Εντολή "έλα" κ έξοδος

ilias medi

Active Member
28 Ιανουαρίου 2011
25
0
Ενω η μικρη μου ακουει στο ελα-κατσε κ πολλες αλλες εντολες οταν ειμαστε εξω κ την λινω για να τρεξει δεν ερχετε πισω με τιποτα....κ οταν πλησιαζω τρεχει μακρια μου.Εχω δοκιμασει να φυγω κ απλα ακολουθει αλλα οταν παω να την πιασω...τρεχει σαν τρελη.Δοκιμασα με λοιχουδιες ποτε ερχετε ποτε παλι τα ιδια...υπαρχει και κινδυνος απο αυτοκινητα...

Lara_kouklara

Well-Known Member
11 Ιανουαρίου 2011
4.722
457
Καλησπέρα!
Δεν πρέπει ΠΟΤΕ να αφήνουμε λυτά τα σκυλιά σε μη περιφραγμένο χώρο και ειδκά μέσα στην πόλη και ειδικά όταν έχουμε πρόβλημα ανυπακοής.

Τι ηλικία έχει το σκυλάκι σου?

Κάνε εκπαίδευση στο έλα με λουρί μέχρι να τελειοποιήσεις την εντολή όσο γίνεται.
Δλδ "κάτσε" - "μείνε" και απομακρύνεσαι (την έχει στο λουρί εννοείται) και της λές "έλα". Μόλις εκτελέσει επιβράβευση!
Πρώτα κάνε το μέσα στο σπίτι και μόλις δεις βελτίωση βγες έξω και απανέλαβε αυξάνοντας και την απόσταση σταδιακά (με μακρύ λουρί πχ 10 μέτρα)

Ρίξε και μια ματιά σε παλαιότερα θέματα είμαι σίγουρη πως έχει ξανασυζητηθεί :)
εδω μέσα τα έχω διαβάσει αυτα

tomsitas

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2011
783
48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Εφοσον λες οτι σε ακολουθει ,μην της δινεις σημασια απλως σταματα διχως να κανεις τιποτε
Το πιο πιθανον ειναι να ερθει και να αναζητησει την προσοχη σου και χαδια.
Σε αυττην την φαση μην την δεσεις αλλα κανε το ιδιο πολλες φορες, ισως εχει ταυτησει το πλησιασμα με το δεσιμο και το τελος της "ελευθεριας"
ποσο ειναι ...ειναι μικρο ?
(ενοειται παντα σε περιφραγμενο χωρο !!!!!)

DOG.CRIME

Well-Known Member
5 Ιουλίου 2010
1.289
7
Λογικό είναι..δεν έχει μάθει ακόμα την εντολή σωστά,να την εκτελεί με ερεθίσματα δηλαδή.

Προσπάθησε να αποφέυγεις αυτήν την διαδικασία του να κυνηγάς τον σκύλο σου για να τον πιάσεις,μην τον λύνεις και να του φοράς μεγάλο ιμάντα για να διορθώνεις την εντολή έλα.
Όπως επίσης και ο τρόπος που χρησιμοποιείς τις λιχουδιες είναι λάθος!

superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
739
χαλκιδα
www.facebook.com
μην αφηνεις το σκυλο αμολυτο στη βολτα.
κοντο μακρυ λουρι αναλογα τι θες να κανεις
παρε παιχνιδι που παιζει μαζι και μαθε στο σκυλι να παιζει μαζι σου συνεχεια αν δεν μαθει το σκυλι οτι το καλυτερο πραμα ειναι να ασχολειτε μαζι σου δεν προκειτε να μαθει το ελα 100% σε εξωτερικα ερεθισματα

ilias medi

Active Member
28 Ιανουαρίου 2011
25
0
Εινε 4 μηνων.Και εγω αυτο πιστευω οτι το εχει ταυτησει με το δεσιμο η απλα θελει να παιξει κυνηγιτο...απο την αλλη μου αρεσει που την βλεπω να τρεχει πανω κατω συνεχεια.Οσο για το μεγαλητερο λουρι...στο παρκο που την αφηνω να τρεχει εχει κουνιες κ.λ.π...θα ειμε συνεχεια πισω της να την ξεμπλεξω απο της διαφορες κολονες κ δεντρα :p

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Ενω η μικρη μου ακουει στο ελα-κατσε κ πολλες αλλες εντολες οταν ειμαστε εξω κ την λινω για να τρεξει δεν ερχετε πισω με τιποτα....κ οταν πλησιαζω τρεχει μακρια μου.Εχω δοκιμασει να φυγω κ απλα ακολουθει αλλα οταν παω να την πιασω...τρεχει σαν τρελη.Δοκιμασα με λοιχουδιες ποτε ερχετε ποτε παλι τα ιδια...υπαρχει και κινδυνος απο αυτοκινητα...
Αυτές οι υπογραμμισμένες λέξεις μπορούσαν να μην υπάρχουν!

