Prey drive και άλλα...




θησέας

Well-Known Member
8 Σεπτεμβρίου 2011
96
8
όπως ήδη έχω αναφέρει κυνηγετικό ένστικτο κ πάθος χαρακτηρίζει ελάχιστες απο τις φυλές.Δεν υπήρξε πιθανότατα ποτέ τρομερά ισχυρό στο σκύλο και φτάνοντας στο σήμερα των δεσποζόμενων σκυλιών μας ,τείνει να εξαλείψει.Αντιθέτως με τις οικόσιτες γάτες που το εκφράζουν συνεχώς.Τρανό παράδειγμα οι αγέλες λύκων σε αιχμαλωσία : ήδη από τις πρώτες γέννες ΄χάνεται΄ το ένστικτο και η θηρευτική ικανότητα .Αντιθέτως αυτό της αγέλης και άμυνας παρουσιάζεται ισχυρότατο και εκεί βασιζόμαστε από την φύλαξη χώρου ώς κ συντροφιιά(Pet).
Στα κυνηγόσκυλα εντοπίστηκαν χαρακτηριστικά απ τον άνθρωπο τα οποία και βελτιώθηκαν-δουλεύτηκαν πέρα απ τις επιβεβαιωμένες δυνατότητες της οσμης
π.χ στο σέττερ η κίνηση και στάση σώματος σε κάτι που του προκαλεί το ενδιαφέρον,δηλ πρόκειται για την ίδια ενέργεια ο εντοπισμός και η υπόδειξη με καθιστή θέση ναρκωτικών σε ένα αεροδρόμιο με το ποντάρισμα και το ΄΄ξάπλωμα΄΄ μπροστά στο θήραμα.
ουπς,σεντόνι?
 




lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.535
789
Ξεσσαλονικη!!!
να κατατασει ο,τι τρεχει σε θηραμα.ο ερεθισμος με την κινηση.απο εκει κ υστερα,το λυκακι αν το παρεις κ το βαλεις με ελευθερα λυκακια,θα μαθει μια χαρα να κυνηγαει.μπερδεψαμε την εκπαιδευση με το ενστικτο.
 




θησέας

Well-Known Member
8 Σεπτεμβρίου 2011
96
8
@lawrence μα αυτό δεν είναι κ το βασικό πρόβλημα,μαζί με την αποδοχή απ τη νέα αγέλη ,των ζώων που γεννήθηκαν σε αιχμαλωσία και την επιστροφή τους στην άγρια κατάσταση?
κυνηγετικό ένστικτο κατά τη δική μου θεώρηση αφορά μόνο κάποιες φυλές,ίσως κ προσμείξεις φυλών που το διέθεταν και είναι σίγουρα ένα χαρακτηριστικό που αλλοιώνεται ταχύτατα με το χρόνο σε περιπτώσεις μη χρήσης του.Αν κατατάσει ότι τρέχει σε θήραμα είναι απλά λίγο ψυχάκιας:p
 


superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
739
χαλκιδα
www.facebook.com
ας πω και γω οτι κατ εμε ολοι οι σκυλοι εχουν πρει ντραιβ αλλοι λιγοτερο αλλοι περισσοτερο.
πρει ντραιβ για μενα ειναι το εντστικτο του σκυλου να κατατασει οτι τρεχει σε θηραμα οπως πολυ σωστα ειπε κ ο λορενς.
γιατι τα κυνηγοσκυλα κυνηγανε κουνελια και τα σκυλια πετ οχι?
γιατι τα κυνηγοσκυλα εκτρφονται για αυτο το πραγμα,γιατι ο παππους,ο μπαμπας,ο μπατζανακης τους εκανε αυτο το πραγμα κυνηγαγε θηραματα.ακομα και τις κινησεις κληρονομουν απο τους προγονους τους και οχι μονο το χαρακτηρα,συν την εκπαιδευση που τους γινεται μετεπειτα.
αν παρεις ενα ποιντερ απο το πιο γαματο πατερα κ μανα και δε το βαλεις ποτε για κυνηγι,αυτο και παλι θα το εχει μεσα του.

