Πραγματικά χαίρομαι απο τις τοποθετήσεις του Geyk και της Σοφιας
Επιτελους μία ΣΩΣΤΗ συζήτηση για πιτμπουλ.
Απαξιώ να απαντήσω στον Simeonara το επίπεδο του post σου, αν διαβάσεις με την σειρά όλα τα υπόλοιπα, είναι απόπατου. Δεν έχεις μπει ΚΑΝ στο κλίμα, αν και προσπάθησα να σε βάλω με όλους τους τροπους που έχω διαθεσιμους. Λυπάμαι.
Και
επιτέλους ξεπερνώντας το αν το pit τσακώνεται ή όχι, έχω την ευκαιρία να αναπτύξω μία συζήτηση λέγοντας την πραγματική γνώμη μου
Ο,τι λέω είναι δυστυχως γενικό συμπέρασμα,
μιάς και δεν υπάρχει συγκεντρωση και αξιολογηση των δειγμάτων, τα οποια επιδυκνειουν σημαντικές
ανομοιομορφιες, κυρίως λόγω ανευθυνων δολλαριοφάγων, αλλά προσπαθώ να μαζέψω μία
γενική εντύπωση που
παραμενει παρά τις αντιξοότατες συνθήκες εκτροφής, αυτό κάτι λέει πάλι σε όσους ξερουν τί θα πει εκτροφή περίπου.
Το pit είναι μία
φανταστική ράτσα. (μη αναγνωρισμένη με ό,τι συνεπαγεται αυτό, αλλά παρακαλώ να μην κολλήσει κανείς σε αυτήν την παρένθεση και λέμε πάλι για AKC και C.I.A. )
Είναι
αθλητική, με τεράστια
ενέργεια και
ταπεραμέντο.
Είναι γενικά
υγιής σκύλος, παρόλο που
δεν γίνεται κανένας επίσημος έλεγχος σε τιποτα δεν είναι ψηλά σε καμία στατιστική.
είναι ιδιαίτερα
ανθεκτική σε αντιξοες συνθήκες σε σύγκριση με άλλους σκύλους της σωματοδομής και τύπου τριχώματος, αλλά συγχρόνως πολύ ανθεκτική και σε αντίξοες
ψυχολογικές συνθήκες, έχει πολύ καλό τρόπο
διαχείρισης του πόνου, του
stress, ακομα και
της πείνας ή της δίψας, και της
νοητικής πίεσης.
ΣΥΝΗΘΩΣ είναι ένα ζώο πολύ καλά
ζυγισμένο με χαμηλούς άξονες και πολύ καλή συμμετρία, πλην του κεφαλιού, (το οποίο εμένα και πολλούς άλλους όχι μονο δεν με ενοχλεί αλλά μου αρέσει που βαραίνει λίγο) ... λέω συνήθως γιατί ακραίες αμερικανοφερτες πρακτικές μίξης με mastino - rott - ca de bou και ότι άλλο βάλει ο νούς ορισμένων απλά δημιουργούν
εντυπωσιακά εκτρώματα.
Ανταποκρινεται από ικανοποιητικά μέχρι πολύ καλά στα περισσότερα απο τα καθήκοντα που ένας ανθρωπος μπορει να ζητήσει από έναν σκυλο,
ακομα και σε επιθέσεις σε ανθρώπους, τις οποίες κάνει πολύ ικανοποιητικά και έχω προσωπική πείρα από πολλά pit (και όχι από ταινίες του hollywood) καθως και σε καθήκοντα φύλαξης, αθλήματα κλπ.
Δεν είναι το ΤΕΛΕΙΟ σκυλί
σε τίποτα απο όλα αυτά, είναι όμως
ένα από τα λίγα που ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ικανοποιει τέτοια μεγάλη γκάμα εργασιών πολύ καλά.
Είναι ΟΜΩΣ
το τέλειο σκυλί για κυνομαχία, γιατί
κάποτε έτσι έπρεπε,
εμείς (και μάλιστα κυνόφιλοι άνθρωποι απλά με άλλες κουλτούρες)
το ζητήσαμε.
Αυτό είναι που κατά την γνώμη κάποιων, και καλώς βέβαια, πρέπει να ξεπεράσουμε, απλά γιατί η κοινωνία μας έπαψε να το ανέχεται.
Εμένα η γνώμη μου
ΔΕΝ είναι ακριβώς αυτή. Το έχω ξαναπεί και πήρα απαντήσεις ''γουσταρεις κυνομαχία - κομπλεξικέ κλπ''
από μία φανατισμένη και συντονισμένη επιθεση που ελπίζω κάποιοι από αυτούς που συμμετειχαν καποτε να καταλάβουν τί έλεγα, αν και δεν νομίζω.
Το πολυσυζητημένο gameness - το prey ή μάλλον το
fight drive
κατά άλλους (όσους έχουν δεί πραγματικά τετοια σκυλιά) ειναι ένα πολύ περιπλοκο (γενετικά) αλληλένδετο και δύσκολο να ... ''γυρίσει'' να το πώ απλά χαρακτηριστικό.
Και ερωτώ, όπως έχω ρωτήσει και στο παρελθόν - αν ''γυρίσει''
θα είναι το σκυλί αυτό pit ? Κατ'εμέ
όχι.
Καταρχάς γιατί για να μπορέσουμε να στρέψουμε την μαχητικότητα αυτην καθαρά σε πχ κυναθλήματα και να εκμηδενίσουμε την πιθανότητα μάχης , χρειάζονται ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ γνώσεις, ΤΕΡΑΣΤΙΑ υποδομή - αποποίηση από τα συμφεροντα, αναγνώριση φυλής, αξιολόγηση δειγμάτων κλπ κλπ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ και για πολλά χρόνια. Αδύνατον για το δυσμοιρο? pit.
Kατά δεύτερον μία φυλή αν είσαι λάτρης της την λατρεύεις όπως είναι. Και το pit θα το λατρέψεις ακόμα και αν κάνει τον κακό χαμό με το που μυρίσει σκύλο. Η μάλλον όχι ακομα και αν - θα το λατρέψεις γι'αυτό ακριβώς, όπως και για όλα τα άλλα χαρακτηριστικά. Δεν λατρεύω το rott όταν κοιμάται ΜΟΝΟ ή όταν κάνει χάδια στην οικογένεια και στους φίλους μου ... το λατρεύω ΚΑΙ επειδη δεν μπορει να το πλησιάσει άγνωστος, ΚΑΙ επειδή ειναι χοντροκέφαλο και πολλές φορές σκέφτεται πώς θα σκοτωσει την γειτόνισσα, πώς να το εξηγήσω ... δεν θα το αφήσω, γελάω όμως και μ'αρέσει η χοντροκεφαλιά του αυτή.
Κυνολογικά τώρα θεωρώ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ότι το pit δεν έχει καμία ελπίδα, είμαστε απλά μάρτυρες μίας μεταβατικής καταστασης ανάμεσα στην ακμή και την εξάλειψή του, και σε αυτό συμβάλλουν και θα συμβάλλουν πολλοί και ακαταμάχητοι παράγοντες. Η εξήγηση είναι ΠΟΛΥ σύνθετη και θα χρειαστεί άλλο topic κάποια στιγμή.
Οι ιδιοκτήτες του σαν τον Geyk και την Σοφία με χαροποιούν ιδιαίτερα και μοιάζουν σαν μία σανίδα σωτηρίας στον ωκεανό