style!Είναι τρόπος σκέψης για ένα είδος όπως ο σκύλος!

Μπορώ να καταλάβω και να δικαιολογήσω τα λεγόμενα σου και την εντύπωση που έχεις για την καθαροαιμία!Βασικά αυτή η εντύπωση που έχεις είναι για τον κάτοχο ενός καθαρόαιμου και όχι για την καθαροαιμία ως κατάσταση, ως τρόπος σκέψης, ως γενετική, ως βελτίωση κτλ!Σου έχει περαστεί ένα στερεότυπο και το δικαιολογώ!Δεν είναι όμως έτσι!

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Εναν κόσμο απαλλαγμένο από ημίαιμα ή απαλλαγμένο από τα αδέσποτα;
Κι αν υποθέταμε πως γινόταν ένα θαύμα και δεν υπήρχαν αδέσποτα, θα μπορούσατε να φανταστείτε τον κόσμο μας μόνο με καθαρόαιμα σκυλιά;
Ε ναι!
Ούτως ή αλλώς οι 2 διαφορετικοί κόσμοι δεν συναντιώνται πλέον!Έχουν χωριστεί εδώ και πολλά χρόνια, από τότε που έχουν σταθεροποιηθεί οι φυλές και τα πρότυπα τους!
Οι δεξαμενές είναι δόξα τω Θεό και πολλές(σε πολλές φυλές) και προσφέρουν και ποικιλία!

Επίσης τα αδέσποτα δεν επηρεάζουν σε τίποτα την καθαρόαιμη κυνοφιλία!Υπάρχει μόνο η επιμονή του ανθρώπου να διαιωνίζει τα ημίαιμα!

D

Deleted member 14614

Guest
Ευελπιστώ σε εντάσεις, γιατί προς το παρόν είναι πολύ χαλαρά τα πράγματα...:p
Δεν ξέρω που διάβασες για την "καθαρόαιμη κυνοφιλία" (τι όρος κι αυτός), αλλά θεωρώ ότι το forum είναι μέρος της κοινωνίας που ζούμε. Δεν σημαίνει ότι όσοι γράφουμε εδώ είμαστε κάτι το ξεχωριστό που δεν έχει σχέση με τους άσχετους εκεί έξω που έχουν σκυλιά. Απλά, τουλάχιστον, εδώ βλέπεις ότι οι περισσότεροι το προσπαθούν.
Τώρα ως προς το (χιλιοειπωμένο) θέμα, κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να τίθεται θέμα διαχωρισμού ημίαιμο-καθαρόαιμο. Σκυλιά είναι. Η εξάλειψη του φαινομένου των αδέσποτων, πάντως, δεν συνεπάγεται και αφανισμό των ημίαιμων. Οι εκτροφείς θα αναγκάζονταν να εμπλουτίσουν το γονιδίωμα των σκυλιών τους με άλλα σκυλιά. Άλλωστε, γενικότερα η έννοια της καθαροαιμίας είναι προβληματική. Αντικειμενικά, το "καθαρόαιμο" π.χ. ντόπερμαν αποτέλεσε μίξη άλλων φυλών μέχρι να προκύψει το τελικό αποτέλεσμα. Άρα μιλάμε για ένα ημίαιμο σκυλί, το οποίο διατηρούμε σε αυτή τη μίξη φυλών κι έτσι μιλάμε περί "γνήσιου ντόπερμαν".

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Ευελπιστώ σε εντάσεις, γιατί προς το παρόν είναι πολύ χαλαρά τα πράγματα...:p
Δεν ξέρω που διάβασες για την "καθαρόαιμη κυνοφιλία" (τι όρος κι αυτός), αλλά θεωρώ ότι το forum είναι μέρος της κοινωνίας που ζούμε. Δεν σημαίνει ότι όσοι γράφουμε εδώ είμαστε κάτι το ξεχωριστό που δεν έχει σχέση με τους άσχετους εκεί έξω που έχουν σκυλιά. Απλά, τουλάχιστον, εδώ βλέπεις ότι οι περισσότεροι το προσπαθούν.
Τώρα ως προς το (χιλιοειπωμένο) θέμα, κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να τίθεται θέμα διαχωρισμού ημίαιμο-καθαρόαιμο. Σκυλιά είναι. Η εξάλειψη του φαινομένου των αδέσποτων, πάντως, δεν συνεπάγεται και αφανισμό των ημίαιμων. Οι εκτροφείς θα αναγκάζονταν να εμπλουτίσουν το γονιδίωμα των σκυλιών τους με άλλα σκυλιά. Άλλωστε, γενικότερα η έννοια της καθαροαιμίας είναι προβληματική. Αντικειμενικά, το "καθαρόαιμο" π.χ. ντόπερμαν αποτέλεσε μίξη άλλων φυλών μέχρι να προκύψει το τελικό αποτέλεσμα. Άρα μιλάμε για ένα ημίαιμο σκυλί, το οποίο διατηρούμε σε αυτή τη μίξη φυλών κι έτσι μιλάμε περί "γνήσιου ντόπερμαν".
Ο όρος καθαρόαιμη κυνοφιλία τον χρησιμοποιούν για να διαχωρίσουν την κυνοφιλία γιατί δεν μπορούν να δουν λίγο παρά πέρα!Δικαιολογημένα από άγνοια ή μη!