στις λοιπες φυλες λοιπον που δε φτιαχτηκαν και δεν ειχαν σκοπο αυτη την εργασια,το ενστικτο υπαρχει,αλλα οι εκτροφη τους δεν βασιστηκε στο να κυνηγανε ζωντανα θηραμτα ουτε στο αιμα τους το εχουν ουτε το ξερουν ουτε εχουν δουλευτει πανω σε αυτο.
το μπαλακι ακομα και ο κομπος που παιζουμε στα κουταβια αναδυουν αυτο το ενστικτο,και με το τροπο που το χειριζομαστε το καλλιεργουν.
μαυτο το ενστικτο προσπαθουν ολοι να εκπαιδευσουν,εκτος απο το φαι.κ σε πολλους σκυλους ειναι πολυ δυνατο κ ας μην κυνηγανε θηραμα!
(αλλα ας μην ειμαστε κ σιγουροι αν κυνηγανε θηραμα η οχι).
 


ChilliJRT

Well-Known Member
21 Αυγούστου 2011
1.970
139
Πάτρα
συγχέουμε λάθος το κυνήγι των άγριων σαρκοβόρων με αυτό των κυνηγετικών φυλών αλλά και τις ενέργειες των υπόλοιπων σκύλων οπως το παιχνίδι ,η περιέργεια ακόμα και το ενδιαφέρον που εχουν βρεί στο να διώκουν και να σκοτώνουν μια γάτα.Οι κυνηγετικοί σκύλοι δεν εντοπίζουν αδύναμο κρίκο ούτε καν το προσπαθούν!!Οι δείκτες κ ξεσηκωτές δεν θα μπορούσαν άλλωστε ενώ ιχνηλάτες συνήθως κυνηγούν και ΄΄εγκλωβίζουν΄΄ το δυνατότερο άτομο της αγέλης!!

@deas όντως απλά στην μικρή ηλικία μέσω του παιχνιδιού με το μπαλάκι εντοπίζεις αν έχει το χαρακτηριστικό της επαναφοράς
Δν συγχέουμε. Βρίσκουμε ρίζες. Ο άνθρωπος πήρε σκύλους κ πατώντας πάνω στα ένστικτά του, εξειδίκευσε φυλές σε κάποιο από τα στάδια του κυνηγιού. Εννοείται ότι δεν είναι το ίδιο κ η βασική διαφορά είναι ότι το κάνουν γτ τους το ζητάμε, όχι γτ πεινάνε!
Οχι, οι κυνηγετικοί σκύλοι δεν εντοπίζουν τον αδύναμο, το κάνει η φύση γτ αυτός μένει πίσω ή είναι αρκετά αργός για να πιαστεί.

@lawrence μα αυτό δεν είναι κ το βασικό πρόβλημα,μαζί με την αποδοχή απ τη νέα αγέλη ,των ζώων που γεννήθηκαν σε αιχμαλωσία και την επιστροφή τους στην άγρια κατάσταση?
Νομίζω ότι κάθε παρομοίωση του σκύλου με άγριο ζώο είναι άτοπη. Ξαναλέω, μόνο αναγωγές στον πρόγονο μπορούμε να κάνουμε. Δν χρειάστηκε ποτέ να επανενταχθεί σκύλος στην άγρια αγέλη του για να δούμε τι θα γίνει γτ πολύ απλά δν υπάρχουν άγρια πιτ μπουλ πχ στν φύση! Ολες οι φυλές του σκύλου είναι προσαρμοσμένες από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο. Απλώς κουβαλάνε στην ιστορία τους τον λύκο. Γτ να τους άφησε το ένστικτο της αγέλης κ όχι της θήρευσης? Οχι για τν λόγο κ με τν τρόπο που το έκανε αυτός, αλλά κ πάλι το έχουν κ τους βγαίνει στις συνθήκες ζωής τους όπως αυτή είναι δίπλα στον άνθρωπο. Κυνηγάνε μπαλάκια κ γάτες, παραμονεύουν τα πόδια μας κάτω από το κρεβάτι κ πνίγουν παντόφλες
 
Last edited:


θησέας

Well-Known Member
8 Σεπτεμβρίου 2011
96
8
@superman : στο παράδειγμά σου με το pointer,απόγονοι σκύλων πρωταθλητών στο πρακτικό κυνήγι που δεν το εξάσκησαν στα 2 πρώτα χρόνια(για τα αρσενικά,στα θηλυκά λιγότερο) ζωής τους δεν θα το καταφέρουν ποτέ.Αυτό που θα τους δώσει το γονιδιακό τους προτέρημα είναι κάποια στοιχεία ξεχωριστά που είχαν οι γονείς τους που θα εκφράζονται όμως σε άλλες ενέργειες.δηλ μια εντυπωσιακή φέρμα μπορεί να εμφανιστεί κ στην επιφυλακτικότητα μπροστά σε ένα καθρέπτη.Υπάρχει λοιπόν μόνο μια προδιάθεση..