Η μόνη λέξη που χρειάζεται είναι η διπλωματία από μέρους σου!

Ξέρεις, πολλές φορές μπορείς να κάνεις την δουλειά σου χωρίς να το καταλάβει ο άλλος!Χωρίς να δίνεις την εντύπωση ότι φεύγετε!

Τι εννοώ...δεν χρειάζεται να την λες να έρθει για να φύγετε!
Μπορείς να της το φέρεις έτσι ώστε να μην καταλάβει τίποτα, που σημαίνει ότι το τελευταίο 5 λεπτο πριν αποχωρήσετε πάνω στο παιχνίδι της βάζει το λουρί και το αφήνεις να σέρνεται κάτω ενώ συνεχίζεται να παίζεται, ξανά ενώ συνεχίζεται το παιχνίδι της πιάνεις το λουρί, ενώ της κρατάς το λουρί συνεχίζεται να παίζεται και αποχωρείτε σιγά σιγά από τον χώρο!Στο τέλος το παιχνίδι το αφήνεις εσκεμμένα στο στόμα της ως επιβράβευση!Μετά από λίγο το παίρνεις ενώ βρίσκεστε στο δρόμο προς το σπίτι!Η μικρή έχει ήδη φύγει από το πάρκο εμφανώς ευτυχισμένη και εσύ με το λουρί στα χέρια και όχι με στρεσαρισμένο σκύλο!Προφανώς αυτό το παιχνίδι θα γίνεται με κάποιο αντικείμενο, κάποιο παιχνίδι της!

Όπως βλέπεις δεν χρησιμοποιήθηκε καμία εντολή, το ζώο δεν αναγκάστηκε να μπει στην διαδικασία να σταματήσει κάτι που έκανε και της άρεσε!

Τα υπογραμμισμένα στο κείμενο σου είναι τα μεγαλύτερα λάθη που μπορεί να κάνει κάποιος για να έρθει ο σκύλος σε αυτόν!
Η λιχουδιά πλέον έτσι όπως την χρησιμοποιείς δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο, για την ακρίβεια η μικρή σε πήρε χαμπάρι και σε εμπαίζει!
Μην ξαναδώσεις λιχουδιά!

Προσπάθησε να πασάρεις καλύτερα τις καταστάσεις στην μικρή σου και να αναπτύξεις καλύτερη σχέση ώστε να σε εμπιστεύεται!

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
φιλε μου το σκυλι ειναι πολυ μικρο για να σε υπακουει ,σε κανα εναμιση χρονο βλεπεις.
δεν μπορεις να τα χεις ολα δυστυχως
Αν αφήσει αυτήν την κατάσταση για 1,5 χρόνο τότε είναι που δεν θα ακούει τίποτα και θα τον έχει γραμμένο!
Από μικρός ο σκύλος δουλεύεται!

Αυτό δεν είναι υπακοή αλλά ανάπτυξη σχέσης και εμπιστοσύνης!

superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
739
χαλκιδα
www.facebook.com
στελαρα εγραψα 2 ποστ.
απλα εγραψα οτι 4 μηνων μην περιμενει να υπακουει ντε κ καλα και ειδικα στην πιο δυσκολη εντολη το ελα
μετα απο κανα χρονο(δουλειας)ναι

μαγια

Well-Known Member
3 Ιουνίου 2010
61
0
Αυτές οι υπογραμμισμένες λέξεις μπορούσαν να μην υπάρχουν!

Η μόνη λέξη που χρειάζεται είναι η διπλωματία από μέρους σου!

Ξέρεις, πολλές φορές μπορείς να κάνεις την δουλειά σου χωρίς να το καταλάβει ο άλλος!Χωρίς να δίνεις την εντύπωση ότι φεύγετε!

Τι εννοώ...δεν χρειάζεται να την λες να έρθει για να φύγετε!
Μπορείς να της το φέρεις έτσι ώστε να μην καταλάβει τίποτα, που σημαίνει ότι το τελευταίο 5 λεπτο πριν αποχωρήσετε πάνω στο παιχνίδι της βάζει το λουρί και το αφήνεις να σέρνεται κάτω ενώ συνεχίζεται να παίζεται, ξανά ενώ συνεχίζεται το παιχνίδι της πιάνεις το λουρί, ενώ της κρατάς το λουρί συνεχίζεται να παίζεται και αποχωρείτε σιγά σιγά από τον χώρο!Στο τέλος το παιχνίδι το αφήνεις εσκεμμένα στο στόμα της ως επιβράβευση!Μετά από λίγο το παίρνεις ενώ βρίσκεστε στο δρόμο προς το σπίτι!Η μικρή έχει ήδη φύγει από το πάρκο εμφανώς ευτυχισμένη και εσύ με το λουρί στα χέρια και όχι με στρεσαρισμένο σκύλο!Προφανώς αυτό το παιχνίδι θα γίνεται με κάποιο αντικείμενο, κάποιο παιχνίδι της!

