Tα εργαλεία της δουλειάς.....

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Αναπόσπαστο κομμάτι του "εξοπλισμού" ενός Ορεινού Ποιμενικού σκύλου τόσο στην χώρα μας όσο και σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη στην οποία χρησιμοποιήθηκαν τέτοια σκυλιά για την φύλαξη των κοπαδιών υπήρξαν τα περιλαίμια με καρφιά!

Ο τράχηλος των LGD συνήθως καλύπτεται από πυκνό μανδύα και πλούσιο δέρμα που δημιουργούν ένα προστατευτικό στρώμα, όμως οι βοσκοί για να ενισχύσουν την προστασία του φορούσαν στα σκυλιά τους αυτά τα περιλαίμια!

Αν και στους κτηνοτροφικούς πληθυσμούς της πατρίδας μας είναι γνωστό ως "χανάκα" ή "χνάκα" ή "λανάρι" ήδη από την εποχή του Βυζαντίου υπάρχει αναφορά του με τον όρο "λυκομαχίν"!

Το "λανάρι" ως ονομασία πιθανολογείται ότι προέρχεται από την ομοιότητά του με το εργαλείο που χρησιμοποιούσαν για το ξέμπλεγμα του μαλλιού των προβάτων με την ίδια ακριβώς ονομασία (λανάρι) το οποίο ήταν ουσιαστικά μια βούρτσα με πολλά καρφιά, του οποίου η ονομασία μάλλον πηγάζει από την λατινική λέξη lana που σημαίνει μαλλί και χρησιμοποιείται από τους λατινόφωνους βλάχους της νότιας Βαλκανικής!

Για την λέξη "χανάκα" ή "χνάκα" δεν γνωρίζω, δυστυχώς την ετοιμολογία της, όμως γνωρίζω ότι και οι Βούλγαροι βοσκοί χρησιμοποιύσαν την λέξη "Hanaka" για αυτού του τύπου τα περιλαίμια!

Αντίστοιχα στην Ισπανία ονομάζονται "carlanca" και στην Ιταλία "vreccale"!

Μερικές φωτογραφίες από την Ιταλία:

Από την Βουλγαρία:

Την Σερβία:

Την Τουρκία:

Tην Πορτογαλλία:

Την Ισπανία:

Και φυσικά την Ελλάδα:

Last edited:

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Ενδιαφέρον... :rolleyes:
Σκοπός τους δηλαδή αν καταλαβαίνω σωστά είναι να προστατέψουν το σκύλο από δαγκώματα εισβολέων?

Αν και βλέπω και δεύτερη χρήση εδώ...

Κολάρο-μπρελόκ! :p
Και αν τολμήσει κανένας να σου κλέψει τα κλειδιά, γράψε μου! :D

• Like
Reactions: Miniature Schnauzer

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Όταν είπα πέρσυ στον πατέρα μου ότι ήθελα να πάρω Ελληνικό Ποιμενικό με έπιασε στην καζούρα και μου είπε να μην ξεχάσω να πάρω κι ένα από αυτά τα κολλάρα να φρικάρω τους Αμερικάνους...:p:D:D

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Ουσιαστικά ναι!
Επειδή οι λύκοι δαγκώνουν στον λαιμό κατά κύριο λόγο είτε τα θηράματα, είτε στην μάχη με τα σκυλιά, με αυτόν τον τρόπο τα σκυλιά αποκτούσαν το πλεονέκτημα!

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Η ίδια λογική με αυτό που κάνουν κάποιοι και φοράνε το prong ανάποδα δηλαδή...
Αυτό δεν είναι επικίνδυνο για τα ίδια τα σκυλιά?
Θυμάμαι ότι έχω διαβάσει για ατύχημα και τραύμα στο μάτι σκύλου από ανάποδο prong που φορούσε άλλος σκύλος (δεν θυμάμαι αν είχε γραφτεί εδώ).

aris83

Well-Known Member
17 Απριλίου 2010
202
0
Γέρακας
Παίζει να εχω κρατήσει τα κολαρα από τα σκυλιά του παππού τα οποία έχουν ιστορίες χρόνων αχ ρε φοίβο τι μου θύμισες να είσαι καλά

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.793
20.106
Φοβερά!!!
Αν δεν ξέρεις ότι συνδιάζονται με σκυλιά, πάει το μυαλό σε εργαλεία βασανιστηρίων. Η πολύ ιδιαίτερα μπρελόκ :p
Στο προτελευταίο σκυλί, το μαύρο, σκουριά φαίνεται γύρω-γύρω;
Μου φαίνεται βέβαιο, ότι θα είχαν βγει πολλά μάτια κατά λάθος και θα είχαν συμβεί άπειρα ατυχήματα.

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Η αλήθεια είναι ότι μερικά από αυτά νομίζεις ότι είναι κοσμήματα πραγματικά!

Ατυχήματα συνέβαιναν κάποιες φορές, κυριώς όταν διαπληκτίζονταν οι αρσενικοί, για την κυριαρχία ή για τις θηλυκιές!

FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.001
1.510
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Παντος το αναποδο Prong που φορουσε μια πελατισσα μου στο κανις της, του εσωσε την ζωη, οταν στην πλατεια του ορμηξε ενα Rottweiler το οποιο ηταν γνωστο για τις επιθεσεις του σε μικρα σκυλια (και ειχε και βλακα ιδιοκτητη) και ειχε σκοτοσει και κανα δυο!

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Η αληθεια είναι ότι σώθηκε το κανισάκι, αλλά μου φαίνεται πολύ αστεία η εικόνα ενός κανίς με ανάποδο προγκ.....γιατί το είχε βάλει;
Συνήθως κάτι τέτοια κάνουν αυτοί που θέλουν ο σκύλος τους να φαίνεται άγριος....και δεν νομίζω κάποιος που θα έπαιρνε κανίς να είχε τέτοιες βλέψεις....

FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.001
1.510
Athens
www.frenchieworld.de.vu
....γιατί το είχε βάλει
Ακριβος για αυτον τον λογο, που λειτουργισε τελικα= για προστασια!
Η ιδιοκτητρια ηταν παρον, οταν καπιοα στιγμη ξεσκισε ενα Pittbull το μικρο σκυλακι μιας φιλης της.

nikos_x

Well-Known Member
31 Μαρτίου 2008
2.117
11
...
Πολυ ωραια παρουσιαση!
Μπραβο Φοιβο!Να μαθαινουμε και χρησιμα πραγματα.
Θαυμαζω αυτα τα σκυλια γιατι πραγματικα δουλευουν/δουλευαν.

Elli

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
3.885
193
50
Αθήνα
Σκιάχτηκα λίγο να πω την αλήθεια! αλλά είναι καλό να γνωρίζουμε! είχα δει τέτοιο "κολλάρο" εργαλείο σε ποιμενικό και νόμισα πως το κακοποιούσαν τον σκύλο! Να που είναι για την προστασία του!

Elli

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
3.885
193
50
Αθήνα
βρε Ελληηηηηηηηηηηηηηηηη πως γινεται να κακοποιουν τον σκυλο και τα καρφια να ειν αι προς τα εξω ;;; :p
Έλα μώρε Νίκο.... πρώην ξανθία είμαι αλλά παραμένω ουσιαστικά! Τα είχα δεί σε σχετικά μικρή ηλικία και κάπως που είχε εντυπωθεί ότι έχουν καρφιά και από μέσα σαν πνίχτες ένα πράγμα.... που να ήξερα τότε????