@chillijrt : κ όμως τα κορυφαία κυνηγόσκυλα κυνηγούν για τον εαυτό τους γι αυτό και πολλά εξ αυτών αποτυγχάνουν στους αγώνες μιας κ δεν απορτάρουν.Αυτό που ονομάζουν στα κουρτσχααρ ΄΄σκληρό δόντι΄΄ είναι η αντίθεσή τους στο να παραδώσουν το θήραμα.Ομοίως πάρα πολλοί ιχνηλάτες τρώνε το λαγό!!προσοχή,όχι λόγω τροφής κ επιβίωσης αλλά κυνηγετικού πάθους κ εγωισμού.

δεν προσπάθησα να παρομοιώσω το σκύλο με το λύκο αλλά να δείξω ότι το κυνηγ.ένστικτο που κληρονομήθηκε απ αυτόν είναι ακόμα κ στον ίδιο ,ευαλλοίωτο στο χρόνο,αντίθετα με τα αιλουροειδή!!!στους σημερινούς σκύλους τελικά , έχει σχεδόν εξαφανιστεί και είναι άσκοπο να ισχυριζόμαστε πως όλες οι φυλές χαρακτηρίζονται από 3 βασικά ένστικτα.Ομοίως ίσως έτσι κάποτε εξαλείψει κ αυτό της άμυνας σε άλλες ράτσες.
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Όλα τα σκυλιά έχουν prey drive. Το πόσο ισχυρό είναι αυτό το ένστικτο εξαρτάται απο τα γονίδια. Όταν λέμε ότι ένας σκύλος είναι prey driven εννοούμε ότι το ένστικτο του θυράματος είναι πολύ αισθητή σε σημείο να μπορούμε να το εκμεταλλευόμαστε.

Ένας σκύλος εύρεσεις ναρκωτικών έχει υψηλό επίπεδο prey drive.
Όπως και ένα κυνηγόσκυλο που θα αγνοήσει ποτάμια και σωματικούς κινδύνους επειδί την στιγμή εκείνη το prey drive του είναι στο κόκκινο.

Αυτό που ονομάζουν στα κουρτσχααρ ΄΄σκληρό δόντι΄΄ είναι η αντίθεσή τους στο να παραδώσουν το θήραμα.Ομοίως πάρα πολλοί ιχνηλάτες τρώνε το λαγό!!προσοχή,όχι λόγω τροφής κ επιβίωσης αλλά κυνηγετικού πάθους κ εγωισμού.
Το ότι όταν πιάσουν το θήραμα και δεν λένε να το αφήσουν και το ότι πολλές φορές μπορεί να σκοτώσουν το θύραμα είναι λόγου δυνατού prey drive.
Το ίδιο θα δεις και με ένα σκυλί ΙΡΟ. Θα πάει με πάθος και εγωισμό όπως λες για το δυνατό δάγκωμα στο μανίκη. Δεν θα αφήσει τον ερεθιστή να το πάρει. Όταν το σκυλί το πάρει θα το δεις να το τινάζει σαν να το σκοτώνει.
Η διαφορά είναι ότι το κυνηγόσκυλο έμαθε με λαγούς και το ΙΡΟ με μανίκι. Αν όμως δεν είχαν prey drive απλά θα καθόντουσαν στον καναπέ του σπιτιού βλέποντας τηλεόραση χαλαρά :D
 


kasi

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2009
3.081
1.091
Αθηνα -
www.facebook.com
Ωραιο θεμα ;)

Τα δικα μας σκυλια συμβιωνουν με ενα γατο.. κουμαντο στοο σπιτι χωρις δευτερη σκεψη κανει ο γατος. Τ σκυλια ηρθαν στο σπιτι χρονιαρικα χωρις να γνωριζουμε τι εχουνε εμπειριες εχουν πριν απο μας.
το κουμαντο να μην πειραξουν το γατο μας το θεσαμε εμεις... απο κει και περα αφου τα σκυλια σεβαστηκαν τον ορο αυτο.. τα ηνια ανελαβε ο γατος.
Οταν φερνω γατακια στο σπιτι (ξερετε.. αυτο συμβαινει συχνα) δεν τα πειραζουν τα σκυλια επ'ουδενι! Τα προσεχουν και τα αγαπανε.