Όπως βλέπεις δεν χρησιμοποιήθηκε καμία εντολή, το ζώο δεν αναγκάστηκε να μπει στην διαδικασία να σταματήσει κάτι που έκανε και της άρεσε!

Τα υπογραμμισμένα στο κείμενο σου είναι τα μεγαλύτερα λάθη που μπορεί να κάνει κάποιος για να έρθει ο σκύλος σε αυτόν!
Η λιχουδιά πλέον έτσι όπως την χρησιμοποιείς δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο, για την ακρίβεια η μικρή σε πήρε χαμπάρι και σε εμπαίζει!
Μην ξαναδώσεις λιχουδιά!

Προσπάθησε να πασάρεις καλύτερα τις καταστάσεις στην μικρή σου και να αναπτύξεις καλύτερη σχέση ώστε να σε εμπιστεύεται!

μπραβο!οι συμβουλες που εδωσες στον ilias medi ηταν πολυ πρακτικες σε σχεση με απειρα θεματα που εχω παρακολουθησει και απλα διατυπωνουν θεωριτικες αποψεις!θα προσπαθησω να τις εφαρμοσω κ εγω στο δικο μου σκυλο!

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.765
7.925
Nα πεταχτώ και εγώ να εκφράσω παρόμοια απορία. Εμένα ακούει το έλα, και έρχεται σαν τρελός ακόμη και αν παίζουμε κάτω αλλά μόνο αν το λέω σαν καραγκιόζης. αν πω έλα Elvis, σοβαρά, με γράφει εντελώς. Αν πω έλα Έλβις σαν να είμαι κλόουν στο τσίρκο και να χοροπηδάω και από την χαρά μου συγχρόνως τότε έρχεται βολίδα !!! Πως θα τον κάνω να σοβαρευτεί; Ή θα γίνει μόνο του με τον καιρό; Είναι 3 μηνών σχεδόν.

Scarlett

Well-Known Member
9 Αυγούστου 2010
4.911
59
Νεα Ερυθραια
www.birmans-greece.com
Nα πεταχτώ και εγώ να εκφράσω παρόμοια απορία. Εμένα ακούει το έλα, και έρχεται σαν τρελός ακόμη και αν παίζουμε κάτω αλλά μόνο αν το λέω σαν καραγκιόζης. αν πω έλα Elvis, σοβαρά, με γράφει εντελώς. Αν πω έλα Έλβις σαν να είμαι κλόουν στο τσίρκο και να χοροπηδάω και από την χαρά μου συγχρόνως τότε έρχεται βολίδα !!! Πως θα τον κάνω να σοβαρευτεί; Ή θα γίνει μόνο του με τον καιρό; Είναι 3 μηνών σχεδόν.
ε και? κολωνεις να το κανεις κι αυτο εξω?? :p
πες το σοβαρα και κρατα μεζεδακι.....ξεκινωντας απο κοντινη αποσταση...μετα μειωνε το μεζεδακι αλλα κρατα το σοβαρο υφος....ενταξει...ποσο σοβαρο? να ειναι σταθερο παρακινητικο αλλα και χαρουμενο πιστευω....

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.765
7.925
ε και? κολωνεις να το κανεις κι αυτο εξω?? :p
Εδώ κοντεύουν να κόβουν εισητήριο τα παιδάκαι της πολυκατοικίας για να μας βλέπουν να παίζουμε στον κήπο...

πες το σοβαρα και κρατα μεζεδακι.....ξεκινωντας απο κοντινη αποσταση...μετα μειωνε το μεζεδακι αλλα κρατα το σοβαρο υφος....ενταξει...ποσο σοβαρο? να ειναι σταθερο παρακινητικο αλλα και χαρουμενο πιστευω....
Τhnx, Θα το δοκιμάσω, ναι καλά όταν λέω σοβαρό δεν εννοώ σαν να του λέω έλα τώρα να κάνουμε αυτό το meeting που λέγαμε από το πρωί. :p

Scarlett

Well-Known Member
9 Αυγούστου 2010
4.911
59
Νεα Ερυθραια
www.birmans-greece.com
μηπως σε ενδιαφερει η εκπαιδευσουλα με σφυριχτρα? φανταζομαι τον αφηνεις χωρις λουρι σε ασφαλη σημεια και μεγαλες αποστασεις ε? εμενα με εσωσε η σφυριχτρα εκτος αν δει περιστερια....εκει η σφυριχτρα ξεχνιεται....τα κυνηγα για λιγο και μετα μαζευεται.....

nasouk

Well-Known Member
15 Ιουλίου 2010
1.166
3
Η δικη μου εμπειρια με τον Φιντελ ειναι οτι οταν του ζηταω να ερθει με επιμονη και πασχισμα , δεν ερχεται , με γραφει και συνεχιζει τα δικα του.