Κανείς δεν είπε για αφανισμό αδέσποτων/ημίαιμων!
Όπως το υπογράμμισα, αποτέλεσε μίξη φυλών!Πλέον έχουν σταθεροποιηθεί τα χαρακτηριστικά και αντλούν από την ήδη υπάρχουσα καθαρόαιμη δεξαμενή για να συνεχίσουν!Δεν αντλούν από κανένα ημίαιμο!
Σε μια υποτιθέμενη φυλή που τείνει να σταθεροποιηθεί και να αναγνωριστεί μπορεί να χρειαστούν ημίαιμα δείγματα, αλλά και πάλι οι εκτροφείς που θα προσπαθήσουν γι'αυτό πρέπει να προσέξουν την επιλογή/διαλογή!

Λες τα μισά!Η έννοια της καθαροαιμίας ναι είναι προβληματική, αλλά είναι και αυτή που θα δώσει την λύση στο όποιο πρόβλημα!

Kimigaz

Well-Known Member
7 Απριλίου 2013
743
238
Goldenland
Υπάρχει γιατί έχουμε ελευθερία του λόγου ή οχι??
Αυτο που ψαχνεστε μονιμως να αρπαχτειτε, ελεος πια. Που ειπα οτι δεν εχουμε ελευθερια του λογου? Η που το υπονοησα? Επισης ρωτησα γιατι υπαρχει δεν ειπα οτι δεν πρεπει να υπαρχει.

Επι του θεματος, το καθαροαιμος,στα ελληνικα δεν εχει σωστο νοημα , για μενα πιο καταλληλη λεξη ειναι το purebred. Θα συμφωνησω με τον st3lio η καθαροαιμια μπορει να βελτιωσει πραγματα η να δημιουργησει προβληματα.

Reinmeister

Well-Known Member
18 Δεκεμβρίου 2013
301
85
εγω θα το θεσω το ζητημα σε μια πιο γενικη βαση...προσπαθω εδω και χρονια να καταλαβω την απαξιωση του εξειδικευμενου απο το γενικο...

το αντιθετο δεν το εχω δει ποτε να συμβαινει...

να σχολιασω το ακραιο σεναριο...

εστω οτι υπαρχουν καποιοι που περιοριζουν την κυνοφιλια τους σε συγκεκριμενη φυλη-ες αδιαφορωντας για τις υπολοιπες...γιατι ειναι κακο αυτο ή αποτελει ενοχληση για οσους δεν το ενστερνιζονται?

απο την στιγμη που δεν ενοχλουν τους υπολοιπους η δεν λειτουργουν εναντιων της υπαρξης τους γιατι πρεπει να τους κακοχαρακτηρισουν καποιοι?

τι ακριβως ειναι αυτο που σας ενοχλει? δεν ειναι αναφαιρετο δικαιωμα του οποιουδηποτε να ασχολειται,αγαπαει,φροντιζει,επιλεκτικα?

αντιλαμβανομαι το "ζορι" με την ευγονικη,διοτι εικει ειναι το ζητημα φανταζομαι...απο την στιγμη ομως που οι υπερμαχοι δεν ριχνουν, ειτε προτεινουν την ριψη στην πυρα,ειτε τους ειναι παντελως αδιαφοροι οι "ταπεινοι και καταφρονεμενοι",γιατι ακριβως σας ενοχλουν?

να το πω απλα οπως και σε μια αλλη αντιστοιχη περιπτωση...το οτι εγω γουσταρω ξανθες ηλιθιες με περηφανο μπουστο και αδιαφορω για οτιδηποτε διαφορετικο,σε τι ακριβως ενοχλω εσενα που εισαι ὁλα τα σφαζω ολα τα μαχαιρωνω?"