Εξω ομως!.... κουμαντο κανουν τα σκυλια μου. Εχει γινει εκπαιδευση στο να ΜΗ πειραξουν οτιδηποτε αν τους πουμε...
οταν ομως ειναι ελευθερα....

Ο Saga : σκυλος μαλλον με ισχυρο prey drive μολις δει την γατα εν κινησει θα την καταδιωξει (δηστυχως εχει σκοτωσει μια με τιναγμα).
αν δει την γατα ακινητη. θα κοκαλωσει κοιταζοντας την γατα... μπορει ακομα να κραταει και την αναπνοη του. Αν η γατα κανει και τρεξει θα φτασει μεχρι Λαμια για να την τσακωσει.
δεν υπαρχουν μπαλακια, δεν υπαρχουν ξυλα δεν υπαρχει τπτ.. (και ειναι παλαβος για παιχνιδινα κυνηγαει μπαλα η ξυλα κτλ.)
Η Ζαιρα μπορει να τον ξεσηκωσει πολυ ανετα σε καποιο κυνηγητο γατας.
Επισης οταν τρεξει η ζαιρα για καπου που αυτος δεν καταλαβει τον λογο, κυνηγαει την Ζαιρα μεχρι να την σβερκωσει.
Στην παραλια κυνηγαει γλαρους που θα τυχει να επιπλεουν η πετανε χαμηλα στην ακτη, φερμαρει και κανει ενα μπαμ και τρεχει να πιασει το ψαροπουλι.. μπορει να φτασει αρκετα βαθια για αυτο.


Η Ζαιρα : ενδιαφερεται μονο για μπαλακια στην βολτα. [παρακαλαει να της τα πεταξουμε να τρεξει να τα πιασει επ'ουδενι μας τα γυρναει πισω
-δεν θελει. τα γλενταει μονη της.
οταν δει γατα "ελευθερη" δεν θα περιμενει για κανενα λογο θα τρεξει κατ'ευθειαν πανω στην γατα, ποτε ομως δεν εχει πειραξει γατα.
Ξεσηκωνει αλλα σκυλια ομως πολυ δυσκολα ξεσηκωνεται απο αλλα. συνηθως στο διδυμο των 2 αυτη θα κανει την αρχη για καποια καταδιωξη.
οταν φερνω αλλα ζωα στο σπιτι ειναι αυτη που ασχολειται το λιγοτερο , ομως δεν τα πειραζει ποτε.
Στην βολτα μπορει να κυνηγησει μικροτερα σκυλι απο αυτη , αλλα νομιζω ειναι παιχνιδι κυριαρχιας με ριζα απο prey drive....
 
Last edited:




deas

Well-Known Member
1 Δεκεμβρίου 2010
354
1
Καπου εδω γυρω..
Απο το βλεμμα του συγκεκριμενου σκυλου και την ουρα χωμενη στα σκελια μπορεις πολυ ανετα να καταλαβεις την ψυχολογια του, οποτε μην σου κανει εντυπωση που ξαπλωνει με το ελαφακι και δεν το κανει δεκατιανο...
Εντυπωση θα μου εκανε να ηταν το ελαφακι διπλα σε εναν ''ανεβασμενο'' σκυλο με την ουρα καγκελο...
 


ChilliJRT

Well-Known Member
21 Αυγούστου 2011
1.970
139
Πάτρα
Εντυπωση θα μου εκανε να ηταν το ελαφακι διπλα σε εναν ''ανεβασμενο'' σκυλο με την ουρα καγκελο...
Γιατί να μην μεγάλωσαν μαζί? Οπως αυτα?: [video=youtube;YB1h9FJxB4U]http://www.youtube.com/watch?v=YB1h9FJxB4U&feature=player_detailpage[/video]
 


Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
Απο το βλεμμα του συγκεκριμενου σκυλου και την ουρα χωμενη στα σκελια μπορεις πολυ ανετα να καταλαβεις την ψυχολογια του, οποτε μην σου κανει εντυπωση που ξαπλωνει με το ελαφακι και δεν το κανει δεκατιανο...
Εντυπωση θα μου εκανε να ηταν το ελαφακι διπλα σε εναν ''ανεβασμενο'' σκυλο με την ουρα καγκελο...
Την ουρα που τη βλεπεις? Εγω βλεπω δυο ζωακια που μαλλον κοιμοντουσαν και εχουν το υφος του αγουροξυπνημενου....
 