Ετσι αποφασισα μια μερα μετα απο βολτα με το λουρι , να τον αμολυσω στα λιβαδια και να δω πως θα τον κανω να ερθει.

Δεν στρεσσαρισα ουτε εμενα ουτε τον σκυλο , περπαταγα παραλληλα μαζι του προς το σπιτι και χωρις να του δινω πολυ σημασια του ελεγα ''ελα Φιντελ ελα'' , με νορμαλ φωνη και ενταση , σαν να το εχω δεδομενο οτι θα ερθει.Ο σκυλος πρεπει να ξαφνιαστηκε απο την αντιδραση μου(ειχε συνηθησει να προσπαθω να τον πιασω) , και εντελως φυσικα απλα συνεχισε να ερχεται προς τα εμενα , και τελικα καθησε του εβαλα τον οδηγο και ολα καλα.

Δεν θελει κοπο , θελει τροπο που δεν τον ξερουμε ολοι μας.Και υπομονη να καταφερουμε να δωσουμε στον σκυλο να καταλαβει τι θελουμε.

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
φιλε μου το σκυλι ειναι πολυ μικρο για να σε υπακουει ,σε κανα εναμιση χρονο βλεπεις.
δεν μπορεις να τα χεις ολα δυστυχως
Θα πιαστώ από το ποστ του supi ( :p ) και θα ρωτήσω... αν έχουμε καλές βάσεις στο "έλα", άσχετα με τα νερά που κάνουμε τώρα τελευταία (Παναγίτσα μου λόγω εφηβείας να είναι !!! ), και συνεχίζουμε σταθερά την εκπαίδευση και έχουμε όλους τους καλούς οιωνούς, πότε χρονικά τελικά μπορούμε να περιμένουμε να τελειοποιηθεί το σκυλί... και αν η ηλικία διαφέρει από σκύλο σε σκύλο λόγω διαφορετικών χρόνων ωρίμανσης σε ποια φάση της ζωής του... μετά την εφηβεία, λίγο μετά την ενηλικίωση???
Στο μεσοδιάστημα πόσο φυσιολογικό ή όχι είναι να κωφεύει που και που...??

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Τον σκύλο αν δεν τον δουλεύεις θα επαναπαύεται συνέχεια με αποτέλεσμα να έχεις ανοχές και να σου κάνει...νερά στην υπακοή!
Σε κάθε βόλτα το παιχνίδι και η εκπαίδευση κρατάν τον σκύλο σε ένα πολύ καλό επίπεδο για να μην κάνει νερά!
Γνώμη μου, τακτική και αυτό που εν τελεί εφαρμόζω εγώ στον σκύλο μου είναι από τότε που τον πήρα να μην τον αφήνω λάσκα σε τίποτα στο κομμάτι της εκπαίδευσης!Όσο και να "έχει" κάτι πρέπει από μικρός να το επαναλαμβάνει!Ξανα και ξανα για να φτάσει μετά από κάποιο διάστημα και να τελειοποιηθεί!Τώρα το πότε θα τελειοποιηθεί εξαρτάται από σένα!

Last edited:

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Ο σκύλος, St3lio μου, δουλεύεται κάθε μέρα σε όλα όσα ξέρει από εμένα και στον εκπαιδευτή παράλληλα...δεν έχω παράπονο γενικά, και στο λέω όχι από αντίδραση αλλά για να σε βοηθήσω να με βοηθήσεις έχοντας μία καλύτερη εικόνα.
Απλά η απορία μου έχει ως εξής: Αν θεωρήσουμε ότι το που θα λερώνει είναι εκπαίδευση (που είναι) έχουμε στο πρόγραμμα και ορισμένα ατυχήματα λόγω ηλικίας, σωστά??? Με το "έλα" πάλι λόγο ηλικίας μπορούμε να δικαιολογήσουμε ορισμένα "ατυχήματα"...??? Και αν ναι πότε θεωρούμε ότι πρέπει να εκλείψουν εντελώς...??

(Γενικά να τονίσω ότι προσπαθώ ακόμη όσο είναι κουτάβι να μην χρησιμοποιώ τις εντολές μου όταν είμαι σίγουρη ότι δεν θα ακούσει (π.χ. έχει αποσπαστεί έντονα η προσοχή της) ώστε να μην έχω πολλές φορές όπυ ζήτησα κάτι και δεν έγινε)