Τι να πω...προφανως αρνεισαι να κατανοησεις την ουσια των οσων ειπωνονται.Ναι δεν αντιλεγω σε αυτο αλλα εχω ζησει και 16 χρονια με σκυλο που δβε του φορουσα ποτε λουρι και ποτε ουτε προκαλεσαι ουτε δημιουργησε θεμα. Παρολα αυτα ηξερε να περπατησει και με λουρι οταν ειμασταν σε αγνωστο μερος. Εδω μιλαμε για ενα σκυλι που ειναι στο αιμα του το να εκπαιδευτει πολυ πιο ευκολα. Δλδ αυτα που εμαθε ο σκυλος μου σε 2 χρονια το ροτ τα εμαθε μεσα σε μηνες
Εμεις εδω δεν μπορουμε να κανουμε τιποτε περισσοτερο απο το να σε συμβουλεψουμε. Ενα τελευταιο: το οτι ετυχε και επι 16 χρονια (κακιστως) ειχες σκυλο μονιμα λυτο χωρις να παθει τιποτα, δεν σημαινει οτι ηταν το σωστο και τωρα ζεις επαναπαυμενη πως ολα θα πανε γκουντ και με το τωρινο σου. Η τυχη βοηθαει πολλες φορες...και αλλες παλι αδικει εκει που δεν το περιμενεις. Εχω φιλο που ειχε λυκοσκυλο λυτο επι 13 χρονια και μια μερα, ενω πηγαιναν σε ενα παρκο, πεταγεται ξαφνικα μια γατα (στο μεταξυ ο σκυλος ειχε συνηθισει σε γατες που τρεχουν και δεν τις κυνηγουσε) και ξαφνου τιναζεται το σκυλι να την κηνυγησει, περναει το δρομο, το χτυπαει μηχανακι που ετρεχε με 1000 και χαιρετε...θα μπορουσε να μην περναει μηχανακι εκεινη την ωρα και ισως να ειχε ζησει. Θα μπορουσε επισης να μην ειχε κυνηγησει καν τη γατα και να παραμεινει υπακουος και ηρεμος οπως ειχε συνηθισει με τετοια θεαματα στο δρομο τα τελευταια 13 χρονια....αλλα δεν...γιατι ειναι σκυλος. Και σκυλο (και αλλα ζωα γενικοτερα) με ενστικτα δεν μπορεις να τα εμπιστευεσαι ποτε πληρως. Κατι μπορει να τους κανει κλικ...κατι και για καποιο λογο που δεν αντιλαμβανεσαι εσυ. Και να συμβει το κακο... μην νομιζεις πως με το χυμα χωρις λουρι εκδηλωνεις αγαπη προς το ζωο σου και του ''χαριζεις ελευθερια'' εν ωρα βολτας. Αυτο ειναι το βολικο σκεπτικο για καποιον που θελει την ευκολη λυση (''που να τρεχω τωρα σε παρκα για σκυλους, να ψαχνω περιορισμενους χωρους, να πηγαινουμε για τζογκινγκ σε δασακια για εκτονωση κλτ κλτ)...αν θες να του χαρισεις ελευθερια στη βολτα, μπορεις να το κανεις με τους παραπανω τροπους. Αν θες να ασχοληθεις.....
Απο εκει και περα ειναι στο χερι σου. ευχομαι να μην παθει τιποτα το σκυλι εφοσον δεν θες να αλλαξεις μυαλα....αν ομως (εξω και μκαρια) γινει κατι, θα μας θυμηθεις