θησέας

Well-Known Member
8 Σεπτεμβρίου 2011
96
8
Δεν προσπαθώ να υπάρξω ο αιρετικός όμως μήπως αυτή η θεωρία ήταν ικανοποιητική για πολλά χρόνια πριν?Δεν είναι δυνατό να περιγράφουν τους σημερινούς δεσποζόμενους σκύλους τα ΄΄ένστικτα΄΄ ζώων που δεν είχαν καν πλησιάσει το κατώφλι του σπιτιου!Αν δεν κάνω λάθος κάποιο μέλος του φόρουμ είναι βιολόγος/γενετιστής ή κάτι παρεμφερές κ θα μας βοηθούσε πολύ..

Αυτό που όλοι λοιπόν ονομάζουν κυνηγ.ένστικτο να διατίθεται σε όλες τις φυλές σκύλων και να εμφανίζεται κατά κόρον στη δίωξη και όχι κυνηγιού του οικόσιτου σκύλου μας σε γάτες δεν είναι άλλο από το βασικότατο ένστικτο της άμυνας!!Πρόκειται ουσιαστικά για τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε διαφορετικά ζώα όπου το ισχυρότερο τείνει να εξολοθρεύσει τον αντίπαλό του όπως στην άγρια φύση πράττουν λιοντάρια σε ύαινες,λευκές αρκούδες μεταξύ τους κ.α. Το γιατί εμφανίζεται σε κάθε περίπτωση διαφέρει (ανταγωνισμός για την αγάπη του ιδιοκτήτη ,φύλαξη του οικείου χώρου ή ακόμα κ εξάλλειψη του ανταγωνισμού στο δρόμο ,μέχρι κ παιχνίδι ώστε να βλετιωθούν οι ικανότητες αυτού) όμως βασίζεται στο ίδιο ισχυρότατο έμφυτο ένστικτο!!

@kasi πολύ ορθά χρησιμοποιείς τις λέξεις δίωξη,καταδίωξη...Θα με ρωτούσες γιατί λοιπόν δεν συμβαίνει το ίδιο με τον δικό σας γάτο..μα εκεί υπερισχύει το ένστικτο της αγέλης,αυτό που πρωτίστως τους εξασφαλίζει την επιβίωση,τροφή,συντροφικότητα κτλπ..ξεκαθάρισες ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν θα γινόντουσαν αποδεκτές.

@bigbilly μήπως ο κινητήριος μοχλός για τις ενέργειες σκύλου ipo (το παράδειγμα με το μανίκι που αναφέρεις) είναι το ένστικτο της άμυνας με επακόλουθο της φύλαξης χώρου,προσώπου,αγέλης κτλπ?Ο εν λόγω σκύλος δεν ΄βγαίνει στη γύρα΄ με σκοπό τη θήρευση ενός ερεθιστή με μανίκι μα αντιθέτως ενεργεί όταν προκληθεί απ αυτόν κάποια απ τις παραμέτρους που ορίζουν το ενσ.αμύνης.Ο prey driven σκύλος απ την άλλη ξεκινά με αυτό το σκοπό ,είναι εμφανέστατο στις κυνηγ.φυλές η επιθυμία τους για άσκηση του κυνηγιού με στόχο την κάρπωση,συμπεριφορά η οποία υποδεικνύει την ιεράρχηση των ενστίκτων μέσα του :κυνηγ ,αγέλης ,σπανίως αμύνης.
 






superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
739
χαλκιδα
www.facebook.com
θησεα νομιζω οτι εδω εισαι λαθος οοοοολο το ιπο ξεκιναει απο το κυνηγετικο.
χωρις πρει δεν κανεις τιποτα.ξεκιναει απο το μπαλακι και το κομπο και συνεχιζει με το λουκανικο και το μανικι.
ο σκυλος πρωτα μαθαινει το μανικι και μετα κεντραρει στον ανθρωπο.
απο κυνηγι παει στην αμυνα και απο αμυνα σε κυνηγι στη προκειμενη περιπτωση!
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μηνύματα
898.116
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97